Šta je novo?

Pitanje u vezi adsl rutera i switch-a...

Xith

Čuven
Učlanjen(a)
22.07.2004
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I9-12900K custom loop
Matična ploča
Asus Z690 Rog Apex
RAM
2x16GB G.Skill Trident Z5 6400Mhz
GPU
Gigabyte RTX 3080
Storage
Kingston KC3000 2TB, Adata SX8200 Pro 2TB
Kućište
Lian Li 011 Dynamic
Interesuje me jedna stvar...
Da li je isto staviti adsl ruter koji ima jedan mrezni izlaz pa na njega nakaciti switch ili umesto toga uzeti ruter sa 4 mrezna izlaza?

Evo zbog cega pitam...
Trenutno imam dva racunara koja izlaze na net, na jednom je adsl modem a drugi se kaci preko prvog (internet connection sharing). Sad, desava se da kada se na drugom racunaru igra neki multiplayer a na prvom se krene sa nekim download-om, drugi racunar pocne da laguje bas puno.
Hoce li ruter resiti ovaj problem?
Ili, postoji li neki program preko koga mogu da ogranicim protok po racunaru?

Hvala unapred

Ruterom neces resiti problem koji imas vec ce ti trebati program poput NetLimiter-a, kojim odredis koliki upload i download moze imati neka aplikacija. E sada, ako imas 256/64 paket mislim da ti to nece biti dovoljno za neki veci download dok na drugoj masini igras nesto preko neta, a takodje mislim da kod tebe nije problem protok vec ping koji se tom prilikom poveca bas dosta. Pinguj neki game server dok ti druga masina nesto download-uje pa vidi.

Xith je napisao(la):
Interesuje me jedna stvar...
Da li je isto staviti adsl ruter koji ima jedan mrezni izlaz pa na njega nakaciti switch ili umesto toga uzeti ruter sa 4 mrezna izlaza?

Evo zbog cega pitam...
Trenutno imam dva racunara koja izlaze na net, na jednom je adsl modem a drugi se kaci preko prvog (internet connection sharing). Sad, desava se da kada se na drugom racunaru igra neki multiplayer a na prvom se krene sa nekim download-om, drugi racunar pocne da laguje bas puno.
Hoce li ruter resiti ovaj problem?
Ili, postoji li neki program preko koga mogu da ogranicim protok po racunaru?

Hvala unapred

Sve zavisi od toga kakav ruter planiras da pazaris.
Ukoliko kupujes neki jeftini onda tesko da mozes nesto da uradis...tj. trebace ti neka aplikacija koja umije da kontrolise protok.
Sa malom skupljim ruterima koji imaju podrsku za QoS itekako mozes mnogo da uradis...da limitiras, shape-ujes, definises tip latency-ija, delay-a, nacin prioritetizacije i queueinga, interliving i kompresiju paketa itd. itd...sta ti padne na pamet

ipak cini mi se da ti ovo posljednje bas i ne treba?

pozdrav,

+-

Poslednja izmena:
U principu dok se igras ne racunaj na DL, bar ne na toj brzini.

+- imam dva pitanja za tebe u vezi QoS:

1. Imam dva racunara vezana preko ADSL rutera (USR 9105) na Internet (256/64). Posto ponekad koristim Azureus, eMule... tada je skoro nemoguce surfovati ili proveravati mail. Posto ruter ima QoS podesavanja, da li je moguce podesiti ruter da mogu normalno da surfujem uobicajenom brzinom iako su su pokrenuti ovi programi, tj. da surf i provera maila ima prioritet, a dok je link slobodan (npr. citam stranicu koja se otvorila ili mi browser uopste nije otvoren), da onda Azureus i eMule maksimalno download-uju i upload-uju.

Ako je ovo pod 1. izvodljivo ->
2. Da li znas gde mogu da nadjem dobar tutorial za konfiguraciju QoS? Malo sam google-ao, ali nisam nasao nista konkretno. Najbolji bi bio tutorial za USR rutere/ADSL rutere, posto takav imam kuci (USR 9105), ali bi mi znacio i za bilo koji drugi ruter.

ubojan je napisao(la):
+- imam dva pitanja za tebe u vezi QoS:

1. Imam dva racunara vezana preko ADSL rutera (USR 9105) na Internet (256/64). Posto ponekad koristim Azureus, eMule... tada je skoro nemoguce surfovati ili proveravati mail. Posto ruter ima QoS podesavanja, da li je moguce podesiti ruter da mogu normalno da surfujem uobicajenom brzinom iako su su pokrenuti ovi programi, tj. da surf i provera maila ima prioritet, a dok je link slobodan (npr. citam stranicu koja se otvorila ili mi browser uopste nije otvoren), da onda Azureus i eMule maksimalno download-uju i upload-uju.

