Šta je novo?

Phenom....oficijelna tema

Generalno: ili je single-threaded ili je multi-threaded, a ne dual ili quad core optimizovan softver. Sta cemo onda za triper-core, treba raditi posebnu optimizaciju i za njega?
Pazi, sad mi je u mashini Q6600, kada igram Bioshock jasno se moze videti na displeju g15 tastature da mi ne prelazi 48% zauzeca ;) a tamo imam 4 crte tj 4 core-a, a kada mi je E6400 ta cifra je 91-98% za dva core-a, kako ti to objashnjavash? :) ja to zovem ne optimizacija
Tri Core ce koristiti quad optimizaciju samo nema jednog jezgra ;) tj nece ga "puniti" :)

Igoritza je napisao(la):
Pepsi twist je bolji od koce, ko shto je i Black edition X2 bolji od C2D
Hmmm...znam da se zezash ali black edition X2 stvarnio nema shta da trazi pored skoro bilo kog C2D procesora. Svidelo mi se to shto se takt jednog primerka koji sam testirao zavrshio na stabilnih 3.3 Ghz. Intelov E2140 na 3.2 je brzi....zashto? Jednostavno X2 posle nekih 2.9 GHz krece bash loshe da skalira...sam razlog mi nije poznat (gledano sa inzinjerske strane) ali tako je kako je...E sad svi znamo cenu i jednog i drugog CPU-a, a istini za volju sam primerak E2140 je bio vanseriski tj klokovao se stabilno 100% u odnosu na nominalnih 1.6 Ghz

Pazi, sad mi je u mashini Q6600, kada igram Bioshock jasno se moze videti na displeju g15 tastature da mi ne prelazi 48% zauzeca ;) a tamo imam 4 crte tj 4 core-a, a kada mi je E6400 ta cifra je 91-98% za dva core-a, kako ti to objashnjavash? :) ja to zovem ne optimizacija
Tri Core ce koristiti quad optimizaciju samo nema jednog jezgra ;) tj nece ga "puniti" :)

To ti je zbirno zauzece. Ili se prikazuje tako ili na skali od 1-200% u slucaju dual core masine ili do 400% u slucaju quad core masine.

mimo softvera koji se vec godinama usavrsava za multiCPu sisteme, ni sta drugo danas nema adekvatnu multi CPU podrsku!

Naveo si dobar primer - Bioshock. Igre je jako tesko "razbiti" za multithreading. Zatos e developeri dovijaju kojekakvim trikovima i danas je slucaj da precizno definisu broj jezgara na kojima ce se igra izvrsavati. Konretno UE3 engine vidi samo DVA jezgra. Iz tog razloga je tebi u task manageru opterecenje 50%. Kod DualCore procesora zauzece 100% oznacava totalnu uposlenost oba jezgra, a kod QuadCore-a uposlenost samo dva jezgra se prikazuje kao 50% (jedno jezgro je 25%).

Ono sto obecava jeste da EPIC radi na multi core optimizaciji svoje masine,koja se kao stoje poznato iterativno unapredjuje.

Sto se tice Triple Core procesora, sav multicore "svestan" softver ce bez problema moci da ga iskoristi.

BTW, sto se tice skaliranja jesi li siguran da u potpunosti razumes znacenje te reci u kontekstu performansi? Da se razumemo, kada kazes da X2 "lose skalira iznad 2.9 GHz", sta pod tim podrazumevas?

Evo ti primer sta "skaliranje" u konteksu performansi znaci, pa ti vidi da i si na to mislio: Ako se performanse X2 procesora povecavaju istom progresijom posle 2.9 GHz, onda on DOBRO skalira, ako je ta progresija smanjena onda on (manje ili vise) LOSE skalira.

Konretno, ako 5000 Black Edition sa nominalnih 2.6 GHz daje za aproksimativno 12% bolje skorove overklokovan na 2.9 GHz, onda on odlicno skalira uz podizanje kloka (jasno, ovo je idealan slucaj da za procentualno dati overklok dobijas identicno procentualno ubrzanje performansi). Ali ako posle 2.9 GHz ponovo odradis OC od 12% i CPU na ~3.3 GHz ne pokaze isti procenat ubrzanja, onda si u pravu kada tvrdis da nakon 2.9 Ghz X2 ne skalira dobro...

Sve u svemu, ja nisam primetio takvo ponasanje X2-ke!

