Šta je novo?

Pitanje za graditelje!!!

Učlanjen(a)
14.04.2010
Poena
170
Za sve vas koji sami gradite zvucne kutije: kakva bi bila perspektiva sledeceg materijala za gradnju zvucnika:

materijal je presovan iz tri sloja i to: 2mm furnir, 8mm meko drvo (jela, bor) i 4mm tvrdo drvo i to: jatoba, merbau, msasa, kempas, sapela, americki i evropski hrast i orah, bukva, jasen, jednom recju najkvalitetnije sorte koje pare mogu da kupe na svetskom trzistu..

dali bi od ploca ovog sastava mogle da se grade zvucne kutije a da to sve ima nekog smisla sto se kvaliteta tice?

Uh.. tesko pitanje.
Generalno kod zvucnih kutija, kada je u pitanju kvalitet, imas dva pravca. Jedan je sperploca (eventualno MDF) od 25mm, znaci debela, tvrda, jaka.
Drugi pravac je tanja sperploca, sloj peska ili neke staklene vune ili slicnog, i opet tanja sperploca.
Cij je sto vise smanjiti rezonancu zidova zvucne kutije. Prvi pristup to radi cvrstinom ploce, smanjujuci mogucnost vibriranja. Drugi pristup, slojeviti, racuna da ce unutrasnja kutija da vibrira, ali gotovo nista nece stizati do druge ploce odnosno spoljnog zida.

Ovaj materijal koji si naveo mi deluje previse tanak za prvu varijantu. A opet, to meko drvo je mozda opet previse cvrst materijal za "srednji sloj" kod druge varijante. Ne poznajem dovoljno akusticne osobine drveta da bih mogao da odgovorim. Ali reci cu ti samo da puno drvo iz jednog sloja rezonuje kao kanta... Ovo tvoje deluje kao zanimvljiva ideja, probaj da li postoje neki clanci na interenetu o akusticnom merenju viseslojnog punog drveta.

Ja sad pravim neke kutije, pa sam imao sledecu ideju: 25mm sperploca, onda kad zavrsim kutiju preko nje tanak sloj nekog vrlo kvalitetnog punog drveta, koje bih nosio kod nekog da mi izlakira profi. Da li mozda znas nekoga ko prodaje takve neke ploce vrlo kvalitetnog punog drveta, spremnog za lakiranje? Debljina mozda 6mm - 10mm, samo da bude dovoljno cvrsto.
Na prednju plocu cu da zalepim sudjer, samo izbusim rupe gde su drajveri. Takva prednja ploca daje najbolje rezulate, e sad sto je ruzno sta da se radi, prekricu nekom maskom..

Batalite to drvece i sperploce, nego samo MDF. Ne koriste ga dzabe skoro svi proizvodjaci zvucnika. Sperploca je za zvuk nista u poredjenju sa sirovim MDF-om.

Mislim da niko nije ni probao ovu varijantu koju ja pominjem, ako bi se koristila dva sloja ovih materijala mogle bi se kombinovati vrste drveta, sto se cvrstine tice: jatoba npr, jedan kvadrat ovog materijala sa njom na vrhu ima oko 10kg (jedino drvo na planeti koje tone), taj gornji sloj bi bio izlakiran u 6 prolaza verovatno najkvalitetnijim procesom koji postoji u industriji, brusen na 7 brusilica (4 drvo i 3 medjuslojevi laka), poenta je da bi se moglo dobiti samo tvrdo drvo u kojoj god zeljenoj debljini... bruseno, lakirano, estetski do savrsenstva..

@nikk18
Na osnovu cega mislis tako? Pricas napamet. MDF je jeftin i lako se obradjuje, zato ga svi koriste, kao i ivericu. Za neke primene je veoma dobar, ali za odredjene stvari postoje i bolji materijali.

