Šta je novo?

PHP LogIn - pitanja

Učlanjen(a)
20.07.2009
Poena
154
Jel ima neko ko moze da mi pomogne oko baza podataka za sajtove , znam dobro da radim u html-u i do sada sam privatno uradio dosta sajtova , sada bi hteo da probam da uradim sajt sa loginom , a za to ste mi vi potrebni 😀

EDIT : pogresio sam podforum 😀

Poslednja izmena:
Jel ima neko ko moze da mi pomogne oko baza podataka za sajtove , znam dobro da radim u html-u i do sada sam privatno uradio dosta sajtova , sada bi hteo da probam da uradim sajt sa loginom , a za to ste mi vi potrebni 😀

EDIT : pogresio sam podforum 😀

Pa ne logujes se ti preko baze, baza samo cuva login podatke, inace login stranu programiras u PHP ili ASP.NET...

Realno, login moze da se napise i u JS 🙂 a sad koliko ce biti bezbedan je nesto drugo.

Tebi treba (recimo) MYSQL kao relaciona baza i neki Server Side jezik poput PHP-a ili ASP-a da bi to mogao da izvedes.

Sa PHP-om i MYSQL-om bi to izgledalo ovako:
Recimo da imas bazu koja se zove shop. Treba da napravis tabelu za korisnike koja ce se zvati users:
PHP:
CREATE TABLE `users` (
`user_id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY ,
`username` VARCHAR( 10 ) NOT NULL ,
`password` VARCHAR( 20 ) NOT NULL 
) ENGINE = MYISAM ;

Pass polje se nikad ne ostavlja da bude cleartext jer ako neko uleti u bazu lako ce da iscita sadrzaj.

E sad, izvrsis unos u bazu:
PHP:
INSERT INTO users (user_id, username, password) VALUES (NULL , 'delija', PASSWORD( 'qwerty' ));

Sledeci korak, napravis HTML stranicu sa 2 polja text tipa. Jedno nazoves username, drugo password i postavis jedno submit dugme. U ta polja korisnik treba da upise username i pass i kad pritisne submit vrednosti ce preuzeti PHP skript i proveriti validnost.

Taj HTML bi treboa otprilike da izgleda ovako:
HTML:
<form name="login" method="post"><p>Username: 
  <label>
    <input type="text" name="username" id="username" />
  </label>
</p>
<p>Password: 
  <label>
    <input type="text" name="passowrd" id="password" />
  </label>
</p>
<p>
  <label>
    <input type="submit" name="submit" id="submit" value="Submit" />
  </label>
</p></form>

Imas bazu, imas HTML stranicu, imas unos u bazi i sad sve sto ti treba je PHP skript koji ce to da proverava.

Ovo je prost skolski primer cisto da uvidis kako se to otprilike radi.

PHP:
if (isset($_POST['submit'])) {
<?php
// uzimamo podatke sa loginstrane
$username = $_POST['username'];
$password = $_POST['password'];

//proveravamo da li je su popunjena polja
if (empty($username) OR empty($password)) {
//nisu popunjena, dajemo gresku
echo 'Popunite sva polja';
exit;
}

//ako jesu proveravamo validnost podataka u bazi
else {
$query = "SELECT * FROM users WHERE username = '$username' AND password = PASSWORD('$password')";
$result = mysql_query ($query) or die ('Error: ' .mysql_error());

//proveravamo koliko rezultata je vratio kveri
$num = mysql_num_rows ($result);

if ($num == 0) echo 'Login podaci nisu tacni';
else echo 'Login uspeo!';
?>

Ovo je najprostiji moguci primer 🙂 naravno postoje i komplikovanija resenja prevashodno zbog security-a ali to ces vremenom nauciti.

Poslednja izmena:
kUdtiHaEX: Opsirno, detaljno, nema sta 🙂 Sad samo da odradi Copy-Paste i gotovo :d

Poslednja izmena:
Hvala ovo je mi je do sada najveca pomoc , car si !!!

Samo ce ti faliti konekcija na bazu:

PHP:
<?php 
$db_host = 'localhost'; //lokacija mysql servera
$db_user = 'username'; //username za bazu
$db_pass = 'password'; //pass za tu bazu
$db_name = 'shop'; //naziv same baze

$db = mysql_connect ($db_host, $db_user, $db_pass) or die ('Error: ' .mysql_error());
if ($db) {
$db_select = mysql_select_db ($db_name, $db) or die ('Error: ' .mysql_error());
}

//i ako ces da se bakces sa UTF-om savetujem
mysql_query ('SET names utf8');
?>

Poslednja izmena:
@kUdtiHaEX: Ja bih isto da odradim jedan sajt u obliku e-shopa sa posebnim stranama za logovanje firmi i pojedinaca, sa posebnim popustima za razlicite clanove, sa presekom stanja, detaljnom statistikom prodaje, grafickim pracenjem cena svih proizvoda (recimo nesto kao knjigovodstveni program ali on-line). Mozes li nabrzaka da napises celokupan kod, onako kao skolski primer, a ja da onda provezbam na tom primeru :d:d:d😉

Mogu 🙂 ali to ce te kostati 🙂

Od kad se to skolski primeri naplacuju? 😀

E, da i cestitam na 10.000 postu ! Respect!:wave:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno