Šta je novo?

Phenom....oficijelna tema

Ma ti mi znas 100%? Stvarno, covece, cuo si samo da mu je zab'o sistem i odmah to nije do Phenoma?
(Ne kazhem da jeste, ali tvoj stav "nema sanse" da je do Phenoma je cista nekorektnost ;)
"Zabo' " ti je sistem a ne Phenom.Ko zna sta je bilo u pitanju,moze da ide od memorije,problema sa driverima,OS-om,BIOS-om,plocom(padom Vcore-a na primer) itd.
Procesor kao procesor(u smislu bug-a ili slicno) je poslednji koji bi mogao da bude uzrok.Problem sa klokom je do HTT i ploca jer se otkljucani Phenomi(BE ili ES) klokuju sasvim solidno.

Premiere 6.5 - ucitaj tri cetiri fajla odjednom tako da ti u projektu bude nekih 40-50 gb materijala pa radi montazu tako, bitno je da sto vise koristis quick preview bez tona Alt + desni klik misem, malo malo pa je premier OUT OF MEMORY, tu samo pomaze restart programa.

Nero Vision - Puca prilikom konverzije klasicnih AVI fajlova u MPEG2...NE UVEK ali puca

Acdsee 9.0 - Out of Memory error ili neki drugi error, klasika pri obradi slike vece od 6 mpix

Vso - Divx2DVD Converter - Out Of Memory error prilikom konverzije nekih formata

COD2 MP - Vise ne mogu prvi da pokupim snajper

Samo da napomenem da se ovakve greske NIKADA nisu javile ni na kojoj AMD platformi pa cak ni na jadnom Duronu na 750 koji je bio kloknut na 862, ja sam ovakve probleme ISKLJUCIVO imao na INTEL platformama, od 2X PIII 800 sa VIA Cipsetom, preko Willameta sa RAMBUS-om koji se zakucavao svakih 10-15 minuta isto u Premieru do maestralnog crapa u vidu 7205 Cipseta i 2.4 Pentiuma, rad je postao komotan tek kada sam davne 2003. presao na AMD a opet se vratio na staru pricu dolaskom Intela.

edit:

Kako li sam zaboravio, dok nije dosao Intel, Opera je u bilo kojoj instanci radila fantasticno sa AMD-om, a sada se na dnevnoj bazi bar jednom zaglupi.
Ajde probaj masinu na default taktu pa vidi onda da li ti puca. Mislim, E4300 @3.01 Ghz. C2D je poznat po tome da overklokovan prolazi gluposti tipa prime95, orthos itd.. ali kada pustis dve razlicite stvari odjednom, koje opterecuju 100% jezgra, dolazi do pucanja.
Neće biti - ista mašina i x2 5000BE šljakaju bez ikakvih problema. Nisam pomenuo da je Phenom imao još par pucanja explorera, ali nije pao windows. Možda i nije do Phenoma, ali je platforma sad u takvom stanju kakvom jeste - nepreporučljivom za kupovinu.

Valjda će taj B3 konačno biti skroz ok.
Problem koji imas verovatno uzrokuje maticna ploca, a ne Phenom.

Poslednja izmena:
pa orthos opterecuje oba jezgra 100%. u tome je i fora...

Ma ti mi znas 100%? Stvarno, covece, cuo si samo da mu je zab'o sistem i odmah to nije do Phenoma?
(Ne kazhem da jeste, ali tvoj stav "nema sanse" da je do Phenoma je cista nekorektnost ;)

Cista nekoreknost?Pre ce biti logika,sto je tebi izgleda strani pojam.
Coveku sam sugerisao sta moze biti problem po mom skromnom misljenju i iskustvu.
Procesor kao uzrok problema u sistemu figurira sa 1% i manje.Pa valjda je logicno da je zamenom procesora i to sa quad core potrosnja sistema poprilicno porasla i da je napajanje mozda problem?Pre nego je procesor bagovit i kako je covek kasnije dodao da "zabada i u win explorer-u"?Ti bre alfaunits(ili kako god ti je ime) kao da si pao sa kruske i prvo sto pomisljas je procesor...Kao fora,zabada inace Phenom,evo culi smo do sada 100 primera sa neta po forumima da ljudima "zabadaju Phenomi" u win exploreru i u nekim ostalim desktop situacijama...
Znaci logicnije je da je redom:napajanje,ploca(los bios ili vcore drop),memorija(potreban veci Vdimm),problemi sa AM2+ pstates tj. sa CnQ2,pa zatim OS/drajveri za plocu itd.Pa na kraju procesor.
Ali kod tebe,logicnije je da je procesor,jer si cuo tamo negde da ima neki tzv. TLB bug i ko zna sta nam jos zli i pokvareni AMD ne govori,koji eto moze/mogu da zabodu Phenom u idle rezimu rada kao sto je rad sa win explorer-om.Bravo genije,2 bambija :d

Poslednja izmena:
@alfaunits

Znam da ne ide za odrzavanje zivota :) Karikiram.
Za odrzavanje zivota idu procesori bez bagova za koje je moguce izvrsiti kompletnu verifikaciju iscrpnim ispitivanjem svih stanja, tako da oni i nemaju mnogo stanja, kratak pajplajn bez kesa i sl..
nesto tipa ARM-a i sl..

Nije, tu nema context switch-a puno, niti ima processor rescheduling-a.
Prime/Orthos and s*** manje/vishe testiraju samo mogucnost coolera i kvalitet samih materijala procesora. Uopste ne testiraju internu korektnost procesora. (dalje od provere rezultata koja nije interna korektnost).
Znaci ovaj K10 TLB bug nece biti ispoljen (skoro) sigurno njima.

Opterecuje, ali sa istom vrstom zadatka, ne izaziva "cache trashing". Pusti npr, Gromacs core na jednom jezgru i 3DMark03 CPU test na drugom jezgru, podesi affinity, pa ces da vidis kako oc. -ovana C2D masina izbacuje artefakte vec na 3.25 ghz koja inace "stabilno" radi na 3.6 ghz.
Nije, tu nema context switch-a puno, niti ima processor rescheduling-a.
Prime/Orthos and s*** manje/vishe testiraju samo mogucnost coolera i kvalitet samih materijala procesora. Uopste ne testiraju internu korektnost procesora. (dalje od provere rezultata koja nije interna korektnost).
Znaci ovaj K10 TLB bug nece biti ispoljen (skoro) sigurno njima.

Sto se tice tlb bug-a moguce je napisati rutinu koja izaziva nekorektno ponasanje, pa da se na taj nacin testira bug, sto ne znaci da ce bug izazvati krahiranje celog sistema.
Svaka situacija koja se poklapa sa doticnom "test" rutinom, ce izazvati slicno pucanje, t.j. nekorektan rezultat izracunavanja.

Poslednja izmena:
Tacno. Problem ce nastati ako ti podaci budu vezani za OS, a najgori slucaj - file sistem metadata. U kom slucaju - ode sve u tri lepe PM. (da Private Message :D)

Opterecuje, ali sa istom vrstom zadatka, ne izaziva "cache trashing". Pusti npr, Gromacs core na jednom jezgru i 3DMark03 CPU test na drugom jezgru, podesi affinity, pa ces da vidis kako oc. -ovana C2D masina izbacuje artefakte vec na 3.25 ghz koja inace "stabilno" radi na 3.6 ghz.

Ovo sam i ja primetio, plus, ako nemaš 3d aplikaciju pokrenutu ne opterećuješ i samu ploču maksimalno, pa je veća verovatnoća da će da padne napon kad i grafička povuče i da se sve zablokira. Zato uvek Prime, Quake 3 i throttlewatch :D.

Uglavnom, poenta ostaje. Phenom trenutno radi sasvim ok na brzini kojoj radi, a što se tiče nestabilnosti - da li je problem u procesoru ili ploči ili drajveru trenutno je nebitno, krajnji rezultat je isti, cela platforma nije još uvek dovoljno 'ispolirana'.

Poslednja izmena:
"opasne" aplikacije si naveo :D
premiere od pre isusa hrista (koji btw pored nuenda npr. nema sta da trazi u obradi sem ako nisi "svadbar/divx/dvd pirat" ;) )
nero vision lol svaka cast ako si uopste dozvolio tom programu install :)
ovo za out of memory (i druge dve nevedene aplikacije su tezak trash btw) kao sto neko rece nema veze s'proc-om
tako da nhf ali...LAZES covece ili imas vrlo zaheban "gremlin" problem :smash:
za cod2 mp "no comment" dosta ljudi te vec "proziva" ovde po forumu pa ti sam vidi sta si loopio ;)
p.s. tesko da si nero vision,acdsee 9.0,vso i premiere 6.5 (sem ako nisi bas bas mazohista) "picio" na duronu i p3 ;)
p.s.2 operu koristim dosta dugo i nikada mi nije "zaglupela" kako kazes iako nekada imam otvorenih 50+ tabova
p.s.3 na stranu to sto mislis da svako sa c2d "igra igrice pa ne vidi te silne c2d bugove" ;) vrlo ogranicen stav nekoga ko (ocigledno) "piratuje" divx u dvd ili snima/konvertuje svadbe/ispracaje i ostala "narodna veselja"

Ivke ti si vec potvrdio da si bezobrazan i podmukao lik u proslim diskusijama sa mnom i ovo ti veruj mi nije trebalo, reci mi samo ko si ti da pravis budalu od mene? Ja ti lepo navedem programe koje svakodnevno koristim i sa kojima imam problema od kada sam na Intelu a ti pocnes da vredjas i da se proseravas? Sad kad si dobio listu programa ispada odma si nasao logicna objasnenja da su to stari programi i maltene po tvom ni jedan program ne sme da se instalira na C2D osim cistog windowsa pa da monitoram u movie makeru predpostavljam. Drugo reci mi koji si mi ti faktor da dodjes i omalovazavas programe koje ja koristim godinama? Legalne programe koji su de facto standard i u malo vecim studijima za SD montazu bez obzira sto su stari 5 godina, sasvim su dobro radili na AMD-u pa sad odjednom dosao mi C2D pa sve da se kupuje jovo na novo, jel' ces ti mozda da platis? A sto se tice prozivanja tebe i tvojih ljudi za snajper to mogu da me prozivaju samo slicni tebi t.j. oni koji po hardver idu u prodavnicu sa carapom na glavu.

Skini zakrpu za intel mikrokod pa probaj onda. Meni je pravio problema al posle zakrpe ne pravi ich

Skini zakrpu za intel mikrokod pa probaj onda. Meni je pravio problema al posle zakrpe ne pravi ich

Skinuo sam zakrpe i za mikrokod i za te programe koje koristim a koje su posebno pisane za C2D, eno ako neko misli da lazem nek pogleda razne strane forume za NLE editing, svi imaju iste probleme.

Molio bih malo manje emocija u postovima. Da ne krenemo disciplinski...

Onda ako si eliminisao sve ostale mogucnosti napravio si gresku kupovinom core2duo procesora :)

Onda ako si eliminisao sve ostale mogucnosti napravio si gresku kupovinom core2duo procesora :)

Sta je bilo bilo je, ovo je ipak tema o Phenomu pa je bolje tako nastaviti.

Elem, pre jedno nedelju dve sam rekao da mogu nabaviti najslabiji model t.j. 9500 za 150 eur, evo vec vidim da je taj model po skoro toj ceni (166 eur) dostupan i sirim narodnim masama, bas sam video oglas na benchu. Samo napred!

@MilanBB

Izvini ali sto nisi prvo reagovao na onakvo ponasanje Ivketa? Pita me covek koje sve programe koristim pa mi puca C2D i ja mu lepo kazem o cemu se radi i tacno nabrojim programe i probleme a on naravno nije ni hteo da razmotri sve to jer verovatno ni jedan program od tih nije ni video a kamoli radio nego je poceo da omalovazava i mene i posao kojim se bavim, on je i postavio to pitanje da bi mogao da se sprda kao sto je to uvek i radio sa uspehom, ja kao i uvek stojim iza svega sto sam rekao do sada u diskusiji a ima stvari i koje nisam rekao, uostalom oni su poceli da pricaju bajke o tome kako Phenom puca maltene vec kada udjes u bios a nisu nikad videlu uzivo ni nalepnicu Phenom a ne CPU i radili sa njim na dnevnoj bazi tako da bi o tome ipak trebalo vise povesti racuna nego o posledicama njihovih prica za malu decu.

@stormwatch153: obracao sam se svima koji ucestvuju u diskusiji a ne tebi licno, kao sto sada cinim, uopste me ne interesuje ko je 'prvi poceo' samo kazem da cu poceti rigoroznije da brisem postove koji u sebi nemaju ni jednu smislenu informaciju vec puko decije prepucavanje, a pogotovo one koji mi makar lice na vredjanje...

@storm...
Vidis.. ja imam potpuno suprotna iskustva sa AMD procesorima. Kad god sam imao masinu sa AMD-om unutra imao sam probleme (dvoprocesorska sprava 2xAthlon 2600MP)... te pucketa zvuk, te se zabije prilikom snimanja na CD/DVD, BSOD kada pustam video treci put (prva 2x pokretanja playera prodje bez problema, treci put = BSOD). Sa Intelom nemam nijedan problem. Sve u svemu.. znam da nije proc kriv za to.. vec kombinacija ostalih komponenti (u mom slucaju pre svega chipset u Tyan K7 Thunder). Hocu samo da kazem da te tvoja konstatacija da je proc glavni uzrok tvojih problema malo verovatna... pre bih rekao da je u pitanju kombinacija problema... Da li ti se zabija prilikom rendera? Da li za render koristis hw akceleraciju ili sve radi proc? Mislim da je tebe tu zezala graficka, sto e moze utvrditi analizom mini-dump-a.

No.. bilo pa proslo.. ako si kupio Phenom, uzivaj u njemu... ja samo znam da ga necu kupiti jer ne donosi nista epohalno sa stanovista performansi.

@storm...
Vidis.. ja imam potpuno suprotna iskustva sa AMD procesorima. Kad god sam imao masinu sa AMD-om unutra imao sam probleme (dvoprocesorska sprava 2xAthlon 2600MP)... te pucketa zvuk, te se zabije prilikom snimanja na CD/DVD, BSOD kada pustam video treci put (prva 2x pokretanja playera prodje bez problema, treci put = BSOD). Sa Intelom nemam nijedan problem. Sve u svemu.. znam da nije proc kriv za to.. vec kombinacija ostalih komponenti (u mom slucaju pre svega chipset u Tyan K7 Thunder). Hocu samo da kazem da te tvoja konstatacija da je proc glavni uzrok tvojih problema malo verovatna... pre bih rekao da je u pitanju kombinacija problema... Da li ti se zabija prilikom rendera? Da li za render koristis hw akceleraciju ili sve radi proc? Mislim da je tebe tu zezala graficka, sto e moze utvrditi analizom mini-dump-a.

No.. bilo pa proslo.. ako si kupio Phenom, uzivaj u njemu... ja samo znam da ga necu kupiti jer ne donosi nista epohalno sa stanovista performansi.

Btw...ja sam probleme kako sam vec rekao iskusio davno sa 2X PIII 800 Pa Willametom, pa 7205 i 2.4 Pentiumom u to vreme, kada sam presao na AMD problemi su nestali a vidi zanimljivosti isti problemi poceli kada sam presao na C2D, ja jos nisam kupio Phenom ali je zato studio odavno uzeo masinu koja sasvim fino radi bez poznatih bagova koje ja imam na C2D, samo da prodam ovo za manje od pola cene (neverovatno koliko Intelu za 4-5 meseci opadne vrednosti) i Phenome dolazim.

Kada se sve sumira, Phenom je sporiji od Q6600 za 10% na istom taktu a kada se uskoro pojavi Penryn, taj zaostatak ce se povecati na 20%. Ono sto smo do sada videli, Phenom se uglavnom clocka na 2.6Ghz a Q6600 na 3.6Ghz dok ce Penryn ici na 4-4.5Ghz tako da za iole pametnog coveka nema dileme, izuzev onih koji misle da je Phenomovih "native" 2.6Ghz brze od Penryna na 4.5Ghz a verovatno ovde ima i takvih.

Hvala na informaciji, po 150-ti put ;).
Što se tiče Tom & Jerry Hardwera, dakle testiraju 10 ploča od kojih čak 2 službeno podržavaju Phenoma, a u test su ušle i ploče za koje nije ni izdan "Phenom BIOS" ... svašta. Trebam li reći da je upravo kod njih u Netburst vs K8 duelima obično dobivao Intel?

I pocetak testa je odlican

Our Phenom launch article showed clearly that AMD's new quad core cannot compete with Intel's high end processors - despite being clearly faster when comparing individual cores including the entire cache hierarchy.

No u svakom slucaju, cilj je postignut: Sada svi znaju da Phenom nije kompatibilan sa gomilom ploca. E sada sto su te ploce mozda pravljene tako da bas i ne postuju sve specifikacije neophodne za Phenom i sto je mozda cika Toma bas te ploce izabrao za ovaj test i sto nije stavljen poslednji BIOS i sto naslov glasi Phenom fails most AM2 compatibilty tests (gde je compatibility proces zabadanja procesora u plocu) je naravno puka slucajnost :)

Poslednja izmena:
Je li to onaj tomshardware od pre dve godine sa onim testom FX-a i Presshota, kada nisu nekoliko dana gasili test masine i pored toga sto je Intel restartovao 3-4 puta a AMD nijednom proglasili Intela kao pobednika? Tomshardware je ekvivalent Kuriru...mafija podrzava mafiju i lupa gluposti.

Rekli vi sta hocete, kako god vama izgledao "namesten" ovaj test, dzabe AMD napravi socket koji je "kompatibilan" sa Phenomom kad ploce nece da ga voze. Bez obzira ko je za to kriv.

AMD je rekao: AM2 + BIOS = kompatibilnost (uz neka ograničenja) ... ne može biti jednostavnije. Prema tome ne vidim razlog zašto testirati na ploči za koju nije izdan BIOS.

EDIT:
Od svih 10 ploča na testu samo 3 su imale službeni Phenom BIOS, 2 od Asusa i jedna od Gigabyte-a. S time da je Gigabyte bila neka pre-production verzija 0.2 i nije radila. Neke ploče (Epox) nemaju čak godinu dana novog BIOSa. A pazi budala, išli oni testirati Asusa i sa inicijalnim BIOSom, čisto da vide da li radi ... :D.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno