Šta je novo?

Peh - canon A620

seac sub

Slavan
Učlanjen(a)
20.08.2006
Poena
301
nista bitno samo da se pozalim,
Problem s aparatom pre nego sto sam ga kupio

u subotu idem na more
resih da kupim digitalac - inace resavam vec godinu dana
zapalim iz NI za BG da kupim digitalac - canon a620
kad ono - zalihe rasprodate - zovem jednu, drugu, trecu radnju - ma nigde

sta sad da radim
za manje od nedelju dana palim na more i ponovo po svemu sudeci nista od fotki
LJUDI POMAGAJTE GDE DA NADJEM CANON A620 IMAM JOS SAMO PAR DANA

nidza je napisao(la):
Ne samo da sam zaboravan, nego sam i nagluv. ;) A540 ima lep, velik ekran, ne vidim šta je tu nejasno? Za taj keš i dimenzije je dobra kupovina. Ako će ti biti lakše, evo priznajem da sam bio prestrog da A620 ima loš ekran - je'l ti sada lakše?

Ne radi se o tome da si prestrog, jednostavno to sto si napisao nije istina, A540 nema ni po jednom parametru bolji ekran od A620.

nidza je napisao(la):
Što se S5600 i A620 tiče, stavi jedan pored drugoga, da ne dužimo, ne poredi dužinu sa širinom, visinu sa debljinom i slične nebuloze, ne razumem kakvi su sad to suludi argumenti. Prvom prilikom kada budeš video Fuji u realnosti skapiraćeš o čemu ljudi ovde pričaju, da ne fantaziramo pošto nisi video aparat - sa druge strane ja sam se odvalio od slikanja sa A620.

Fuji je po svim dimeznijama veci od 7% do preko 110% i prilicno tezi, meni ta razlika jeste velika tebi ocigledno nije, kao ni Driveru, meni je pokretan ekran veliki plus, vama je to svejedno, ukusi se razlikuju.

Ne razlikuju se ukusi, vec ono shto ochekujesh od aparata. Pokretni ekran je bitan u tako malo situacija da je to silly :), dok ti dobar LCD i bar postojanje nekakvog viewfindera (ne rachuna se ona rupa koja je manja od roznjache :). Kada krenesh da fotkash sa prislonjenim aparatom na lice, sve ostalo ce ti biti smeshno.

Nemam nishta protiv pokretnog LCDa, ali to je samo dodatna oprema, ne neshto bez chega se ne moze, i slikanje sa onakvim ekranom na A620 po suncu je velika muka. Zato bez viewfindera se ne moze recimo :)

Poslednja izmena:
Sve je bitno sa koje strane posmatras i sta volis.

Ja ne volim pokretni ekran jer me podseca na video kameru. A da moze biti koristan, stvarno moze .... recimo pravis umetnicku sliku psa na ulici koji lezi, pridjes, spustis aparat (ne moras da zalegnes) i okrenes ekrance, pa slikas na nekoj svadbi kako igraju kolo, podignes aparat iznad svih naravno sa okrenutim ekranom ... ima mnogo situacija.

Sa druge strane A620 i moze nekako da se smesti u dzep sirokih pantalona ali bi te onda svi pitali "da li ti je to zec u dzepu ili ti je drago sto me vidis" :) Za te kucne ili amaterske primene aparat ne treba da bude veci od A530, cak i on jedva staje u dzep ... sve ostalo je preveliko.

Mali aparati i ne skrecu paznju, kad izvadis S5600 iz torbe svi pomisle evo ga profesionalac ... pa sada izaberes sta volis i sta ti treba

Ajd jos malo da lupnem :)

Sto vise gledam dolazim do zakljucka da su razlike medju svim tim aparatima ocigledne jedino pod mikroskopom. Prosecan korisnik pogledace fotografiju i reci da su iste ili nikad nece moci da pogodi sta je sa kojim fotografisano. Sve fotografije bice odlicne.

slika 1.
http://i55.photobucket.com/albums/g157/esoterica15/DSCF0097-sm.jpg

slika 2.
http://i55.photobucket.com/albums/g157/esoterica15/IMG_0145-sm.jpg

slika 1 je radjena sa aparatom 1 a slika 2 sa aparatom 2.
(Both cameras set on fully automatic mode, with all default settings, at full wide-angle)

Eto malog testa ... otvorite fotografije zapamtite na racunar i pregledajte bez uvecanja pa kazite sta je lepse 1 ili 2 a onda uvecajte nekoliko puta pa opet procenite i kazite svoje misljenje.