Slazem se sa Nedjom,K8(bilo da je G1,G2,F3 itd.) skalira sasvim OK preko 3ghz,zahvaljujuci IMC-u koji radi na istom taktu kao ostatak procesora.
Mozda se animaN-u ucinilo da lose skalira jer razlika izmedju 3.3Ghz i 3Ghz je relativno malih 10%(ako G2 skalira do ~8% od 3 do 3.3Ghz,mozemo reci da je to vrlo dobar rezultat)

Poslednja izmena:
Delimir je napisao(la):
To ti je zbirno zauzece. Ili se prikazuje tako ili na skali od 1-200% u slucaju dual core masine ili do 400% u slucaju quad core masine.
Znam ja da ti znash shta je to :), jednostavno sam naveo primer u kome se ne koriste sva 4 core-a, a u sluchaju korishcenja 2 core-a to radi veoma dobro ;) kao i npr DivX 6.7 koji je doneo optimizaciju za 4 core-a.

Nedjo je napisao(la):
BTW, sto se tice skaliranja jesi li siguran da u potpunosti razumes znacenje te reci u kontekstu performansi? Da se razumemo, kada kazes da X2 "lose skalira iznad 2.9 GHz", sta pod tim podrazumevas?
DA, apsolutno mi je jasno ;)

Nedjo je napisao(la):
Da se razumemo, kada kazes da X2 "lose skalira iznad 2.9 GHz", sta pod tim podrazumevas?

Nedjo je napisao(la):
Ako se performanse X2 procesora povecavaju istom progresijom posle 2.9 GHz, onda on DOBRO skalira, ako je ta progresija smanjena onda on (manje ili vise) LOSE skalira.
Zapravo je kod C2D amplituda pada performansi tj skaliranja (bilo ono dobro ili loshe) u odnosu na X2 seriju, bolja. Iz tog ugla sam naravno gledao.
Konkretno je bila ovakva situacija. Po obichaju krajnje bezaleno sam krenuo da testiram 5000+ BE. Krenuo sam da trazim MAX clock stabilan. E sad poshto naravno nisam bash imao vremena da se igram sa Orthosom posle svakog dizanja kloka, chisto da bi skratio vreme trazenja tachke kada CPU jednostavno nije stabilan (sem da udje u OS) koristio sam WinRAR. Moja iskustva kazu da je sam WinRAR vishe nego dovoljan da brzo utvrdish da li treba da se zadrzish na nekom kloku tj da li treba da mu posvetish paznju i dalje krenesh u ozbiljnije testiranje sa nekom zahtevnijom aplikacijom.
Kako je BE radio na nominalnom taktu od 2.6 odmah sam ga "poterao" na 2.8 tj pomerio samo mnozilac i tako sam doshjao do 3.3 (na 3.4 je zabadao i WinRAR). E sad, ne secam se tachne vrednosti WinRAR benchmark dela svih klokova, ali to nije ni bitno. Ono shto mi je u jednom momentu upalo u ochi je da je razilka u performansma izmedju 2.6 Ghz i 2.9 Ghz veca od 2.9-3.2. DA budem jasan. Recimo da je skok u performansama bio (nije vazna cifra bitno je da skapirate red velichina) 20% dok je u drugom sluchaju taj broj iznosi recimo 12%.Skoro svaki program je pokazivao slichno. Onda sam krenuo detaljno da testiram za svaki klok. Utvrdio sam da je amplituda od 2-2.9 GHz bila linearna,a posle pomenutih 2.9 je pochela da opada tj CPU je loshe skalirao, procenat uspeshnosti je opadao, naravo i dalje je povecane kloka donosilo bolje rezultate. E sad sve ovo sam gledao u odnosu na E2140 koji nije imao takav pad apmlitude ;). Istini za volju pada i on ali u daleko manjem procentu.

Nedjo je napisao(la):
Sve u svemu, ja nisam primetio takvo ponasanje X2-ke!
A i kako bi :), poshto masa nas koristi vazdushna hladjenja, a stabilni klokovi su nam bili izmedju 2.6-3.0 GHz za X2 seriju ;) a ovde prichamo o debelih 300 MHz preko...
Ono shto me raduje je to shto to kod Phenmoa nisam primetio i to je apsolutni dokaz da je Phenom konkurentan ;)
btw jedva chekam neku plochu sa iole ozbiljnim BIOS-em da vidim koliko to moze da se razglavi pod "vodom" ili nekim ozbiljnijim kulerom na vazduhu.

Poslednja izmena:
Normalno je da ce u slucaju OC podizanjem multija losije da skalira u odnoxu na OC podizanjem FSB uz zadrzavanje istog multija.
Ako malo razmislis o problematici, kasce ti se samo.
Idealno bi bilo kada bi i CPU i RAM radili na istom taktu (i periferije) ali to iz tehnoloskih razloga nije moguce, na zalost.

Poslednja izmena:
Normalno je da ce u slucaju OC podizanjem multija losije da skalira u odnoxu na OC podizanjem FSB uz zadrzavanje istog multija.
Ako malo razmislis o problematici, kasce ti se samo.
Idealno bi bilo kada bi i CPU i RAM radili na istom taktu (i periferije) ali to iz tehnoloskih razloga nije moguce, na zalost.
Nije bitno da li sam dizao FSB ili mnozilac...razlika ima ali su zanmareljvie, ne rachunam sintetiku vec realne aplikacije..Lepo skalira do 2.9 posle toga osetno pada linearnost skaliranja, u tome je fora ;) frekvencija je frekvencija ;)

Poslednja izmena:
Nove vesti,B3 revizija dobija novo ime 9500 je 9550 a 9600 je 9650 cisto da se zna da ljudi ne uzimaju ove neispravne cije ime nestaje kad se rasprodaju, B3 revizija stize za 7 dana a masovna proizvodnja u januaru.

Poslednja izmena:
@HekToor - kako bre batice ? znam za promenjenu nomenklaturu B3 revizije, ali ona je najavljena najranije za februar ?

@animaN - 'fala za info o 7xxx, samo mi josh recite, shta radi intel na polju triple core-a ?

@animaN - 'fala za info o 7xxx, samo mi josh recite, shta radi intel na polju triple core-a ?

Intel nema trenutno nativno quad jezgro pa nema potrebe za tom kombinacijom. Njihov svaki quad je 2 x dual core. Ako misliš šta će suprotstaviti AMD-u, jasno je da može da suprotstavi quad a da ga to dodatno ne košta (misli se na silikon).

Poslednja izmena:
@HekToor - kako bre batice ? znam za promenjenu nomenklaturu B3 revizije, ali ona je najavljena najranije za februar ?

Nishta... to su prednosti (neki ce reci i mane) native Quad Core procesora, moci ce jedno neispravno jezgro da se "odseche", Intel ne planira Triple-Core CPU koliko mi je poznato ;) kao shto sam rekao pre ce ici na neku extra jeftinu varijantu Quad Core CPU-a. Sve ce biti poznato tj nazirace se moguci scenario odmah nakon predstavljanja Phenom X3 procesora.

@audiofreak - Pepsi twist je bolji od koce, ko shto je i Black edition X2 bolji od C2D :p

Ja mislim da si ti zapravo pio suvise Koolaid-a :d

a shto se tice terminologije, na tu greshku sam mislio ... batice, radim kao web dizajner, a pritom studiram Informatiku na PMF-u, znash li ti koliko je to nula i jedinica u glavi ? prividja mi se Morpheus svremena na vreme ...

Dobro, dobro, ne moras da se hvalis odmah :D

Ostali clanovi bencha znaju cime se bavim i moja rec ima kakvu-takvu tezinu ovde, narocito u ovoj sobi (Trendovi, dogadjaji i nove tehnologije) jer se trudim da iznosim cinjenice, a ne wishfull thinking ili spekulacije. Kad su arhitekture procesora i software u pitanju tvoja rec je jos nedonosce. Pored drfedje, DeanXP, yooyo, ivanbo2003, drugih koje se nisam setio da spomenem i naravno mene ti tek trebas da se dokazes u tom smislu.

ne uzdaj se toliko u Intel, jer nije sve toliko crno na belo kako se vama chini .. da jeste, zashto bi onda Intel morao da krade Hypertransport od AMD-a (QuickPath Interconnect) ?

Kradja?!? :trust:

AMD je smislio Hypertransport da ne bi morao da placa licencu za FSB. Intel je smislio QPI da ne bi placao licencu za Hypertransport. Zar je potrebno izmisljati teorije zavere kad je sve tako ocigledno onome ko hoce da se udubi u materiju?

ne bi me chudilo da su podplatili TomsHardware i bratske sajtove za losh review AMD-a.

Ja mislim da je los review AMD-ovih procesora (a ne AMD-a, opet ne vodis racuna o preciznom izrazavanju sto je vrlo bitno kad je tehnologija u pitanju!) AMD sam zasluzio ponasanjem svog PR tima i izbacivanjem nedovrsenog proizvoda. Navodno, L3 cache bug se vuce od K7 MP arhitekture, ako je to tacno eto toliko o firmi koja brine o korisnicima.

svi spominju kako je sve priblizno isto u cenama, a za AMD konfiguraciju na svaku komponentu po 20-30 evra manje .. i onda uzmesh 100 evra skuplju grafiku, il mozda dve

Pa i jeste priblizno isto, a kome je bitno da ustedi sto vise ionako ce uzeti Sempr0n ili Ce1er0n.

Poslednja izmena:
Ok, Audiofreak, you got me, svaka cast za prvi post meni upucen, vodjen logikom, pre nego favorizacijom, i mean it.

ajd da prebacimo malo na psihu ljudi koji su ovde pisali:
jedna od stvari koje su me iritirale citajuci ovu temu je izmedju ostalog nepotreban flejm ka samoj firmi AMD od strane drugih korisnika, a mogu da se kladim da su to isti oni koji su umirali od smeha na "pun" images od "intel inside" brenda, pre pojave C2D. (homerova glava sa intel inside tetovazom, intel inside idiJot outside, i slichno ... )

cinjenica je da AMD trenutno gubi rat, ali ja se ne secam da su ljudi predpostavljali dooms day, kad je AMD vladao, nit da se spominjao propad firme, nit ne znam ni ja shta .. kao da im je Intel rodjeni postao od jedanput ..

Poslednja izmena:
Da ne idemo u offtopic dalje, necemo u psihu da zalazimo :)

cinjenica je da AMD trenutno gubi rat, ali ja se ne secam da su ljudi predpostavljali dooms day, kad je AMD vladao, nit da se spominjao propad firme, nit ne znam ni ja shta .. kao da im je Intel rodjeni postao od jedanput ..

Bilo je i toga ne sekiraj se -- "Netburst je mrtav", "Intel je propao" i sl. Procesljaj malo ako te ne mrzi po starim postovima pa ces videti. Da batalimo to i da se vratimo na temu.

Da ne idemo u offtopic dalje, necemo u psihu da zalazimo :)

Bilo je i toga ne sekiraj se -- "Netburst je mrtav", "Intel je propao" i sl. Procesljaj malo ako te ne mrzi po starim postovima pa ces videti. Da batalimo to i da se vratimo na temu.
@Igoritza
U pravu je ;) vratimo se na temu. Savet, ne chitaj stare postove...toliko je gluposti napisano tamo. U principu sve se svodilo na chuvenu frazu AMD or Intel rules! :), a da zapravo niko nema racionalno objashnjenje zashto je to tako. Chast izuzecima, koji su znali da obrazloze :)
@ audiofreak btw Netburst i jeste mrtav :D, dodushe ne bash 100%, shto ce reci "koprca" se josh uvek :D

Ok, Audiofreak, you got me, svaka cast za prvi post meni upucen, vodjen logikom, pre nego favorizacijom, i mean it.

ajd da prebacimo malo na psihu ljudi koji su ovde pisali:
jedna od stvari koje su me iritirale citajuci ovu temu je izmedju ostalog nepotreban flejm ka samoj firmi AMD od strane drugih korisnika, a mogu da se kladim da su to isti oni koji su umirali od smeha na "pun" images od "intel inside" brenda, pre pojave C2D. (homerova glava sa intel inside tetovazom, intel inside idiJot outside, i slichno ... )

Slazem se u svemu sa tobom,samo ne gubi AMD rat vec bi to vise bila neka mala bitka koja ce se na "posletku" pretvoriti u slatku pobedu.:)

Koji lik, AMD je samo sebi kupio jos malo vremena.. :)

Pa razmisli malo AMD nije kupio vreme vec hoce da skine ljagu sa sa Phenom brenda koji je dobar proizvod samo ne dovrsen,sa B3 revizijom ce biti OK.To bi ti isto bilo kao kad bi sad intel bio primoran da izbaci nehalema.Kakve bi bile njegove performanse:D?

Poslednja izmena:
Intel nema trenutno nativno quad jezgro pa nema potrebe za tom kombinacijom. Njihov svaki quad je 2 x dual core. Ako misliš šta će suprotstaviti AMD-u, jasno je da može da suprotstavi quad a da ga to dodatno ne košta (misli se na silikon).

Kako to mislis da ga dodatno ne kosta, ti mislis da je svaki intelov dual core ispravan,da nema nijedno jezgro koje je deficitno ?:d

Kako to mislis da ga dodatno ne kosta, ti mislis da je svaki intelov dual core ispravan,da nema nijedno jezgro koje je deficitno ?:d

Ati malo je to za tebe zahtevno u logičkom smislu ali ako u još jednom prolazu ne zaključiš zašto sam se tako izrazio pojasniću da i tebi bude jasno. važi?

Ati malo je to za tebe zahtevno u logičkom smislu ali ako u još jednom prolazu ne zaključiš zašto sam se tako izrazio pojasniću da i tebi bude jasno. važi?

"Logicaru" zar ti mislis da ce intel stvarno dati quad core po ceni triple core-a:d? Daj nemoj da si smesan:D!

Poslednja izmena:
"Logicaru" zar ti mislis da ce intel stvarno dati quad core po ceni triple core-a:d? Daj nemoj da si smesan:D!
Pazi, prvo glupo je da nekog nazivash smeshnim...pogotovo ne Paradgimu koji je 100 godina na ovom forumu, i potkovan je znanjem veoma dobro.
Drugo ;) imash recimo E2160 koji bez problema mozda da radi na frekvencijama od 3.2 GHz+. Cena ovog CPU-a je oko 60 €. Poshto je ovde rech o 65 nm, ne vidim zashto Intel ne bi napravio 45nm Quad Core CPU koji ce biti sastavljen od dva CPU-a slichnih E2160 ili E2140 modelima ;) tachnije shtedeti maksimalno na kesh memoriji i sl... Takav CPU nece biti skup ni samom Intelu za proizvodnju ali ni krajnjem kupcu. Postavlja se samo pitanje da li ce i AMD i Intel uspeti da ponude bolju cenu gledano iz ugla performansi. A to u ovom momentu niko ne moze da zna! Tako da je svaka pretpostavka ili konstatacija zapravo "smeshna" :)

Poslednja izmena:
Barcelona is turning into a running joke. From hard SKUs last February at 2.9GHz to badly bugged parts a year later.

The situation is bad for AMD. Really really bad. Stepping B1, the supposed release part was revved to BA after B2 was in the oven. B2 is the TLB bugged stepping, and the supposed B3 'fix' won't be out until February in any sort of quantity.

AMD squandered its best chance to regain any sort of parity, much less lead, until Bulldozer ships. That is another story though, and one to be told in 2010 or so if all goes well.

From this point on, what needs to be done? For AMD it is quite simple: shut up and deliver. Make damn sure your roadmaps are 100 per cent accurate. If this means only putting out roadies that look one month out and taking baby steps for that month, great, that is what you have to do.
Credibility is easily chucked away and very hard to regain. There isn't much to chuck away at this point, so the only way to go is up. When Intel was at the bottom of the Prescott disaster, it promised to deliver roadmaps with 90 per cent or more accuracy. It did. It promised to deliver better chips. It did. It promised to deliver on time. It did. AMD has to do exactly that.

As simple as that...
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/12/08/amd-barcelona-right-royal-mess

Barcelona is turning into a running joke. From hard SKUs last February at 2.9GHz to badly bugged parts a year later.

The situation is bad for AMD. Really really bad. Stepping B1, the supposed release part was revved to BA after B2 was in the oven. B2 is the TLB bugged stepping, and the supposed B3 'fix' won't be out until February in any sort of quantity.

AMD squandered its best chance to regain any sort of parity, much less lead, until Bulldozer ships. That is another story though, and one to be told in 2010 or so if all goes well.

From this point on, what needs to be done? For AMD it is quite simple: shut up and deliver. Make damn sure your roadmaps are 100 per cent accurate. If this means only putting out roadies that look one month out and taking baby steps for that month, great, that is what you have to do.
Credibility is easily chucked away and very hard to regain. There isn't much to chuck away at this point, so the only way to go is up. When Intel was at the bottom of the Prescott disaster, it promised to deliver roadmaps with 90 per cent or more accuracy. It did. It promised to deliver better chips. It did. It promised to deliver on time. It did. AMD has to do exactly that.

As simple as that...
http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2007/12/08/amd-barcelona-right-royal-mess
kakav si copy-paste majstor :D

Nazad
Vrh Dno