Šta je novo?

Phenom....oficijelna tema

Optimizacija je vrlo skoop deo posla u R&D-u. Isto vazi i za debagovanje. Sto komplikovaniji dizajn imas, to je problem oko debagovanja veci, a posao je skuplji. Intel je to mogao da plati, AMD je mogao da kupi ATi. :d

upravo je to moja glavna zamerka, sto su izbacili nedovrsen proizvod/platformu na trziste....te na procesoru ima neka greska, HT ne radi bas najbolje, mora bios da se podesava za neke benchmark testove, pa nema drajvera za sata komponente....sve to kad se skupi, ostavlja gorak ukus u ustima....tu su glavni krivci amd-ovo inzenjersko krilo, zatim sektor kontrole kvaliteta ili kako li vec to oni zovu, a marketing tu nije mogao mnogo sta da popravi sliku kad sam proizvod trenutno ne radi onako kako je zamisljeno....cenu u ovom postu totalno ostavljam po strani.....misljenja sam da bi im najbolje bilo da se sada sto vise skoncetrisu na am3 cpu i da tamo guraju sto vise kesa u r&d, a vamo da probaju da izbace neke verzije phenoma do 2.8ghz do kraja q1 cisto da odrze koliki toliki udeo na trzistu i ugled koji su ranijih godina stekli......po meni im je jedino pravo resenje da am3 izbace do septembra sledece godine

Morali su da izbace nisu imali izbora,ovaj preocsor predstavlja best buy za nekog koga overklok ne intresuje.

P.S Sto kazu na bendzu nas je samo 10%.

Poslednja izmena:
Mene cudi jedna stvar koja nema veze toliko sa brzinom memorije i nb-a , a to je brzina izvrsavanja floating point koda. Pored toliko unapredjenja u FP K10 nije klok za klok konkurentan sa Core 2, tacnije skoro da nema nikakve promene u odnosu na K8, a u nekim stvarima je mozda i sporiji.
U nekim FP intenzivnim testovima je razlika -30% u odnosu na Core 2, sto govori o tome da nesto nije u redu sa dizajnom FP klastera ili kompletnog procesora. To su stvari koje se nece tako lako ispraviti novom revizijom jezgra, sredjivanjem TLB-ova i sta ti ja znam....
Rekao bih da to ima veze sa optimizacijom koda. Intel vraća izgubljeni tržišni udeo, neprikosnoveno drži vođstvo u perfomansama već godinu ipo, gura nove SSE instrukcije. Developeri optimizuju programe za Intelove procesore i polako zapostavljaju AMD koji je stalno par koraka iza. Sad su u AMD-u još mudro smislili da uvedu SSE5 instrukcije nekompatibilne sa Intelovim.

I još me jedna stvar opasno nervira. Izem ti ATi-jeve inženjere koji već godinama ne mogu da naprave pristojan South Bridge. Evo sad su napravili ultra moderni, najbolji na svetu 790FX chipset ali na High end pločama od 250$ imaju stari southbridge SB600.

Ako cena ne bude 150e za pribliznu cenu Q6600 Phenom nece biti BestBuy.

Morali su da izbace nisu imali izbora,ovaj preocsor predstavlja best buy za nekog koga overklok ne intresuje.

P.S Sto kazu na bendzu nas je samo 10%.

Ako mi proizvod pod fabrickim naponom (Default) radi na blizu 1GHz vecoj frikvenciji od fabricke zasto to neiskoristiti (pa i da me OC uopste ne interesuje) a pri tome uopste ne rizikovati da se izgubi garancija ?

Q6600 je lep primer za to .....

Po mom misljenju je to neiskoriscavanje resorsa

Poslednja izmena:
Ako mi proizvod pod fabrickim naponom (Default) radi na blizu 1GHz vecoj frikvenciji od fabricke zasto to neiskoristiti (pa i da me OC uopste ne interesuje) a pri tome uopste ne rizikovati da se izgubi garancija ?

