Šta je novo?

Pitanje od pocetnika

diab10

Slavan
Učlanjen(a)
28.12.2004
Poena
319
Pocetnik sam i interesuje me koji bi mi jezik preporucili...
mislio sam da se bacim na kombinaciju linux + basic, posto sam otkacio microsoftove MCP i MCE ispite....mislio sam da je bolje da vrijeme i novac ulozim gore pomenut...suggestions?

linux + kylix
ili ko sto voodoo rece win + delphi

Gledaj sta se najvise trazi i sa cime ces najlakse i najbrze naci posao.
Trenutno .NET prolazi odlicno. S obzirom da si zavrsio MCP kurseve, mogao bi da krenes sa Javom, pa sa web programiranjem (HTML, XML, JavaScript, PHP), jer se web takodje jako puno trazi, a i lak je za ucenje.
Ne znam sta ces sa Linuxom, nesto nisam vidjao oglase za Linux programere. Ako te zanima Linux, bolje se baci na administraciju, cini mi se da bi to bilo pametnije.
Sto se Delphija (i C++ Buildera) tice, on jeste lep, jednostavan i mocan, kao i svi Borlandovi alati ali nije bas nesto preterano trazen.
Ja sa Delphijem radim dosta dugo i to mi je omiljeni alat ali, na zalost, nesto se slabo nalazi posao za Delphi programere...

Pa da ti kazem, u lokalnoj banci, na konkursu za programere, trazio se bas rad u Delphiju na licu mesta, pri testiranju.
Mozda je izolovan primer, ali ipak...

Zavisi cime zelis da se bavis, po meni ,najbolje ti je da krenes sa kombinacijom c / c++ , ako zelis da naucis programiranje.... java, php ti posle c-a nece biti problem, a ni za delphi ti nece biti potrebno nesto preterano mnogo navikavanja. Nesto je drugacija sintaksa (ipaq je to pascal)...

Ali kao sto kaze Insomnia:
Gledaj sta se najvise trazi i sa cime ces najlakse i najbrze naci posao.

Ja ti preporučujem .NET platformu. Nekada sam programirao u Delphi-ju i gotivim isti i dalje, ali sam mnogo više zaradio radeći u .NET-u. Najjednostavnije je raditi u VisualBasic-u, ili za web projekte ASP.NET+VB. Za web projekte postoje besplatni alati (WebMatrix).

Da bismo ti svi mi bolje odgovorili ne bi bilo loše da nam kažeš koja te oblast najviše interesuje: web aplikacije, win aplikacije, sistemsko programiranje, nemaš ideju...

Zavisi cime ces da se bavis, tj koje ti polje interesovanja......Moj predlog ti je C#(ili Java), sintaxa mu fina, pregledan je a uz to ti pokriva i web i windows, a ako ispune ono sto cu obecali bice toga i za linux ;)
Ali da bi poceo nesto da programiras, tj da ucis, moras da uradis od pocetka, a ne sa nekom glupavom knjigom naucite c++ za 21 dan ili isto to za 24h.......to tako ne mere ;) Ako te zainteresuje objektno programiranje, imas odlicnu knjigu od bruce eckel-a Thinking in Java(bez obzira da li hoces ili ne da se bavis Java-om, mada imas moju preporuku za taj jezik)
Pozdrav

html za pochetak, a posle neshto malo ozbiljnije, npr Delhpi kao shto vec rekoste [mada je i Python dosta lak].

@biker

A zasto ne "Thinking in C++"? :)

Ne bih ti preporucio da odmah pocinjes sa Visal Basic.Ako se ipak odlucis za to, imas neke "okrnjene" delove koji sluze za ucenje. Imas na Webu puno tutoriala koji ce ti pomoci da se usmeris.
Ja bih ti preporucio C++, jer ce ti najvise zatrebati, a i nisi zavisan od nekih drugih sitnica kao kod VB. Jesenas je jedna firma pod imenom Troxo u Nisu trazila programere sa znanjem C++, API funkcije i slicno.

ya bih postavio jedno pod pitanje, da li ti zelish da uchish neshto i time posle ozbiljno da se bavish, ili samo zelish da udjesh malo u vode programiranja, pa posle da se opredeljujesh?
U sushtini C, C++, C#, Java programeri se uvek traze [pogledajte IT oglase [makar i u COM-u]], ali ako hoces za pochetak da vidish kako sve to izgleda uzmi neshto lako , iako je beznachajno, i za pochetak chitaj samo informativno, pa shta popamtish... a mozda te i bash to extra zainteresuje....

Prvo i osnovno jer kazes da si pocetnik. Turbo Pascal - ne moras ozbiljno da ga ucis, ali je savrsen za ucenje STRUKTURIRANOG programiranja. Mozda ne igleda ali je jako bitno, bilo sta da nastavis, ako se naucis reda u programiranju produzices sebi zivot za mnogo godina. Sta dalje?! Nemam pojma. Sto se mene tice znam jos asembler, i ucim C. Sa pascala ces lako preci na delphi ili vb (moj savet delphi, jer sam programirao i u vb i lici na igracku za malu decu). A sta dalje, pogledaj sta te zanima, web programiranje ili nesto drugo, kad odredis sferu interesovanja, veoma ce ti se suziti izbor jezika koji sluze bas za to.

diab10 je napisao(la):
Pocetnik sam i interesuje me koji bi mi jezik preporucili...
mislio sam da se bacim na kombinaciju linux + basic, posto sam otkacio microsoftove MCP i MCE ispite....mislio sam da je bolje da vrijeme i novac ulozim gore pomenut...suggestions?

C++. Nemoj se uopste truditi da pre toga ucis C ili Pascal samo ce ti smetati. Obavezno pronadji i procitaj knjige Thinking in C++ i How not to program i C++.

Kada jednom savladas C++ i OOP svaki drugi jezik ce ti biti jednostavan. C++ za razliku od nekih drugih pomenutih varijanti postoji na svim platformama.

Sledeci korak je XML.

Kakve veze XML ima sa programskim jezicima? :)

A da prvo procitate ceo Thread pre nego sto odgovorite ?
Sa naglaskom na vreme pocetka ?
Da ne spominjem sto se momak vise nije pojavio od tada da vidi lavinu bisera koju je izazvao ...

Nazad
Vrh Dno