Šta je novo?

pepsi i laptop - problem

Ivke777

Cenjen
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poena
151
Slucajno sam prosuo na sonyjev laptop pepsi, ne mnogo ali dovoljno da mi se sada dugmici koce tj. rade usporeno - lepljivi su od pepsija. Laptop radi normalno kao i dugmici kada se pritisnu ali ovo stvarno smeta kod kucanja....
E sada neznam sta da radim da ga otvaram sam i cistim bojimse da ga nepokvarim a laptop nije jeftin..... Sda vi mislite sta valja ciniti??? Svaki predlog je dobrodosao. Takodje reko aj da ga odnesem na ciscenje ali neznam ko to radi i koliko kosta....
Hvala unapred

Not again :D

Ne znam za sony, ali kod vecine modela se tasteri lako skidaju blagim povlacenjem na pravu stranu, nakon toga treba temeljno ocistiti...

whats next ... ?

Nista dok neko ne dodje da pita kako da ocisti krv :d

Probaj da vidis kako su zakaceni tasteri za tastaturu pa ih onda otkaci, recimo kod HP-a ima klackalica od po dva"stapica"sa pipcima na krajevima (kao recimo guvernala kod motora) i ti mali pipci ulaze u odgovarajuca lezista na tasteru, tako da je dovoljno ili odici jedan kraj tastera dok ne cakne i ispadne taj pipak, ili odici taster pa pincetom pribliziti te"stapice"jedan drugom kako bi se pipci izvukli iz lezista i onda taster sam odskoci (ovo je sigurnija varijanta kako se ne bi ostetili ni pipci ni njihova lezista u tasterima ali je pipavo jer morate da lezite na tasteturi da vidite sta radite).
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
nece nista da se slomi, izdzljivo je to... samo bez preterane sile

a i ako nesto krcne ne treba ti bas svaki taster :)
Kako su vec rekli, samo pazljivo, ali zavisi od nacina izrade. Ali to sto skines taster i ocistis spolja nista ne znaci ako je unutar tastature lepljivo.
Resenje za to je mahom menjanje cele tastature.

ne znam kako je kod njega kod mene je gumirano, tako da jedini problem moze da bude kad guma pocne da se lepi pa tasteri postanu spori...

ja sam to resio pomocu izopropilalkohola,
u pitanju su bili IBM pa Sony pa Dell, laptopovi,
raskacis tastaturu i potpois je u neku kadicu (odes u neku radnju u kojoj se prodaje plastika pa vidi sta ti odgovara, dovoljna je dubina od oko 5cm) u koju si prethodno
sipao izopropilalkohol, moze i obican alkohol ali on ima vode u sebi pa je ovaj drugi bolje resenje,
ostavi da stoji jedno pola sata,
pa izvadis i istreses tastaturu, ostavi da se malo osusi, i postupak ponovis jedno tri cetiri puta (mozda ne mora toliko, ali za svaki slucaj),
poslednji put ostavi tastaturu da se osusi nekih pola sata (izopropilalkohol mnogo brze ispari nego alkohol, imaj ovo na umu kada susis poslednju put tastaturu).

p.s.
pre cele ove operacije prvo proveri da li ti tastatura nije osetljiva na pomenutu hemikaliju.

Samo to uradi sto pre jer je burazer cekao 6 meseci i sada ne moze da se sredi tastatura.Kada je prikljucena na laptop on brljavi blokira itd pa je ostala raskacena pa koristi onu sto moze da se guzva.

Poslednja izmena:
Pogledaj na ovom sajtu, imaju uputsva za rastavljanje i sastavljanje tastera za dosta modela laptopova. Meni je pomogao kad sam morao da rastavljam tastere na svom hp.

http://www.laptopkey.com/

Ako bude skidao sve tastere dobre sanse su mu da polomi jedan a onda ode mast u propast. Nije problem skinuti jer se stvarno lako vade ali bojim se da ce puci ispod onaj mali nosac za plasticnu polugicu koji je majusan i jako slab. Kada pogledate roj tastera onda cete shvatiti zasto to pricam.
Lakse je i sigurnije skinuti celu tastaturu, okupati je visokoprocentnim alkoholom i osusiti je.

Naravno da je lakše, ali jeste moguće izvaditi sve tastere, a da se ne polomi ni jedan, samo treba puno strpljenja i vremena.

Nazad
Vrh Dno