ubojan je napisao(la):
+- imam dva pitanja za tebe u vezi QoS:
1. Imam dva racunara vezana preko ADSL rutera (USR 9105) na Internet (256/64). Posto ponekad koristim Azureus, eMule... tada je skoro nemoguce surfovati ili proveravati mail. Posto ruter ima QoS podesavanja, da li je moguce podesiti ruter da mogu normalno da surfujem uobicajenom brzinom iako su su pokrenuti ovi programi, tj. da surf i provera maila ima prioritet, a dok je link slobodan (npr. citam stranicu koja se otvorila ili mi browser uopste nije otvoren), da onda Azureus i eMule maksimalno download-uju i upload-uju.
Ako je ovo pod 1. izvodljivo ->
2. Da li znas gde mogu da nadjem dobar tutorial za konfiguraciju QoS? Malo sam google-ao, ali nisam nasao nista konkretno. Najbolji bi bio tutorial za USR rutere/ADSL rutere, posto takav imam kuci (USR 9105), ali bi mi znacio i za bilo koji drugi ruter.
Vidi ovako,
U principu, kao sto vec rekoh...sve zavisi od toga koje QoS mehanizme ruter podrzava, koliko queue-eva po interfejsu ima itd....
Ali, hajde da kazemo da tvoj ruter podrzava sve sto je potrebno...naravno da je moguce dati prioritet jednoj klasi nad drugom...to je ono sto se naziva PQ (priority queueing), a sto je tokom vremena poprimilo mnogo modifikacije od strane proizvodjaca i njihovih implementacija: CBPQ, WFQ, CBWFQ i na kraju LLQ (low latency queueing koji predstavlja kompinaciju PQ-a i CBWFQ-a) koji se danas najvise koristi jer koristi najbolje mehanizme prioritetizacije, delay-a itd...
E sad...ono sto je tebi potrebno je generalno sljedece: definises na ruteru klase saobracaja: npr. priority (email, web), best-effort (ftp, telnet...) i ostalo (npr. p2p programi)...pazi, ovde moras da imas neki nacin na koji ces pakete da klasifikujes, tj. strpas u te tvoje klase.
Za ovo na svim platformama mozes da koristis tzv TOS byte koji se nalazi pri vrhu IP header-a u svakoj implementaciji TCP/IP stacka. U zavisnosti koju implementaciju TCP/IP stacka ima taj tvoj ruter, mozes da koristis jedan od dva nacina manipulacije (markiranja, a samim tim i klasificiranja) TOS byte-om: 1. koristenjem DSCP vrijednosti (6 bita se efektivno koristi za ukupno 64 klase....vodi racuna da skoro nijedna platforma danas ne podrzava rad sa tolikim brojem klasa) - ako te vise zanima o ovome: RFC 2474 i 2475
2. koriscenjem tzv. IP Precedence vrijednosti (samo 3 bita se koriste za max 7 vrijednosti) - RFC 791
Ukoliko ti platforma podrzava neke naprednije mehanizme za sortiranje/markiranje mozes naravno da ih koristis - cisco ruteri, npr. koriste NBAR (net based application recognition) sa stalno rastucom bazom PDLM-ova za dinamicko prepoznavanje aplikacije...ovo je strasno dobro u slucaju aplikacija koje mogu da mjenjaju portove na kojima rade, tuneluju itd...kao npr. kazaa itd...
U sustini...ti ces tu najvjerovatnije praviti neku access listu tipa sa subneta 10.0.0.0 na internet po portovima xxx= 1 klasa, sa subneta 10.0.0.0 na internet po portovima yyy= 2 klasa...i tako dok ne napravis onoliko klasa koliko ti je potrebno...vodi racuna, nemoj da pravis vise od 4-5 klasa...ruter ti ionako najvjerovatnije ne podrzava toliki broj queue-ija.
Kad klasifikujes i markiras saobracaj sljedi ono najbitnije: definisanje polise! Ovde ti je sva filozofija. Za svaku od tih klasa definises bandwidth, prioritet, delay/latency, nacin queueinga, nacin prosljedjivanja (npr. da li je u pitanju round robin, weighted rr ili nesto trece)....znaci ono sto taj tvoj ruter podrzava.
Npr.: klasa priority - priority bandwidth 128 k,, klasa best-effort - bandwidth 56 k, uz ispustanje paketa ukoliko se predje neki definisani prag, i na kraju klasa p2p - policing ili shaping klase na 64 k uz ispustanje paketa ukoliko se predje neki definisani prag
Ovo ti je samo primjer, a na tebi je da vidis kako ti odgovara.
Na kraju primjenis ovu polisu na oodgovarajuci interfejs...(obicno polisu primjenjujes na vanjski interfejs, dok klasifikaciju vrsis na internom interfejsu)....
I...to bi ukratko bilo to....
Predlazem ti da procitas help/tutorial/sta vec tog uredjaja za QoS i ukoliko imas vremena skines tehnicke specifikacije sa sajta proizvodjaca, jer, kao sto rekoh, to je nesto sto u najvecoj mogucoj mjeri zavisi od same implementacije koja varira od proizvodjaca do proizvodjaca i od uredjaja do uredjaja.
Na kraju....za sve informacije generalno o QoS-u....mislim da ti je uvjek najbolji izbor
www.cisco.com
poz
+-