Ako je ovo pod 1. izvodljivo ->
2. Da li znas gde mogu da nadjem dobar tutorial za konfiguraciju QoS? Malo sam google-ao, ali nisam nasao nista konkretno. Najbolji bi bio tutorial za USR rutere/ADSL rutere, posto takav imam kuci (USR 9105), ali bi mi znacio i za bilo koji drugi ruter.

Vidi ovako,

U principu, kao sto vec rekoh...sve zavisi od toga koje QoS mehanizme ruter podrzava, koliko queue-eva po interfejsu ima itd....

Ali, hajde da kazemo da tvoj ruter podrzava sve sto je potrebno...naravno da je moguce dati prioritet jednoj klasi nad drugom...to je ono sto se naziva PQ (priority queueing), a sto je tokom vremena poprimilo mnogo modifikacije od strane proizvodjaca i njihovih implementacija: CBPQ, WFQ, CBWFQ i na kraju LLQ (low latency queueing koji predstavlja kompinaciju PQ-a i CBWFQ-a) koji se danas najvise koristi jer koristi najbolje mehanizme prioritetizacije, delay-a itd...

E sad...ono sto je tebi potrebno je generalno sljedece: definises na ruteru klase saobracaja: npr. priority (email, web), best-effort (ftp, telnet...) i ostalo (npr. p2p programi)...pazi, ovde moras da imas neki nacin na koji ces pakete da klasifikujes, tj. strpas u te tvoje klase.
Za ovo na svim platformama mozes da koristis tzv TOS byte koji se nalazi pri vrhu IP header-a u svakoj implementaciji TCP/IP stacka. U zavisnosti koju implementaciju TCP/IP stacka ima taj tvoj ruter, mozes da koristis jedan od dva nacina manipulacije (markiranja, a samim tim i klasificiranja) TOS byte-om: 1. koristenjem DSCP vrijednosti (6 bita se efektivno koristi za ukupno 64 klase....vodi racuna da skoro nijedna platforma danas ne podrzava rad sa tolikim brojem klasa) - ako te vise zanima o ovome: RFC 2474 i 2475
2. koriscenjem tzv. IP Precedence vrijednosti (samo 3 bita se koriste za max 7 vrijednosti) - RFC 791
Ukoliko ti platforma podrzava neke naprednije mehanizme za sortiranje/markiranje mozes naravno da ih koristis - cisco ruteri, npr. koriste NBAR (net based application recognition) sa stalno rastucom bazom PDLM-ova za dinamicko prepoznavanje aplikacije...ovo je strasno dobro u slucaju aplikacija koje mogu da mjenjaju portove na kojima rade, tuneluju itd...kao npr. kazaa itd...
U sustini...ti ces tu najvjerovatnije praviti neku access listu tipa sa subneta 10.0.0.0 na internet po portovima xxx= 1 klasa, sa subneta 10.0.0.0 na internet po portovima yyy= 2 klasa...i tako dok ne napravis onoliko klasa koliko ti je potrebno...vodi racuna, nemoj da pravis vise od 4-5 klasa...ruter ti ionako najvjerovatnije ne podrzava toliki broj queue-ija.

Kad klasifikujes i markiras saobracaj sljedi ono najbitnije: definisanje polise! Ovde ti je sva filozofija. Za svaku od tih klasa definises bandwidth, prioritet, delay/latency, nacin queueinga, nacin prosljedjivanja (npr. da li je u pitanju round robin, weighted rr ili nesto trece)....znaci ono sto taj tvoj ruter podrzava.
Npr.: klasa priority - priority bandwidth 128 k,, klasa best-effort - bandwidth 56 k, uz ispustanje paketa ukoliko se predje neki definisani prag, i na kraju klasa p2p - policing ili shaping klase na 64 k uz ispustanje paketa ukoliko se predje neki definisani prag

Ovo ti je samo primjer, a na tebi je da vidis kako ti odgovara.

Na kraju primjenis ovu polisu na oodgovarajuci interfejs...(obicno polisu primjenjujes na vanjski interfejs, dok klasifikaciju vrsis na internom interfejsu)....

I...to bi ukratko bilo to....

Predlazem ti da procitas help/tutorial/sta vec tog uredjaja za QoS i ukoliko imas vremena skines tehnicke specifikacije sa sajta proizvodjaca, jer, kao sto rekoh, to je nesto sto u najvecoj mogucoj mjeri zavisi od same implementacije koja varira od proizvodjaca do proizvodjaca i od uredjaja do uredjaja.