Poslednja izmena:
Pa u tome je poenta cele priche. Ljudi kupuju odredjene aparate jer su utripovali da prave bolje fotke, a danas sve poznate marke prave vrlo slichne fotke, pa se aparat uzima zbog mogucnosti, a tu je F30 kewa :)

Poslednja izmena:
Nisam citao sve pazljivo el vidim da kucate raznorazne stvari ali evo da kazem i ja sta imam da kazem... >>>>>

Upravo danas sam se vratio sa mora sa A620 (inace slikao sam oko 1300 slika u full rezoluciji, superfine). Znaci bilo je trenutka kada sam pozeleo da imam s5600 i bilo je trenutka kada mi je bilo drago sto imam A620.

Jedan imam rotirajuci display (sto je ultra mega giga koristno), a drugi ima EFV. Ne znam sta je bolje..... i jedno i drugo :D. Rotirajuci display je nesto mega dobro (kada sam uzeo slikao malo sa drugim digitalcem od drugarice nisam mogao da ga smislim bez rotirajuceg display-a), sa druge strane EFV je izuzetno dobra stvar jer kada sam slikao prtice sa A620 morao sam da slikam sa tom rupicom (tzv. view finder) koja je neprecizna a display je tu bio neupotrebljiv. Tako da.... i tu i tamo.....

-EFV vs Rotirajuci display: ufff, ne znam.... tesko je izabrati samo jedno. Stvarno ne znam...
-----------------------------------

Idemo dalje. A620 ima stvarno EXTRA JAK BLIC (i kontrolu jacine) a ISO400 dok S5600 ima ISO1600 a ne tako jak blic. Isto tako, bilo je trenutaka kada sam plakao za s5600 a bilo je trenutaka kada me je A620 jako dobro sluzio. Evo primer. Slikao sam nocu (oko 23h) terasu (na drugom spatu) od dole. Znaci ja sam "bojao" i odmah stavio 1/25 - F2.8 - ISO400 - Blic do kraja (slikano iz ruke); Kada sam odvalio slika je bila ULTRA SVETLA (blic je stvarno mega jak). Onda sam lepo smanjio ISO i lepo sam nastelovao da slika izgleda lepo. Tu bi se i S5600 snashao (malo teze, ali snashao bi se jer ima ISO1600, ali smatram da nikako bolje od A620)

Sa druge strane bili smo da vidimo neke ribe i neke zmije u akvarijumima. Tamo sam mogao bukvalno da ga "duvam" (sa oprostenjem) sa A620. Blic nisam mogao da koristim jer je bilo staklo, ISO 400 je sumast i nije me bash mnogo izvukao, slikao sam sa 1/10 (jedva sam drzao mirne ruke) itd.... jedva sam uspeo nesto da uslikam ali nista nije licilo na dobru sliku. Tu bi me S5600 mnogo bolje izvukao.

-Ovde bih pre izabrao S5600 nego A620, definitivno!
---------------------------------------

Uvece sam nosio A620 u diskoteci (bila je na otvorenom) i tamo mogu reci da sam se proveo FENOMENALNO sa A620. Brz i dosta dobar fokus (pod tim uslovima), extra jak blic, rotirajuci display (sto je glavna stvar ovde), manji digitalac (staje u maloj torbici sa kojom sam opusteno mogao da igram) ... itd... Slikao sam i neke slike sa tim aparatom od drugarice (bez rotirajuceg display-a) i nista nisam mogao da ubodem kako treba (ne mogu ni da slikam od gore, nista...) uzas :(. Posle takodje treba naglasiti da S5600 nije bash tako zgodan za diskoteku kao i A620.

