Šta je novo?

PHP prikaz NULL vrednosti iz MSSQL2000 baze

jddipqd

Čuven
Učlanjen(a)
17.10.2000
Poena
725
Elem, u bazi polje može da ima vrednost ili da bude NULL. Kad dovučem sadržaj tog polja u php promenljivu treba da proverim da li ona ima vrednost ili je null.
Probao sam sa is_null($promenljiva), $promenljiva === null, čak i očajnički pokušaj $promenljiva == "NULL"
Ako probam echo $promenljiva dobijam ispisano NULL, a strlen($promenljiva) daje 20
Kako uraditi ovo?

ps. i zar false i null ne bi trebalo da se izračunavaju kao 0? Ako udarim echo true dobijem 1, ali echo false (ili echo null) ne vraća ništa...

Crni je napisao(la):
Koristi empty($promenljiva) u fazonu:
if (empty($promenljiva)) ...
Neće ni ovo :(

jddipqd je napisao(la):
Ma mora da hoce :eyebrows:
Promenljivoj (ako vec nijedodeljena) "vrednost" NULL dodeljujes sa:
$promenljiva=NULL;
a ne sa $promenljiva="NULL" ili $promenljiva='NULL' jer ces joj na taj nacin dodeliti string "NULL".

Isto tako provera se radi ovako: if ($promenljiva==NULL)...
a ne if ($promenljiva=="NULL") ili if ($promenljiva==='NULL') ili neka varijacija na tu temu...

Crni je napisao(la):
Ma mora da hoce :eyebrows:
Promenljivoj (ako vec nijedodeljena) "vrednost" NULL dodeljujes sa:
$promenljiva=NULL;
a ne sa $promenljiva="NULL" ili $promenljiva='NULL' jer ces joj na taj nacin dodeliti string "NULL".

Isto tako provera se radi ovako: if ($promenljiva==NULL)...
a ne if ($promenljiva=="NULL") ili if ($promenljiva==='NULL') ili neka varijacija na tu temu...
Ne ne ne... nisi ti mene razumeno...
Ja ne dodeljujem iz PHPa promenljivi vrednost NULL već u MSSQL bazi u tabeli imam polje koje ima vrednost NULL. Ja ga dohvatim sa mssql_fetch_array() i stavim ga u $promenljiva. E sad očigledno NULL od SQL Servera i NULL od PHPa nisu isti.
Znači pitanje je bilo kako proveriti u PHPu da li se u $promenljiva nalazi NULL iz SQL Servera?

Uh, sa zakasnjenjem, ali bolje ikad, nego nikad :D

Da li je u bazi polje null ispitujes SQL komandom mpr :
select id, tekst from id, tekst WHERE id=5 and tekst IS NOT NULL;

A moze i
text != NULL;

Ovo drugo sam sad procitao online ...:)

Poz.

Vrh Dno