Šta je novo?

PDV sa 8 na 10 odsto (20%)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

djalf

DJ u penziji
Učlanjen(a)
27.11.2004
Poena
2,645
"Ministar finansija Lazar Krstić najavio je danas da će niža stopa poreza na dodatu vrednost biti povećana sa osam na 10 odsto i da će neka od neegzistencijalnih dobara biti prevedena iz niže u višu kategoriju."
Da li ovo znaci da ce mozda racunari ici na 20%? Propast.

Ne verujem da ce se to desiti, dok 2% uvecanja i ne znace nesto mnogo.

Ako ne znači mnogo, onda mogu i da smanje za 2% umesto da povećavaju.

Najavljena je mogućnost da računari pređu na standardnih 20%

Nije vazno nama su i tako cene kao da nam je pdv vecj 27% samo ce prodavci da smanje marze inace nam se smeska kupujemprodajem sa pc delovima kao sto je sa televizorima aktuelno.

Ne znam za tebe, ali meni, kao pojedninačnom kupcu, znači 2% smanjenja. Znači mi bilo kakvo smanjenje.

2% necjete osetiti, ali 12% hocjete, a imam neki osecjaj da cje biti 12%

Nista dok ne povecaju na 50%...to ce tek zakrpiti budzet :D

Da li je državi u interesu da narod kupuje i koristi kompjutere i Internet? Ne.
Da li je državi u interesu da PDV na kompjutere bude 8 % kad pokušava da dovede tu famoznu fabriku čipova? Ne.
Da li državi znače nešto 2 % u budžetu? Ne.
Da li bi državi značilo da se raskrinkaju afere, pohapse kriminalci, da se prestane sa pljačkom države, da se pare investiraju gde treba, da se dovedu sposobni i pametni ljudi i da se budžetske rupe popunjavaju naplatom kazni od bahatih i bezobraznih pojedinaca i preduzeća? Da.

Ajde sad pogađajte šta će vlast da uradi.

Nije se lik vratio u Srbiju da primi metak kao Djinjic, nego da stekne placenu praksu i bezi preko kad se promeni vlast xD

I ako ste pomilili da on moze nesto da promeni ovde, ili bilo ko, cak i da hoce, ne lozite se puno.

2% gore dole kao pojedinacom kupcu ne znaci mnogo ali na drzavnom nivou do je dosta za budzet.
12% bi vec bilo osetno ali otom potom.Nemojte me pogresno shvatiti,ne branim ovu lopovsku drzavu ali nije ni bog zna sta tih 2% :)

I to bas sada kad FM2+ ploce samo sto nisu izasle, a Kaveri kuca na vrata za mesec,dva.

Bas tako, ali inicijalno pitanje je da li racunari ostaju sa nizom poreskom stopom ili idu na 20% - to ce bogme bas da se oseti. Sto se tice pominjanja marze, to moze biti upuceno samo velikoprodajnim lancima kao i dobavljacima - maloprodaje (koju i sam drzim) nema mesta za dalje smanjenje marze a da se ne udara katanac na vrata. A plata minimalna. I godisnji bilans je uvek neki minus, koliko god da ima posla jer sto vise prihodujes to te vise drzava globi.
Ovo sto rade nece dati apsolutno nikakvog efekta vec ce samo smanjiti potrosnju, sto znaci opet vise marze jer se manje kupuje pa mora nekako da se nadomesti ili opet - katanac.
A mere su:
povecanje PDV-a
vece oporezivanje onih koji imaju vece plate od 60 i 100k
Kad cene odu gore a hoce, sto zbog PDV-a sto zbog smanjenja potrosnje, onda ce indirektno da zakace i one koje nisu navodno "oglobili" - ljudi na minimalcu i penzionere.

Vreme ce pokazati, nadam se da nisam u pravu...

Evo ja cu prvi da pozdravim povecanje PDV-a ako ce to pomoci da se rese neki problemi u drzavi. Meni 2% nije mnogo jer ne kupujem it opremu svakih nedelju dana. Vise od tih 2% razlike u PDV-u je razlika u ceni od prodavca do prodavca pa, ukoliko nekom znaci, moze tu da se ustedi za razliku povecanja poreza.

Lepo od tebe a ako prebace sad racunare sa 8% na 20% jer ces da budes i dalje srecan i da podrzavas?

Ovde se uopste ne dovodi u pitanje povecanje od 2% vec ono od 12%...jer onda ide zatvaranje radnje i pravac HU....pa se lepo vrati porez od 27%.....i prodam 7-8 racunara mesecno...drzava ne vidi ni cvonjka....uzmem 500e na tim racunarima....500e na servisu...i to sve opusteno ...bez papirologije i lomatanja....ako im je tako bolje ...neka...samo napred....

Čitam o čemu raspravljate i baš mi je simpatično oko čega se vodi diskusija.
Dakle, poenta je da smo udarili u dno i da nešto mora da se menja. Mislim da ste svesni da smo kao država trošili više nego što smo zarađivali (ovo se ne odnosi na pojedince, ja npr. ne dugujem nikome ništa, tj. solventan sam) i to mora da prestane.
Para za sve nema, pa je potrebna drugačija preraspodela + namicanje par stotina miliona eura da bi se zapušila rupa u budžetu. Mislim, može i preko kolena, ali sa pitanje je kakvim ishodom.
Da li će ove mere dati rezulate zavisi od mnogo faktora, a to ćemo videti već do kraja godine, pošto ove mere moraju da prate i druge mnogo važnije - strukturne.
Ovo povećanje od 2% je iznuđeno, kako bi se kupilo vreme i lično mislim da neće pomoći, jer ono što je trebalo da bude sprovedeno da bi mere imale šanse da uspeju nikako nije popularno, a to su otkazi za oko 15.000 ljudi koji rade u državnoj administraciji i koji su čist višak.
A to da li će pdv na kompjutere da bude 2% ili 20% je sada nažalost 5. padež.

Narod ima sve manje novca a samim tim manje i trosi sto znaci manji priliv novca od pdv-a i ostalih globi drzavi.
Ovu drzavu ne bi pokrpio ni pdv na racunare i opremu od 50% tako da su ovi potezi vlade cist marketing i za sada lagani udar na sirotinju.
Ako se navuku na redovno povecanje pdv-a svaki put kad ima zafali novca a sve govori da idu ka tome, narod i ,,bizmismeni'' prelaze sve vise na rad na crno sto znaci povratak u 1993 godinu.

Imajte samo u vidu da nije povećan pdv sa 20 na 22% za robu široke potrošnje, već je predlog da se ide sa 8 na 10%, a ovde je uglavnom ono što MORA da se kupi - čitaj: osnovne životne namirnice.
Kompjuteri su ovde više ezoterija.

Kako je najavljeno, novi paket mera koje je predstavila Vlada podrazumeva i da će neka od neegzistencijalnih dobara biti prevedena iz niže u višu kategoriju, što znači da će se na primer, na kompjutere, možda primenjivati stopa PDV-a od 20 odsto.

Lici da ide na 20.....

Svako dizanje poreza mora da zaboli, to ne neminovno. Isto tako je neminovno da je nesto moralo da se uradi. Nije ovde samo tih 2% u pitanju vec o kompletnim merama stednje koje su nazalost morale da se dese. Negde mora da se presece i kais mora da se steze i moooozda nam jednog dana bude bolje.

Jel ovi sto pricaju kako 2% nije nista stvarno veruju da ce IT firme da budu toliko postene da za samo 2% dignu cene???

Svako dizanje poreza mora da zaboli, to ne neminovno. Isto tako je neminovno da je nesto moralo da se uradi. Nije ovde samo tih 2% u pitanju vec o kompletnim merama stednje koje su nazalost morale da se dese. Negde mora da se presece i kais mora da se steze i moooozda nam jednog dana bude bolje.

Ja, kao i većina ovde, "neprivilegovanih" ljudi, stežem kaiš 10 godina, i šta sam dosad dobio? Da sam budala, ***** i svaki pridev koji se graniči sa mazgom, i ni to nije dosta....
Nemam ništa protiv ovih mera, ali znam da neće ništa bolje doneti ni za 10 novih godina...
A muka mi je da više sitna boranija najviše strada!

Moj komentar na trenutno stanje drzave (koje traje vec 20+dina) je:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno