Šta je novo?

Peh - canon A620

seac sub

Slavan
Učlanjen(a)
20.08.2006
Poena
301
nista bitno samo da se pozalim,
Problem s aparatom pre nego sto sam ga kupio

u subotu idem na more
resih da kupim digitalac - inace resavam vec godinu dana
zapalim iz NI za BG da kupim digitalac - canon a620
kad ono - zalihe rasprodate - zovem jednu, drugu, trecu radnju - ma nigde

sta sad da radim
za manje od nedelju dana palim na more i ponovo po svemu sudeci nista od fotki
LJUDI POMAGAJTE GDE DA NADJEM CANON A620 IMAM JOS SAMO PAR DANA

Ne budi blesav, kupi Fuji S5600, kakav crni A620?? Ništa gore te neće poslužiti ni A540, koji je upola manji i lakši i pravi slike gotovo istog kvaliteta. U upotrebi su potpuno isti - sa tom razlikom što A620 ima grozan pokretljiv ekran, a A540 odličan, ali nepokretan.

A620 je trenutno najbolji po svim ocenama sto se tice odnosa kvalitet/cena
Kakav crni 5600 treba ti putna torba da ga nosis :) malecki 1.8" displej. Jos kad dodas XD karticu od najmanje 60 eura dodje mu 60-ak eura skuplje od A620.

U stvari sve je to jako slicno sto se tice kvaliteta za nas amatere. A540/A620/S5600 neces videti razlike u slici a Canon ima u startu toplije boje.

Ako skupis pare lepo kupi F30 za koji skoro svi kazu da je najjaci u toj klasi i uz sve nije glomazan za nosenje.

Ne možeš gori aparat od A620 u odnosu cena/performanse da kupiš. I ne greši dušu za S5600, u pitanju je veoma veoma mali aparat - razlika u torbi, kao i u težini u odnosu na A620 je zanemarljiva, veruj mi. Raziku u performansama je izlišno komentarisati...

fuji-S5600.jpg

Nije A620 loš aparat, ali ga je glupo kupiti pre razmatranja drugih opcije. Pogledaj barem kako izgleda S5600, a zatim pogledaj neki ixus ili F10 (F30 idealno ako se ima keša). Stavi ih sve jedan pored drugih, a A620 u sredinu, pošto ima performanse onih manjih, sa dimenzijama onog većeg.

majka je napisao(la):
a620 nema niko zivi a s5600 je za 225 odlican.

Ne racunam fotoparate preko pola kile tezine :d . Jos posle kad se otvoris dodatnih 30+evra za karticu u poredjenju sa SD, nikako nisu ista cenovna klasa.

Poslednja izmena:
Ma daj Miško, budi realan. Prvo A620 uopšte nije niti lagan niti mali aparat. Razlika u karticama od 1Gb je tačno 25€. Razlika u performansama - nebo i zemlja.

Ne vidim niti jedan argument u prilog A620, sem za ljubitelje velikih aparata sa karakteristikama malih.

nidza je napisao(la):
Ma daj Miško, budi realan. Prvo A620 uopšte nije niti lagan niti mali aparat. Razlika u karticama od 1Gb je tačno 25€. Razlika u performansama - nebo i zemlja.

Ne vidim niti jedan argument u prilog A620, sem za ljubitelje velikih aparata sa karakteristikama malih.

Ti ko Driver, malko veci, tezina A620tice je 285grama, tezina Fujija je pola kile, 70% je deblji, i skoro 100% visi ako to mala razlika onda sam ja Beyonce :p , 2mpix vise na Canonu sto to nije argument? mislim nije najbitnije al nije ni za bacanje, pokretni ekran ni to nije za bacanje, veci senzor i to je bolje zar ne? I za kraj pogledaj semplove ako iso nije visok gde ga to kida Fuji:

http://www.steves-digicams.com/2006_reviews/fuji_s5200_samples.html

http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/a620_samples.html

mene ako pitas slike su mnogo bolje na Canonu.

Imam 2 giga slika sa A620 na hardu i recimo do 3 giga sa S5600, tako da mi samplovi ne trebaju da pričam ovo što pričam. Dimenzije i težinu si nešto loše protumačio, definitivno, ne mislim da si svesno napisao ovo iznad. S5600 sa sve baterijama ima tačno 490 grama (upravo sam ga stavio na vagu u kuhinji). Ako A620 ima 285 bez baterija, znači jedno 360-370g ima sa baterijama. Visina i širina im je slična, S5600 je zbog neuvlačećeg objektiva poprilično deblji - ali se zato mnogo lakše drži i upotrebljava.

U pravu si za 7mpix, to celu priču menja, evo tražim kupca za A620 koji sam koristio celo leto, tj. menjam ga za DSLR sa 6mpix, glava za glavu. ;)

edit:
Da ne nagađamo težinu i verujemo mojoj vagi, A620 ima 235g, S5600 369g (13.1oz), oba bez baterije i kartica - izvor Steve-Digicams.

Obaška što je softverski potencijal i opšta upotrebljivost toliko na strani Fujija, da ja u skorije vreme neću razmatrati ništa sa Canon brandom, sem Ixusa i dSLR. Mogli bi u školu kod Fujija.

Poslednja izmena:
Cesto se ovde provlaci prica o skupim xD karticama. Za mene je kartica jednokratan trosak, nije mi bitno razlika od 15-25 evra za 1GB karticu, obzirom da dolaze sa potpisom Fuji-a, Olympus-a i odnedavno i SanDisk-a (a proizvode ih Toshiba i Samsung) nemoram da razmisljam da li su kvalitetne ili je neki fush uleteo. Drugo, S5600 je klasa sa S2 koji je od njega skuplji preko 100 evra. Ne potcenjujem IS ali da me neko pita da li bih za S5600 sa IS dao 100 evra vise radije bih ga uzeo ovakvog kakav je po trenutnoj ceni. Na stranu brzina, ISO i ostale (tehnicke) osobine i svojstva, ono sto mi se kod Fuji-a svidja je da fotografije na papiru izgledaju odlicno (i to nije samo moje misljenje, kad sam uporedjivao izradjene fotke vecini su se vise dopale slike sa Fuji-a nego sa Canon-a i Sony-a)! Takodje bitna svar kada se slika u slabije osvetljenom ambijentu - pop-up blic koji je na dovoljnoj distanci od objektiva da bi se eskivirao efekat crvenih ociju i cestica prasine (koje se vide kao beli krugovi, narocito vidljivi na tamnijim delovima slike). Po mom misljenju Fuji trenutno pruza najvise za razumnu kolicinu novca. Postavlja se jedino pitanje gabarita, nekome smeta a ja bas volim kad mi aparat lepo lezi u ruci, stavise mislio sam da uzmem S9500 koji je jos veci ali cu sacekati S6500. Ionako za sve prethodne aparate sam kupovao i koristio torbice pa mi je svejedno kolika je, a napominjem da zbog gabarita nijednom nisam zazalio (na kraju krajeva najvise ga i nosim okacenog oko vrata kada slikam u kontinuitetu). Ja na fotografiju gledam kao na uspomenu koju mogu da zabelezim u tom trenutku i prakticno nikad vise. Dzabe ako je aparat mali i lep ako nisam zadovoljan onim sto dobijem na kraju price.

OK ljudi zahvaljuci vama, stvari stoje ovako
da me je neko pre godinu dana pitao koji bi digitalc kupio - 100% canon A-serije
ali tada je i moj zivot bio drugaciji - dobro placen posao, bez previse obaveza, hobi - PS i adrenalinski sokovi prirode
dakle pravo vreme za jos jedan hobi - tim pre sto bi PS i sve aktivnosti u prirodi bile povezane - prvo outdoor surfing -> sljus fotka -> sljus fotka u PS , po potrebi sljus na stampu i eto ti memoar bato - za ceo zivot
dakle A serija - da se naucim kako to sve ide, pa ako to nesto valja sto da ne, mozda sutra kupim nesto bolje
ali posle godinu dana - odlicno placen posao, previse obaveza, hobi - pa mislim da ih vise nemam - PS cak nije ni instaliran na racunaru da ne zauzima mnogo prostora - smeta .xls i .doc fajlovima:wall: sta reci.
jedino sto jos mogu - odmor desetak dana palim na more sa zenom (e da u medjuvremenu sam se i ozenio - mogu vam reci odlican hobi)
dakle sad i nije tako bitno da aparat bude relativno mali a "mocan" - moze i da je gabaritniji, a sto se tice naknadne obrade i korekcije - pa kad cu da instaliram PS - vise ne znam ni koja je najnovija verzija.

eto ispada da FUJI S5600 mozda i nije los izbor za mene

Nisi pogrešio sigurno - uzimaš spravu novije generacije, više klase, dobitnik prestižne EISA nagrade u klasi, i uz sve to, jedan od najjeftinijih aparata u prodaji. Dovoljno mali da ga nosiš svuda, dovoljno veliki i ozbiljan da se utrkuje sa mnogo skupljim spravama.

Obavezno mu obezbedi bar jedan komplet kvalitetnih NiMH baterija i punjač. Moja preporuka Sanyo - sa jednim kompletom puni karticu od giga.

nidza je napisao(la):
Imam 2 giga slika sa A620 na hardu i recimo do 3 giga sa S5600, tako da mi samplovi ne trebaju da pričam ovo što pričam. Dimenzije i težinu si nešto loše protumačio, definitivno, ne mislim da si svesno napisao ovo iznad. S5600 sa sve baterijama ima tačno 490 grama (upravo sam ga stavio na vagu u kuhinji). Ako A620 ima 285 bez baterija, znači jedno 360-370g ima sa baterijama. Visina i širina im je slična, S5600 je zbog neuvlačećeg objektiva poprilično deblji - ali se zato mnogo lakše drži i upotrebljava.

U pravu si za 7mpix, to celu priču menja, evo tražim kupca za A620 koji sam koristio celo leto, tj. menjam ga za DSLR sa 6mpix, glava za glavu. ;)

edit:
Da ne nagađamo težinu i verujemo mojoj vagi, A620 ima 235g, S5600 369g (13.1oz), oba bez baterije i kartica - izvor Steve-Digicams.

Obaška što je softverski potencijal i opšta upotrebljivost toliko na strani Fujija, da ja u skorije vreme neću razmatrati ništa sa Canon brandom, sem Ixusa i dSLR. Mogli bi u školu kod Fujija.

Na dpreview pise za Canon-a da je 285grama sa baterijama, vise verujem vagi naravno ako si ih izmerio, a verujem da jesi, opet je Fuji ~60% tezi, znaci nikako nisu slicni, sto se ostalih dimenzija tice gde sam omasio? Sto se tice samplova, ako imas neke slike slikane sa istih pozicija ajd okaci cropove, ja ove sto sam gledao po netu, nikako ne idu u prilog Fujiju sem ako iso nije visok tu kida, nebitno poenta price je da ne postoji fotoaparat koji kosta isto ili manje od a620 a da ga kida ima slicnih ali nikako nije najlosiji izbor, da ne ulazim u pricu da je Fuji poprilicno veci, tezi.

@majka: ne bi se valjda upustio u poređenje A620 i S5600?

Živ se naježim od činjenice da je baš taj A620 koji spominjem mogao da završi i kod mene, za vrlo malu razliku u parama u odnosu na Fuji. A620 je ohoho prešao dimenzije jednog kompaktnog aparata, sa karakteristikama koje nisu daleko od njih.

Mislim da nije u redu da Miško stavlja na istu vagu opcije čoveka koji se ozbiljno nameračio da kupi bilo koji od ova dva aparata. Neka iskoristi srećnu okolnost što nema A620 i što nije načinio pogrešan izbor.

Ovde se ne radi ni o meni ni o Mišku - iako mi je žao što je verovatno skoro kupio A620, šta tu mogu da mu kažem. A620 jeste da nudi mnogo za taj novac (posebno što mu se cena prepolovila za par meseci), i tu je u pravu, ali samo ako se zaboravi na postojanje S5600.

Potencijalni kupac i pokretač thread-a je naglasio da nosi aparat u torbici - i A620 i S5600 su aparati za torbicu, koja se dimenzijama i težinom ne razlikuje previše. Sa druge strane, u nedostatku S5600 bih pre uzeo A540, zbog mnogo boljeg odnosa dimenzije/kvalitet fotki. I opet A620 je na putu da izvisi, a tu negde u blizini je i A700. Mislim da su oba aparata takođe bolja kupovina od A620 - verujem da se Miško neće složiti, ali šta da mu radim.

Na žalost nemam slika sa iste lokacije, ali to se da srediti u trenucima doknosti. No, verujem da neće biti problem pronaći poziciju sa koje A620 neće moći da slika, što zbog lošeg svetla, što zbog kraćeg zuma, što zbog drastično manje optičke moći objektiva - a u krajnjoj liniji će ga biti mnogo teže držati čvrsto u ruci pri dužoj ekspoziciji.

;)

Moje razmisljanje: Ako je aparat veci od ixus-a ili od f fujia sto A540/620 jesu onda mi je bolje da imam pokretni ekran, meni se svidja, btw ti si rekao da je pokretni ekran na 620 losiji od 540 a ne znam po kom to parametru si poredio, kad je po svim parametrima bolji? Inace su sva tri aparta (i 700tka ali nju ne racunam cenovno jer je cenovno u nekom drugom rangu) slicna po kvalitetu fotografija, meni su najbolje na a620 ali razlike su stvarno minimalne. Ja bih licno uzeo A620 jer je skoro iste velicine kao A540 (al ovo ozbiljno A540 90 x 64 x 43 mm, A620 105 x 66 x 49 mm) a ni u cemu nije losiji od istog, ili je bolji ili su isti, a posto isto kostaju ne znam kako moze A540 da bude bolji izbor. Fuji 5600 je po 50%+ tezi i 50%+ deblji, i skoro 100% visi to nikako nije slicno sa A620 nego je ogromna razlika i uopste nije mali za nosenje, mali za nosenje je ixus40, stavim ga u dzep od sorca i odem na plazu i nemam pojma da je tu. Trenutno imam ixus40 koji je realno ******, ali ne postoji aparat tih dimenzija da je bolji, ~50% deblji su ixus IS i F Fuji koji su prilicno bolji ali i ~50% deblji, al opet to je moj sledeci aparat ili neki Ixus IS ili Fuji Fxx, i to je maximum po velicini aparata, sve preko toga je meni preveliko i sigurno nikada necu kupiti.

i Nidzo dogovori se vise, uostalom zbog ovoga sam i napisao reply:

nidza je napisao(la):
Ne možeš gori aparat od A620 u odnosu cena/performanse da kupiš.

nidza je napisao(la):
A620 jeste da nudi mnogo za taj novac (posebno što mu se cena prepolovila za par meseci), i tu je u pravu

?

Lapsus je ovo poslednje kvotovano, ali iz konteksta možeš da skapiraš šta sam hteo da kažem.

Drugo, nije 100% viši, to bi značilo duplo - za nas koji znamo matematiku. Za centimetar je viši ili tako nešto, taman ona kvrga od blica što viri - ali to po meni nije mana, zato A620 ima velike probleme sa crvenim očima već pri manjem zumu.

Nemam pojma ko je spomenuo odvratan ekran, ja smatram da nema loš ekran, samo veoma problematičan na suncu (i to sad prvi put izjavljujem, kad si me već vukao za jezik). Ima slab ugao, ali ni to nije problem ako uvek možeš da ga okreneš ka sebi. Da rezimiramo, mislim da je ekran na A620 sasvim upotrebljiv, a ti vidi gore u threadu ko ga je pljuvao - taj nisam ja. U stvari, čak bih išao toliko daleko, da bih rekao da je to jedna od retkih stvari zbog kojih uopšte vredi uzeti taj aparat u odnosu na konkurente. ;)

I treće, da završimo više ovaj thread (mada je već završeno, čovek je ispravno odabrao), želim svima da kupe A620 umesto S5600, uz sve tvoje tople preporuke.

:)

Nemam pojma, kad je bez zuma nije bilo crvenih očiju, samo kad se zumira negde na polovinu ili tako nešto. Nisam hteo da kažem da uvek ima crvene oči - kad nema, samo kad se malo 'zumne'. Ti si bolji stručnjak od mene sigurno, pa reci ti meni.

:)

Nije zum u pitanju, nego daljina od objekta. Shto si dalje, vece su shanse, odnosno preko 2 metra uvek cesh ih imati.

Shto se tiche ekrana, on je na A620 ochajan, odmah bi ga menjao za dobar nepokretni, i tako se Fujijevim ne moze porediti po kvalitetu.

Poredjenje izmedju ova dva aparata je potpuno suvishno, jer F5600 je totalno druga klasa aparata, a uopshte nije mnogo veci. Za oba aparata se mora nositi torbica a razlika izmedju njih uopshte nije velika, i onda tu dolazi do izrazaja prednost S5600, sve ostalo :)

Najjednostavnije objashnjeno. Kada slikash sa A620, imash osecaj da si uzo bilo koje parche plastike u ruku, dok je S5600 najmanji aparat sa kojim imash neki osecaj za fotografisanje.

Fuji skuplje deluje u ruci nego recimo 350XT (joj :)).

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Nije zum u pitanju, nego daljina od objekta. Shto si dalje, vece su shanse, odnosno preko 2 metra uvek cesh ih imati.

pa onda bi sa zoom-om trebalo da ih je manje a ne vise?

driver je napisao(la):
Shto se tiche ekrana, on je na A620 ochajan, odmah bi ga menjao za dobar nepokretni, i tako se Fujijevim ne moze porediti po kvalitetu.

Canon 2" , 115kpix, pokretni
Fuji 1.8" , 115kpix, nepokretni

po cemu je bolji Fuji, ok malo je gusci pix/inch ratio, al nista epohalno, bilo kad bi imao na 1.8, 230kpix, a ovako je na Canonu generalno gledano ekran mnogo bolji.

driver je napisao(la):
Poredjenje izmedju ova dva aparata je potpuno suvishno, jer F5600 je totalno druga klasa aparata, a uopshte nije mnogo veci. Za oba aparata se mora nositi torbica a razlika izmedju njih uopshte nije velika, i onda tu dolazi do izrazaja prednost S5600, sve ostalo :)

Pa tebi je sve to isto kolko vidim, ako tako gledas mozes da kazes i Canon 5D je malo veci od ixusa 30 i za jedan i za drugi ti treba torbica :d :D.

driver je napisao(la):
Najjednostavnije objashnjeno. Kada slikash sa A620, imash osecaj da si uzo bilo koje parche plastike u ruku, dok je S5600 najmanji aparat sa kojim imash neki osecaj za fotografisanje.

kakav bre osecaj za fotografisanje, koga to zanima, doci ce ti neko sa f30 i nocu ce da obrise patos nekom losijem/starijem dslr-u a sa tim dslrom bi imao odlican "osecaj" za fotografisanje.

nidza je napisao(la):
Nemam pojma ko je spomenuo odvratan ekran, ja smatram da nema loš ekran, samo veoma problematičan na suncu (i to sad prvi put izjavljujem, kad si me već vukao za jezik).

nidza je napisao(la):
U upotrebi su potpuno isti - sa tom razlikom što A620 ima grozan pokretljiv ekran, a A540 odličan, ali nepokretan.

Jel imas amneziju, ovo ti se vec nekoliko puta desava. A540 po svim parametrima ima losiji ekran od A620 tj. Oni ne vrede da se porede vec u startu jer je na A620 tilt, a ni po drugim karakteristikama A540 nije bolji, jedino ako je bolje to sto je fixni, onda se izvinjavam.

nidza je napisao(la):
Drugo, nije 100% viši, to bi značilo duplo - za nas koji znamo matematiku.

dimenzije:

Canon A620: 105 x 66 x 49 mm

Fuji 5600: 114 x 85 x 112 mm

ja sam uporedjivao 66 i 112, jer sam mere poredjao od najvecih ka najmanjim, tj najveca je duzina, srednja je visina itd, pa sam zato rekao skoro 100%, al tacno gledano deblji je preko 100%, znaci nije skoro 100% neko preko 100% :d , sad ako je to slicno ok.

Ne samo da sam zaboravan, nego sam i nagluv. ;) A540 ima lep, velik ekran, ne vidim šta je tu nejasno? Za taj keš i dimenzije je dobra kupovina. Ako će ti biti lakše, evo priznajem da sam bio prestrog da A620 ima loš ekran - je'l ti sada lakše?

Što se S5600 i A620 tiče, stavi jedan pored drugoga, da ne dužimo, ne poredi dužinu sa širinom, visinu sa debljinom i slične nebuloze, ne razumem kakvi su sad to suludi argumenti. Prvom prilikom kada budeš video Fuji u realnosti skapiraćeš o čemu ljudi ovde pričaju, da ne fantaziramo pošto nisi video aparat - sa druge strane ja sam se odvalio od slikanja sa A620.

