Šta je novo?

Pencil Vdrop mod Asus P5B-E Plus

• Začetnik teme Začetnik teme mINUS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mINUS

Čuven
Učlanjen(a)
21.05.2005
Poena
630
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9700X | Thermalright Fantom Spirit SE
Matična ploča
Rog Strix B650E-E Gaming WiFi
RAM
Kingston 32GB DDR5 CL32
GPU
AsRock Taichi 6800XT 16GB
Storage
Kingston Fury Renegade 2TB
Zvuk
Altec Lansing MX5021
PSU
Corsair TX850
Kućište
Cooler Master HAF 932
Monitor
AOC 34"
Miš & tastatura
Logitech Ultra X | Logitech G502 Hero
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ploca : Asus P5B-E Plus
Procesor : E6400

Sta vam treba :Obicna HB ili 2B olovka i mirna ruka.

Rezultat
Bez Vdrop-a :
Procesor OC na 3.2ghz (400x8) radio stabilno samo pod 1.375V u bios-u, u Winu ocitavao idle 1.368V (vec je imao drop od 0.008V a pod Orthosom Vdropovao cak do 1.336V.
Vdrop od cak 0.032V me ubijao u pojam i moralo se baciti na modovanje. :wall: Temperatura idle 54C u Orthosu dostizala cak do 63C. 😡

Malo google-anja me odvelo do http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=146699
Citajuci ovaj vrlo lako izvodljiv mod i hvaljenje svih zadovoljnih vlasnika P5B sa ovog stranog foruma shvatio sam da moram uraditi isto.
Posto Asus P5B-E Plus ima isti PCB kao i P5B Deluxe reko da okusam srecu. 😛
combork9.jpg

Malo preturanja po stanu u potrazi za HB olovkom, i nadjoh jednu staru krzavu medju matorcevim papirima, u kupatilu iskoristih rezac sa kevine maskare za oci da bi istu narezao
i usiljio dovoljno da moze da precizno isara rezistor :d
(na sajtu preporucuju najmanje 2B i 4B, mene je mrzelo da cekam radni dan i maltretiranje po knjizarama, reko da probam i sa ovom HB)

Raskacih kompjuter, bacih ga na krevet, relativno mirne ruke naskrabah 6-7 pokreta levo desno po oznacenom mestu.
Pre samog paljenja mezimca opet preznojih se ko njasvi, trema je ucinila svoje.
Upalih mezimca i pogled ne skidah sa modovanog mesta ocekivajuci najgore, dim i miris paljevine, ali odahnuh, upalio se najnormalnije i pozurih da udjem u bios.
U biosu ima sta da vidim, mod mi je povecao vcore za 0.04V. Vcore setovan na 1.375 u hardware monitor-u pokazuje 1.415.

Zagasim komp, iseckam parce izolirke i prelepim lagano preko moda da se olovka sto duze zadrzi (ne pritiskati zbog lepka na izolirci i rizika skidanja moda-dovoljno je lagano prilepiti da grafit nema gde da ode)
U bios-u smanjih vcore na 1.325 default, udjoh u win, CPU-z ocitava 1.368V, pustih Orthos Vcore pade na 1.360V, vdrop od 0.008V. Sa Vdropa od 0.04V ostade maleni dropic od 0.008V :banana:
Udjoh u bios opet, smanjih vcore na 1.312V (da da downvolt), udjoh u win CPU-Z ocitava 1.352V, pustih Orthos Vcore pade na 1.344.
Temperatura na BOX kuleru idle 47C, pod Orthos-om priority 9 ne prelazi 56C 😀
Tu sam se zaustavio za sad, cilj postignut.

Eto jednog lepog i srecno zavrsenog Vdrop moda za Asus P5B-E Plus.

Kad se nabavi jedan GeminII ide se naravno na vece taktove, dotle mi ostaje da uzivam u modu dok traje 😀

Podelih ovo iskustvo sa vama benchmarkovcima posto znam da ima jos dosta vlasnika P5B-E Plus i P5B Deluxe ploca, pa ko ima hrabrosti i voli OC eto smernice.
:wave: :banana:

P.S. pozdrav za Animan-a bez njega nebi ni uspeo da dignem CPU na 3.2ghz, poz i za Nikolas-a ovo je ipak bila njegova ploca nekada davno...

Poslednja izmena:
bravo, minuse!

aj pozuri s tim geminijem pa da vidimo na koliko ces da ga nateras 😉

Isti mod sam i ja uradio na Asus P5B vanilla, dobio sam vdroop od 0.008V (isto kao kod tebe), ali je prije moda bio cak 0.06V. :d

To lave! Nishta onda 😉 chekamo GII pa da vidimo limite na vazduhu 😉

Temperatura na BOX kuleru idle 47C, pod Orthos-om priority 9 ne prelazi 56C 😀

kako ovo, nije mi jasno,
ja sa zalmanom 9500 + ventilator dvanestica, dobro provetreno kuciste,
orthos priority 9 posle devet sati temp. je bila 64-65c .
inace svaka cast za mod, ali smejao sam se koliko si bio znojav 🙂 .

Bese miran u pocetku, al se preznojih na brzinu ko uhvaceni krimos u banci 😀
Xaser 7x80mm+1x80mm i 1x90mm od napajanja, ne znam sta da ti kazem...u svakom slucaju sam spustio drasticno temp a da sreci nebude kraja dobih i stabilniji OC 😛

Nazad
Vrh Dno