Ne znaju ljudi a i ne smeju i da hoces da im ucinis uslugu oni nece. Pr. moj brat od tetke ima 2160 "ne diraj ti to meni nista dobro je meni i ovako".

Rekao bih da to ima veze sa optimizacijom koda. Intel vraća izgubljeni tržišni udeo, neprikosnoveno drži vođstvo u perfomansama već godinu ipo, gura nove SSE instrukcije. Developeri optimizuju programe za Intelove procesore i polako zapostavljaju AMD koji je stalno par koraka iza. Sad su u AMD-u još mudro smislili da uvedu SSE5 instrukcije nekompatibilne sa Intelovim.
Ima veze i sa optimizacijom hardvera. Hardware i software su bazirani na istoj logici. Primera radi, jedna operacija sabiranja se moze obavljati u nekoliko ciklusa, a moze se obavljati superskalarno i u 0.25 ciklusa ako se paralelizuje. Za to je potrebna dobra optimizacija. Pitanje je samo u kojem broju slucajeva ce raditi sa 0.25 ciklusa, sa kakvim memorijskim pristupom, sa kojim kesh algoritmima itd.... tu stvari vise nisu tako trivijalne.
Naravno, isto vazi i za softver. Jedan te isti zadatak moze da se izvrsava i za red velicine brze ako je na nivou algoritma optimizacija uradjena kako treba. Ako se pri tom koriste i prave instrukcije, ako se kod paralelizuje, moze se dobiti ubrzanje od jos par puta, ali ne i za red velicine.
Ipak, ako je hw optimizovan, sw ce relativno lepo raditi iako su programeri lenji da procitaju user manuale za koriscenje novih instrukcija.
Da bi to bilo tako, rad sa keshom i sa RAM-om mora biti perfektno odradjen jer se celokupan rad procesora svodi na medjuregistarske i memorijske transfere.
S' druge strane, povecanjem kompleksnosti dizajna, mogucnost bug-a u dizajnu se ne povecava linearno nego eksponencijalno.
Jedan od razloga zasto se ide na modularni princip dizajniranja procesora je bas taj, da se procesor podeli na jednostavnije celine, koje je daleko lakse debagovati.
I još me jedna stvar opasno nervira. Izem ti ATi-jeve inženjere koji već godinama ne mogu da naprave pristojan South Bridge. Evo sad su napravili ultra moderni, najbolji na svetu 790FX chipset ali na High end pločama od 250$ imaju stari southbridge SB600.
A sta ce ti bolji SB ? :d

Poslednja izmena:
E sad mi pokažite tih 30k u 3dm06..

P.S.
Ne verujem da će Intel dizati cene, bilo je priče pre par meseci da su se namerili da skroz osakate AMD. Što će reći da će bar još godinu dve biti jeftinih cpu-ova, a posle beri kožu na šiljak..

pa intel nema potrebe da povecava cene redovno ostvaruje profit, a jadan amd ne znam kada je zadnji put... tuga

Naravno da ne znas, kada nemas pojma o tome sta oznacava 'gubitak od 400mil$" u USA ekonomiji...

Poslednja izmena:
sta ste ocekivali od papirnog aviona ? :d

phenom2dq5.jpg

evo skleptao sam vam jedan pravi logo, zapamtite ga za ubuduce :D

2646684900102332623S200x1500Q85.jpg

:p

Pozdrav svima,

retko odgovaram na threadove ali ih redovno citam. Smatram da vecina vas je dobro upucena u tehnologije, generalije i prepucavanja i shvativsi da sve to znanje imate u zemlji Srbiji sa "100 *******" plate je pravi uspeh..

Kompletna prica AMD, Intel, bolji smo, katastrofa ste, nemamo pojma i naucite ima smisla samo i samo ako realno gledate na stvari.. a vecina vas to ne radi.