Na kraju....za sve informacije generalno o QoS-u....mislim da ti je uvjek najbolji izbor www.cisco.com

poz

+-

Poslednja izmena:
+- mudro zborish.

Ajde da se isfokusiramo na konkretne sluchajeve.
Recimo, da se postavi neki pravac, prvo bih pocheo sa spiskom Wifi-Adsl router-a koji podrzavaju napredne opcije network shaping-a.
Najbolje bi bilo da ko moze ubaci sve poznate modele koji imaju te mogucnosti a koji su u rangu cena od 50-200 eura, preko se ne bi ishlo.
I ne bi bilo loshe da se postavi jedan opshti primer sa postavljanjem fiksnih adresa u privatnom opsegu, dok bi dinamichke ili fiksne statichke internet adrese predstavili sa xxx.xxx.xxx.xxx. Ali bash konkretni sluchaj.
Masa ljudi i kupuje router misleci da je sve to isto a da samo marka chini cenu, ne shvatajuci kakve se sve hardware-ske pogodnosti dobijaju.

Recimo sluchaj 3 ili 4 prijatelja koji su u bliskom komshiluku, koji uzimaju SBB kablovski link od 768kbit, recimo da ga dele na 3 dela, svako bi dobio po 256kbit po manjoj ceni nego regularno, stim da bi se placala samo jedna setup taksa, dok bi se od potencijalno neiskorishcenih setup para mogao uzeti jedan dobar router sa advance mogucnostima.
Postavljanjem trafichkog balansiranja, omogucilo bi se svakom useru da iskoristi maximum (ukoliko niko od ostalih korisnika ne koristi internet saobracaj) ili odredjeni minimum koji bi bio postavljen na 256kbit-a.

lucky2001 je napisao(la):
+- mudro zborish.

Ajde da se isfokusiramo na konkretne sluchajeve.
Recimo, da se postavi neki pravac, prvo bih pocheo sa spiskom Wifi-Adsl router-a koji podrzavaju napredne opcije network shaping-a.
Najbolje bi bilo da ko moze ubaci sve poznate modele koji imaju te mogucnosti a koji su u rangu cena od 50-200 eura, preko se ne bi ishlo.
I ne bi bilo loshe da se postavi jedan opshti primer sa postavljanjem fiksnih adresa u privatnom opsegu, dok bi dinamichke ili fiksne statichke internet adrese predstavili sa xxx.xxx.xxx.xxx. Ali bash konkretni sluchaj.
Masa ljudi i kupuje router misleci da je sve to isto a da samo marka chini cenu, ne shvatajuci kakve se sve hardware-ske pogodnosti dobijaju.

Recimo sluchaj 3 ili 4 prijatelja koji su u bliskom komshiluku, koji uzimaju SBB kablovski link od 768kbit, recimo da ga dele na 3 dela, svako bi dobio po 256kbit po manjoj ceni nego regularno, stim da bi se placala samo jedna setup taksa, dok bi se od potencijalno neiskorishcenih setup para mogao uzeti jedan dobar router sa advance mogucnostima.
Postavljanjem trafichkog balansiranja, omogucilo bi se svakom useru da iskoristi maximum (ukoliko niko od ostalih korisnika ne koristi internet saobracaj) ili odredjeni minimum koji bi bio postavljen na 256kbit-a.

U principu, nemam nista protiv tvoje ideje, ali:

1. nisam bas u "komsiluku" tako da nemam pojma sta ljudi od rutera koriste/kupuju...
2. radim samo sa velikim serijama cisco rutera/switcheva kod kojih su pitanja podrzanih QoS mehanizama uglavnom suptilnosti tipa x broj priority queue-a po interfejsu itd...

tako da ukoliko mogu nekako da pomognem, sto da ne...optsi principi su svuda isti, implementacije su ono sto se razlikuje :)

poz

+-

+- hvala na iscrpnom odgovoru, ali to sto si ti nabrojao mora da su QoS podesavanja nekog dosta skupog rutera.

Ajmo da obradimo prvo slucaj USR9105 rutera. :)
Probao sam na netu da nadjem neki konkretan primer, ali nista nisam uspeo da isceprkam. Cak i u oficijelnom prirucniku za ruter o QoS pise samo nesto uopsteno (naravno bez ikakvog primera) i odatle nista nisam mogao da zakljucim.

U mom slucaju podesavanja su zaista prosta. Nema tu nesto puno parametara da se unese, ali me zanima sta tacno i gde da stavim.
Na slici koju sam prilozio su sva moguca podesavanja, a u odgovarajucim padajucim menijima mogu da se izaberu sledece opcije:
1) Priority <Low, Medium , High>
2) IP Precedence <0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7>
3) IP Type Of Service <Normal Service, Minimize Cost, Maximize Reliabilty, Maximize Throughput, Minimize Delay>
4) Protocol <TCP/UDP, TCP, UDP, ICMP>

Relevantni podaci su:
i) IP adresa mog racunara - 192.168.1.4 i namestio sam je da bude staticka zbog otvaranja portova
ii) subnet mask - 255.255.255.0
iii) default gateway - 192.168.1.1
iv) DNS servers - 192.168.1.1

Treba znaci da napravim nekoliko klasa s tim sto bi bile one nizeg prioriteta (za eMule 4662 TCP i 4762 UDP, za Azureus 6881-6889 TCP/UDP, za LimeWire 6346 TCP/UDP) i viseg prioriteta (za surf i mail ne znam portove). Ko zna, mozda i ne treba da se prave klase za surf i mail, mozda se podrazumeva da su Medium prioriteta?

Mene buni ovo sto ne znam gde da upisem IP adresu racunara (da li je source ili destination) i duplo pominjanje portova i subnet maske, kao i ova druga adresa, sta tu treba da se upise 192.168.1.1 (preko ove adrese pristupam web interfejsu rutera sa slike) ili sta vec?
Izgleda da moram i za drugi racunar da "dupliram" ova pravila jer se u pravilu trazi bas specificiranje IP adrese racunara.

Na kraju da kazem i to da QoS setup nisam uopste mogao da nadjem na netu (ni za USR rutere, a probao sam i za neke druge), dok port-forwarding objasnjenja ima svuda. Cini mi se da je QoS setup vazan koliko i otvaranje portova. Ili sam u Google kucao pogresne kljucne reci? :S:

Prilozi

• QoS_USR9105.JPG
    QoS_USR9105.JPG
    122.4 KB · Pregleda: 93
Znaci:

Traffic Class Name: P2P
Priority Low
Protocol TCP/UDP
source IP: adresa tvog racunara, tj. subneta na kojem ti se nalaze hostovi (192.168.1.1 255.255.255.0)
source port: 0 ili any (probaj i jedno i drugo...nemam pojma sta taj ruter podrzava od oznaka...mozda mozes i da ostavis prazno)
destination ip: 0.0.0.0 ili any
destination port 4662 , 4762, 6881:6889,6346 - nisam siguran da li ce ovako sa zarezima da ti radi...probaj pa javi

Traffic Class Name: Web
Priority Medium/High -ovo sam skontaj sta ti odgovara
Protocol TCP/UDP
source IP: adresa tvog racunara, tj. subneta na kojem ti se nalaze hostovi (192.168.1.1 255.255.255.0)
source port: 0 ili any (probaj i jedno i drugo...nemam pojma sta taj ruter podrzava od oznaka...mozda mozes i da ostavis prazno)
destination port 80, 443, 25, 53, 110 itd

Traffic Class Name: management
Priority Medium
Protocol ICMP

Sve ovo mozes i obratno da primjenis (u smislu input polise, ako to taj ruter dozvoljava), tako sto ces sve ovo ponoviti za te tri klase, ali ces izvrnuti source IP/port i destination IP/port.

E sad....ne kontam da li ovaj tvoj ruter ima automatsku prioritetizaciju za odredjene ToS tj. IP precedence vrijednosti (sto ne bi bas bilo normalno)...ali, ako pretpostavimo da ima, onda gore za klasu P2P postavi u "IP Type of Service" Normal Service ili Minimize Cost, za Web postavi Minimize Delay ili Maximize Throughput

Na kraju ti ostaje da ovo negdje primjenis....ali vjeruem da je i to automatski na ovom ruteru kad kliknes na Apply :)

poz

+-

P.S. Ne vjerujem da ces u tim prirucnicima naci nesto mnogo o QoS-u...ako te ova tema zanima, samo pisi QoS u google-u i samo ce ti se kazati....samo pripremi se mnogo da citas....kad skontas osnovne koncepte i procedure, samo ce ti se kazati kako to primjeniti na tvom ruteru...a vjerovatno i na svakom drugom.

Poslednja izmena:
+- hvala na odgovorima, ali posle duzeg testiranja nisam uspeo da nateram ruter da lepo radi. Probacu jos neke kombinacije...

Nazad
Vrh Dno