Šta je novo?

PhpBB2 brisanje?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Deleted member 9456

Guest
Cesto posecujem jedan forum koji je baziran na phpbb2. Vlasnici foruma izbegavaju brisanje neaktuelnih postova i forsiraju da se to premesta u posebnu temu. Obrazlozenje je da to tako treba, meni je logicno da se post obrise a ne da se premesta. Sta se desava sa bazom kad se post brise i kad se post premesta, kako to utice na performasne same baze. Da li je potrebno ponekad raditi reorganizaciju baze u smislu sazimanja.

Znači konkretno pitanje je:

Sta se desava sa bazom kad se post brise i kad se post premesta, kako to utice na performasne same baze. Da li je potrebno ponekad raditi reorganizaciju baze u smislu sazimanja.

Nema nikakvog "opterećivanje" baze u smislu da će nešto da krene naopako. Kada se post obriše, u bazi se obriše entry, zato što na phpBB ne postoji soft delete (postoji preko mod-a). Kada se post premešta, promeni se (verovatno) id ili neki drugi parametar koji određuje gde se nalazi i to je to. Posle toga sve funkcioniše "nominalno".

Moguće je uraditi maintenance baze ako je usporila, od običnog.

Znaci kod klasicnog brisnja taj slog se fizicki izbrise iz baze i ako ima mnogo brisanja velicina baze ce se smanjiti. Ako je tako ne vidim razlog zasto vlasnici insistiraju da se ne brise nego da se post premesta, vidim po njihovoj reakciji da se plase klasicnog brisanja.

Sad mislim da sam skapirao, nema fizickog brisanja, taj slog ostaje u bazi ali vise ne postoji pokazivac na taj slog kad se radi brisanje. Da li to znaci da baza zauzima sve vise i vise prostora iako se radi brisanje neaktuelnih postova.
Jel ona moja prva konstatacija tacna ili ova druga?

Poslednja izmena od urednika:
Ne funkcioniše tako. 🙂 Ako obrišu, baza će se smanjiti. Ako premeste, to je samo jedna operacija u bazi koju odrađuje server i možda (teoretski) se dogodi da server uspori kada se prebacuje ta jedna poruka ili tema, ali to bi morao da bude veoma očajan server.

Ne funkcioniše tako. 🙂 Ako obrišu, baza će se smanjiti. Ako premeste, to je samo jedna operacija u bazi koju odrađuje server i možda (teoretski) se dogodi da server uspori kada se prebacuje ta jedna poruka ili tema, ali to bi morao da bude veoma očajan server.

Mozda davim ali da budem precizan ti pises "ako obrisu", da li mislis na vlasnike foruma, ja pitam sa pozicije posetioca tog foruma koji npr. ima pravo da brise neki svoj post klasika brisanje na krstic. Ja npr. obrisem 300 svojih postova jer su na njima neaktivni linkovi, da li se tada smanjuje velicina baze.

To zavisi od toga da li su dozvolili svojim članovima da rade hard delete ili soft delete. Bez instaliranja modova to je hard delete i podrazumeva brisanje iz baze.

Zasto bi bilo sta brisao? Forumi su baze znanja, postovi ne trebaju da se brisu.

Brisanje inace nije fizicko brisanje, sve zavisi od politike foruma (softvera). Recimo, vBulletin na kojem se zasniva Bench poseduje soft i hard delete. Ako uradis soft, post je i dalje tu ali je oznacen kao nedostupan za sve koji nisu modovi. Hard delete zaista brise rekord iz baze.

Sa strane performansi nema razloga brisati stvari iz baze. Potrebno je da taj forum sadrzi mnoogoooo postova da bi postojao bilo kakav performance problem.

Mislim konkretno na postove koji su bezvredni i na PHPBB2 forum, neaktivni linkovi na rapidshare i slicno. Koji je prag kad dolazi do degradacije performansi, npr. imas 50 000 postova. Sad skoro svi imamo ADSL ali dok sam imao ISDN nije mi bilo svejedno kad uzimam backup na svoj racunar kolika je velicina baze.

Zaboravio sam da napisem da primarna uloga servera nije drzanje foruma, to je sekundarno. Takodjer primetio sam da kad se okaci vise od 5 usera dolazi do usporenja. Ja imam admin prava, ulaz u admin panel, brisanje, editoanje, premestanje svih postova pa predpostavljam da kad obrisem post on se i fizicki brise. Nemam fizicki pristup samom serveru na kojem se nalazi taj forum.

Mislim konkretno na postove koji su bezvredni i na PHPBB2 forum, neaktivni linkovi na rapidshare i slicno. Koji je prag kad dolazi do degradacije performansi, npr. imas 50 000 postova. Sad skoro svi imamo ADSL ali dok sam imao ISDN nije mi bilo svejedno kad uzimam backup na svoj racunar kolika je velicina baze.

Zaboravio sam da napisem da primarna uloga servera nije drzanje foruma, to je sekundarno. Takodjer primetio sam da kad se okaci vise od 5 usera dolazi do usporenja. Ja imam admin prava, ulaz u admin panel, brisanje, editoanje, premestanje svih postova pa predpostavljam da kad obrisem post on se i fizicki brise. Nemam fizicki pristup samom serveru na kojem se nalazi taj forum.

Cim ti osecas usporenje sa 5 korisnika to znaci da ti je hosting ocajan 🙂

Cim ti osecas usporenje sa 5 korisnika to znaci da ti je hosting ocajan 🙂

😀 Ja nisam gazda foruma, nisam birao server, sticajem okolnosti imam ta prava. Juce sam premestio jedno 10 neaktivnih postova, vec je pocelo server error. To nije vBulletin koji se placa to je phpbb2 koji je dzabaka (davali su to pre na forumer.com cak i prostor), sad svi koriste phpbb3. Nisu uspeli da iskonvertuju phpbb2 u 3, ja tu nema pristupa a i bas mi se i ne bakce. Mene je interesovalo to oko brisanja jer mi je lakse da kliknem na krstic i brisnem post nego da premestam na drugo mesto na forumu, gazde vole premestanje i beze od brisanja "ko djavo od krsta". 🙂😀

Opet zaboravio pa da dodam, povremeno fale neki postovi na forumu, kao niko nije brisao, za gubitak postova gazde uvek okrivljuju backup (nebuloza). Razumeo bih da se pogube postovi ako neko uzme backup, neko drugi pise a onda ovaj sto je uzeo backup uradi restore 🙂 🙂 🙂

Ocito da postoji neki problem ili do servera ili je forum prso od neuspele konverzije. Sve u svemu, neophodno je proveriti to inace se nece dobro zavrsiti.

Nazad
Vrh Dno