Za pocetak, pogledajte koje masine imaju potpisani u threadu.. stotine i stotine jeftinih i savrsenih Intel quadova? pa ne bas.. vecina ima idealnu kombinaciju E21xx, E4xxx ili Athlone X2, BE-sta vec, sto znaci da ste kupovali najbolje za "neke" pare. E sad da ne zivimo u Srbiji verovatno bi ste svi imali skuplje masine ali zivimo tu gde zivimo...
Jedno je biti najbrzi, jedno je biti najoptimalniji a definitivno je najbitnije biti najidealniji za kupca...

Ako prosecan prodavac moze da zaradi vise na jednoj platformi nego na drugoj on ce nju i da nudi, i svakako da je promovise..

Zato bar jednom probajte da pogledate stvari i iz suprotnog ugla.. cisto masti na volju.. pitajte prijatelje koliko se Intel i AMD procesora proda mesecno/kvartalno/godisnje pa cete videti koji je realan odnos trzista. Ionako 50% kupaca ne zna sta kupuje, 10% Srbije ima pasos, a da ne pricamo ko moze da kupi procesor od 1000+ USD..

Onaj ko moze da ponudi kompletno resenje velikim igracima, dobar proizvod za solidne pare, dodatne beneficije taj ce prosperirati..
I citajte malo sta ste nekada o nekim proizvodima rekli pa cete videti koliko ste kontradiktorni sami sebi ( SLI, CF, )

Mozda jesam malo skrenuo sa direktne teme, ali mislim da je sasvim dovoljno 5g prepucavanja oko 2-20% performansi, kad svi jos uvek teramo XP, radimo samo 1-2 stavri u isto vreme i najcesce blejimo na netu. Dobar je i Celeron..

E da.. ovaj post je subjektivan.. ipak i ja radim za zelene..

Poz..
Kica

Mozda jesam malo skrenuo sa direktne teme, ali mislim da je sasvim dovoljno 5g prepucavanja oko 2-20% performansi, kad svi jos uvek teramo XP, radimo samo 1-2 stavri u isto vreme i najcesce blejimo na netu. Dobar je i Celeron..
Pa ja to govorim vec neko vreme, da je bilo koji DC CPU odlican za vecinu korisnika, a za igrace jos i dovoljno memorije i dobra graficka.

2 Paraplegicar:

Potpuno si u pravu kada stvari postavis na taj nacin ali mislim da se konkretno u ovoj temi a i na celom ovom forumu stvari drugacije gledaju.
Posetioci ovog foruma sigurno nisu prosecni korisnici racunara tako da pricati o 2-20% performansi nije nesto sto se olako prihvata. Bez obzira na to da li ce neko uspeti da iskoristi i to sto poseduje ima ljudi koji jednostavno zele da ZNAJU da poseduju najbolje sto se u tom momentu na trzistu nudi. Ili bi bar voleli pa diskusijom o tome malo mastaju.. ;).
Kada se tome pridoda vekovna zelja ljudi da pripadaju nekom taboru jel se u njemu osecaju zasticeni eto veselja i medjusobnog suprotstavljanja..:).
Teznja ka savrsenstvu i dominacijom je gorivo koje daje podsticaj za napredak covecanstva.

Secam se kada je moja profesorka sociologije izjavila kako joj nikad nece biti jasno zasto se u trci na sto metara gledaju stotinke, pa to je tako malo :).

P.S. izvinjavam se na filozofiranju, ali stvar je prilicno jasna, ko razume shvatice.

Pozdrav za sve usere bench foruma, tacno znamo zasto smo ovde ,)

E moj Vojo :), pa naravno da moze da se prodaje tako ;) ali onda cena ne bi bila takva kakva jeste vec veca. Nisam struchnjak za ekonomiju, ali ono shto znam je da sam pre neki dan OC e2140 za 100% tj na 3.2 GHz stabilno, naravno BOX kuler i pomerio sam napon za tri koraka samo. Zashto ovo spominjem? Pa ovakav CPU je maltene brzi od Intelove Dual Core perjanice :D
Nego znam ja shta je problem, tebe mrzi da overklokujesh :p

Oznacava da su troskovi veci od prihoda, tj. Revenues, je manji od troskova u koje je u ovom slucaju uracunato i vracanje kredita za kupovinu ATI-ja. Sto je bilo nekih 5.4mlrd$, cak i da vracaju 1mlrd$ po kvartalu, AMD-u treba malo vise od 4 kvartala da vrati novac...

Guy Dixon, vnunet.com, 19 Oct 2007

AMD has reported a net loss for the fourth straight quarter, which the company blamed on costs still arising from last year’s purchase of graphics vendor ATI.

The chip manufacturer recorded a net loss of $396m for the third quarter of 2007, though revenue rose to $1.632bn.

That increase of 18 per cent on the same quarter last year was led by a 43 per cent rise in sales of its laptop chips.

Having lost valuable ground to Intel in the battle for server processor customers in recent quarters, the arrival of AMD's much-delayed quad-core Opteron processor in September, has also opened up a new revenue stream, the company said in a statement.

Robert Rivet, AMD's chief financial officer, said he was encouraged by the progress the company had made in the third quarter financial results.

"We delivered a strong revenue increase, gained eight percentage points of gross margin and reduced our operating loss by more than half," he said.

Net Income manjak (sto mnogi sa veseljem nazivaju gubitak) u novcu se odrazava u kompanijskom 'visku' u obliku ATI-ja..... (look Mum, we lost 400mil$, but someone parked ATI on our lawn).... ;)

@gx-x, u pravu si, intelov mlaznjak trosi mnogo vise nego AMD-ov 'izi glajder' o troskovima odrzavanja da ne pricamo.... ;)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Oznacava da su troskovi veci od prihoda, tj. Revenues, je manji od troskova u koje je u ovom slucaju uracunato i vracanje kredita za kupovinu ATI-ja. Sto je bilo nekih 5.4mlrd$, cak i da vracaju 1mlrd$ po kvartalu, AMD-u treba malo vise od 4 kvartala da vrati novac...

Net Income manjak (sto mnogi sa veseljem nazivaju gubitak) u novcu se odrazava u kompanijskom 'visku' u obliku ATI-ja..... (look Mum, we lost 400mil$, but someone parked ATI on our lawn).... ;)

@gx-x, u pravu si, intelov mlaznjak trosi mnogo vise nego AMD-ov 'izi glajder' o troskovima odrzavanja da ne pricamo.... ;)

Vracao kredit, placao reprezentaciju ili kupovao jahtu za firmu to je sve trosak poslovanja ili nabavke osnovnih sredstava ili koji god, a ispod crte je dobitak ili gubitak. To sto evenutalno postoji projekcija da ce kroz cetiri kvartala AMD biti na 0 ili u + mozda i jeste ubedilo Abu Dabi da ulozi 700 miliona u AMD (i jedni i drugi su zeleni, u krajnjoj liniji). Nego, to nije tema i nije bitno toliko - nas u principu i ne zanima da li AMD ima 700 ili 400 miliona gubitka, vec da li je Phenom brzi od Core 2 Quad-a, a nije :)

PS: Q6600 ima nizi TDP od Phenom-a na 2.4 GHz (95W vs 105W), pa je i sa tog aspekta Intel-ova ponuda primaljivija. Pre nego sto neko kaze da AMD drugacije racuna TDP, vise nije tako, jer je i AMD usvojio metod odredjivanja TDP-a, u slucaju Barse, koji koristi Intel. 45nm procesori ce trositi jos manje (kao sadasnji dual core), a AMD ce sa 45nm izaci tek kroz godinu dana - zato vise i ne spominju performanse per watt ili energy efficient pricu...

