Šta je novo?

Pitanje o monitorima

• Začetnik teme Guest
  • Datum pokretanja
G

Guest

Guest
Ne razumem se preterano u hardwer, pogotovo monotora ali me zanimaju par stvari!
Ja licno ima CTX PR 711t, koliko se secam ima SONY cev unutra ( cuo sam da imaju i sa Toshibinom i da su bolji)
Zadovoljan sam minitorom jel daje ostru sliku, boje nisu pre kontrasne nego taman po mom ukusu, buljim u njega bas dosta dnevno i ne bole me oci.
E sada ja sam ga kupio polovnog i on po stranama ekrana, najbolje se vidi kada se dize sistem ima dve strafte razlicite kontrasti od celine ekrana.
Mislio sam da je to zato sto je star monitor, medjutim video sam na novim Samsung monitorima 17inch (modele ne znam tacno ali jedan je mislim D F X ili tako nesto), malo je razlicita "patern" gde se pojavljuje ali jako je vidljivo. Zatim na ta dva samsunga (jedan glanc nov, jedan malo stariji) kada gledas belo po ekranu, videces da je leva strana ekrana zuca u odnosu na desnu, malo razocravajuce zar ne?
Moje pitanje je zapravo od cega nastaju te pege od kontrasta, i zsto ih ima na novim moitorima. Da li to znaci da samsung ne ugradjuje kvalitetnu opremu...?
I sta zapravo po vama znaci DOBAR monitor?

alarmos je napisao(la):
Ne zelim da spamujem, ali već nekoliko meseci za mene samo LCD TFT znači dobar monitor...

Re: Re: Pitanje o monitorima

sto se tice pitanja, mislim da te razlike u kontrastu nastaju u zavisnosti od osvetlenja, ne monitora vec prirodnog svetla

Bane® je napisao(la):
Ne zelim da spamujem, ali već nekoliko meseci za mene samo LCD TFT znači dobar monitor...
tek nekoliko meseci? au pa ti si dobrih godinu dve ziveo u mraku :D

salu na stranu, tft ipak za 99,9% ljudi je i dalje nedostupan, recimo cena slabije 15'' tft je veca od 19'' crt-a, recimo samsunga 959nf. ja sam se i odlucio za tu kombinaciju

Bane® je napisao(la):
Tja, sto bi se reklo kol'ko ljudi, tol'ko cudi :D

Za mene TFT monitori i dalje kao da ne postoje.
Imao sam deset dana istovremeno Sony TFT iz bolje X serije (X52) i Sony G420, lepo jedan pored drugog, oba prikacena istovremeno (TFT na DVI)...ma ova "palacinka" nema sanse da pridje zverini kao sto je G420 !

Mozda nije bilo dobro poredjenje, mozda sam trebao da poredim neki jos bolji 17" TFT sa nekim losijim CRT-om...

Re: Re: Re: Pitanje o monitorima

Miroslav je napisao(la):
sto se tice pitanja, mislim da te razlike u kontrastu nastaju u zavisnosti od osvetlenja, ne monitora vec prirodnog svetla

Najn, gledao sam u potpunom mraku

A TFT-CRT, koliko ja znam TFT ima ostriju sliku ali nije kolor korektan.
Samimi tim graficki dizajner = CRT (dobar), a TFT ... ko ima para:)

Ma kakav crni TFT. Pre mesec dana drugar je platio cirka 500 eurica za Samsungov 151P. Upali ga a ono ima jedam mrtav pixel. Covek se zali prodavcu a oni kazu reklamacija ide tek ako ima vise od 3 mrtva pixela.

Neka hvala. Ja sam sedeo ispred tog monitor oko sat vremena i ta me je tacka toliko iritirala da ne mogu da opisem. Pa za te pare je mogao da bira kakv ce 19 inchni monitor da kupi.

Bogda je napisao(la):
Ma kakav crni TFT. Pre mesec dana drugar je platio cirka 500 eurica za Samsungov 151P. Upali ga a ono ima jedam mrtav pixel. Covek se zali prodavcu a oni kazu reklamacija ide tek ako ima vise od 3 mrtva pixela.

Mogao je jedino da te nervira ako si gledao konstantno u crnu pozadinu, jer se samo tada i primecuje mrtav pixel. Ja sam npr imao mrtav pixel i znao sam tacno gde se nalazi, ali kada je Misko dosao kod mene nismo mogli nikako da ga nadjemo !? Probali smo sa svim kombinacijama boja i svega, ali ga nismo nasli. Da li je on privremeno prestao da radi ili sta ne znam, sada ga uglavnom nema.

Inace za sve tft-ove vazi da treba min 3 mrtva pixela za 15", a a 6 za 17"

Bane® je napisao(la):

To je verovatno zato sto nisi video Sony G420... :D
Salim se... ali TFT je dobar samo kada slika stoji... Imao sam prilike da duze vreme radim sa vrhunskim 17 i 18" LCD-ovima i iako i sam zelim jedan - kasnjenje odnosno lag u igrama je smetnja br. 1. Isto tako, smeta mi i visok kontrast! Znaci, ne ostrina, toga nikad dosta, nego KONTRAST, koji cini da fotografije izgledaju neprirodno.... E sada, za mene je jos uvek prepreka nedostatak moda 1600 x 1200, jer mi je neophodan za testiranje... a i cuveni Samsung Porsche 17" vise nije nedostizan, eno ga u Samsung Tehnomarketu na 18 meseci.... cirka 78 eura mesecno! Nista strasno! Ipak, sada ni to nije izvodljivo jer je na kredit pao flat tv od 74cm... (igrao sam NFS6 na njemu i do jaja je... :)). Znas ono, hteo bih sve odjednom, al ne moze... :(

Vocko je napisao(la):
Mogao je jedino da te nervira ako si gledao konstantno u crnu pozadinu, jer se samo tada i primecuje mrtav pixel.

Bogami, itekako nervira i JEDAN mrtav pixel!! Bar onog ko dobro vidi(ja vidim odlicno i strasno mi je smetalo tako nesto).
A sto se tice polemike TFT ili CRT, zavisi iskljucivo od upotrebe. Ako neko hoce da se igra ili radi jako ozbiljnu grafiku: samo CRT!

byMaX je napisao(la):
...E sada, za mene je jos uvek prepreka nedostatak moda 1600 x 1200, jer mi je neophodan za testiranje...

Eh, da li si slucajno video Dell Inspirion laptop sa 15" XSGA displejem? 1600x1200 @85Hz!! Neverovatno dobro izgleda.
A ako bas toliko patis za TFT-om te rezolucije pazari neki SGI:D Ima i najbolje definisane boje.
Btw(off topic), mnogo vise mi se svidja nova boja tog avatara:)

Vocko je napisao(la):
Mogao je jedino da te nervira ako si gledao konstantno u crnu pozadinu, jer se samo tada i primecuje mrtav pixel

mislih? meni je dosta TFT-a proslo kroz ruke i nagledao sam se tih mrtvih pixela i neki su uzasno, ali uzasno bili vidljivi (npr. bili su zelene boje). Na svakih 10 idu 3 koji su bez ijednog. I cuo sam u nekim firmama da tek za 5 pixela na 15" daju zamenu! NECUVENO!U svakom slucaju pre bih uzeo odlicnu 19" CRT nego neki TFT. Jeste geometrija je skoro savrshena, ali opet kvalitetniji CRT imaju isto tako odlicnu geometriju i boje koje su dva puta bolje nego na TFT!!! Kada bih vec imao toliko para uzeo bih neki PHILPS projektor, sa lampom koja traje 100 god.

aha je napisao(la):
Jeste geometrija je skoro savrshena, ali opet kvalitetniji CRT imaju isto tako odlicnu geometriju i boje koje su dva puta bolje nego na TFT!!!
neznam sta si to gledao, od nekih 30-ak raznih tft-ova koje sam video, na prste jedne ruke bi mogao da nabrojim mrtve piksele. ipak, ova izjava u vezi geometrije me fascinira. je li, a sta je to savrsena geometrija, posto je tft skoro tu?

alarmos je napisao(la):
Moje pitanje je zapravo od cega nastaju te pege od kontrasta, i zsto ih ima na novim moitorima. Da li to znaci da samsung ne ugradjuje kvalitetnu opremu...?
moguce je da ti se monitor na/raz magnetisao. probaj da uradis degauss nekoliko puta, al' sacekaj po minut izmedju pokusaja. i nemoj da preterujes, losiji monitori mogu da sprze ovaj sistem od ceste upotrebe. mozda ti je blizu monitora zvucnik ili neki drugi magnet?

Bahati [SiD] je napisao(la):
moguce je da ti se monitor na/raz magnetisao. probaj da uradis degauss nekoliko puta, al' sacekaj po minut izmedju pokusaja. i nemoj da preterujes, losiji monitori mogu da sprze ovaj sistem od ceste upotrebe. mozda ti je blizu monitora zvucnik ili neki drugi magnet?

Jednom me je neki momak pitao za razliku povodom mog pitanja oko Samsunga 757p i 757DFX. Uglavnom evo copy paste mog odgovora, nadam se da ce ti biti jasnije:

Dakle 757p sam video kod brata i radio na njemu 3 dana. Monitor je
super. Na žalost kada sam ja hteo da kupim ovde (u NS-u) ga nisu
imali. Tako da sam uzeo 757DFX.
To je dynaFlat monitor ali ima mane.
Nije pravi flat nago je katodna cev kriva i preslikana na ravnu masku,
tako da praktično imaš dva ekrana. Jedan krivi pozadi i jednu flat
masku na kojoj gledaš. To se može videti kada staviš u windowsu skroz
crnu pozadinu tada možeš videti "ghost" sliku. Vidiš duplikate
ikoinica (naravno kada se probližiš i kada smanjiš osvetljenje a
pojačaš kontrast na monitoru). I slika (boje) nisu iste na ivicama i u
sredini. Možeš to videti kada startuješ windows commander staviš crnu
pozadinu i vidiš da su folderi u levom prozoru malo drugačije žuti od
onih koji su u desnom (koji su u stvari na sredini ekrana). Meni je
podnošljivo (iako sam cepidlaka) jer gledam TV, DivX i igram igrice na
njemu.
Za gledanje DivX je feeling fenomenalan (naročito posle 14" jajeta).
Kao da imaš Sony Trinitron Televizor :)

Ali kada bih ponovo kupovao monitor verovatno bih uzeo 757p! Jeste da
nije flat ali je slika savršena.

Pozdrav

757DFX je u stvari 757D F X (valjda sada nece onaj smajli)

neznam sta si to gledao, od nekih 30-ak raznih tft-ova koje sam video, na prste jedne ruke bi mogao da nabrojim mrtve piksele. ipak, ova izjava u vezi geometrije me fascinira. je li, a sta je to savrsena geometrija, posto je tft skoro tu?

Pazi Jovo, mislim da smo mi na testove dobijali monitore koji su provereni.. nisam ni ja slucajno dobio MSI karticu ili Abit plocu koje se klokuju kao lude...! Mrtvi pixeli su realna pojava i ima ih, ali ljudi moraju da shvate da posle par dana rada, zaista ne smetaju ni malo!

byMaX je napisao(la):
Pazi Jovo, mislim da smo mi na testove dobijali monitore koji su provereni
vidi, ja to uopste ne iskljucujem kao mogucnost. ali isto tako sam uveren da je mozda 10% prodavaca uopste zna sta je mrtav piksel, a jos manje ih je spremno da pretura po nekim tajnim siframa i trazi "A" klasu tft da bi dala na test. uostalom, zasto to nisu uradili za ovih nekoliko modela na kojima su bili mrtvaci?
licno bih se pre kupovine dogovorio da zamenim monitor ako ima ijedan mrtav piksel. dobro znam da ne smeta, ali ne bih podneo da dam 500+ € za nesto sto nije savrseno, a moglo bi biti...

Od kojih firmi dobijamo TFT monitore - Coresa, PC Centra, Samproa, Tehnicoma i sl. Mislis da tamo rade ljudi koji ne znaju sta je mrtav pixel... Pa jedan Edi ili Bozza, bi se uvredili kada bi to culi :D Salu na stranu, kapiram da kada stigne novi monitor, zaposleni (koji su hw fanatici skoro kao i mi), zele to novo da vide, i otpakuju ga, i ako vide da ima neku falinku, salju neki drugi na test, a ako je ok taj primerak koji su otvorili - sto da otvaraju drugi - salju bas taj! Naravno, neke firme to ni ne rade, pa dobijes neke sa losim pixelima i to je ok.. Mislim da je ovo sto sam rekao sasvim relano... mada nisam ni ja siguran u tu pricu (koja je predpostavka sama po sebi)...

Ljudi sad ste me izbagovali sasvim, da i da uzmem nekog NF-a 17" ili 15 TFT, opet neki opak primerak, ne igram se mnogo, najvise net, muzika, OC!!!!!! i pogledam poneki film.

nemoj tft ako gledas filmove. bolje kupi kablove pa spoj na tv, mene 20 metara izaslo nesto manje od 900din, plus divx izgleda odlicno na tv-u, a ni dvd nije los

byMaX je napisao(la):
Pa jedan Edi ili Bozza, bi se uvredili kada bi to culi
mislim da bi se vise uvredili da ih neko nabedi da namestaju testove. :D a posebno je glupo podmetati tft-ove bez mrtvih piksela, kad i najboljima to moze da se desi. mislim da nisam propustio priliku da objasnim to u tekstu, ako naidjem na mrtvaka. dakle, jedino sto kupac moze da uradi po tom pitanju, sem ako u specifikaciji/uputstvu/reklami monitora nije garantovano da nece imati mrtve piksele, jeste da se dogovori sa prodavcem i pogleda ga na licu mesta ili proveri ga kuci.

Miroslav je napisao(la):
nemoj tft ako gledas filmove. bolje kupi kablove pa spoj na tv, mene 20 metara izaslo nesto manje od 900din, plus divx izgleda odlicno na tv-u, a ni dvd nije los

Moze li malo vise detalja (koja graficka, TV..).
Kod mene imam jedno 7-8m do TV-a i slika nije bas najbolja.
Izgleda da je impedansa u pitanju ali jos nisam proverio.

graficka je leadtek titanium 200 gf3. tv je neki sony, nit znam model ni velicinu.

razdaljina je nekih 10m, ali treba to dva kabla, jedan za zvuk jedan za video, otuda 20m :)

Matthias je napisao(la):
Moze li malo vise detalja (koja graficka, TV..).
Kod mene imam jedno 7-8m do TV-a i slika nije bas najbolja.
Izgleda da je impedansa u pitanju ali jos nisam proverio.

Ne bi trebalo da ima mnogo veze ako se to uradi kako treba. Kasvetan RF kabl(jeste dupli), lepo da se izlemi, pravili smo do 18m i nema problema.

Hvala ali ne, nije to u pitanju, nemam nista blizu monitora, a nece mu ni degaus pomoci (probao sam tako ranije). To je kod njega tako i nema mu pomoci, mene zanima zasto to nastaje a pogotovo zasto to ima na novom monitoru (samsunsg D F X).

Ja uskoro (krajem godine) kupujem jos jedan monitor...Razmisljao sam o TFT-u i mislim da je pametnije za te pare uzeti solidan 19" nego uzimati 15" TFT...Lepo cu da ubodem istvremeno 17" i 19" pa nek ide zivot (samo da vidim u koju karticu, izgleda da mi G550 ne gine :D )

alarmos je napisao(la):
mene zanima zasto to nastaje a pogotovo zasto to ima na novom monitoru (samsunsg D F X).
moze da bude jednostavno los fosfor, ali to je retkost vec vise godina, a posebno je nerealno da bude tako grupisan. stvar je u mikroskopskom pomeranju snopova koje moze biti izazvano magnetom ili mehanickim ostecenjem, tj. da su se sami topovi pomerili prilikom nekog udara. moguce je da je monitor ispao, ili je dugo bio okrenut na stranu ili naopako i sl. ako si ga takvog kupio, a bas je upadljivo, mislim da imas osnova za pozivanje na garanciju.
monitori koji su ravni spolja a krivi unutra (svi flat, osim flatrona) imaju odredjeni wedge (ne umem da prevedem :D). to je razmak izmedju unutrasnje i spoljasnje strane ekrana. on je naravno najvisi na coskovima i buduci da je ekran od punog stakla, po prirodi stvari manje svetlosti prolazi tamo gde je staklo sire => smanjen brightnes. ali ljudsko oko ne razaznaje te razlike, tako da sumnjam da je to tvoj problem.

zao mi je sto sony G420 ima onakvu cenu, zbog koje si mu i dao nizu overall ocenu u casopisu... Inace, slazes se da je to jedna od najboljih, ako ne i najbolja 19-ica koja se kod nas moze kupiti?

byMaX je napisao(la):
Inace, slazes se da je to jedna od najboljih, ako ne i najbolja 19-ica koja se kod nas moze kupiti?
e moj max, sedim za 21,3" tft-om i pokusavam da se setim sta to bese crt. jel se maze na 'leba? :D

ps. g420 je super, al' mloooogo je skup.

Nazad
Vrh Dno