Mene cudi jedna stvar koja nema veze toliko sa brzinom memorije i nb-a , a to je brzina izvrsavanja floating point koda. Pored toliko unapredjenja u FP K10 nije klok za klok konkurentan sa Core 2, tacnije skoro da nema nikakve promene u odnosu na K8, a u nekim stvarima je mozda i sporiji.
U nekim FP intenzivnim testovima je razlika -30% u odnosu na Core 2, sto govori o tome da nesto nije u redu sa dizajnom FP klastera ili kompletnog procesora. To su stvari koje se nece tako lako ispraviti novom revizijom jezgra, sredjivanjem TLB-ova i sta ti ja znam....
Prema ovome ispada da je K10 jednostavno los dizajn, nedovrsen, neoptimizovan, nabudzen i sklepan na brzinu da bi imali odgovor na konkuretnski proizvod.
TDP je takodje problem, ali se to moze prevazici poboljsanim revizijama. Isto vazi i za nizak takt i probleme sa power managemantom.
Verovatno ce vremenom K10 izgledati sve bolje i bolje, ali nikada nece preuzeti brzinsku krunu nazad. Svakako, platforma ce biti zanimljivija od konkurentske zbog interesantnih mogucnosti podesavanja, ali brzinski sasvim sigurno nece biti. Multithreading performanse mogu da budu prilicno konkurentne ako ovi procesori uspeju jednog dana da preguraju magicnih 3 Ghz. Mozda ce neka sledeca mikroarhitektura imati i poboljsane singlethread performanse, ali razvoj procesora i softvera ipak nece ici u tom pravcu.
S' druge strane gaming performanse mi se cine da i nisu bas toliko lose ako se uzme u obzir musicavost platforme, nizak NB takt i kojesta jos.
Cinjenica je i to da kada AMD nema konkurentan procesor po brzini, ima vrlo konkuretnan CPU po ceni. Slicna situacija je i sa Brisbane-ima, nakon cijeg izlaska je krenula pljuvachina na sve strane, ali ipak, taj CPU se sasvim lepo prodaje i dozvoljava da se sklopi vrlo pristojna i jeftina masina. Ploce za AM2 su sasvim ok, i vrlo su pristupacne po cenama. Mislim da ce slicna situacija biti i sa Phenomom i AM2+.