Poslednja izmena:
Jedno je biti najbrzi, jedno je biti najoptimalniji a definitivno je najbitnije biti najidealniji za kupca...

Jos da i sami kupci shvate da je AMD, kako kazes, najidealniji za kupce i da AMD konacno zaradi neke pare odnosno da prihoduje vise nego sto rashoduje :)

PS: Dobra ti graficka :)

Poslednja izmena:
PS: Q6600 ima nizi TDP od Phenom-a na 2.4 GHz (95W vs 105W). Pre nego sto neko kaze da AMD drugacije racuna TDP, vise nije tako, jer je i AMD usvojio metod odredjivanja TDP-a koji koristi Intel. 45nm procesori ce trositi jos manje (kao sadasnji dual core), a AMD ce sa 45nm izaci tek kroz godinu dana - zato vise i ne spominju performanse per watt ili energy efficient pricu...
mislim da su ovi iz amd pricali da za one athlone x2 be pocinju drugacije da govore o potrosnji procesora, pa verujem da se to odnosi i na sve buduce procesore koje budu pravili.....ne znam stvarno, mozda sam se i ja nesto istripovao

Poslednja izmena:
mislim da su ovi iz amd pricali da za one athlone x2 be pocinju drugacije da govore o potrosnji procesora, pa verujem da se to odnosi i na sve buduce procesore koje budu pravili.....ne znam stvarno, mozda sam se i ja nesto istripovao

Nisi. BE jeste "energy efficient", ali je dosta skuplji i radi na niskim taktovima - tako da i nije neka nauka napraviti tako nesto.

Poenta je da staro Kentsfield jezgro ima nizu potrosnju od "shinny-new" K10, a za mesec dana izlazi cela gama Quad Core Penryna sa znacajno nizom potrosnjom.

Naravno, snizena potrosnja nije samo posledica 45nm procesa izrade, vec i poboljsanih tehnika ustede energije i novih C-states koji su implementirani u Penryn. Linkovali smo ovde tekstove o tome.

Mene najvise impresionira to sto iako AMD dosta kaska sa proizvodnim procesom u odnosu na INTEL, ipak im stalno dise za vrat. Sta bi bilo kada bi AMD sad odjednom imao 45nm proizvodnju ili cak i sitniji, ja mislim da bi oduvao INTEL-a te ga ovaj vise nikad nebi ni stigao... Misljenja sad da iako AMD dosta kaska za INTEL-om, ipak pravi kvalitetnije procesore, tj. zna da bolje iskoristi proizvodni proces raznim metodama optimizacije.

Mene najvise impresionira to sto iako AMD dosta kaska sa proizvodnim procesom u odnosu na INTEL, ipak im stalno dise za vrat. Sta bi bilo kada bi AMD sad odjednom imao 45nm proizvodnju ili cak i sitniji, ja mislim da bi oduvao INTEL-a te ga ovaj vise nikad nebi ni stigao... Misljenja sad da iako AMD dosta kaska za INTEL-om, ipak pravi kvalitetnije procesore, tj. zna da bolje iskoristi proizvodni proces raznim metodama optimizacije.
Ocigledno je da je AMD inferiorniji od Intela, vidim koliko im je optimizovana proizvodnja najbrzi AMD-ov Quad cpu radi na 2.3 GHz, ja sam mislio da ce od Phenom-a da bude nesto ali nije.

Ja ipak imam respect prema AMD-u što se odvažio na proizvodnju native četvorojezgarnog procesora.
Istina da to možda i nije najpametniji potez u ovom trenutku, ali valjda će im to iskustvo značiti u projektovanju sledeće generacije.

Sto se mene tice trenutno X2 4000+ radi u svim aplikacijama kao lud, e2140 takodje,
za siroke narodne mase sigurno najisplativiji procesori, tako da je po meni sve ostalo obzirom na ekonomsku isplativost cisto bacanje para. Bolje za razliku u ceni kupiti memoriju i grafiku.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno