Šta je novo?

Pitanja u vezi sa Xperia X8, Androidom...

Speeder

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2005
Poena
375
Pozdrav svima!

Razmišljam o kupovini novog telefona, preko Telenora, pa bi mi značilo da čujem neka mišljenja...

Konkretno interesuje me SE Xperia X8. Da li neko ima iskustva sa njim... koliko je pouzdan, kvalitetan, brz...? Prosto da li je dobra kupovina? Nisam neki posebno zahtevan korisnik, što se vidi po tome da još uvek koristim k750i.

Druga stvar koja me zanima, a u koju sam jako slabo upućen, jeste Android. X8 dolazi sa 1.6, ali vidim da je izašao update na 2.1 za njega... a da li će izaći 2.2 za ovaj telefon ne zna se...

Koliko brz bi X8 trebalo da bude sa Eclair-om, tj. kolika razlika bi bila u odnosu na Donut? Ne bih da se smorim posle ubacivanja Eclaira.

Još jedna od stvari koja me interesuje je root-ovanje... Donekle sam ukapirao šta je... ali mi i dalje nije jasno da li ga moram odraditi da bih instalirao npr. neku "free" ;) verziju iGo-a ili nekog slicnog programa za navigaciju... Da li se root-ovanjem gubi garancija ili je bez većih problema moguće sve vratiti u originalno stanje? Ili da preformulišem pitanje, šta se to dobija root-ovanjem kada se ljudi toliko cimaju oko toga, odnosno šta mi nije dostupno ako to ne uradim?

U suštini, pored telefoniranja i sms-a, najvažniji su mi WiFi i GPS, nisu mi bitne igre (osim Sudoku-a :D), a nije mi ni važno da imam 300 raznih aplikacija na telefonu.

Hvala svima koji odvoje vreme da procitaju ovo i napišu nešto :wave:

1. Meni se X8 mnogo dopao. Odlican telefon za prosecnog korisnika kome ne treba ultra jak telefon za igre i slicno, a zeli vise mogucnosti. Mislim da je odlicna kupovina ako nisi zahtevan (a po tvojim recima, nisi).

2. Ne bi trebalo uopste da uspori telefon, mozda cak i dobije na performansama posto je 2.1 ispeglaniji.

3. Ne moras root-ovati X8 da bi instalirao iGO. :) Rootovanjem se dobija pristup sistemskim zasticenim fajlovima, a potreban je za neke programe. Rootovanjem se gubi garancija (valjda), ali se telefon lako unroot-uje najobicnijim oficijelnim update-om softvera.

Valjda sam ti odgovorio na sve. :)

Poslednja izmena:
Da li ti imaš X8 ili...? Nervira me to što pirlično malo toga nalazim na netu o njemu, uključujući i ovaj forum. Verovatno ću danas da svratim do Telenora da malo pročačkam telefon, to će mi inače biti prvi susret sa Androidom.

Skroz ok phone za te pare. Upoređuju ga dosta sa wildfire tu su neka slicna cena. Ali po ovome sto ti trazis slobodno ga pazari. Ne znam sa kojeg phona prelazis ali brzo ces se naviknuti na android.

Napisao sam, prelazim sa k750i, pa to već govori da nisam baš previše zahtevan. Ali važno mi je da telefon može dugo da traje, jer nisam sklon previše čestom menjanju.

Gledao sam i Wildfire, međutim ekran mu je zaista loš, i to me je odbilo od njega.

Šta mislite, ima li svrhe da prodajem bubreg i pokušam da se otvorim za Wave? Koje upotrebljive navigacije postoje za Badu?

Moja preporuka ako se ipak otvaras toliko za telefon da izbegnes Badu ako hoces vec da se zezas sa software-om... On je ipak nov i nema puno aplikacija za njega. Moja ti je preporuka Android ili WinM

Mene jedino sto nervira kod tog telefona je tih 168 MB RAMa koje ima... i wildfire (384MB) i magic (288 MB) imaju vise...koliki je to faktor ja ne znam

to je opasno malo rama za danasnje pojmove....

Bio sam danas u Telenoru, par minuta sam čačkao X8, i utisak je sasvim ok. Deluje lepše nego na slikama. Mali je, a opet ekran je (meni) sasvim dovoljne veličine. Lepo reaguje na dodirivanje ekrana, i tastatura nije toliko teška za korišćenje kao što sam čitao na netu. Doduše ja imam tanke prste, pa mi je lakše.

Da li ću ga kupiti? Ne znam. Ne zato što je ostavio loš utisak, jer nije, ostavio je skroz dobar utisak na mene, ali eto, ima nekih par sitnica koje bih voleo da su drugačije, uključujući i pominjanu memoriju.

Mladić koji radi u Telenoru mi reče da verovatno do marta neće biti novih telefona, pa čak razmišljam da se možda strpim do tada, pa da vidim da li će biti nešto interesantno, a i do tada bih valjda i odvojio koji € više za telefon.

Ti uvek možeš da čekaš. Ako ti ne treba telefon odmah, slobodno čekaj. Uvek će izaći nešto novo i bolje.

Znam... ja to :) Međutim ne bi bilo loše bar videti da li će za X8 izaći Froyo.
Zna li neko koji su minimalni hardverski zahtevi za 2.2? Interesuje me da li ih X8 ispunjava.

RAM mu nije toliko bitan, na osnovu prvog posta u kome navodi da nije neki power-user i da nece telefon puniti aplikacijama. Ako je telefon lepo optimizovan (tj njegov OS), onda nema sta da se brine.

A za sta ti treba Froyo? Onako, realno reci. Koliko sam razumeo, tebi on uopste ne treba. 2.1 ce u potpunosti ispuniti tvoje potrebe, cak i vise od toga. Ja na svom Magic-u koristim 2.1 i jako sam zadovoljan.

E sad, ako mozes da cekas, ti cekaj. Uvek ce izlaziti nesto bolje, jace, lepse. :)

Froyo? tesko, tek je izasao 2.1 a realno sto kaze Corvus sta ce ti?

Pa jedino je interesantna mogućnost da se bez root-ovanja aplikacije instaliraju na karticu. Iako sam rekao da ne planiram da instaliram i koristim gomilu aplikacija, ipak nije loše imati tu mogućnost.

Ali dobro, ukoliko mi to baš bude neophodno uvek može da se odradi root. Vidim ima uputstava na xda forumu. Razmisliću još malo o svemu ali verovatno ću ipak uzeti X8 :)

Moja preporuka ako se ipak otvaras toliko za telefon da izbegnes Badu ako hoces vec da se zezas sa software-om... On je ipak nov i nema puno aplikacija za njega. Moja ti je preporuka Android ili WinM

dobra je bada, samo navigaciju nema, ostalo sve ima što treba - imam pa znam
i nema nikakvog zezanja sa softverom, telefon (WAVE) je već pola godine prisutan a aplikacija ima gomila

Jedino kome je važna navigacija prvenstveno onda nek preskače, za sve drugo je bolji izbor od bilo kog androida. kvalitet izrade je neverovatan, pravljen je da traje i treba se baš potruditi da bi mu napravio neku ogrebotinu ili oštećenje (metal+staklo)

Poslednja izmena:
Pa jedino je interesantna mogućnost da se bez root-ovanja aplikacije instaliraju na karticu. Iako sam rekao da ne planiram da instaliram i koristim gomilu aplikacija, ipak nije loše imati tu mogućnost.

Ali dobro, ukoliko mi to baš bude neophodno uvek može da se odradi root. Vidim ima uputstava na xda forumu. Razmisliću još malo o svemu ali verovatno ću ipak uzeti X8 :)

Moje licno misljenje je da je Android 2.1+App2SD metoda bolja nego "stock" Froyo resenje. To je iz razloga sto sa App2SD on sam rasporedjuje aplikacije na karticu i telefon, pa ih cak i vise stavlja na karticu, a da to aplikacija ne mora da podrzava. E sad, ne znam da li gresim. Ovo govorim iz svog licnog iskustva. :)

ne gresis. Na froyu kao sto kazes sama aplikacija mora to da podrzava a jos ih nema bas veliki broj.

Ja taj SE nikad ne bih uzeo. Premalo memorije plus je SE totalno neazuran po pitanju update-a.

Pa dobro ne bi ni ja ali covek lepo rece da bas nije neki zahtevan korisnik!
Ne treba mu HTC desire HD ili galaxyS....
Kao takav SE uopste nije los

Bio zahtevan ili ne, ubrzo ce shvatiti sta znaci jako malo memorije. Telefon bez 256 MB memorije sa 2.1 ili jos gore 2.2 sistemom je cisto mucenje. Da ne kazem da nece moci poterati Froyo na tom telefonu (ili hoce uz dosta peripetija) jer Froyo trazi bar 256 MB memorije. To je razlog zasto se SE nikad nije oglasio po tom pitanju, tako da pisi lalo propalo. Postoji tu i tamo neki turski leak, ali to je sve jako lose.

Ja mu ne savetujem iz tog razloga.

Srecom, postoji par ROM-ova koji malo sredjuju stvar na ovom telefonu kao i mogucnost da se aktivira JIT. APP2SD je podrzan koliko sam video pa interni storage nece biti toliki problem.

Poslednja izmena:
Sve si ti u pravu kutija, ali šta mi je alternativa? Šta bi ti pre uzeo iz Telenorove ponude, cena do nekih 25k maksimum?

Ovaj moj k750i kao da je ljut što hoću da kupim novi telefon i sinoć mi se resetovao i pritom izbrisao sve sms-ove koji su bili u njemu :wall:

Edit:
Urlao sam od smeha kad sam pročitao tvoj potpis! :d Bilo je tu raznih provala do sada, ali ova je ubedljivo najbolja :D

Poslednja izmena:
evo imam i ja jedno pitanje, da uzeti htc wildfire ili ovaj x8, posto u telenoru isto kostaju, vidim da je prednost htc update i memorija ali ekran mu je sa mnogo losom rezolucijom.... konktretno me zanima sta se gubi kupoviom x8 a sta ako kupim wildfire....

Po onome shto sam ja chitao Wildfire ne moze da se poredi sa X8, hardverski ga X8 duva(mada ni on nije neshto mnogo jak po tom pitanju). U sushtini ako imate mogucnosti da sav novac koji bi ste dali za telefon date od jednom onda pogledajte LG Optimus One GT500, on koshta oko 220e, podrzava Froyo i hardverski je chak i neshto jachi od HTC-ovog Legenda.

X8 je kranje korektno spakovan telefon, hardverski vrlo kvalitetan. Interfejs nije na nivou onoga što nudi SenseUI (po mom subjektivnom mišljenju, najbolji interfejs među androidima), ali je vrlo jednostavan i upotrebljiv - što je najvažnije, fantastično je brz. Velika prednost u odnosu na Wildfire je mainstream rezolucija, a ekran, i ceo telefon uopšte, je vrlo kvalitetno izrađen. Kvalitet slušalice je daleko iznad telefona i mnogo viših klasa, a zvoni najglasnije od svega što sam do sad imao prilike da čujem.

Pretpostavljam da bi mu se dao ubaciti neki drugi launcher, ima sad i zanimljivih widgeta, tako da se verovatno i interfejs da spakovati da liči na najbolje Androide. Ovo sve ne znači da je originalni interfejs loš. Moje neko mišljenje je da itekako vredi uložene novce. U radnjama je 200 i neku euro, komplet legalan, sim-free, kulturno lokalizovan, za razliku od nekih flagship modela koji se prodaju kod nas, sa dve godine garancije. Svakako je prekompleksan sa svojim mogućnostima za prosečnog korisnika mobilnog telefona kod nas.

Zna li neko da li je ovaj telefon kodiran kada se uzima preko Telenora? Na njihovom sajtu ima njegov ''unboxing'' video, primećujem da nema nigde telenorov logo, pa se nekako nadam da nije.

Nema to nikakve veze. Ni moj desire nije imao nikakav logo, pa je zaključan.

MNP bi trebalo da krene krajem marta, odnosno 1. aprila.

Nazad
Vrh Dno