Šta je novo?

Pitanje pocetnika o radu sa serverima

fluxy

Slavan
Učlanjen(a)
15.05.2007
Poena
330
Pretpostavljam da na ovom forumu ima ljudi koji su sistem administratori, tj ljudi koji su imali prilike da rade sa serverima. Ovom prilikom ne mislim na softver tj na windows i linux servere vec na sam hardver kao sto je na primer ovo
Zanima me kakve obicno poslove obavljaju sistem administratori u serverskoj sali... Vidim recimo da ovi serveri nisu uopste lagani, ovaj sa linka je od 20-30kg. Nekako mi deluje da nije bas lako manipulisati sa njima... da li je problem ugurati ih tako teske u onaj "orman", msm sta ako se desi da ispadnu prilikom toga pa posle jadni pocetnik da radi mesecima da ih otplati. Postoji li neki nacin da se olaksaju, na primer da se povade hardovi ili tako nesto... Ovo je jedna stvar koja je meni zapala za oko, ako imaju jos neke koje bi pocetnicima pravile problem bilo bi lepo kada bi ih neko od iskusnih forumasa podelio sa nama i naveo moguca resenja...

Mozda je ova tema nekom ko ima iskustava sa ovim stvarima malo besmislena, ali nekom ko jos uvek nije imao prilike da radi sa time, ali ce mozda jednog dana raditi, ovo je jedini nacin da sazna nesto vise o takvim i slicnim stvarima...

U principu nije ih tesko staviti u Rack, u njega se montiraju sine, i onda se postavlja server, isto tako se i izvlaci kliznim mehanizmom na sinama. Tezine im variraju, ali u proseku 20-30 kg kao sto si naveo. Pozeljno je da ih ugradjuju 2 coveka..

Edit: Ove dve tanje sine se montiraju na server, ove vece idu u Rack

Vodila-za-streznik---sine-za-server-HP-_4f89da56bfbd3.jpg

Poslednja izmena:
Eto teretana ima dakle prakticnu primenu... salu na stranu sve teze od 15 kg dizati iznad visine struka nije za jednog coveka, posebno ako je delikatna stvar u pitanju.

jeste, sad ispada da jedan čovek ne može da podigne server u rack :)

Salim se naravno da moze, ko je imao vec prilike da montira zna da nije nikakav problem :)

Ne sekiraj se zbog težine servera, jednom ga montiraš i (ako imaš malo sreće) ne diraš oko 3 godine.

To je sve maciji kasalj, kada budes morao da ubacis ovu dvojicu glavonja tek ces onda da skontas sta je patnja i prava smisao rijeci da je nesto VEOMA TESKO!!

emc-vnx-series.png

Montiranje servera u rack je ipak za dva coveka, sto bi sam krivio kicmu :) A i samo montiranje ce ti biti najlaksi deo posla :)

To je sve maciji kasalj, kada budes morao da ubacis ovu dvojicu glavonja tek ces onda da skontas sta je patnja i prava smisao rijeci da je nesto VEOMA TESKO!!
Sta si koristio - Viljuskar? :-devil-:

Sta si koristio - Viljuskar? :-devil-:

Ne pitaj brate, bilo nas je 7-8 plus sto smo imali upravo ta viljuskasta kolica.
2500kgs-2.5-ton-hand-pallet-pump-truck-deluxe-standard-fork-lift-trolley-jack-4016-p.jpg
A sto je najgore rampa koja je napravljena za server salu je pod ocajno visokim uglom, jako skucen ugao pri ulazu u server salu plus sto je pod odignut nekih mozda sigurno pola metra od nivo sprata (da moze ne smetano protok vode da ide iz klima/razhladnih uredjana za server salu). Jednom je tekao potok do clanaka ladno. Jako impresivno. Koga interesuje pokusat cu da iskopam slike sa kompa na poslu.
Bilo je mali milion kombinacija, inace uz ovu dvojicu glavonja dolaze drvene rampe takodje, tako da nam je to dosta pomoglo. Svaka mu dala ko je to skontao i smislio.
Inace unosili smo ona zadnja 2 najveca modela sa okacene slike u prehetnom postu. Jedan je bio polu prazan a drugi pun napajanjima. Ovaj pun je kao trezor.

