Šta je novo?

Pioneer 115D

na CDRlabs.com ima ovakav komentar:

In any case, this will probably be another Pioneer drive we won't review.

Pa realno je postalo skoro apsolutno nebitno za koji cemo se opticki uredjaj odluciti, kada su postali maltene potrosna roba. U principu nema razlika u citanju i pitanju diskova, ili su one minimalne, kao i razlike u ceni medju razlicitim proizvodjacima. Treba kupiti najnovije sto ima na lageru, jedina stvar za koju se treba odluciti je da li zelimo sata ili ata drajv.

Pa realno je postalo skoro apsolutno nebitno za koji cemo se opticki uredjaj odluciti, kada su postali maltene potrosna roba. U principu nema razlika u citanju i pitanju diskova, ili su one minimalne, kao i razlike u ceni medju razlicitim proizvodjacima. Treba kupiti najnovije sto ima na lageru, jedina stvar za koju se treba odluciti je da li zelimo sata ili ata drajv.

Ja licno mislim da je najbitnija duzina garancije,a ona je sada samo na 1-2 god.
Eto i odgovora sta uzeti,sto duza garancija to i veca sigurnost.
Opet treba brinuti i gde kupiti, neko da garanciju ali je ne priznaje kad vratis uredjaj.
To je nasa realnost :wall:

Ja licno mislim da je najbitnija duzina garancije,a ona je sada samo na 1-2 god.
Eto i odgovora sta uzeti,sto duza garancija to i veca sigurnost.

Kako to misliš "a ona je sada samo na 1-2 god." ?
Pa kad je bila veća? Svojevremeno sam kupio TEAC 6x SCSI rezač i bio prezadovoljan što sam dobio godinu dana garancije, tada je bilo uobičajeno 6 meseci u najboljem slučaju. Ja dobio 1 godinu jer je to kao bila vrh sprava, koštala 600 DM i stvarno je bila neuništiva. Tek dobrano posle su počeli na neke LG-ove da daju 1 godinu pa su i ostali kod nas to prihvatili.

Kako to misliš "a ona je sada samo na 1-2 god." ?
Pa kad je bila veća? Svojevremeno sam kupio TEAC 6x SCSI rezač i bio prezadovoljan što sam dobio godinu dana garancije, tada je bilo uobičajeno 6 meseci u najboljem slučaju. Ja dobio 1 godinu jer je to kao bila vrh sprava, koštala 600 DM i stvarno je bila neuništiva. Tek dobrano posle su počeli na neke LG-ove da daju 1 godinu pa su i ostali kod nas to prihvatili.

Pa lepo dok traje garancija traje i uredjaj koliko istekne toliko vec pocinju i problemi.
Kod nekih ne priznaju ni tih godinu dana,te niste dobro uradili ovo te niste dobro
prikljucili uredjaj.Kao da je to spansko selo.A ranije su davali max.1 god ali su trjali i po
pet godina,a za neke tipa Plextor nisu ni trebali da daju garanciju jer su stvarno bili OK.
Sad su i njih srozali.

A pitanje je jel neko probao ovaj novi Pioneer 115D.
I da li ga ima u prodaji.

Zadnji kvalitetan Pioneer (a i rezač uopštre) je bio 108D. I posle 3 još uvek radi savršeno i čita bolje nego bilo koji novi rezač. Narezao je nešto preko 7000 diskova.

U stvari, ranije su uopšte rezači bili kvalitetniji. Doduše, bili su papreno skupi. Kako su pojeftinjavali (a samim tim i kvalitet ugrađenih delova opadao) i oni su postajali lošiji. Da sada napravi neko rezač koji košta 100 evra bio bi najbolji na planeti ali ga niko ne bi kupovao. Za tu kintu bi mogao da uzme 4 obična i da ih menja kako koji rikne. Mene je Pionner 108D koštao 102 evra, a sledeći koji sam kupio 111D 34 evra (razmak u šopingu godina i po).

Nađite ovde threadove iz vremena kad se pojavio Pioneer 112D, prvo je bilo strava uređaj, 110 i 111 ne valjaju ništa, ni Nec, ni ostali, sve ih razbija. Sad se ovde kaže da nema goreg od 112D, tako da ja te rasprave koje se zasnivaju na čitanju recenzija s neta mahom preskačem (jer ako ne preskočim onda se uvek zeznem).

Postoji i drugi rezon, kad nesto platis skuplje onda i bolje cuvas, pazis, ne akas, ne ubacujes diskove a da ga prethodno nisi obrisao od sitne prasine (koja zavrsi u samom drajvu), ne rezes 20 diskova za redom ili pravis pauze izmedju rezanja da se laser malo "oladi". Kad nesto platis 20 evra obicno na sve ovo i ne mislis pa te nije ni briga da li ce da izdrzi 500 ili 600 diskova, posle ga basas. Zato je 108D i mogao da nareze kod tebe 7000 diskova, ili 2500 diskova kod mene. A da se jave jos dileri koji su sa njim obrnuli 10k ili da kazu sa ovim novim rezacima koliko meseci ili nedelja im izdrzi nov rezac, ako rezu dnevno po 50-100 diskova.

Apsolutno tacno.

Postoji i drugi rezon, kad nesto platis skuplje onda i bolje cuvas, pazis, ne akas, ne ubacujes diskove a da ga prethodno nisi obrisao od sitne prasine (koja zavrsi u samom drajvu), ne rezes 20 diskova za redom ili pravis pauze izmedju rezanja da se laser malo "oladi". Kad nesto platis 20 evra obicno na sve ovo i ne mislis pa te nije ni briga da li ce da izdrzi 500 ili 600 diskova, posle ga basas. Zato je 108D i mogao da nareze kod tebe 7000 diskova, ili 2500 diskova kod mene. A da se jave jos dileri koji su sa njim obrnuli 10k ili da kazu sa ovim novim rezacima koliko meseci ili nedelja im izdrzi nov rezac, ako rezu dnevno po 50-100 diskova.

Potpuno tacno Ja sam uzeo Plextora za 70 Eura i Boga mi bas sve sto ubacim u njega lepo obrisem.A u Pioneer-a bas me briga plus sto je u drugom kompu sto mi je bas radni.I koji sam uzeo za 25 Eura,ali verujte radi jadan bas sve.A i maltretiram ga bas
jos je u garanciji neki mesec.Tako da ovo stoji,sto skuplje vise se cuva :type: :wave:

Evo i ja od skoro imam 112D i za sada sam zadovoljan pogotovo zato sto sam prije ovog imao nekog NEC-a koji je em mnogo bucniji a i nije htjeo da cita pojedine medije iako na njima nije bilo ni jedne ogrebotine. A najbolje od svega je sto sam doplatio samo 3 evra za 112D i sad imam nov uredjaj sa garancijom od 2 god :D A to sto su sada rezaci jeftiniji nego prije je sasvim normalno jer je i sama proizvodnja jeftinija.

A niko nije probao 115D ?
Pa da kazemo coveku jel valja il' ne valja taj 115D.

a sta bi sa 113 i 114? :D

Pre nedelju dana sam poslao u penziju Pioneer-a 107D koji me je verno sluzio dugi niz godina (još uvek lepo funkcioniše ali je vreme za "nove" tehnologije - Dual Layer).
Dugo sam se kolebao koji model da pazarim. Procitao sam gomile postova na raznim forumima, obisao veliki broj prodavnica u mestu u kome zivim (KŠ) i od prodavaca čuo razne priče o kvalitenim i manje kvalitetnim uređajima. Priče su se retko poklapale pa je moja nedoumica bivala sve izraženija. Na kraju sam presekao i rekao sebi: Pioneer me do sada nije izneverio uzeću njega. Kratkotrajna dilema je bila između već pomenutog modela i 212D (Sata) modela.

Kupio sam 115D i nisam se pokajao. Kvalitet je standardan, malo je bučniji u radu od 107D (moja lična procena), bafer mu je konstantno zakucan na 98% (DVD-Dual Layer, DVD-5, CD).
Nisam veliki poznavalac ali rekao bih da među brojnim Brand-ovima i nema previše razlike u kvalitetu (bar ne u ovom cenovnom rangu). Te smatram da ovaj uređaj od 1990 dinara zavređuje pažnju.

Ev o i ja imam 115d od pre par dana.
Zamenuo sam neko s...nje od LiteOn-a koje mi je celih deset dana stojalo u masini i svaki put kad se pokrene hteo sam da ga momentalno izbacim koliko je bucan, ko neka turbina! Ovaj pioneer je skroz ok, nema tu sta mnogo da se prica, tih je, to je ono sto najvise mogu da primetim, ostalo je manje vise svugde isto.

zna li iko da mi kaze raziku 112 vs 115?
BTW, imam 212, ali jednostavno izgleda ne saradjuje dobro sa mojim sata kontrolerom, koji je bio jedan od prvih, pa izbacuje precesto errore pri verifikaciji (zapravo: verification completed successfully with warnings), pa bih uzeo PATA opet

Desava se da isti uredjaji iz dve razlicite serije rade razlicito. Meni se to desilo sa NEC 7173s. Sa prvim sam bio zadovoljan, posle par meseci kupim drugi, ovaj drugi ne cita sve diskove koji moze i prvi tako da je izbor optickog uredjaja danas postala stvar srece ali i cena je takva.

Evo koga zanima malo da prouci inace kazu u postovima da su medju najboljima Pioneer 115/215, NEC optiarc 7170A i 72** serija koje retko ima da se nadje,pa onda ide Samsung 203B ili N ako hocete LS.
Ja cu se verovatno odluciti za Pionirca ili Samsunga jer ovde nema NEC ova 2 sto sam naveo.

ja uzeo 115, evo rezem drugi disk sa njim, vidjecemo :)

Zadnji kvalitetan Pioneer (a i rezač uopštre) je bio 108D.

Potpisujem.
3 god i tek sad mi ispusta polako dusu. Nikad ranije nisam imao problema, a uporedo sam testirao i koristio sve Pioneere posle njega.

sa kojim simptomima ti ispusta dushu (jer je i moj mozda pri kraju)?

sa kojim simptomima ti ispusta dushu (jer je i moj mozda pri kraju)?

S vremena na vreme ne mogu da narezem DVD iz prve.
Najvecih problema imam kada rezem vise diskova. Da bih narezao 5 DVDa za redom, potrebno mi je 7-9 diskova.
Ponekad mi zatrokira kada treba da raze RW diskove.
Poceo je uzasno da se buci...

meni jedino vise nece da reze na 16x, a i sa 12 nekad pukne (power calibration error), inace je OK, da cuknem :) Rezem na 8, a sad imam i 115 za rezanje do 20x :D

da li je bar neko do sada narezao bar 50-ak diskova sa 115-icom i kakvi su utisci ?

jesam ja :d Sasvim sam zadovoljan, mada nema ni govora o 20x, najvise sto stigne je ~18x pri samom kraju (a i disk ne daje bas sjajne skenove posle toga, ali kad je frka sa vremenom, a rezu se manje bitne stvari, sto da ne?)

Eto i moj 108D je "ispustio dusu" (nije bas skroz crko) pre 2-3 nedelje... tokom vise od 3 godine koliko sam ga koristio puklo mi je jedno 5-6 DVD-ova i ali kad su pocele da ispadaju greske (po prvi put za 3 godine) tipa media sensig error itd. znao sam da mu je karijera rezanja zavrsena. Iako ne moze da reze pouzdano moze da cita DVD-ove bez problema pa mi sad sluzi samo za to, kako bi sto vise postedeo novi rezac.

Poslednja izmena:
Vrh Dno