Ovde bih izabrao definitivno: A620.
------------------------------------------
Idemo dalje. S5600 ima takodje 10x opticki zoom, sto je jako fino kada se ide na more & stuff. (jeste da ja nisam imao prilike nesto da koristim na mom A620, ali ono... 10x zoom nije nikako za bacanje). Sa druge strane, posto je A620 od 7.1mpix mogu opusteno da bacim i malo digitalnog (pa ako zatreba josh malo crop na kompu), nije velika frka mogu da izvucem dosta zuma iz njega a da slika bude jako lepa.

S5600 je malo veci a ima 10x, mada i kod A620 moze dosta lepo da se zumira. Ovde izbor pada na S5600 mada ono..
--------------------------------

Dalje. Baterije. Ne znam kakve su na S5600 (po review-ovima kazu da drze jako mnogo kao na a620), ali ja sam se ODUSEVIO koliko su mi trajale baterije. Dva puta sam punio aparat (i naravno krenuo sa njim sa punim baterijama) i spucao kao sto sam napisao oko 1300 slika (koje sam sacuvao, a ima i dosta koje sam brisao, tako da cifra je veca od 1300) od kojih mnogo njih sa blicem i racunajuci gledanje slika itd.... Stvarno nemam reci, po pitanju baterija ovo je cista desetka!

Na kraju krajeva ako bih npr. trebao sada da kupim digitalac (posle ovog iskustva) stvarno ne znam da li a620 ili s5600. Sada sam na josh vecim mukama (kada sam se igrao sa oba digitalca) nego pre kada ih nisam poznavao u praksi. Mozda bih se eventualno odlucio za s5600 jer sam se vec upotpunosti upoznao sa A620 (jer ga imam) pa bih zato "za promenu" da se igram malo vishe sa S5600. Ali ono.... stvarno je tezak izbor. Nekome ce bolje doci S5600 a nekome A620 (to definitivno!). Plus sto je A620 jeftiniji (i aparat i kartica). Evo ja imam karticu od 1gb (i verujte mi, bilo mi je malo.... narezao sam tamo u nekom Net Cafe-u cetiri CD-a i josh moja puna kartica i josh 512mb sto sam imao sa sobom "kao rezervu", ukupno je oko 3.5GB, mozete misliti koliko sam fotkao. Tako da.... ako bih kupio S5600 morao bih naravno i 1gb karticu koja je jako skupa pa bi me cela varijanta sa S5600 izasla dosta skuplja.

Tako da.... Ni ja sam bih znao koji bih uzeo ako bih trebao da kupim sada digitalac i ne znam sta da ti kazem. Procitaj ceo moj post i odluci se za nesto. Inace sto se tice slika, kvaliteta, boja, brzine aparata, focusa, trajanje baterije.... To me stvarno odusevilo (za 200 i kusur evra, ne moze bolje, definitivno!).

POz i nadam se da cesh kupiti ono sto ti najbolje lezi.

Poslednja izmena:
Sve se svodi na to da je rotirajuci display jedina prednost A620, i to je tachno, ali to se koristi u tako smeshnom broju sluchajeva (ko bre slika aparatom kao kamerom) da je potpuno nebitno.

I nije mi jasno ovo za extra jak blic kod A620 ? Blic je mozda jachi od prethodnih A, ali u odnosu na S5600, moze da bude samo izjednachen (koristio sam ga 10ak dana, i ja nikakvu specijalnu jachinu nisam primetio).

Pored svega toga, ti blicevi su neupotrebljivi osim za fill-in. Po diskotekama slikati blicem pri niskim ISO ? Ako si ti zadovoljan ljudima u tunelu koje dobijesh, onda ok, ali to ce ti napraviti bilo koji aparat. Da ne pricham o fokus problemima kod A620 u loshim uslovima gde je Fuji daleko bolji.

Poslednja izmena:
S5600 nema kontrolu jacine blica i kazu da je slab. Tako kada se gleda sa strane uopste ne deluje nista specialno, ali imao sam dosta slucajeva kada sam se "bojao" i stavio sam blic na maksimum, sve nabudzio do kraja i ono slika je bila bukvalno BELA. Znaci blic ODVALJUJE. (ja bih mogao da slikam krstenje sa a620 a da lici na nesto). Dobio sam bolje rezultate nego sto sam ocekivao sa blicem.

