Šta je novo?

Phenom....oficijelna tema

pa ovo sto sam rekao za cenu stoji na sajtu jedne od domacih firmi i rekli su da su modeli dostupni od 19. novembra.....cak i da budu tu tek sledece nedelje i dalje stoji cena od 220 evra.

Pasce cena na onu is slajda koji je Nedjo prikazao,verovatno za nedelju-dve.Nece ostati 220e,nema logike za to.

Ljudi pa nema bolje kupovine za quad core 170 evra,i toliko ce i da bude dok stigne kod svih distributera,pa malo konkurencija,sto dalje implicira da se nece toliko izzivljvati na krajnjim korisicima sto se tice cena. Ja cekam B3 reviziju u janoaru-febroaru i uzimam 9600,pa lepo odsrafim samo dva jezgra za najnovije igre,a dva ostavim na leru cisto da `lade do sledece godine dok ne poteram sva cetiri.A vi se sad smejte i lozite na intel pa kad dodjete u eru celerona sto kaze Nedjo pitacu vas.

Poslednja izmena:
Prijatelju nije stos era Celerona, vec cekati da PhenomX4 9600 za god dana bude referentan.... pa tada bi po najavi trebali biti 45nm AM3 cpu i sa def preko 3GHz. U ovom trenutku cpu i gpu se ne moze kupiti da traje. Sta god uzmes u trenutku sta treba i dobro je, otom-potom..... Kada bi neko mogao da mi garantuje da ce AM3 biti makar kao i Penryn quad tada da uzmem neku DQ6 RD790 plocu i cak 5000+ BE a onda dogodine.... ali AMD na zalost u ovom trenutku nije neko od poverenja. Isuvise puta nas je razocarao. Prvo graficke, pa procesori, pa opet procesori...... Iskreno, molim Boga da se AMD regenerise, inace.... oglas: prodajem vikendicu van grada ili menjam za najnoviji Intel 32nm quad-core na 3.5GHz .....tuzno :( ..... smesno :) .....tragi-komicno ;)

Pasce cena na onu is slajda koji je Nedjo prikazao,verovatno za nedelju-dve.Nece ostati 220e,nema logike za to.
pa i po meni nema logike, ali se takodje ne bih bas toliko nadao da ce za nedelju, dve da smanje cenu na ispod 200 evra....i ta greska u procesorima koliko sam shvatio postoji i na ovim najslabijim modelima sto je mene kao potencijalnog kupca totalno udaljilo od kupovine phenoma

fino je to sto je to kao sto nedjo kaze moguce ispraviti vrlo malim podesavanjima u fabrici, ali meni to ne znaci mnogo, zasto od starta to nije bilo lepo napravljeno.

ne znam da li ste shvatili, ali to je to od modela phenoma za ovu godinu (ne znam kada izlazi onaj phenom fx 2.6ghz doduse) i sledeci modeli ce se pojaviti tek negde u janurau i to je pitanje na koliko ce oni da rade i da li ce se stvarno pojaviti u januaru.

kao sto neko rece, bedak....cekao sam to predstavljanje phenoma da vidim koju cu masinu da uzimam, ali sam razocaran amd-ovom ponudom

Ponuda je krajnje korektna i konkurentna, oni uopste nisu precenili svoj prizvod. Da su rekli 240-230 evra kao sto je trenutna cena najeftinijeg quad core procesora iz intelovog tabora,to bi bila ne korektna i ne konkurentna ponuda.

P.S Spustili su quad core u mainstream.

Ponuda je krajnje korektna i konkurentna, oni uopste nisu precenili svoj prizvod. Da su rekli 240-230 evra kao sto je trenutna cena najeftinijeg quad core procesora iz intelovog tabora,to bi bila ne korektna i ne konkurentna ponuda.

a jel' ti mislis da su oni zeleli takvu odluku ili je to spustanje u mainstream iznudjen potez?

HekToor je napisao(la):

Daj druze, budi realan, procesor za oko 100e je mainstream, a Phenom sa cenom od 170e za najjadniji model nije ni blizu tome. Moze se reci u najboljem slucaju da je jeftin Quad core i to je to...