Da ne smaramo više pošten svet, još u prošlom postu sam odustao od preganjanja - realnih osnova za poređenje između ovih aparata nema, sem u kešu koji platiš. Ako ti vidiš osnovu za poređenje, onda u redu, ne zameram ti, ali ja stvarno ne uspevam. ;)

Misko je napisao(la):
pa onda bi sa zoom-om trebalo da ih je manje a ne vise?

Ne bi trebalo, bitna je razdaljina do ochiju, nema to veze sa zumom.

Canon 2" , 115kpix, pokretni
Fuji 1.8" , 115kpix, nepokretni

po cemu je bolji Fuji, ok malo je gusci pix/inch ratio, al nista epohalno, bilo kad bi imao na 1.8, 230kpix, a ovako je na Canonu generalno gledano ekran mnogo bolji.

Sad vidim da ih ti nisi video uzivo. Vec rekoh u nekom threadu, ovako se LCDovi ne mogu porediti. Recimo, ja imam 118k na 1.8 incha na 20D, rekao bi ma to je slichno kao ovaj, ali on je bar 3x oshtriji, chistiji, kontrasniji od tog sa A620.

Pa tebi je sve to isto kolko vidim, ako tako gledas mozes da kazes i Canon 5D je malo veci od ixusa 30 i za jedan i za drugi ti treba torbica :d :D.

Ma dobro sad :) Ono shto hocu da kazem je da je razlika minimalna shto se tiche "tovara" :)

kakav bre osecaj za fotografisanje, koga to zanima, doci ce ti neko sa f30 i nocu ce da obrise patos nekom losijem/starijem dslr-u a sa tim dslrom bi imao odlican "osecaj" za fotografisanje.

Pa pazi, to nema shanse :) Osecaj znachi i dobro lezanje u ruci, a aparat koji je tezak i glomazan, lezi u ruci nevidjeno dobro i u odnosu na najveci UZ, a pogotovo u odnosu na prcvoljak koji nemash za shta da uhvatish i kojim fotkash tako shto ga drzish pola metra ispred ochiju, a ovaj drugi naslonish pa pored svoje tezine i stabilnog drzanja, josh ti i glava stabilizuje. Ma videcesh kad jednom budesh probao :D

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Sad vidim da ih ti nisi video uzivo. Vec rekoh u nekom threadu, ovako se LCDovi ne mogu porediti. Recimo, ja imam 118k na 1.8 incha na 20D, rekao bi ma to je slichno kao ovaj, ali on je bar 3x oshtriji, chistiji, kontrasniji od tog sa A620.

Dzabe to sve kad je nepokretan, kazem kad sve saberes nemoz da ih poredis jer je na Canon-u pokretni sto povlaci da u nekim situacijama Fuji bude neupotrebljiv ili da okidas vise slika da bi slikao kako treba. Neka je kvalitetniji prikaz na Fujiju sta me to briga kad slike necu gledati na ekranu fotoparata. Moj ukus je pokretni, to mi je bolje makar onaj nepokretan ima milijardu pix, i imao 180 uglove i sve ostalo najbolje, uvek bi ga menjao za pokretni.

driver je napisao(la):
Ma dobro sad :) Ono shto hocu da kazem je da je razlika minimalna shto se tiche "tovara" :)

Znaci mogao bi da stane u Canonovu torbicu da se zbudzi :p , ako kao sto kazes nije velika razlika? :D :d A razlika nije velika ko kuca, nego kao dvoriste od kuce.

driver je napisao(la):
Pa pazi, to nema shanse :) Osecaj znachi i dobro lezanje u ruci, a aparat koji je tezak i glomazan, lezi u ruci nevidjeno dobro i u odnosu na najveci UZ, a pogotovo u odnosu na prcvoljak koji nemash za shta da uhvatish i kojim fotkash tako shto ga drzish pola metra ispred ochiju, a ovaj drugi naslonish pa pored svoje tezine i stabilnog drzanja, josh ti i glava stabilizuje. Ma videcesh kad jednom budesh probao :D

osecaj cemo mi da zaboravimo za koji mesec kad se IS jos malo zalaufa.

Nazad
Vrh Dno