Evo bash gledam slike i mogu reci da bash i nisu "u tunelu". Neke da, a neke ne (zavisi sta je bilo u pozadini). Uglavnom kako mozesh kada slikash nocu sa blicem na ISO 800 (jer je ISO1600 presumast na s5600) da dobijesh lepo osvetljenu pozadinu?

Sto si rekao da ce takve slike "u tunelu" napraviti bilo koji aparat. To je tacno, ali ne takve kako su na A620. Sto se tice fokus problema na A620, imao sam ih, ali ne mnogo, jer sam odmah refokusirao i mogu reci da mi je bash malo slika isplalo out-of-focus.

Fuji ne znam kako se snalazi u diskoteci (jer nikada nisam bio tamo sa njim) ali ja mislim da je za diskoteku bolji A620. Em manji aparat (zgodniji za rukovanje u diskoteci), em rotirajuci display (kada dignesh ruke u vis i slikash od gore, bar da vidish kadar a ne da radish odokativno i sve da bude promasheno), em jak blic, mala torbica (sa kojom mogu da "dance-ujem" dok mi okacena za vratom).... itd... Uglavno u diskoteci bih pre isao sa A620.

Uglavnom da imam F30 ne bih kukao ni za sta. Em ga hvale za jak blic, em ima EXTRA ISO vrednosti, em moze da stane u dzep..... definitivno THE BEST! Jedina mana je sto ima 3x opticki, ali to je ultra compact clasa, ne mozesh i da prdnesh i da stisnesh (sa oprostenjem).

Tako da u borbi A620 vs S5600 ja bih jeo samo hleb mesec dana i ustekao pare za F30 :D. Inace kao sto sam rekao sada mi se vishe uzima S5600 nego A620 (jer njega vec imam pa ono... sa s5600 nisam se igrao toliko kao sa A620).

Takodje ne treba zaboraviti na bolji macro mode na A620 (ako nekome to treba). Jeste da to za 1cm je reklama ali na koji cm vishe i nije tako loshe (bolje u svakom slucaju nego na s5600). Evo jedan primer na brzaka: (mali crop slike, tako na brzaka, ne valja crop ali ovo je samo radi primera pa nisam hteo da mu "secem" krila.

Ovo sam prvo nashao pa sam bacio, inace imam neke dobre macro slike sa plaze, kasnije cu da okacim u topiku sa slikama digitalca.

To je bilo to od mene, ali treba uzeti u obzir i cenu jer kada se sve sabere i oduzme S5600 ispadne jedno 50 evra skuplji pa me je to malo tesilo i zato sam uzeo A620, inace da im je ista cena sigurno bih uzeo S5600. 10x opticki, ISO1600, EFV, Manualni modovi, dugo drze baterije, aparat bash je odlican.

Master)D(M1nD je napisao(la):
S5600 nema kontrolu jacine blica i kazu da je slab.

Ne secam se da li S5600 ima kontrolu, ali je S5500 ima pa mi nije jasno zashto bi to izbacili iz novijeg modela koji ima sve shto i S5500 ? Gde si prochitao da nema kontrolu ?

Tako kada se gleda sa strane uopste ne deluje nista specialno, ali imao sam dosta slucajeva kada sam se "bojao" i stavio sam blic na maksimum, sve nabudzio do kraja i ono slika je bila bukvalno BELA. Znaci blic ODVALJUJE.

I tako si ti provalio da blic odvaljuje ? :D:D:D:D Ajde u neke pare da to moze i aparat sa najslabijim blicem ? :)

(ja bih mogao da slikam krstenje sa a620 a da lici na nesto). Dobio sam bolje rezultate nego sto sam ocekivao sa blicem.

Mogao bi, ali da prvo nauchish osnove fotografisanja :)

Evo bash gledam slike i mogu reci da bash i nisu "u tunelu". Neke da, a neke ne (zavisi sta je bilo u pozadini). Uglavnom kako mozesh kada slikash nocu sa blicem na ISO 800 (jer je ISO1600 presumast na s5600) da dobijesh lepo osvetljenu pozadinu?