Daj druze, budi realan, procesor za oko 100e je mainstream, a Phenom sa cenom od 170e za najjadniji model nije ni blizu tome. Moze se reci u najboljem slucaju da je jeftin Quad core i to je to...

Za ne upucene cena od i ispod 200 evra se smatra mainstream. Sad vas plavi derikoza moze da igra dve igre:prva soluciaja je da smanji cenu q9300 i q9450 i totalno dotuce konkurenciju (manje realna opcija),druga solucija spusti cenu q6600 plasira je izmedju najavljene cene Phenom-a 9500 i 9600 i tako nastavi da vas dere sa q9300 i q9450 i ako bi realno mogli da ih cene 170 i 190 evra (realna opcija stanja situacije).

P.S. Intelu se ne isplati da dotuce konkurenciju, vec samo da je dovoljno omeksa kako bi mogao ne smetano da sprovodi svoj monopol a pritom ne bude lincovan od raznih komisija koje se bore protiv monopola na trzistu. Sad vidite kako je vas plavi dobar,on stalno misli na vas (kako da vam uzme sto vise para na brzinu).:d

Poslednja izmena:
A svi, vrlo dobro, znamo zasto je taj PLAVI pokrenuo rat cenama.
Da li si nekada pre 2006-e video neku Intel plocu sa overklok mogucnostima.
Seti se koliko su drali sa cenama dok se nije pojavio prvo Athlon 1999-e pa i Athlon 64 2003-e.
Ovde mnogi imaju kratko pamcenje.

Dokle god AMD moze da proizvodi i prodaje, koliko toliko, konkurentne procesore imacemo relativno pristupacne cene za iste.
Ono sto mene plasi je da ne krene po zlu i da AMD prekine proizvodnju procesora ili da proda taj deo biznisa nekoj trecoj strani.
U tom slucaju smo ugasili.

Da prethodnih godina, u periodu 1999-2006 AMD nije imao bolje procesore, veliko je pitanje na kom taktu bi nam danas radili procesori i koliko bi kostali.

Mislite o tome i slobodno mu prizeljkujte sto brzu propast. Samo vodite racuna sta zelite, jer moze i da se obistini.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Treba njima po jedan stari dobri celeron da se malo podsete golgote kroz koju je vecina nas prolazila sa cenom od jedno 400 evra (tada maraka).:D

Ok, Phenom na papiru deluje extra, na zalost podseca me na R600 na papiru. Iskreno nekako mi AMD lepse zvuci, heh, ali moze li neko da me ubedi da je prelazak na AM2+ (AM3 dogodine, samo cpu change) mudrije resenje nego li na Intel varijantu (COnroe, pa Penryn). Svi znamo da ce Nehalm biti slican Phenomu i da ovi sada procesori odlaze u penziju. Pitam kao prosecan kupac sta bi vi predlozili.
ps: ne pitam za konkretan model tako da ovo ne spada u "sta da kupim".

A kad planiraju X3-ku? Mene takve neke ekstravagance zanimaju :)!

A kad planiraju X3-ku? Mene takve neke ekstravagance zanimaju :)!
bas kao sto se "frekvencije" ne pise frekvence, tako se ni ekstravagancije ne pise ekstravagance

Inace, TripleCore stize na prolece...

Pa to ti je to drugi kvartal, u prevodu na prolece.

Poslednja izmena:
Sve ukazuje na to da su bili pod velikim pritiskom da izbace bilo sta na trziste.
Verovatno ce napraviti veoma dobre cene za ove primerke koji ce naravno se i prodati brzo ukoliko budu po najavljenim cenama na nama je da sacekamo sledecu reviziju.

Mislim da nije stavljena jos tacka na Phenom.... e sad mislim da bi trebalo u ovom momentu da se desi cudo da u sledecoj reviziji uspiju da ugroze Yorkija.

Potpuno se slažem sa ovim komentarom. Phenom ni u ovom trenutku nije spreman za izlazak na tržište. Perfomanse su toliko loše da je to kriminal. Međutim AMD je bio pod ogromnim pritiskom i morao je nešto da izbaci.
Sledeće revizije K10-ke će sigurno biti bolje, ispraviće bagiće i radiće kako treba. Da li će to biti dovoljno za Yorkija videćemo?

Evo upravo gledam Techreport test i nije bas sve tako crno kao sto sam mislio :) (na stranu TLB bug,nizak NB takt itd. )

http://techreport.com/articles.x/13633

Interesantno je koliko lose utice 2Ghz takt NB-a na Phenom-ove rezultate.Bas kao sto i techreport primecuje,AMD ce morati podhitno da podigne ovaj takt na takt jezgara(latencija L3 kesa drasticno opada sa dizanjem takta NB-a).Cak i ES 9900 model koji radi na 2.6Ghz je imao NB klok od bednih 2Ghz :S:
Takodje ,imali su problema sa CnQ i CoolCore opcijama unutar procesora pod Vistom...Sve deluje pomalo bagovito i nezavrseno,cak i 790FX chipset(pod Vistom su imali problema sa Sata driver-om)

Zakljucak(ono na sta sam mislio kad sam rekao "nije sve tako lose") je da je 9600 model vrlo blizu po ukupnim perf. u odnosu na Q6600,ali opet malo zaostaje:
AMD has priced the 9600 to compete with the Q6600, and that makes it a potentially attractive product. However, the Phenom's well-publicized clock frequency issues keep it from being a slam-dunk. The Phenom 9600 was generally a little slower overall in our tests than the Q6600. If it ran at 2.4GHz, then it might be comparatively stronger. AMD's plan to release an unlocked version of the Phenom 9600 may help tip the scales in the 9600's favor for some folks, but I suspect they won't find much overclocking headroom in those chips. In fact, our 2.6GHz engineering sample wasn't 100% stable, which is why you won't find any overclocking results in this review.

Takodje,vredi napomenuti da su imali probleme sa 790FX plocom i Phenom 9900 modelom,u idle-u kad su merili potrosnju sistema Phenomi su radili bez "power saving" opcija...

Mene cudi jedna stvar koja nema veze toliko sa brzinom memorije i nb-a , a to je brzina izvrsavanja floating point koda. Pored toliko unapredjenja u FP K10 nije klok za klok konkurentan sa Core 2, tacnije skoro da nema nikakve promene u odnosu na K8, a u nekim stvarima je mozda i sporiji.
U nekim FP intenzivnim testovima je razlika -30% u odnosu na Core 2, sto govori o tome da nesto nije u redu sa dizajnom FP klastera ili kompletnog procesora. To su stvari koje se nece tako lako ispraviti novom revizijom jezgra, sredjivanjem TLB-ova i sta ti ja znam....
Prema ovome ispada da je K10 jednostavno los dizajn, nedovrsen, neoptimizovan, nabudzen i sklepan na brzinu da bi imali odgovor na konkuretnski proizvod.
TDP je takodje problem, ali se to moze prevazici poboljsanim revizijama. Isto vazi i za nizak takt i probleme sa power managemantom.
Verovatno ce vremenom K10 izgledati sve bolje i bolje, ali nikada nece preuzeti brzinsku krunu nazad. Svakako, platforma ce biti zanimljivija od konkurentske zbog interesantnih mogucnosti podesavanja, ali brzinski sasvim sigurno nece biti. Multithreading performanse mogu da budu prilicno konkurentne ako ovi procesori uspeju jednog dana da preguraju magicnih 3 Ghz. Mozda ce neka sledeca mikroarhitektura imati i poboljsane singlethread performanse, ali razvoj procesora i softvera ipak nece ici u tom pravcu.

S' druge strane gaming performanse mi se cine da i nisu bas toliko lose ako se uzme u obzir musicavost platforme, nizak NB takt i kojesta jos.

Cinjenica je i to da kada AMD nema konkurentan procesor po brzini, ima vrlo konkuretnan CPU po ceni. Slicna situacija je i sa Brisbane-ima, nakon cijeg izlaska je krenula pljuvachina na sve strane, ali ipak, taj CPU se sasvim lepo prodaje i dozvoljava da se sklopi vrlo pristojna i jeftina masina. Ploce za AM2 su sasvim ok, i vrlo su pristupacne po cenama. Mislim da ce slicna situacija biti i sa Phenomom i AM2+.

Poslednja izmena:
Mene cudi jedna stvar koja nema veze toliko sa brzinom memorije i nb-a , a to je brzina izvrsavanja floating point koda. Pored toliko unapredjenja u FP K10 nije klok za klok konkurentan sa Core 2, tacnije skoro da nema nikakve promene u odnosu na K8, a u nekim stvarima je mozda i sporiji.
U nekim FP intenzivnim testovima je razlika -30% u odnosu na Core 2, sto govori o tome da nesto nije u redu sa dizajnom FP klastera ili kompletnog procesora. To su stvari koje se nece tako lako ispraviti novom revizijom jezgra, sredjivanjem TLB-ova i sta ti ja znam....
Prema ovome ispada da je K10 jednostavno los dizajn, nedovrsen, neoptimizovan, nabudzen i sklepan na brzinu da bi imali odgovor na konkuretnski proizvod.
TDP je takodje problem, ali se to moze prevazici poboljsanim revizijama. Isto vazi i za nizak takt i probleme sa power managemantom.
Verovatno ce vremenom K10 izgledati sve bolje i bolje, ali nikada nece preuzeti brzinsku krunu nazad. Svakako, platforma ce biti zanimljivija od konkurentske zbog interesantnih mogucnosti podesavanja, ali brzinski sasvim sigurno nece biti. Multithreading performanse mogu da budu prilicno konkurentne ako ovi procesori uspeju jednog dana da preguraju magicnih 3 Ghz. Mozda ce neka sledeca mikroarhitektura imati i poboljsane singlethread performanse, ali razvoj procesora i softvera ipak nece ici u tom pravcu.

Ispada da su 5 godina sedeli i pili pivo i smejali se Intelu, dok su vodili, a sada ima da crnce 24h dnevno. Tako im i treba. Od slave se ne zivi. Moraju da zapnu!

S' druge strane gaming performanse mi se cine da i nisu bas toliko lose ako se uzme u obzir musicavost platforme, nizak NB takt i kojesta jos.

Cinjenica je i to da kada AMD nema konkurentan procesor po brzini, ima vrlo konkuretnan CPU po ceni. Slicna situacija je i sa Brisbane-ima, nakon cijeg izlaska je krenula pljuvachina na sve strane, ali ipak, taj CPU se sasvim lepo prodaje i dozvoljava da se sklopi vrlo pristojna i jeftina masina. Ploce za AM2 su sasvim ok, i vrlo su pristupacne po cenama. Mislim da ce slicna situacija biti i sa Phenomom i AM2+.

Te sve navedene probleme bi trebali da prevazidju tranzicijom na 45nm-ski prizvodni proces u prvom kvartalu 2008,ipak ovo nije gotov prizvod nego nasilno plasiran ne dovrsen.

P.S. Ja ne znam dal` mogu da cekam do aprila, ja sam planirao najkasnije do februara ovo mi je mnogo. Probacu da testiram svoju izdrzljivost,bice tesko:rupa:.

Poslednja izmena:
upravo je to moja glavna zamerka, sto su izbacili nedovrsen proizvod/platformu na trziste....te na procesoru ima neka greska, HT ne radi bas najbolje, mora bios da se podesava za neke benchmark testove, pa nema drajvera za sata komponente....sve to kad se skupi, ostavlja gorak ukus u ustima....tu su glavni krivci amd-ovo inzenjersko krilo, zatim sektor kontrole kvaliteta ili kako li vec to oni zovu, a marketing tu nije mogao mnogo sta da popravi sliku kad sam proizvod trenutno ne radi onako kako je zamisljeno....cenu u ovom postu totalno ostavljam po strani.....misljenja sam da bi im najbolje bilo da se sada sto vise skoncetrisu na am3 cpu i da tamo guraju sto vise kesa u r&d, a vamo da probaju da izbace neke verzije phenoma do 2.8ghz do kraja q1 cisto da odrze koliki toliki udeo na trzistu i ugled koji su ranijih godina stekli......po meni im je jedino pravo resenje da am3 izbace do septembra sledece godine

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno