Šta je novo?

piraterija na BK

ravni

Čuven
Učlanjen(a)
16.04.2002
Poena
619
Gledam ovo na BK Telefaktu o pirateriji, muzicare, predstavnike drzave... kako objasnjavaju koje ce se sve kazne poostriti i novi metodi uvesti za borbu protiv piraterije, i mislim da ce najvise efekta imati sporedna prica koju konzistentno proturaju svo vreme, a to je ona stara: "piratske kasete kvare uredjaje"

shta je ovo ? neki udar? ja sam gledao na rts1 original vs plagijat... bilo je reci uglavnom o stvarima, a ja se bash razmishljam shta ce reci za diskove i kasete pirate ... koja je razlika

nije valjda da postoji ta prica da shtro kvare uredjaje?

Ma bila je na Telefaktu vest da su se nasi estradni "umetnici" i ministar pravde (onaj coravi sedi deka Stojkovic) dogovorili da svi zajedno krenu u borbu sa piratima (to su oni sto nose poveze preko oka, marame na glavi i setaju metalne kofere pune cd-ova koji kvare nase skupe cd uredjaje).

Ali to nije toliko bitno koliko emisija koja tek treba da pocne "Sta ciniti...?", tu se ljudi javljaju direktno u program i iznose svoje misljenje. Slusao sam jedan deo na Telefaktu i sve sto mogu reci je da treba pogledati, dokaz koliko ima zatucanih i glupih ljudi u ovoj zemlji. Pazi, glavno pitanje je da li je jeftinije kupiti kartu za bioskop ili popraviti uredjaj koji ti pokvari "nelegalni" cd.

Mislim stvarno je smesno govoriti da piratski cd moze da upropasti skupi uredjaj koji ste vi skupljali pare bla bla bla bla bla da bi ga uzeli i

E, ti sto misle da piratski diskovi kvare uredjaje ionako kupuju stubove da popune prostor u stanu, tako da nemoj da se nervirate i da nervirate druge... prvo Zarko NL Pro, onda onaj "genije" iz Leskovca, i sad ovo...

Da, izgleda da će da krenu baš aktivno protiv piratizovanja domaćih izdanja...

Jel ste citali komentare na B92? Prvi put da komentarisu ljudi koji nisu totalni retardi i ne gutaju doslovce vesti sa TV-a :)
Srdjan Dragojevic je najjaci... lako je njemu da palamudi kad je izlazio u bioskope dok su tjale i keva to lagano finansirali, thanx to komunizam...

Kakva domaca izdanja, ko to koristi ..... :zgran:

Poslednja izmena:
Mozda i na dobro izadje...

Cynic je napisao(la):
Da, izgleda da će da krenu baš aktivno protiv piratizovanja domaćih izdanja...

Shto ima i svojih dobrih strana... Mozda ce ljudi da se zapitaju da li doticni "umetnik/ca" zasluzuju njihovih teshko zaradjenih 300-500 din. , umesto da kupuju po principu: "Shto da ne, nije skupo" :S:

Mozda ce to dovesti do toga da se doticni "stvaraoci" vishe potrude da ponude i neki kvalitetniji "materijal"

POZ

P.S. Ovo se odnosi na za sada naj tirazniju domacu "zabavnu" muziku... :bottle:

andjelkoyu je napisao(la):
E, banalizujete... nije bilo price o tome da 'pirati kvare plejer' nego o ekonomskom momentu i moralnom aspektu cele stvari... (al' sam pametan :D jer imam "sve" originale po kuci :d)

A da li si slusao kad se zena javila u program i kao "Pre cu da kupim kartu za bioskop nego da mi taj piratski skart pokvari cd uredjaj...bla..."

Zamal' nisam gadjao tv daljinskim. :d

@MaxXx
To nisam gledao, ali po ovome sto pricate ispada da je to bila glavna poenta ;)

NIje bilo samo to,nego i prica kako ce ameri da nam opet lupe neke sankcije zato sto smo eto pasivni kao drzava u borbi protiv piraterije(ortak koji radi na berzi kod skc-a mi bas prica kako su panduri neverovatno pasivni -svake nedelje ih rasturaju,i toliko su se navadili da ce berza mozda i prekinuti sa radom) a sto se sankcija tice,mislim da to nema blage veze sa piraterijom,na primer u Saudijskoj Arabiji se sprovodi serijatski zakon i oni nisu nedemokrate,a nama ce da lupe sankcije zato sto na primer disemo bas svaki dan.

Najjace je bilo u telefaktu kada su objasnjavali kako je piraterija visestruko isplativija od trgovine narkoticima :wall:
Nesto kao ako u narko biznis ulozis 50000 evra zaradices oko 150000, a ako ulozis u pirateriju zaradices 450000 :smash:
E da nam je to najveci problem gde bi nam bio kraj...

@URGH!: Hoces reci panduri su aktivni, ali nije ni bitno razumeli smo se.

@andjelkoyu: Nije to bila glavna poenta, ali u nedostatku argumenata oni se toga uhvate i niceg drugog. Slusam onog naseg rezisera koji kaze ako kupujemo pirate "gledacemo ih i smrdecemo sa roditeljima ceo zivot u jednoj sobi, necemo vise izlaziti..." Pa jel to obrazovan covek, naravno da nije, ali nisu ni pola onih koji ga slusaju i onda se desi da na tv-u pojedinci lupaju takve nebuloze. Kaze da ce cela Srbija da se usmrdi kuci jer ne kupuje njegovu kartu za film ili neki "extra ultra giga kvalitetni" dvd koji moli boga da je dobar film jel zali boze bacenih para na sra...

Sve u svemu mogu i bolje argumente da smisle, tipa da se pojedinci "bogate na racun sirotinje" i da prodaju filmove i programe za 100din, a oni u stvari ni toliko ne vrede. Jer u koju onda ja kategoriju spadam kada ne kupujem originale i ne kupujem pirate? Valjda parazit :D , jer od jednog ortaka nabavim 15 filmova, ponudim tih 15 drugom koji u zamenu meni da jos 15 i tako obrnem par ruku i eto zanimacije kad bane hladan period kao ovaj sad :D

pozdrav

MaxXx je napisao(la):
A da li si slusao kad se zena javila u program i kao "Pre cu da kupim kartu za bioskop nego da mi taj piratski skart pokvari cd uredjaj...bla..."

Zamal' nisam gadjao tv daljinskim. :d
To je ta prosecna srpska domacica, koja je, pored toga sto je lepa & pametna, takodje i tehnicki potkovana... :S:

evo bas danas na nekom porodicnom okupljanju jedna od mojih baba pomene kako je cula kolko nasi pirati zaradjuju i to je zvucala u fazonu zaprepasceno, kao tacno je, lopovi ovo ono, i tu se prikljuci i druga baba sa "da zamisli ti njih..." ja ih na kraju pitam da li uopste znaju o cemu se tu radi i sta je piraterija i naravno da nisu imale blage veze vec kao "pa oni kradu filmove od vlasnika i rezisera i prodaju ih jeftinije" . Ja umro od smeha, a zapravo je to tuzno, to serviranje informacija ljudima koji su neobavesteni u o tom smeru...strasno. A ja sad njih pitam: (tuck itd.) sta misle, odakle nama najnoviji domaci film koji nije ni premieru doziveo, i to sa sve stereo zvukom? ...pa zna se odakle, njihovi ljudi koje oni placaju su izvori tih filmova...

Baba jednom, uvek baba. Volim kada ljudi pricaju (ili pisu) o onome o cemu pojma nemaju. A za tuck i ostale si u pravu!!!

Ja nisam gledao ništa ali sam čuo (i od vas ovde).

Komentar: Pa ti sa TV-a moraju da nalaze nove teme kako bi održali gledanost.
Od sitnih stvari prave velike probleme.
I to kurčenje sa novim telefaktom je preterano stvarno.
Е tek sada ih neću gledati!
Sad ti izdavači kao rade legalno a prvi bili pirati!

@pjnaf - A ono kupujmo domaće? :)

Kod nas je piraterija veliki problem iz prostog razloga što država ne želi ili neće da interveniše, jer to verovatno nekome iz vlasti odgovara. Kada budu shvatili kolike pare (čitaj milioni) odlaze u tuđe ruke, onda će se probuditi. Za informaciju, u Engleskoj je diskografija kao privredna grana na drugom, trećem mestu, u vrhu.

Veliki problem je takođe neinformisanost, nespremnost i neznanje naših policajaca. Ljudi koji krenu u borbu protiv piraterije MORAJU da znaju razliku između originalnog i piratskog CD-a. Hiljadu puta sam prošao pored tezge na bljuvosu koja prodaje originalni i piratski disk jedan pored drugog. Pandur kad priđe i pita ga da li ima papire za robu, ovaj uredno vadi račun za originale (koje je kupio legalno, naravno). A za pirate ga niko neće ni pitati, jer ni ne znaju razliku...

Pošto radim u muzičkoj industriji i muku mučim već skoro godinu dana po raznim sudovima, ročištima, glavnim pretresima itd. znam koliko je ova država neorganizovana. U Bugarskoj je problem piraterije rešen tako što su na sva zvona (TV, radio, novine) razglasili da tada i tada u to i to vreme puštaju inspektore sa lanca na ulicu. Većina pirata se povukla, ali je bilo onih šmekera koji su razmišljali po principu "lako ćemo". U zakazano vreme, inspektori su se razmileli po najjačim lokacijama gde se nalaze pirati (kod nas je to na prvom mestu berza kod SKC-a nedeljom, buvljak, pijace...), pohvatali ih, oduzeli robu, pohapsili, odmah na sud, svi osuđeni na X godina, i sve to je bilo JAVNO OBJAVLJENO na TV-u, radiju, novinama...