Ako ti ovaj vilin konjic nije u tunelu, onda nije nijedna. A shto se tiche nocnog fotkanja, samo visoki iso moze da ti pomogne, blic tu sluzi za dosvetljavanje prvog plana.

Sto si rekao da ce takve slike "u tunelu" napraviti bilo koji aparat. To je tacno, ali ne takve kako su na A620.

Ma tunel ce praviti svaki aparat koji nema dobar iso preko 400, a vecina nema ni ISO400 poshten, dok kod Fujija jedva da ima shuma na ISO400.

Sto se tice fokus problema na A620, imao sam ih, ali ne mnogo, jer sam odmah refokusirao i mogu reci da mi je bash malo slika isplalo out-of-focus.

Ne pricham o tome, vec o fokusiranju u teshkim uslovima. Fuji ima mnogo bolju AF assist lampu i mnogo lakshe fokusira pod loshim svetlom.

Fuji ne znam kako se snalazi u diskoteci (jer nikada nisam bio tamo sa njim) ali ja mislim da je za diskoteku bolji A620. Em manji aparat (zgodniji za rukovanje u diskoteci), em rotirajuci display (kada dignesh ruke u vis i slikash od gore, bar da vidish kadar a ne da radish odokativno i sve da bude promasheno), em jak blic, mala torbica (sa kojom mogu da "dance-ujem" dok mi okacena za vratom).... itd... Uglavno u diskoteci bih pre isao sa A620.

Kao shto rekoh, ti si mozda zadovoljan pucanjem blica u ljude na pola metra ili metar, ali fuji moze mnogo bolje od toga. Svako moze da ukljuchi blic i roka tako, shto svi i rade, ali to nije dovoljno dobro.

Takodje ne treba zaboraviti na bolji macro mode na A620 (ako nekome to treba). Jeste da to za 1cm je reklama ali na koji cm vishe i nije tako loshe (bolje u svakom slucaju nego na s5600).

Macro u tunelu :) S5600 ne moze ovakav macro out of the box, ali uz 10e ulaganje za closeup filter, moci ce da slika 3x blize nego ti sa 1cm macroom.

Evo jedan primer na brzaka: (mali crop slike, tako na brzaka, ne valja crop ali ovo je samo radi primera pa nisam hteo da mu "secem" krila.

Ovo sam prvo nashao pa sam bacio, inace imam neke dobre macro slike sa plaze, kasnije cu da okacim u topiku sa slikama digitalca.

Tunel :D

To je bilo to od mene, ali treba uzeti u obzir i cenu jer kada se sve sabere i oduzme S5600 ispadne jedno 50 evra skuplji pa me je to malo tesilo i zato sam uzeo A620, inace da im je ista cena sigurno bih uzeo S5600. 10x opticki, ISO1600, EFV, Manualni modovi, dugo drze baterije, aparat bash je odlican.

S5600 koshta 225e, a jedino mu je kartica skuplja za 20e, i to je cela razlika, a dobijesh sve bolje nego na A620, koji chak nema ni preteranu prednost u velichini.

@adbee: EFV = Electronical Fuc*ing View; a EVF je Electronical View Finder. :D. Shalim se, bila je greska u kucanju. A sto je najgore to mi je tako uslo u glavu kada sam kucao i na svakom mestu sam isto :( (inace to je dan kada sam se vratio sa mora i josh bilo je ultra kasno, pogledaj vreme kucanja :D)
Takodje da kazem da necu ja da prodajem slike sa krstenja (ako budem imao prilike da slikam), nego za sebe, eventualno neka stampa & stuff i to moze da izvuce A620 kao i F10. Nema se toliko para pa zato moram biti zadovoljan sa ovim sto imam (kao sto i jesam) i za moje potrebe je sasvim dobro. Ne moze svako da ima opremu od 2000+ evreja (ili koliko vec).

@driver:
1. Informacija za kontrolu blica je iz druge ruke.
2. Niko nije rekao da taj vilin konjic nije tunel (sta si se toliko napalio na tu sliku :D) !!! (rekao sam da imam dosta slika koje jesu tunel i koje nisu!
3. Sto se tice blica mozemo da se kladimo ODMAH! U sta god hocesh! Blic izgleda jako i sa strane kad se gleda, ali ne toliko strasno kao kada se pogleda posle slika.
4. Bash sam gledao te slike sa krstenja, sve to moze da izvuce i moj A620. (blic do kraja, ISO 400)
5. Znam osnove fotografisanja i sve sto treba da znam moj nivo (tj. za A620).
6. Kada sam ja uzeo aparat bila je veca razlika (20 evra u ceni aparata, 20-30 evra u ceni kartice, plus sto je i torbica skuplja.... taman o tome sto ja pricam)
7. Sto se tice fokusiranja ja sam pricao taman o tome na sta si mislio ti. Fokusiranje u losim uslovima (npr. diskoteka nocu!). Kakav je fuji tu to ne znam.
8. To sto sam zadovoljan pucanjem blica u ljude.... Ne mogu da se kazem da jesam, ali ni ne mogu da ocekujem nista bolje od aparata od 200 evra (budimo realni). Znam da je tebi sve nedovoljno jer ti imas Kjenon EOS i ko zna koliko objektivica i raznoraznih gluposti pa sada tebi sve smeta. To je kao da se npr. vratish iz Amerike sa ADSL-a od 2mbit i ovde imas npr. Wireless od 128k pa ti sve smeta.

Kad bih ja imao ovako nesto: http://img220.imageshack.us/my.php?image=acn8.jpg (slikano na moru, na plazi) onda naravno da ne bih bio zadovoljan sa ovim plastikanerima iz Canon A serije & stuff.

@all: s5600 bash nije veliki ali nije ni za reci da je isti kao i A620 ili slicno tako da...

3. Sto se tice blica mozemo da se kladimo ODMAH! U sta god hocesh! Blic izgleda jako i sa strane kad se gleda, ali ne toliko strasno kao kada se pogleda posle slika.

Ne razumesh, to shto si ti uradio nishta ne govori o jachini blica :)

4. Bash sam gledao te slike sa krstenja, sve to moze da izvuce i moj A620. (blic do kraja, ISO 400)
5. Znam osnove fotografisanja i sve sto treba da znam moj nivo (tj. za A620).

Ochigledno je da ne znash osnove, jer sa blicem do kraja necesh nishta dobiti osim shto cesh spaliti face :) Moracesh da probash da bi video o chemu pricham, jer ne razumesh kako to sve radi :)

7. Sto se tice fokusiranja ja sam pricao taman o tome na sta si mislio ti. Fokusiranje u losim uslovima (npr. diskoteka nocu!). Kakav je fuji tu to ne znam.

Bolji :)

8. To sto sam zadovoljan pucanjem blica u ljude.... Ne mogu da se kazem da jesam, ali ni ne mogu da ocekujem nista bolje od aparata od 200 evra (budimo realni).

Pa nemoj onda da prichash o jakom blicu kao prednosti. Nije uopshte bitno koliko je jak blic na tim aparatima, jer on ne moze da se odbija kao shto mogu externi blicevi.

Znam da je tebi sve nedovoljno jer ti imas Kjenon EOS i ko zna koliko objektivica i raznoraznih gluposti pa sada tebi sve smeta. To je kao da se npr. vratish iz Amerike sa ADSL-a od 2mbit i ovde imas npr. Wireless od 128k pa ti sve smeta.

Ja uopshte ne uporedjujem moj aparat sa ta dva, vec kazem da se sa S5600 moze vishe, dok od A620 ne moze manje :)

Poslednja izmena:
@driver: blic do kraja + iso 400 kada je u pitanju slika iz daleka! Ne brini se, znam da rukujem sa tim, nego i dalje mislim da A620 moze da izvuce nesto kao i taj F10.

I nisam rekao da uporedjujesh tvoj aparat sa ta dva, nego nekako (citajuci ovaj forum/dizajnzonu) primetio sam da ti svaka dlaka smeta :D.

Ono sto mi nije jasno je to sto S5600 ima mnogo dosta shuma na ISO100. Kod mene su bolje slike kada pravim obicne snapshotove po danu, bash sam uporedjivao. I ja mogu opustenije da radim crop nego s5600 (ne svidja mi se nekako slika kada je gleda na 100% od s5600). Inace ISO800 je bash OK na s5600 i to mi se jako svidja ali zato od ISO100 se primecuje shum :(

Nakon svega ja ne kazem da je A620 bolji od s5600 ali ni suprotno. Svako ima svoje prednosti i mane mada ono, ako im je cena ista mozda je bolje uzeti S5600 zbog 10x optickog i ISO1600 (samo to! jer ako ulazimo u detalje tako mozemo do sutra da trazimo kod koga ima vishe igli u plastu sena).

@driver: blic do kraja + iso 400 kada je u pitanju slika iz daleka! Ne brini se, znam da rukujem sa tim, nego i dalje mislim da A620 moze da izvuce nesto kao i taj F10.

Daj jednu takvu sliku da ti kazem shta ne valja :)

I nisam rekao da uporedjujesh tvoj aparat sa ta dva, nego nekako (citajuci ovaj forum/dizajnzonu) primetio sam da ti svaka dlaka smeta :D.

Ne, nego samo hocu da ti kazem da je F10 upotrebljiviji aparat, i bolje kupovina od svih tih aparata koji se prodaju na ime i neke gluposti tipa pokretni ekran, dok za ono za shta sluze, nisu se pomerili od pre 5 godina.

Ono sto mi nije jasno je to sto S5600 ima mnogo dosta shuma na ISO100. Kod mene su bolje slike kada pravim obicne snapshotove po danu, bash sam uporedjivao. I ja mogu opustenije da radim crop nego s5600 (ne svidja mi se nekako slika kada je gleda na 100% od s5600). Inace ISO800 je bash OK na s5600 i to mi se jako svidja ali zato od ISO100 se primecuje shum :(

S5600 jedva ima shuma na iso100 kada gledash 100% sliku, jel cesh ti da shtampash bilborde pa ti smeta to ? :)

Nakon svega ja ne kazem da je A620 bolji od s5600 ali ni suprotno. Svako ima svoje prednosti i mane mada ono, ako im je cena ista mozda je bolje uzeti S5600 zbog 10x optickog i ISO1600 (samo to! jer ako ulazimo u detalje tako mozemo do sutra da trazimo kod koga ima vishe igli u plastu sena).

A620 nema prednosti osim velichine, tako da shta da ti kazem, zezno si se u kupovini :D

1:1 krop.

cela fotka.

Čisto da se ne zanostite da A620 nema šum, ili da ga ima manje od bilo kog drugog kompakta. Ima sve anomalije malog senzora, što je potpuno normalno.

Canon A620
1/1250
F/4
ISO50

Posle kropovanja u CS2, fotka je snimljena kao maximum JPEG.

Nije mi namera da pljujem A620, sigurno će većini korisnika biti odličan - kao što driver reče, niko sa aparatima o kojima ovde pišemo neće štampati bilborde - štaviše, velika je verovatnoća da neće štampati išta, nego da će sve gledati do max 1280x1024 rezolucije. ;)

Sa druge strane, za novac uložen u A620 ima mnogo boljih opcija. Aparati sličnih karakteristika mogu da se izgube u džepu od pantalona i to je glavna stvar koju mu zameram.

edit: Mastermind, molim te okači jedan ISO400. Nemam nijednu sačuvanu, ali znam na šta će da ispadne - čisto da i drugi vide zašto nijedan Canon A i ISO400 ne mogu da stoje u istoj rečenici, pa da konačno završimo sa temom.

Poslednja izmena:
Sve sto nije Fuji to i ne valja i ne vredi da se kupi :)

Ovo je sa Canon A510 u malo slabijim uslovima, ko hoce bolje od 3.2 Mpix nece moci ... inace sve je na auto samo je slika resizeovana da moze da se postavi

Prilozi

• trbusni.jpg
    trbusni.jpg
    235.1 KB · Pregleda: 113
  • nais.jpg
    nais.jpg
    161.8 KB · Pregleda: 76
Vrh Dno