K'o je ikad unosio opremu u zgradu Telekoma u Zelezniku, njemu ni pakao nece tesko pasti. Zgrada je namenjena za smestaj tehnicke opreme, visoka 3 sprata, svaki sprat visok kao dva obicna (~5 metara jedan sprat). I, naravno, nema lift! A jedan rack od 38U prazan tezi ~200 kg, i stigao je napunjen serverima...

Kad je onomad stigla DEC Alpha 8000 u tadasnji Mobtel, neki pametnjakovic je ocenio da nema potrebe da se angazuje viljuskar za istovar iz kamiona (iako sam insistirao na tome), vec da je dovoljna iskusna ekipa: sofer + pomocnik. Stavili oni neku colovnu dasku kao rampu i krenuli da guraju makinu niz nju. Lele, kad je daska pocela da se ugiba i puca po sredini, sva sreca sto je bilo neko bure u blizini pa smo ga podmetnuli ispod, inace bi Alphica komotno mogla da ode u tehnoloski otpad. Ajd' sto bi Alpha otisla, nego sto je to cudo tada kostalo ~1M nemackih maraka u startu.

A ne samo da stizu rampe za skidanje sa paleta, nego i set kljuceva i ostalih dzidza-bidza za komotno raspakivanje :) Tako ti je to kad inzenjeri nesto rade, a ne ovi "business manageri" :)

Pozdrav

Dok sam radio u firmi ''Saga'' nosili smo 2 reka tamo.. Zgrada je sou..:d

Nema problema, zamoliću Ervina sledeći put... :wave:
Ervin Katona.JPG

Kad se stara firma selila u 4 ujutru u vreme najmanjeg opterećenja sam vadio 2U servere iz ormara i nosio ih na rukama do kombija sve vreme moleći boga da mi ne ispadnu. Joj, kad se samo setim... Kad smo konačno sve povezali nakon nekih 40 sati nespavanja, seo sam i momentalno zaspao na koturu UTP kabla.

Kad se stara firma selila u 4 ujutru u vreme najmanjeg opterećenja sam vadio 2U servere iz ormara i nosio ih na rukama do kombija sve vreme moleći boga da mi ne ispadnu. Joj, kad se samo setim... Kad smo konačno sve povezali nakon nekih 40 sati nespavanja, seo sam i momentalno zaspao na koturu UTP kabla.

Platili su ti porciju girosa nadam se?

Poslednja izmena:
I tap tap po ramenu :) Salu na stranu, samo da ne moraju UPS-ovi da se nose :)

...tri puta na drugi sprat bez lifta (+ u auto, iz auta, u servis) jer kod korisnika napon u mrezi padne ispod 200V a toliko APC UPS ne moze da ispegla.

I tap tap po ramenu :) Salu na stranu, samo da ne moraju UPS-ovi da se nose :)

Kod nas 2 x ogromna UPS-a stoje, nista ne rade. Sigurno ce zavrsiti kao poklon nekoj manjoj firmi ili kao donacija. Sreca pa su tako fino dizajnirani i uradjeni, da se sve moze izvuci i dosta olaksati pri prenosu.
Mislim da nema nista lijepse nego kad pametan covijek nesto napravi korisno a ne da je samo sklepano ofrlje.

:(

A lepo mi je tata govorio da budem programer,.... ovaj, bandit...

Poslednja izmena:
Ma sve je smešno za ubaciti u rek, ubacivao sam i 2U servere sam, ali je naravno bolje kada to rade 2 čoveka (i po pravilu). Pravi problem nastaje kada treba ubaciti u rek (pogotovo negde iznad 20U ovu grdosiju:
c7000_7.png

Ne pomaže ni kad izvadiš sve servere iz nje, pa čak ni napajanja. Teška je kao tuč!

Nazad
Vrh Dno