Šta je novo?

PES 2010

http://lh3.ggpht.com/_DjaZ6gx6djk/Sp63ImWemPI/AAAAAAAACA0/AooyGhKP9Xg/4.jpg

Evo glavne stranice prepune debilizma :D

* Kaže ništa novo na polju trikova kod PESa, priznaju da FIFA ima više driblinga i da su logični ali ipak daju bod PESu jer ima Roulette (koji postoji i u FIFI) - ajd nek im bude :d

* Navedu da je PES vratio šuteve sa distance i odluče da proglase nerešeno iako FIFA odavno ima problem sa tim - ovde je trebao biti bod čist ko kuća PESu :)

* Kažu da je manager mod u PESu buggy i navedu za prednosti sve ono što je imala i FIFA09 ali ipak daju bod prednosti PESu umesto nerešenog :D

* Govore o online kao aspektu a dalje navode da nisu ni probali PES2010 online nego se baziraju na obećanju (istom onom koji nas je dve godine prckao u mozak). Zatim priznaju da je FIFA savršena online, predvidjaju da će ove godine biti još bolja ali pošto su "nekad davno igrali 2na2 na PESu" (verovatno PES56) odlučuju nerešeno?!? Genijalno :)

* I onda vrh vrhova - za licence smatraju nerešeno to što FIFA ima 30 licenciranih liga i to što je Man Utd i Liverpool licenciran kod PESa zajedno sa LŠ i LE i Engleskom reprezentacijom. Samo lud čovek može ovde dati po bod za obe igre.

Ovako reportaže radi klinci sa PINK Kids a ne ozbiljni magazini. Nisam znao da su neki naši časopisi postali worldwide :D

Dakle, kada uzmemo samo zdrav razum i nerešene rezultate na licence i online aspekt pretvorimo u prednost FIFE (i najtvrdokorniji fanovi PESa moraju tu priznati prednost FIFI), FIFA je zapravo pobedila 7:5 a ne PES, i to bez ikakvog subjektivnog dojma nego na osnovu prostih činjenica :)

Ne znam jesam li objasnio ili ne ali razmislite o tome kako su ocenjivali pojedine aspekte.

U svakom slučaju, dok se ne proba, džaba sva ova naivna poredenja koja favorizuju bilo koju igru.

G@W - PES sam online igrao više nego što si ti sve PESove do sada ukupno zato bih te zamolio da ne prozivaš bezveze jer ja tebe i ne spominjem. I baš zato što poznajem PES i imam ovakav pristup prema njemu.

Poslednja izmena:
^To je PSM3. Nisam ni očekivao nešto drugo od njih. Treba čekati neki realniji opis. Iskreno se nadam, ako bude bilo sreće da ja prvi takav napišem, za sada je samo nada.:)

Poslednja izmena:
Vidi se da je covek vise naklonjen PES-u, ali ovo je samo preview, sta ste se popalili :)

pa to isto moze da se kaze i za onu ign-ovu listu top 25 pa ste se opet svi popalili :)

u celom textu mene jedino zanima ona strana gde pominje 5 novina (gde su mi opet najvaznije tacke 1 i 5)

Ne branim ja FIFU jer se zove FIFA, niti napadam PES jer se zove PES. Ja samo ocejujem igre na osnovu pruženog u protekle dve godine pruža to na osnovu ličnog isksutva. Jednom sam rekao i ponoviću, lično bih najradije voleo da PES bude dobar kao nekad.

Kada se to dogodi budi uveren da ću braniti PES na isti način kao što sad branim njegovog konkurenta.

A ove godine će biti jako zanimljivo i ako PES zaista primeni sva ova poboljšanja u gameplayu i onlineu a da pritom ne stvori nove bugove ili se ispostavi da stari bugovi nisu rešeni vrlo je moguće da će obe igre biti na jako visokom nivou a to onda znači samo jedno --> apsolutni primat PESa.

Eto, recimo mene već raduje informacija da su golmani popravljeni u odnosu na one snimke koje smo imali prilike da gledamo. Samo, problem je što to slušam već dve godine i svake su sve blesaviji :)

Nego kad je PSM3 odradio i onu listu evo i ja ću :D

360 kretanje - nerešeno (ako su obe igre uvele to, onda će se tek videti koja je bolje to primenila)
generalno kretanje - PES (odziv kontrola je sigurno mnogo bolji u PESu, to je uostalom njihov trademark)
trikovi - FIFA (pimpovanje lopte, preko 40 finti koje se mogu povezivati jedna na drugu - pametnome dosta)
dodavanje - FIFA (da bi uputio recimo dobar through pass, moraš odmeriti jačinu a ne samo stisnuti dugme)
šutiranje - PES (šutevi sa distance)
Manager mod - nerešeno
online - FIFA
Grafika - PES
Licence - FIFA

Dakle, po meni ispada 6:5 za FIFU :D

Poslednja izmena:
vrlo je moguće da će obe igre biti na jako visokom nivou a to onda znači samo jedno --> apsolutni primat PESa.

Razumem zasto to kazes ali moras da shvatis da je PES/Winning Eleven jedan od simbola Playstation konzole a FIFA je igra koja je ranije portovana sa PCja. Nikada pravi konzolas nece staviti FIFU ispred PESa. Ista situacija je na PCju, postoje ljudi koji bi voleli da vide odlicnu FIFU na PCju i kad bi bila u rangu PESa izabrali bi ipak FIFU zato sto je to "njihov" serijal.

Nisam ni ja zadrti PESovac i nisam se naigrao istog poslednje dve godine, zato se nadam da ce novi opet vratiti stari kvalitet i igrivost umesto da lutaju u mraku kao u PES2008/2009. Ono zasto ja preferiram PES jeste taj neki specifican osecaj koji su mi pruzali PES4/5/6 na PCju sto FIFA nikad nije mogla.

Ajd kad je PSM3 odradio i ja ću takvu listu :D

360 kretanje - nerešeno (ako su obe igre uvele to, onda će se tek videti koja je bolje to primenila)
generalno kretanje - PES (dinamika i odziv kontrola su sigurno mnogo bolji u PESu)
trikovi - FIFA (pimpovanje lopte, preko 40 finti koje se mogu povezivati jedna na drugu - pametnome dosta)
dodavanje - FIFA (da bi uputio recimo dobar through pass, moraš odmeriti jačinu a ne samo stisnuti dugme)
šutiranje - PES (šutevi sa distance)
Manager mod - nerešeno
online - FIFA
Grafika - PES
Licence - FIFA

Dakle, po meni ispada 6:5 za FIFU :D

sto je najgore, slazem se sa svakom stavkom :D .. samo imam neki osecaj da si nesto zaboravio da pomenes :d

Pa ne znam, možemo muziku napomenuti kao i komentatore i navijanje, a tu mi opet FIFA poprilično vodi - čak znam da su za PES6 gomila njih ubacivali patch za FIFA komentatore umesto onih defaultnih :D

Pitaj me za neki aspekt pa ću ti odgovoriti :D

Poslednja izmena:
Navijanje je ocaj u default PES-u, komentatori takodje. Koliko znam, u PS3 verziju mogu da se stave custom navijacke pesme. Takodje se i ja slazem sa tom tvojom listom vladimire, ali treba tu dodati i stavku "osecaj za filing" :D ;) i to mi je za sad na strani PES-a, FIFA se svojski trudi, ali nesto tu fali..

Osećaj za filing je subjektivna stvar i jako povezana sa navikama - tu svakako PES vodi jer duži niz godina diktira razvoj fudbalskih simulacija (da ne kažemo strategija) i njegov značaj je ogroman za sve ovo što imamo danas pa i za današnju FIFU.

Prostom analogijom - neće Zvezde Granda nikad biti popularne kao Brena osim ako ne postanu "nova Brena" jednog dana :)

Ali, šta znam, kad sam uzeo da igram FIFU prošlog oktobra prvi utisak je bio "****te, pa ovo ko stari PES". Može biti da sam ja PES igrao na takav način da sam mogao lakše da se prilagodim ili sam jednostavno imao više volje jer sam znao da online PES neću moći da igram nikako.

Ali, šta znam, kad sam uzeo da igram FIFU prošlog oktobra prvi utisak je bio "****te, pa ovo ko stari PES". Može biti da sam ja PES igrao na takav način da sam mogao lakše da se prilagodim ili sam jednostavno imao više volje jer sam znao da online PES neću moći da igram nikako.

Posto znam da si PES igrao kao lud, isto kao i ja, onda mi stvarno nije jasno kako je FIFA mogla da ti ostavi utisak da je isto ko PES, jer je barem meni totalno drugaciji fazon :)

Nisam igrao PES2008 i 2009 toliko, možda je to razlog :)

@kimi: Taktike?

Evo ti jedan primer - igrao sam u FIFI Finska protiv Španije u jednoj ligi sa reprezentacijama i prvu me čovek dobije 3:2, sve preko Torresa kroz sredinu. Pred drugi meč, seo ja i razmišljam šta da uradim povodom toga i rekoh ajd da zbijem redove u formaciji preko team width slidera i smanjim sa 43 (normalna širina) na 15 (uska formacija). Rezultat? 5:1 za Finsku :)

Da ne dužim priču (a znaš i sam da mogu :D) - samo ću reči da ovi slideri koji se spominju u PES2010 su zapravo isti oni koji su korišćeni u FIFA09. Ne znam da li će imati istog efekta kao u FIFI, ali u FIFI su bili itekako značajni i praktično su odredjivali tvoj stil igre.

Najbolja inovacija je bila free form opcija pa ako kreneš sa napadačem na bok, ofanzivni vezni obično utri na mesto gde bi taj napadač trebao biti i tako iskoristiti to što je napadač navukao na sebe dva defanzivca da utrči pravo kroz sredinu. Lično su mi najsladji golovi kada mi krilo sa druge strane terena utrči u centar jer sam ja sa centralnim otišao na centaršut - ako pogodim tajming, neodbranjivo je :)

Zamerke na tom planu u FIFI jeste quick tactics opcija - mogao si da dodeliš na d-pad 4 taktike ali je problem sa njima bio taj da traju jedan napad (dok lopta ne ode van terena ili se napravi faul), odnosno morao si da ih aktiviraš iznova. Isto tako nadam se da će smisliti neki jednostavniji način za pozivanje taktika u toku same igre jer znam da u FIFI dok pozovem ofsajd zamku ovaj 3 puta izvrši dodavanje :D

Nisam baš 100% siguran ali vodeći se iskustvom iz prošlih delova i svestan činjenice da se na tom planu nije ništa bitno promenilo (jer da jeste uveliko bi se pričalo o tome) taktika nema toliki uticaj u novim PESovima. Videćemo sad kad su "pozajmili" slajdere od FIFE kako će biti.

U medjuvremenu, FIFA je opet otišla korak napred a to ovi PSM3 dripci nisu ni spomenuli u novinama - sada u FIFI možeš bukvalno snimiti kretanja za 4 igrača prilikom prekida tačno onako kako želiš da se kreću i možeš sačuvati po 4 preseta. Zatim prilikom izvodjenja prekida možeš pozvati jednu od tih opcija. Teoretski, možeš imati sačuvanih 32 preseta za razne situacije na terenu (levi, desni korner, slobodnjaci sa bočnih strana kaznenog itd itd)

Poslednja izmena:
Nisam igrao PES2008 i 2009 toliko, možda je to razlog :)

Jos gore, tek sa PES 6-icom nemaju veze nove FIFE :) barem sto se tice tog "osecaja"..

FIFA je opet otišla korak napred a to ovi PSM3 dripci nisu ni spomenuli u novinama - sada u FIFI možeš bukvalno snimiti kretanja za 4 igrača prilikom prekida tačno onako kako želiš da se kreću i možeš sačuvati po 4 preseta. Zatim prilikom izvodjenja prekida možeš pozvati jednu od tih opcija. Teoretski, možeš imati sačuvanih 32 preseta za razne situacije na terenu (levi, desni korner, slobodnjaci sa bočnih strana kaznenog itd itd)

Da li je to mozda korak previse? :) Mislim ne znam, svako drugacije pristupa igri, ali malo je to previse komplikovanja po mom ukusu, ako se gubi na igrivosti i zeljom da odigras 10 vezanih partija onda dzabe sve to.. Te kartice za suzbijanje odbrane nisu losa fora ako to brzo moze da se uradi, to si uvek mogao i rucno da uradis u editovanju formacije.. samo sto mene to uglavnom mrzi :)

Poslednja izmena:
Ja uvek moram svaku ekipu da ustelujem da igra kao Arsenal. Znaci ono, kad napadam oba centarhalfa na 60 metara od protivnickog gola, bekovi skroz ofanzivno, ako zadnji vezni izgubi loptu sevne kontra dok kazes sta bi, i onda se molim bogu da golman odbrani. Ali zato kad ne pravim greske posed lopte 70% a (zivi) protivnik se smori ko spomenik i naravno pre ili kasnije primi gol (dva, tri, cetiri, pet...:D).

Ali zato kad ne pravim greske posed lopte 70% a (zivi) protivnik se smori ko spomenik i naravno pre ili kasnije primi gol (dva, tri, cetiri, pet...:D).

Qrcenje :) Nadam se da cemo odmeriti snage..

Niko te ne tera da koristiš ako ne želiš, poenta toga jeste da sada imaš opciju da kreiraš nešto što će biti unikatno samo za tvoj stil igre.

Hoćeš da oponašaš kretanje Vidića ili Ivanovića prilikom kornera? Sada možeš. Nećeš i briga te za to? Ne moraš - još ako uvedu i neke default presete tipa: korner na prvu/drugu stativu, utrčavanje kod prekida iz drugog plana na centaršut i sl. biće sasvim OK :)

Niko te ne tera da koristiš ako ne želiš, poenta toga jeste da sada imaš opciju da kreiraš nešto što će biti unikatno samo za tvoj stil igre.

Hoćeš da oponašaš kretanje Vidića ili Ivanovića prilikom kornera? Sada možeš. Nećeš i briga te za to? Ne moraš - još ako uvedu i neke default presete tipa: korner na prvu/drugu stativu, utrčavanje kod prekida iz drugog plana na centaršut i sl. biće sasvim OK :)

Da, slazem se, ne moras ako neces.. vidis to je zanimljivo, "naredjivanje" Vidicu da ide napred kad su korneri i slicno, to podrzavam :) Hoce to moci sa ovim karticama, to im je u stvari i poenta?

Karticama? Ja sam pričao o FIFI, tamo nemaš kartice, samo slajdere i oni se poprilično brzo mogu postaviti, pauza, custom tactics i sredjuj šta želiš - napadači ti previše idu napred? smanji passing i build up speed ;)

A opcija da odredjeni igrači kod kornera krenu napred imaš i u PES2009. Novina u FIFI je što sada ne samo da možeš Vidića gurnuti napred nego mu i "nacrtati" kako da se kreće pri pozivanju odredjene akcije :)

Evo ti jedan primer kako to izgleda: http://fifasoccerblog.com/files/2009/07/fk-milan-centre-players-running-in-the-box-1.jpg

Što se tiče ovih kartica u PESu deluju zanimljivo, pogotovu što se pojedine opcije mogu postaviti on/off. Ali imam zamerku što su te kartice individualno rasporedjene pa tako nemaju svi kao Gerrard opciju da se postave za šut iz drugog plana što je pomalo besmisleno. Može se govoriti o uspešnosti prilikom takivh šuteva ili pozicioniranja ali svaki igrač bi trebao imati opciju da izvrši takvu taktičku zamisao.

Poslednja izmena:
nego mu i "nacrtati" kako da se kreće pri pozivanju odredjene akcije :)

E, da mi pauziras pa krenes da crtas, cak i najstrpljiviji bi te preko pogledali :) Ok, to mozes verovatno da snimis, ali opet, cemu to, zasto da mi se uvek krece po predefinisanoj putanji, nepotrebno skroz.. mada ja sa drustvom uglavnom igram 2 na 2, pa onda smo mi ti koji "crtaju" ali real-time :)

Karticama? Ja sam pričao o FIFI, tamo nemaš kartice, samo slajdere i oni se poprilično brzo mogu postaviti, pauza, custom tactics i sredjuj šta želiš - napadači ti previše idu napred? smanji passing i build up speed ;)

A dok ti sredjujes ovaj drugi crkne od dosade i preda ti mec.

Online u obe igre imaš vremenski limit po pauzi i 3 pauze u toku meča a realno te slajdere središ za 20 sekundi. Ako se sećam u novjim PESovima imaš ukupno 120 sekundi pauze pa ih ti rasporedi kako ti je volja.

E sad, ako si dosadan pa hoćeš offline svaki sekund nešto da menjaš i ja takve oteram u 3 lepe - sredi na početku meča i poluvremenu a ne u sred moje kontre :D

A što se tiče crtanja za ove prekide, sumnjam da će to moći da se uradi u toku samog meča već pre toga. Uostalom to crtanje je i napravljeno za 1na1 duele kada nemaš kontrolu nad igračima i zato umesto jednog default kretanja imaš opciju da pozoveš do 4 custom opcije koje si sam kreirao.

Ali dosta o tome, ipak je ovo PES tema :D

Poslednja izmena:
I oće na kraju neko na crtu protiv mene i zvezde :D?

Jedan noviji screen iz kamere koja je najbitnija :) Jos uvek nije izgleda finalni kod..

Dali se vama cini da ova wide kamera nije ista kao kod PES2009, nekako je drugacije?

Da, vise se cini kao da je uzbrdica nego ranije..

Evo da uporedite grafiku sa slike gore nocu i ove slike nocu, ona gore uopste nema efekte svetla i td...
960192gamescom_trailer_03.jpg

Mislim da ne treba porediti takve slike, skroz je drugi fazon iz ove "igrajuce" kamere :) Kad je sve tako sitno ne primecuje se dobra grafika.. mada moguce da su dva razlicita build-a..

Vrh Dno