Šta je novo?

Pitanja u vezi web sajta

Nik2

Cenjen
Učlanjen(a)
19.07.2012
Poena
154
Dugo vremena imam ideju da napravim sajt u vezi pravilne ishrane, ishrane na biljnoj bazi za fitnesovce, bodibilding vezbi u raznim uslovima. Kome god sam pomenuo, odvracali su me i onda kad sam video kako je proslog leta onaj Hrvatski sajt -madbarz msm, dobro prosao, bas sam se iznervirao:D

U vezi programiranja ne znam puno, imao sam C u srednjoj, na faxu radio u 3d cad programima. Mislio sam da ciljam neko vece inostrano trzizse, od nas nema vajde, na sajtu bi vec bilo dostupno o ishrani i treningu, ali bi se detaljniji paketi u vidu vodica kupovali. Kao student novca takoreci nemam nis:D za prevod sam mislio da uposlim jednog druga koji super zna engleski. Ja bih mogao odraditi tekstove, mozda nekako animacije za vezbe, napisati algoritam za te vodice koji bi se prodavali.

Moja pitanja su, sta vi mislite o ovome, da li bi bilo neke zarade od ovakvog sajta, za dzeparac, da li bi umeo sam nauciti da ga izradim, koliko bi kostalo ako bi nekog unajmio, koliko odrazavanje kosta?

Za pocetak ti trebaju dve osnovne stvari: domen i hosting. Kad nabavis to , onda mozes da razmisljas da li ces sajt praviti od nule ili ces koristiti neko gotovo resenje (preporucio bih ti wordpress).

Sto se cena tice, oko toga se stvarno ne razumem. :)

Dugo vremena imam ideju da napravim sajt u vezi pravilne ishrane, ishrane na biljnoj bazi za fitnesovce, bodibilding vezbi u raznim uslovima. Kome god sam pomenuo, odvracali su me i onda kad sam video kako je proslog leta onaj Hrvatski sajt -madbarz msm, dobro prosao, bas sam se iznervirao:D
U Hrvatskoj je mnogo lakse nesto takvo da prodje ako imas podatke nekih istrazivanja ;)

U vezi programiranja ne znam puno, imao sam C u srednjoj, na faxu radio u 3d cad programima. Mislio sam da ciljam neko vece inostrano trzizse, od nas nema vajde, na sajtu bi vec bilo dostupno o ishrani i treningu, ali bi se detaljniji paketi u vidu vodica kupovali.
Mislis kao milion takvih sajtova koji vec postoje?

Kao student novca takoreci nemam nis:D za prevod sam mislio da uposlim jednog druga koji super zna engleski. Ja bih mogao odraditi tekstove, mozda nekako animacije za vezbe, napisati algoritam za te vodice koji bi se prodavali.
Znaci hoces da ti neko radi za dzaba za neku ideju koja je kopiranje vec milion postojecih - to tesko da mozes naci :d
Mozes naci eventualno studenta koji ce da se vezba i uci programiranje na tom sajtu.

Moja pitanja su, sta vi mislite o ovome, da li bi bilo neke zarade od ovakvog sajta, za dzeparac, da li bi umeo sam nauciti da ga izradim, koliko bi kostalo ako bi nekog unajmio, koliko odrazavanje kosta?
Za cene imas 2 dela - dizajn i kompleksnost, a za te obe stvari imas gomilu raspona. Sad cu da ti lupim primer naseg dizajnera - 1 page te moze kostati po 50-400 eur u zavisnosti od kompleksnosti i to je samo cisti dizajn. E onda na to dodaj programiranje, pa ces orjentaciono doci do neke cifre koja je vec u startu previsoka za tebe. Da li mozes za dzeparac zaraditi - tesko, konkurencija ti je prevelika. Da si to napravio pre nekih 10 godina, ok, ali sada si malo zakasnio :)

Mislis kao milion takvih sajtova koji vec postoje?

Ovo je i meni prvo palo na pamet...

U svakom slučaju, ako si stvarno ozbiljan u vezi sajta, za početak ti preporučujem da prvo pronađeš neku oblast [tržišnu nišu] gde konkurencija nije velika i da se posvetiš samo tome.
Recimo, umesto sajta o zdravoj ishrani u opštem smislu, malo se specijalizuj, na primer fokusiraj se samo na zdravu ishranu za dijabetičare. Ili još bolje, zdrava ishrana za dijabetičare sportiste/bodibildere. Ovo sam samo lupio, ti naravno izaberi oblast koja je tebi najzanimljivija.

Pazi, čak i da imaš čitav tim eksperata (programera, dizajnera, promotera ali i nutricionista) posvećenih izradi sajta bilo bi vrlo teško napraviti uopšteni sajt o zdravoj ishrani koji bi bio Broj 1, i to samo za teritoriju Srbije, a o globalnom tržištu da i ne govorim.

Dakle, prvo smisli dobar plan pa onda u napad :)

Ne bih baš bio pesimističan, stalno se pojavljuju novi tutoriali, fitnes gurui, nutricionisti i ostali sa svojim knjigama, newsleterima i ostalim.

@Nik2

Probaj da nadješ na nekoj od facebook grupa početnika u programiranju koji bi bio voljan da ti pomogne - ima ih.
Ako to ne da rezultate onda se sam baci na učenje pravljenja osnovnih sajtova u WordPress-u ili jednostavno instaliranje tema u istim. Nije teško

Bitno je da budeš pozitivan i spreman na rad, ne seci krivine, ne zavaravaj se da si dao sve od sebe ako nisi itd.
Takođe poveži se sa što više ljudi iz te sfere vani ili kod nas tj radi na dobroj mreži poznanstava, ugovaraj pisanje članaka od strane gostujućih pisaca, slabije će ići ako si izolovan u nekoj svojoj rupi :)
Probaj ***, neće ti biti ništa i da probaš pet puta i svaki put propadneš. Student si, u idealnim godinama da eksperimentišeš sa online poslovima, ne možeš mnogo toga izgubiti.

Par motiviacionih linija, koje obično saopštavaš ortaku koji se sprema/nećka da priđe najboljoj ribi u lokalu ali možda i tebi bude značilo :D
- Ako ne probaš biće ti žao,
- Jednom se živi,
- Ako ne sada, kada?
- Ako ne ti, (onda će neko drugi) ko?

Ako ništa možda u pokušaju da sprovedeš prvu ideju u delo dođeš do neke druge (treće, četvrte) koja ti se učini boljom.

Srećno

Ne bih baš bio pesimističan, stalno se pojavljuju novi tutoriali, fitnes gurui, nutricionisti i ostali sa svojim knjigama, newsleterima i ostalim.
Pojavljuju se movi ali na youtube eventualno zato sto nude nesto novo, osvezavajuce ili su duhoviti, kvalitetnu post produkciju imaju i/ili reklamiraju kanal.
Reci ti meni kada on napravi sajt kako ce bilo ko da dodje do tog sajta i da ga vidi pored milion rezultata koji vec postoje na google? Dakle otprilike sve u fitnessu je pokriveno, nema sanse da nadjes nesto sto neko drugi nema, ako ne verujes istrazi malo (ako si se bavio ikada sa SEO). Dakle jedini nacin da dovuce ljude je da iskesira adwords debelo a i onda treba da ima nesto na sajtu sto ce da zadrzi ljude i da ih natera da se ponovo vracaju. Good luck with that...

Ako hoces da me poslusas kao nekog ko ima visegodisnje (da ne kazem decenijsko) iskustvo - ako nemas nesto za fitness sto apsolutno niko drugi nema, batali to i fokusiraj svoju energiju i vreme na novu ideju, nemoj da se istrosis na ovome i da se smoris kada sve propadne(preciznije ni ne krene)...

Vrh Dno