Kada tako nešto bude bilo kod nas, onda neće više biti piraterije, tj. ona će biti svedena na razuman nivo (<0,1% :D)

U svakom slučaju, mentalitet u Srba je takav: pre će dati 100 din. za narezan CD "Magazina", sa fotokopiranom CRNO-BELOM naslovnom stranom, u onim plastičnim "gaćama", nego kulturno da kupe originalni CD, u celofanu, kutiji, koji MOGU da zamene ako je nedaj Bože neispravan... I za to naravno da dobiju račun - za srećan račun :D

P.S. I Ameri su se nešto narogušili da nam ponovo uvedu sankcije baš i samo zbog toga, pa vi vidite... Smeši nam se '93...

P.P.S. 1. decembra idem u Prokuplje na glavni pretres nekom liku koji je uradio sledeće: imao je radnju za prodaju računara, u određenom trenutku mu je upala finansijska, pregledala papire, bla bla bla, NAŠLA ODREÐEN BROJ MP3 FAJLOVA NA RAČUNARIMA, zaplenila sve računare i podnela krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo iz čl. 183a KZRS (Neovlašćeno korišćenje autorskog i drugog srodnog prava koji glasi: stav 2. Ko stavi u promet ili da u zakup primerak autorskog dela, snimak interpretacije, emisiju, fonogram, videogram, odnosno bazu podataka za koje zna da su neovlašćeno objavljeni, snimljeni ili umnoženi i time pribavi protivpravnu imovinsku korist za sebe ili drugoga, kazniće se zatvorom od 1 do 5 godina, a ako je delo izvršeno organizovano, organizator i neposredni izvršilac kazniće se zatvorom od 3 do 8 godina)... MP3 fajlovi, rođaci, MP3 fajlovi...

Poslednja izmena:
Jao boze o cemu ti ljudi pricaju?

Desk.JPG

outlaw je napisao(la):
Kod nas je piraterija veliki problem iz prostog razloga što

P.P.S. 1. decembra idem u Prokuplje na glavni pretres nekom liku koji je uradio sledeće: imao je radnju za prodaju računara, u određenom trenutku mu je upala finansijska, pregledala papire, bla bla bla, NAŠLA ODREÐEN BROJ MP3 FAJLOVA NA RAČUNARIMA, zaplenila sve računare i podnela krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo iz čl. 183a KZRS (Neovlašćeno korišćenje autorskog i drugog srodnog prava koji glasi: stav 2. Ko stavi u promet ili da u zakup primerak autorskog dela, snimak interpretacije, emisiju, fonogram, videogram, odnosno bazu podataka za koje zna da su neovlašćeno objavljeni, snimljeni ili umnoženi i time pribavi protivpravnu imovinsku korist za sebe ili drugoga, kazniće se zatvorom od 1 do 5 godina, a ako je delo izvršeno organizovano, organizator i neposredni izvršilac kazniće se zatvorom od 3 do 8 godina)... MP3 fajlovi, rođaci, MP3 fajlovi...

Kuda sve ovo ide?!? Duze si u zatvoru zbog prodaje WinBlowsa nego zbog trovanja ko-zna-koliko ljudi kokainom!!! :wall:

OUtlaw... reci mi samo da li ti je 100% software-a na masini originalno i kupljeno (znaci i shareware)? taj muzicki sw da ne pominjem...

Ja sam licno protiv piratizacije domaceg dela, a u zadnje vreme se trudim da predjem na sto vise fw softvera, mada mi se jos uvek zalomi...

Samo mala primedba oko ucesca diskografije u privredi... Samo GB, USA, i donekle ostale englesko pevajuce zemlje (npr Svedska) mogu da racunaju na diskografiju i izvoz muzike. Ostali slabo... Jednostavno, takvo je trziste. Ne vole ljudi da cuju pesmu na nemackom ili poljskom.

Poz,

Danijel00 masis poentu... Outlaw, u principu, govori kako bi stvari trebale da budu. Zasto je sada tebi vazno da li on ima originalni Windows XP ili ne?

Sto se domacih muzickih izdanja tice apsolutno me ne tangira sto ih piratizuju. Pogotovo narodnjake. Naravno da se svaciji rad treba platiti, ali sa druge strane (ono, umetnicka vrednost) ne zasluzuju da budu placeni.

evo meni je na racunaru sve legalno (windows sam uzeo sa fakulteta nisam platio) + open source programi+linux.
nije mi licno bitno, ali volim da pokazem ljudima koji dodju kod mene kako ipak ne moras da dajes novac za programe kojim ne zaradjujes novac ili ih koristis za ucenje.

i lepo je razmisljati da nema piraterje ali hajde redom:

neka nam prvo daju pristojnu vezu sa internetom (adsl, cable,..)

pa neka smanje cene izdanja kod nas (koliko kosta originalni dvd ili cd 1000-1500 din ?, to je previse za nasu zemlju)

potrebna je bolje ponuda, ja sam gledao originalne cdove u nasim prodavnicama, pa cak i da imam para za to i da zelim da im dam te pare ne bih imao sta da kupim. tako da sam osujen na pirate, ako ih ukinu verujem da nikad vise necu kupiti muziku.

a nakon svega ovoga mogu da pocnu da razmisljaju o pravljenjnu kvalitetnih bioskopa sa kvalitetnim filmovima (pritom nemojte da mi kazete da je takvud dobar bioskop, jer to sto mu zvucnici ne krce i sto ga redovno ciste ne znaci da je dobar bioskop)

e tek tada bi mogli da pocnu da pricaju o pirateriji.

Nebitno je da li imam ili nemam legalan Windows... Hteo ja to ili ne, i ja spadam u tu grupu ljudi koji će pre kupiti CD na ulici za 100 din. jer NEMAM da dam 100€ za originalni XP. Kod muzičkih izdanja je stvar malo drugačija: razlika u ceni nije tolika (~100 din pirat, 350-500 din. original), zato se sve više ljudi odlučuje za originale.

Poenta je u tome da će od suzbijanja piraterije korist imati svi: država, jer će ubirati basnoslovne sume na ime poreza, izdavači/prodavci, po sistemu što više posla više para, i naravno krajnji kupci.

Ponavljam da je najveći problem kod nas naš mentalitet i naše trenutno stanje (moralno, finansijsko). Kada ne bude više piraterije, onaj kome treba WinXP ili Magazin ili Stoja, MORAĆE da istrese 100€ ili 500 din. i da kupi CD, neće moći po navici, u nedeljnoj šetnji po Bulevaru da pokupuje gomilu mp3 diskova i najnovijih programa za komp...

@kUdtiHaEX: Slažem se sa tobom, ni mene apsolutno ne tangira što neko pirateriše Natašu Bekvalac ili Seku Aleksić. Svako radi svoj posao da zaradi i da preživi. Zato i ja radim svoj posao... :D

outlaw je napisao(la):
...

Poenta je u tome da će od suzbijanja piraterije korist imati svi: država, jer će ubirati basnoslovne sume na ime poreza, izdavači/prodavci, po sistemu što više ...

Da država može da ima velike koristi i da može da ubira basnoslovne sume novca kratkoričnim merama odmah bi se rešili ulične piraterije. Nije baš sve tako. Očigledno je neko procenio da nema direktne koristi od borbe protiv piraterije, a o dugoročnim koje se najčešće spominju obično nijedna vlada ne razmišlja. Niko nije pomislio da se ukidanjem piraterije povećava državni deficit (ako posmatramo inostrane proizvode), odnosno odliv deviza u inostranstvo? Recimo samo da posmatramo 100,000 Windows XP x 100€ = 10,000,000 €, a da ne govorimo o muzici i filmovima.

Nemojte pogrešno da me shvatite, ne zagovaram ja ovaj truli koncept, već samo opisujem činjenično stanje.

Jedno je interes drzave kao organizacije, a drugo je interes pojedinaca iz te aparature. Zongliranje prioriteta tih interesa od strane tih istih ljudi daje prakticne rezultate. No, ako stavimo politiku na stranu, ostaju nam autori i izdavaci. Sto se tice muzike i filmova, izgleda da se ta industrija nije dobro prilagodila na racunarski odnosno internet napredak. Mogli su da omoguce kupovinu po pesmi i tretiraju kao recimo trejlere za cele albume; skinem, platim 50 centi ili $, pa ako mi se dopadne, odem i kupim ceo album. Mislim, uvodi se nesto slicno polako licenciranim mp3 download masinama, ali ne i kod nas. Nisu prihvatili elektronski forma (wav, mp3, itd) na vreme kao noseci medijum. Mogli su odavno da i sami prodaju mp3 odredjenog kvaliteta po niskoj, pristupacnoj ceni, a cd/dvd medijum visokog kvaliteta po aktuelnoj recimo - i svako bi nasao nesto za sebe sto moze da se priusti, a oni bi dobili mnogo vecu kintu, nego sto je sad dobijaju.

Nazad
Vrh Dno