@highlander
Ako imas vremena i znanja za sve sto pricas, sto ne uradis kao ona druga varijanta koju sam pominjao? Unutra sperploca ili tvrdo drvo, onda sloj peska (ili bilo koja druga dobra zvucna izolacija, npr one ploce od presovanog konca su isto dobre, ne znam kako se to zove) i spolja neko ultra fensi tvrdo drvo.

Problem je kod cistog drveta je na kakav ces komad da naletis (cvorovi i sl), koliko je dobro osuseno, ravnomernost tvrdoce po celoj povrsini ... O ceni kvalitetnog drveta necu ni da pricam. Mozes da napravis dve iste kutije i da daju drugacije zvucne rezultate. Kod industriski napravljenih materijala nema tih problema. Ako zelite najcvrsci materijal koristite blazujku, ali i njoj je cena dosta veca od MDFa. Sa viseslojnim kutijama sa ispunama izmedju treba dosta stolarskog znanja i da se to odradi kako treba, a slican efekat se dobije sa drugim vidovima umrtljivanjua kutija. Ja sam planirao da moje pravim od blazujke premazane bitumenom na koji je nalepljena pluta. Dampirao bi ih sa onim koncanim filcom sto se koristi za tapaciranje manestaja i za ispunu sonofil. Solidni materijali, nikakvo ludilo od cena, a efekat traba da bude OK. Sta mislite o tome?

E to je posao ;) Samo objasni tacno na sta si mislio, koliko sam te shvatio blazujka spolja, na njiu bitumen unutra, pa na to pluta isto iznutra. A gde ces staviti flic?
BTW na taj flic sam bio mislio u prethodnom postu. A i pluta je dobra ideja.

Sta je taj sonofil? Ja cu za ispunu vestacku (poliestersku) vunu, to se zove koflin. ima odlicne karakteristike a cena je smesna, tipa 460 din kilo, a sa kilogramom mozes da popunis velike kutije...
Evo mog posta sa drugog foruma: "Evo da se javim... Bio sam danas do SorbonYU, u Balkanskoj (na raskrsnici sa Narodnog Fronta) i stvarno imaju koflin, cena je oko 460 din za kilo, tako nesto. A kilo je u sustini dovoljno za vece zvucnike, naravno zavisi... Koflin deluje onako bas kao neka vuna, verujem da ce biti dosta dobro za damping."

@nikk18
Na osnovu cega mislis tako? Pricas napamet. MDF je jeftin i lako se obradjuje, zato ga svi koriste, kao i ivericu. Za neke primene je veoma dobar, ali za odredjene stvari postoje i bolji materijali.

Ne pricam napamet, a i ne mislim, vec pouzdano znam da svako drvo ima svoju rezonancu i u praksi kad tako nesto skucas, dobijes veoma raznoliku koloraciju te kutije. Cak se moze desiti i ovo sto je Gedza pomenuo, da dve takve kutije drugacije zvuce. Stojeci talasi unutar takve jedne kutije divljaju na sve strane (to se desava koji god da je materijal), ali su zidovi i umrtvljenje presudni za stepen sveukupne koloracije i ucesca kutije u zvuk.
Milion hi-end proizvodjaca koristi MDF, koji furnira, ili lakira na kraju. Ispod svakog tog sljastavog sjaja je zapravo sirov MDF. Drvo koriste samo pojedine kompanije koje s namerom zele da prodaju specificno obojen zvuk, pa u zavisnosti od toga sta zele da postignu, tako i tjuniraju kutije sa debljinama, uglovima i strukturom drveta.
MDF najbolje od svih industrijskih materijala upija vibracije i zvucne talase, ne prenosi ih dalje zahvaljujuci svojoj presovanoj i mekoj strukturi, a i naravno, homogen je u svim delovima, pa ce se isto ponasati u bilo kakvim uslovima.

Od drveta nije nemoguce napraviti zvucnu kutiju, ali pouzdano tvrdim da takvo lickanje nema svrhe naspram mnogo jeftinije varijante koja ce zvucno biti neutralnija (osim ako niste neki entuziazista koji tacno zna kakav zvuk zeli da dobije iz iskoriscenog drveta). Kao i kod violina i svih ostalih drvenih instrumenata, unapred se zna kako koje drvo "svira" i sta se od istog moze ocekivati na osnovu prakse, a i samih strukturalnih osobina koje nosi sa sobom. To je u proizvodnji ili manufakturi itekako ocekivan faktor, a kad krenes sam nesto da klepas sa gomilom svakojakog drveta, nemas pojma kako ce to na kraj svirati niti imas predstavu kakav koloritet kutije zapravo zelis da izvuces. Jednom recju srljas u nepoznat ishod... Ipak ozbiljna kutija prodje mnogo merenja i tjuniranja da bi zvucala neutralno, a opet kao sto rekoh, nekome je i cilj od njih da ne zvuci neutralno.
Probajte, igrajte se, pa vidite kako zvuce te kombinacije drveta. :)

Poslednja izmena:
E to je posao ;) Samo objasni tacno na sta si mislio, koliko sam te shvatio blazujka spolja, na njiu bitumen unutra, pa na to pluta isto iznutra. A gde ces staviti flic?
BTW na taj flic sam bio mislio u prethodnom postu. A i pluta je dobra ideja.

Sta je taj sonofil? Ja cu za ispunu vestacku (poliestersku) vunu, to se zove koflin. ima odlicne karakteristike a cena je smesna, tipa 460 din kilo, a sa kilogramom mozes da popunis velike kutije...
Evo mog posta sa drugog foruma: "Evo da se javim... Bio sam danas do SorbonYU, u Balkanskoj (na raskrsnici sa Narodnog Fronta) i stvarno imaju koflin, cena je oko 460 din za kilo, tako nesto. A kilo je u sustini dovoljno za vece zvucnike, naravno zavisi... Koflin deluje onako bas kao neka vuna, verujem da ce biti dosta dobro za damping."

Tacno tako. Filc ide na plutu i to mi dodje cetvoroslojna blokada, koja ce svaka na svoj nacin umrtviti kutije. Sonofil je ta vata za ispunu kutija. Jos sam malo u nedoumici oko blazujke i MDFa. Postoji druga varijanta u kojoj bih samo prednju stranu "podebljao" blazujkom, a kutije bi bile od MDFa. Moj ti je savet da se ne petljas sa drvetom jer ces tesko predvideti sta ces dobiti kao rezultat.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
I reci sta si odlucio, kako bi pravio kutije i od cega?

Pre sad već 15 godina napravio sam kutije od drvenih fosni debljine 4 cm . Naravno prvo sam ih odneo kod stolara na brušenje a zatim je usledilo sastavljanje i premazivanje unutrašnjosti sa bitumenom . Širina 40 cm visina 60cm dubina 80 cm . Sa zadnje strane sam napravio otvor 20cm i postavio pasivne membrane od gume koju sam napregao u dva metalna okvira . U pitanju je dvosistemska kutija sa Niškim AZ 1201/120/B8 ( 100W , 8oma , 94db odziv ) niška skretnica za dvosistemac i ribon visokotonci marke Monacor RBT 80 ( nikad prežaljeni ) . Kutija je toliko lepo svirala da nisam mogao da verujem . Umalo da zaboravim , stolar inače moj prijatelj je prelakirao drvo nekim tamnim lakom tako da je drvo odisalo nekom toplinom i iako možda nisu bile zbog dimenzija za svaki prostor ja sam baš uživao u njihovom izgledu .

I reci sta si odlucio, kako bi pravio kutije i od cega?

Pa, ja posto pravim Transmission Line, nemam mnogo izbora, sperploca 18mm, bez izolacije po zidovima, ali sa poliesterskom vunom unutra u 2/3 kanala.

Za spolja nemam jos uvek nikakvo resenje, videcu kad dodjem do toga :) Trenutno pravim skretnicu.

Evo ga i projekat :)

5vy6qe.png

Nazad
Vrh Dno