Šta je novo?

Pencil Vdrop mod Asus P5B-E Plus

mINUS

Čuven
Učlanjen(a)
21.05.2005
Poena
630
Ploca : Asus P5B-E Plus
Procesor : E6400

Sta vam treba :Obicna HB ili 2B olovka i mirna ruka.

Rezultat
Bez Vdrop-a :
Procesor OC na 3.2ghz (400x8) radio stabilno samo pod 1.375V u bios-u, u Winu ocitavao idle 1.368V (vec je imao drop od 0.008V a pod Orthosom Vdropovao cak do 1.336V.
Vdrop od cak 0.032V me ubijao u pojam i moralo se baciti na modovanje. :wall: Temperatura idle 54C u Orthosu dostizala cak do 63C. :mad:

Malo google-anja me odvelo do http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=146699
Citajuci ovaj vrlo lako izvodljiv mod i hvaljenje svih zadovoljnih vlasnika P5B sa ovog stranog foruma shvatio sam da moram uraditi isto.
Posto Asus P5B-E Plus ima isti PCB kao i P5B Deluxe reko da okusam srecu. :p
combork9.jpg

Malo preturanja po stanu u potrazi za HB olovkom, i nadjoh jednu staru krzavu medju matorcevim papirima, u kupatilu iskoristih rezac sa kevine maskare za oci da bi istu narezao
i usiljio dovoljno da moze da precizno isara rezistor :d
(na sajtu preporucuju najmanje 2B i 4B, mene je mrzelo da cekam radni dan i maltretiranje po knjizarama, reko da probam i sa ovom HB)

Raskacih kompjuter, bacih ga na krevet, relativno mirne ruke naskrabah 6-7 pokreta levo desno po oznacenom mestu.
Pre samog paljenja mezimca opet preznojih se ko njasvi, trema je ucinila svoje.
Upalih mezimca i pogled ne skidah sa modovanog mesta ocekivajuci najgore, dim i miris paljevine, ali odahnuh, upalio se najnormalnije i pozurih da udjem u bios.
U biosu ima sta da vidim, mod mi je povecao vcore za 0.04V. Vcore setovan na 1.375 u hardware monitor-u pokazuje 1.415.

Zagasim komp, iseckam parce izolirke i prelepim lagano preko moda da se olovka sto duze zadrzi (ne pritiskati zbog lepka na izolirci i rizika skidanja moda-dovoljno je lagano prilepiti da grafit nema gde da ode)
U bios-u smanjih vcore na 1.325 default, udjoh u win, CPU-z ocitava 1.368V, pustih Orthos Vcore pade na 1.360V, vdrop od 0.008V. Sa Vdropa od 0.04V ostade maleni dropic od 0.008V :banana:
Udjoh u bios opet, smanjih vcore na 1.312V (da da downvolt), udjoh u win CPU-Z ocitava 1.352V, pustih Orthos Vcore pade na 1.344.
Temperatura na BOX kuleru idle 47C, pod Orthos-om priority 9 ne prelazi 56C :D
Tu sam se zaustavio za sad, cilj postignut.

Eto jednog lepog i srecno zavrsenog Vdrop moda za Asus P5B-E Plus.

Kad se nabavi jedan GeminII ide se naravno na vece taktove, dotle mi ostaje da uzivam u modu dok traje :D

Podelih ovo iskustvo sa vama benchmarkovcima posto znam da ima jos dosta vlasnika P5B-E Plus i P5B Deluxe ploca, pa ko ima hrabrosti i voli OC eto smernice.
:wave: :banana:

P.S. pozdrav za Animan-a bez njega nebi ni uspeo da dignem CPU na 3.2ghz, poz i za Nikolas-a ovo je ipak bila njegova ploca nekada davno...

Poslednja izmena:
bravo, minuse!

aj pozuri s tim geminijem pa da vidimo na koliko ces da ga nateras ;)

Isti mod sam i ja uradio na Asus P5B vanilla, dobio sam vdroop od 0.008V (isto kao kod tebe), ali je prije moda bio cak 0.06V. :d

To lave! Nishta onda ;) chekamo GII pa da vidimo limite na vazduhu ;)

Temperatura na BOX kuleru idle 47C, pod Orthos-om priority 9 ne prelazi 56C :D

kako ovo, nije mi jasno,
ja sa zalmanom 9500 + ventilator dvanestica, dobro provetreno kuciste,
orthos priority 9 posle devet sati temp. je bila 64-65c .
inace svaka cast za mod, ali smejao sam se koliko si bio znojav :) .

Bese miran u pocetku, al se preznojih na brzinu ko uhvaceni krimos u banci :D
Xaser 7x80mm+1x80mm i 1x90mm od napajanja, ne znam sta da ti kazem...u svakom slucaju sam spustio drasticno temp a da sreci nebude kraja dobih i stabilniji OC :p

Nazad
Vrh Dno