Šta je novo?

Pitanje vezi PHP-a

Tesl@1990

Slavan
Učlanjen(a)
30.08.2007
Poena
304
Pozdrav...:D

Imam jedno pitanje vezi PHP-a,a to glasi:

npr.drzite download stranicu gde ima preko 300 programa,npr.softpedia svejedno,i tamo ima recimo pored nekog programa broj download-a i recimo broj komentara i recimo ocena.i naslovnoj ili vec negde drugde ima npr latest aded programs i most downloaded programs i npr programs of the week.i sada meni su to rekli da se sve radi preko PHP i uopsteno ako zelim da napravim velik site da koristim PHP(ASP ne jer je PHP puno vise bolje).E sada kako ja to da izvedem moze neki primer posto naucio sam osnovno o PHP(sta je STRING,OPERATORS,IF...ELSE(IF),POST-GET itd)a ja nemam blagu prestavu kako bi to moglo da izgleda:wall:

Najbolje je da nadjes gotov skript na HotScripts.

Evo ti primer kako se salje datoteka iz PHP-a, ali moras to znacajno da prosiris da imas brojac i slicne pogodnosti.

<?php
$path = 'path do datoteke';
$filename = 'neka_datoteka.dat';
$fullname = $path . $files[$i];

Header("Content-Type: application/octet-stream; name=\"$filename\"");
Header("Content-Length: ".filesize($fullname ));
Header("Content-Disposition: attachment; filename=\"$filename\"");
readfile($fullname ) or die ("File read error");

// ovde povecas brojas DL-a...

?>

Poslednja izmena:
OK tnx pokusacu..treba mi jos primera:(

moze li neko da navede scipte za gore navedeno???
npr za broj downloada su counteri itd...
tnx.

Poslednja izmena od urednika:
Odakle si ucio PHP? Ako si iz neke knjige (klasecne, ne u elektronskom obliku) onda bi trebalo da imas neke primere koji ce pokriti dobar deo onoga sto ti treba za taj program. Mozes i na sajtu koji je @broker naveo da skines celu skriptu za download pa da doradjujes sta ti treba i tako ucis.

Citao sam Uvod u PHP & MySQL (BHS) koju sam skinuo sa http://www.1o1.com/,i SAMS Teach Yourself PHP4 in 24 Hours koju sam skinuo od nekog korisnika sa rapidshare a najvise sam ucio sa www.phpvideotutorials.com,ono tako da koristim wamp,e da kada sam kod wamp-a pre koji dan sam instalirao windows i instalirao sam wamp i jednostavno nece da mi ode tj otvori ni na localhost,ni na myadmin,znas mozda sta je problem.a mnogi preporucuju xampp ali ja neznam da radim,znaci po bilo kojim tutorialima da sam radio ja nemogu da pokrenem ni mysql ni apche,jednimo mogu FTP program.

e da kod mnogih tih scripta ima recimo npr kod:

<?php
$dbhost = 'localhost';
$dbuser = 'root';
$dbpass = 'password';

$conn = mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass) or die ('Error connecting to mysql');

$dbname = 'petstore';
mysql_select_db($dbname);
?>
e sada ja znam da je to skripta za kontektovanje na mysql bazu ali ja kako znam da treba da imam user i pass a to neznam kako da napravim.mnogo me stvari buni ali verovatno nisam nesto osnovno naucio ili vec neznam...

Bicu zahvalan puno na bilo kakim odg.ili linkovima...

Hvala unapred

Pazi, dobre (ali šture) tutoriale imaš na www.w3schools.com . Na netu imaš daleko više i daleko kvalitetniji materijal o PHP-u, nego u knjigama koje se kod nas prodaju.

Što se tiče tvog WAMP problema, kada ga instaliraš - po default-u nisu ti svi njegovi servisi podignuti. Proveri to tako što ćeš kliknuti na ikonicu koji ti WAMP stvori u systray-u. Uz WAMP ti dolazi i phpmyadmin. U njegovim config fajlovima su ti podešeni username i password. Mislim da je podrazumevana vrednost username: root bez passworda. (ovo promeni u roku od o'ma).
Kroz phpmyadmin ćeš moći lako da dodaješ nove korisnike na bazi podataka, podešavaš privilegije itd.
on ti se obično nalazi na
Kod:
http://localhost/phpmyadmin/

I da, u tim istim conf. fajlovima definisan ti je način povezivanja (cookie ili password ako se ne varam)... isčitaj takođe o tome negde na netu. Iskreno, ja nisam dugo radio sa time a nisam ni dovoljno stručan da ti ovde solim pamet. Samo govorim na šta bi mogao (trebalo) da obratiš pažnju.

Uspešno! :)

Poslednja izmena:
Bicu zahvalan puno na bilo kakim odg.ili linkovima...

Ti treba da naučiš da radiš i u MySQLu jer bez toga ništa. Moj iskren savet ti je da kupiš knjigu "PHP i MySQL - Razvoj aplikacija za web" od Luka Velinga i Laure Tompson. Knjiga ima da se kupi u knjižarama MikroKnjige za oko 20€. Odlična knjiga za početnike. Ja sam odatle stekao odličnu bazu znanja vezanog za PHP i MySQL. Kreni da radiš redom i posle nekog vremena ćeš naučiti i to što si sada pitao. ;)

Ako imaš iskustva u programiranju na C, C++ ili Javi - PHP će ti biti 'laganitza'. Na sajtu čiju sam ti adresu ostavio imaš izlistane sve standardne PHP funkcije izdvojene po kategorijama. Takođe tu imaš i MySQL tutoriale. Kao što rekoh, jesu šturi - ali imaju nešto što mi se posebno sviđa, a to je 'TryIt Editor'. Znači bukvalno skoro sve možeš uživo da probaš na njihovom sajtu i odmah da vidiš rezultate. Vrlo korisno!

Kao što R0B0T0 reče bez MySQL-a ništa, ali one osnovne (i najčešće korišćene) stvari će ti trebati možda nedelju - dve da naučiš.

Hehe sve ja to vec znam a w3school-a sam i ucio...ali opet cu ja to poceti.ali ja sam trazio samo mali joker,znaci posto bas nemam puno vremena,da mi ostavite znaci jedan primer sto mi recimo sada u zadnje vreme puno buni je php paging.znaci ako znate neku stranicu gde ima dobar primer da vidim kako to radi imam ja vec dva primera ali ih neznam iskoristi,jedan je kada se u mysql napravi znaci obicna lista musterija,a prva eh to neznam..
Ali uglavnom to sto sam nacucio neznam da primenim tj kada vidim neki dobar primer onda ce mi biti sve jasno.u poctku su mi rekli na primerima se uci hehe pozdrav,i hvala na odgovrima..NASTAVITE hehe :D

mysql mi je bas lak,jedina stvar je sto recimo neznam to su funkcije,npr varchar koliko ja znam da oznaci koliko stranica da prikazuje(ispravite ako gresim)a recimo not null,auto increment ili neke jos funkcije(tog sam se trenutno setio) neznam sta znaci a koristim ih eto zato sto sam video tako u primerima..hehe gde mogu da nadjem objasnjenja za svaku tu opciju,za HTML i CSS sam nasao i to mi puno pomoglo.za php jednom sam bio nasao samo sto sada nemogu da nadjem posto ni na PHP-ovoj ni na Mysql-ovoj stranci nemogu da se snadjem..

jos jedno pitanje me jako buni kod privilages gde pravim akaunt ima default username:root password:nema,e sada kada ja napravim svoj i hocu da isbrisem taj default meni se stvori neki error kako se nemoze konektovati na root a napravio sam svoj akaunt..moze mi neko pojasniti..

Poslednja izmena od urednika:
Varchar iliti variable character je polje koje se puni po potrebi. Dakle ako imas char(50) polje ce zauzimati 50 mesta u memoriji, imalo ono 50 karaktera ili 5. Varchar raditi po principu da ce popuniti tacno onoliko karaktera u memoriji koliko sadrzi.

NOT NULL se koristi ukoliko zelis da ti polje ne bude "prazno".

Auto increment je za "rastuce" polje..recimo ukoliko trebas da dodelis redni broj, koristio bi auto increment. Prvo bolje bi bilo 1, drugo 2, itd itd...

Ovde ima stvari koje bi ti koristile:

http://www.peachpit.com/articles/article.aspx?p=30885&seqNum=7&rl=1

Pazi, ako si ti izbrisao root nalog i napravio novi sa svojim korisničkim imenom i šifrom, onda i u php funkcijama za mysql moraš koristiti nove podatke.

znači ako si do sada koristio:
Kod:
mysql_connect('localhost', 'root');
(...)

sada ćeš koristiti
Kod:
mysql_connect('localhost', 'novi_username', 'password_za_novi_username');

Moguće je da si ovu jednostavnu stvar izgubio iz vida... ako nije ovo problem, onda se potrudi da detaljnije opišeš šta ti se dešava.

Pa kada odem na phpmyadmin i odem na privileges,e sada tamo ima root bez pasworda,e sada kada ja napravim moj akaunt,onda imam root i u mom slucaju sinisa,kada izbrisem root i ostane sinisa,sledeci put kada otvorim phpmyadmin on mi pokazuje da nemoze da se konektuje na [email protected]am kako drugacije da objasnim..

Broker tnx pomoglo mi je dosta..
e imam jos jedno pitanje kako na najlaksi nacin recimo napraviti 20 stranica a da su oni ujedno povezani,jer ako bi preko html-a onda je to ubitacno a ja kako znam da zato sluzi php ali kako to da se napravi i kako moze preko opcije include???

Pa ne mоžeš da se konektuješ kao root ako si izbrisao korisnika root. Probaj da se uloguješ sa userom sinisa i sa šifrom koju si već stavio.

ma znam ja to i to radi.nego mene interesuje zasto ja nemogu da napravim svoj akaunt a onaj da izbrisem tj root.razumes sta hocu da kazem

iskreno... ne.

Nije mi jasno kako ne možeš u phpmyadminu da napraviš svoj nalog. Ako ti se pojavljuje neka greška pri pravljenju naloga napiši šta je u pitanju. Moguće da ti neki config fajlovi nisu dobro setovani, ili možda čak sam php.ini fajl. Ali čisto sumnjam da je to u pitanju, jer meni je WAMP radio sa podrazumevanim podešavanjima sasvim dobro.

Eh ja budala zaboravio da i u config.ini promenim sa root na sinisa,sada sve radi?
Ja bi da pocnem web stranicu da pravim ali stalno me brine da neznam dovoljno..
HTML,CSS 100% e sada sto se tice PHP pff i ne bas ali primenjujem dosta funkcije include(znaci za meni,header,footer,bla bla)

Posto zelim da napravim neku stranicu gde ce raditi samo o Programima znaci programi za skidanje.

Pa me interesuje sta bi mi preporucili od MYSQL i PHP jos da naucim jer imam knigu o MYSQL ali je 847 strana pff kada cu ja to procitati.

Imate neki predlog???

Pa napisao sam ti još gore, imaš gomilu on-line tutorijala svuda na netu. Predložio sam ti w3schools, jer sam i ja sam našao gomilu korisnih stvari tamo. Problem je samo što su oni malo šturi. Sada ih uglavnom koristim kao dokumentaciju za php funkcije.

Imaš na www.php.net gomilu stvari. www.mysql.com ti je isto dobra polazna tačka za MYSQL. Ponekad vredi krenuti od matičnih sajtova proizvoda koje želiš da koristiš :) .

A što se tiče te tvoje knjige od 800 strana, pa nije ti potrebna svaka od njih da bi napravio neku jednostavnu stvar. Mada, kada bi čitanje velikih knjiga bilo = učenje svega iz date oblasti, onda bi svima nama život bio mnogo lakši. Čitanje je najlakši deo posla.

edit: eh da, pažljivo sa include. Posebno ako koristiš fajlove u kojima smeštaš sve funkcije, a koje posle uključuješ u sve ostale stranice, jer ti se može desiti da ih greškom uključiš više puta. Ovo se meni redovno dešavalo. Koristi include_once() i rešićeš taj problem (ukoliko se uopšte i pojavi)

Poslednja izmena:
Heh a cekaj onda include_once() ce mi pokaziti samo jednom trazenu stranicu i ako ja napisem dva puta..e da koje jos funkcije ti koristis??

Nemogu da nadjem scriptu koja pokazuje koliko je puta nesto download-ovano..znas mozda ti?znaci trazio sam svugde ali nigde nenadjem,

Ima neke skripte da mi preporucis koje ti mislis da su dobre i trebalo bi da imam na svojoj stranici...

znas mozda kako da search bude providan??

Poslednja izmena:
U jee.... hajde molim te malo jasnije postavljaj pitanja jer te iskreno ništa ne razumem...

Da, to za include_once() je tačno. Pogledaj na w3schools imaš tamo detaljan opis šta i kako radi ta funkcija.

Koje funkcije još koristim? Pa, koristim ih gomilu, za visi za šta mi je koja potrebna u konkretnom primeru.

Što se tiče brojanja downloada... vidiš, to nikada nisam radio. Probaj da prosleđuješ parametar putem get promenljivih. A brojač naravno čuvaš u bazi podataka. Ovo ti je veoma bitno, jer ako brojač čuvaš u txt fajlu na primer može ti se desiti sledeći problem: Korisnik A i B pokušavaju istovremeno da skinu tvoj fajl (ili u vrlo kratkom vremenskom razmaku). Tvoj brojač funkcioniše naravno po principu 'pročitaj iz fajla koliko puta je do sada downloadovano, uvećaj vrednost za jedan, novu vrednost zapiši nazad u fajl'. E sada fora je što se može desiti da ti se u ovoj situaciji tvoj brojač poveća samo za 1 a ne za 2 zato što i A i B koriste istu polaznu vrednost brojača. Tada bi morao da se igraš sa file lockovima, a to je malo dosadno i nije preporučljivo iskreno. U MySQL-u ne bi imao ovih problema sigurno.

Ideja koja mi je pala na pamet jeste da otvoriš stranicu sa koje bi ti počeo download, ali istovremeno proslediš jednu get promenljivu koja će označiti da je korisnik došao dotle baš radi downloada. Vrednost te promenljive ti okida neku funkciju koja se povezuje sa bazom podataka i povećava brojač. Ako ne znaš kako funkcionišu get promenljive, idi na w3schools (opet :) ).

Naravno ovo što sam sada ispisao - to je nešto što mi je palo na pamet tek nakon što sam ustao u subotu u 10 ujutru :). Sigurno postoji neko standardnije rešenje kako se ovo postiže, ali zaista mi to nikada nije bilo potrebno tako da nisam ni radio. Na žalost ne mogu ti dati primer sa kodom za brojanje downloada.

Eh da, i kako misliš da 'search bude providan'? Nisi mi jasan... daj neki sajt na kome si to video, da vidim na šta misliš.

EDIT2: Probaj ovo: http://www.phpjunkyard.com/php-click-counter.php piše da je free, pretpostavljam da možeš da skineš kod i da pogledaš kako su oni to rešili. A imaš i ovako nešto: http://www.internetadsales.com/modules/wfsection/article.php?articleid=2385 .

Znači samo sam izguglao i našao sam gomilu stvari. Google zna sve!

Poslednja izmena:
Evo ti jednostavna ideja za brojanje download-ovanih fajlova...
Recimo, fajl koji se download-uje se zove 123.zip i generises stranicu www.tvojsajt.com/download.php?123.zip
i onda napravis download.php na ovaj fazon:
Kod:
// dohvatanje trazenog fajla
$trazeni_fajl = mysql_real_escape_string($_SERVER['QUERY_STRING']);

// konekcija na bazu
$konekcija = mysql_connect('mysql_host', 'mysql_user', 'mysql_password')
   OR die(mysql_error());

// nalazenje odgovarajuce putanje do trazenog fajla
$rezultat = mysql_query("
             SELECT putanja_do_fajla
             FROM fajlovi
             WHERE ime_fajla = '$trazeni_fajl'
           ");
$trazeni_fajl = mysql_fetch_row($rezultat);

// inkrementiranje brojaca
$query = mysql_query("
             UPDATE fajlovi
             SET broj_downloada = broj_downloada + 1
             WHERE ime_fajla = '$trazeni_fajl'
           ");

// generisanje linka za download
header('location:' . $trazeni_fajl['putanja_do_fajla']);
Naravno, ovo je sirovo i treba da se doradi, ali ideja je tu ;)

Sajt na kome sam video da je search providan je:http://www.filehippo.com/,a ja jako znam dobro da koristim google,ali kada nesto trazis a neznas sta trazis je drugi slucaj,

Crni hvala ali odlucio sam bez mysql..heh znam da nije pametno ali za pocetak je dobro..kada malo bolje naucim PHP i Mysql.ali u svakom slucaju hvala jednog dana cemi ovaj tvoj odgovor puno pomoci.

Inace proverio sam te countere i to su PHP scripte a ja trazim java scripte(ako uopste postoje).

Puno Hvala na dosadasnjim odgovorima :)

Poslednja izmena:
Uff... u slabo sam radio JS, tako da to zaista ne bih znao da ti odradim... :( sorry

Skripte sigurno postoje.

a sta mislis?da li gresim sto sam odlucio ipak da napravim web stranicu bez mysql,znaci bice nesto malo php-a ali jako slabo.znaci cist XHTML,CSS,JS Script. :)

nasao sam ja neke download counter javascrcipt ali ih bas i nekontam,a i kada malo bolje razmislim i netreba mi :(

Pa cemu onda sve ovo? :)
Nego, jesi li siguran da su to bas download counter-i? Da nisi mozda obicni brojaci za posete stranica?

Nazad
Vrh Dno