Šta je novo?

PDV sa 8 na 10 odsto (20%)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Konkurencija prevelika????
A gde to, leba ti.
Daj mi primer zdrave i preobimne konkurencije sa visokim maržama kod nas. Ja ne znam.

Kreni da nabrajaš veleprodaje sa brendovima koje pokrivaju, a nakon toga i maloprodaje koje kod nas trguju. Onda sam prosudi da li je to za ovo tržište puno ili nije.

Daj mi primer zdrave i preobimne konkurencije sa visokim maržama kod nas. Ja ne znam.

Ovaj deo ne kapiram, ja tvrdim da je sad konkurencija prevelika (da li je kvalitetna to nisam komentarisao), a marže su smešno male.

Ili sam ja nesto propustio ...ili vecina ovde jeste....PDV za racunare ide sa 8% na 20% ....ljudi...potop.....

Sledece sto ce se desiti da pored tv-a krenu sa lapovima iz Madjarske. ;) Evo videcete.

e da su samo laptopovi, bicje memorija, grafika ...

Svi pricaju da su marze na pc opremu male, a kod nas su pc komponente skuplje gde je pdv 8% nego u madjarskoj gde je afa 27% to je cinjenica.

Svirnuli smo mi u sviralu odavno.... Dajem samo jedan primer jednog drzavnog preduzeca ciji sam bio stipendista, zavrsio sam fax i 2 god cekam posao u istom radi se o posti a sta se desavalo pre toga... Zaposljavali su sakom i kapom, napunili svaku kancelariju, kad odes do nekog kancelariskog sluzbenika u 90% slucajeva je van kancelarije i pije kafu kod kolege/koleginice.... Ljudi koji stvarno rade i prave im pare izrabljuju a to su postari, postexpres dostavljaci, salterski radnici itd. Ti ljudi ne mogu da se pokrpe koliko imaju posla ali se ne dozvoljava prijem novih radnika jer ako imaju 5 dostavljaca a treba im realno 7 nece da zaposle nikoga jer sto bi tih 5 ljudi jel mogu da se razapnu da jure po gradu kao trkaci formule 1 da rade duze nego sto im je placeno itd, dok sluzbenici uzivaju a vecina koja je primljena u zadnjih 10 god je sa diplomama privatnih faksova. Tkd podrzavam i potpisujem ovo sto @RingeRaja kaze, jer riba smrdi od glave i od vrha trebaju da to resavaju ali za to niko nema m*da .... Bice veselo kad podignu pdv na 20% ja sto se mene tice kupovacu i dalje ali verovatno od preko.

p.s meni je ponudjen posao postexpres vozaca i prihvatio sam ga da neko ne pomisli da sam i ja planirao da uvalim dupesku u fotelju...

Poslednja izmena:

Svi pricaju da su marze na pc opremu male, a kod nas su pc komponente skuplje gde je pdv 8% nego u madjarskoj gde je afa 27% to je cinjenica.

Kakve to ima veze sa maržama? Jel kapiraš ti da porediš našu banana republiku sa tržištem EU? Hoćeš da ti skeniram prospekt iz Nemačke gde ima gomila firmi sa cenovnicima. Kad sve sagledaš skapiraš da smo mi skuplji u odnosu na njih okvirno 10e po recimo artiklu koji košta 100-200e.

Ovo sve o cemu se sada polemise je trebalo biti odradjeno 2000 kad su demokrate dobili dozvolu od naroda, tada je trebalo zaustaviti drzavni aparat u lopovluku, oni su prvi usxxxxli motku ne radeci nista po tom pitanju i puneci sebi dzepove a sad su gxxxa stigla do brade pa se izgleda mora. Za sve sto su uradili ili nisu nahedem im se maltera zaradi nase dece koje ce trpeti njihov lopovluk.

Poslednja izmena:
p.s meni je ponudjen posao postexpres vozaca i prihvatio sam ga da neko ne pomisli da sam i ja planirao da uvalim dupesku u fotelju...

Mislim da si dobio najgori posao na svetu...
Samo se nadam da nece biti previse paketa u tvom reonu :).

Kakve to ima veze sa maržama? Jel kapiraš ti da porediš našu banana republiku sa tržištem EU? Hoćeš da ti skeniram prospekt iz Nemačke gde ima gomila firmi sa cenovnicima. Kad sve sagledaš skapiraš da smo mi skuplji u odnosu na njih okvirno 10e po recimo artiklu koji košta 100-200e.

ti hoces da kazes da nasi distributeri ne dobijaju jeftinije nego da udju u radnju u madjarskoj ?
primer ssd u madjarskoj je mene izasao 9000 dinara koji je taj dan u emmi bio 11000, kada bi skinuo 27% shto kada se oduzima dodje oko 21.5%...skontao bi ulaz bio 7065 dinara kada se na tu cifru doda carina i pdv to je 8300 dinara. Emmi je uvoznik datog diska znaci da je marza na doticni disk MAKAR 3000dinara. E sada... to je sa time da je vecj placjena carina u eu, i da je u maloprodaji uzet 1 komad.

Kreni da nabrajaš veleprodaje sa brendovima koje pokrivaju, a nakon toga i maloprodaje koje kod nas trguju. Onda sam prosudi da li je to za ovo tržište puno ili nije.

Ovaj deo ne kapiram, ja tvrdim da je sad konkurencija prevelika (da li je kvalitetna to nisam komentarisao), a marže su smešno male.

Nije, zato što kod nas nije problem kvantiteta, već to što ne postoji tržište u pravom smislu te reči, već je na delu "dogovorna ekonomija".
Velikih maloprodaja imaš toliko da možeš sve da ih popamtiš, a i oni ne funkcionišu na tržišnom principu konkurencije, već po kvazitržišno-delimično-dirigovanom modelu poslovanja. Mali ne mogu da se probiju, već imaju ograničen domet i da bi opstali pristaju na kojekakve ucene velikih, a država žmuri na oba oka i pravi se luda.
Koliko mi maloprodaja robe za prehranu imamo? Idea vs Merkator/Roda vs Delhaize i to je to. Hej, 3 igrača pokrivaju skoro kompletno tržište!!! DIS ovde ne pominjem, jer je minoran u odnosu na ova tri džina. Lako je onda dogovoriti se, pogotovo što nijedan veliki maloprodajni lanac kod nas nije došao direktno - Tesco, Cora, Wal-Mart,...

A ovo oko konkurencije i marži se izgleda nismo razumeli.
Kod nas konkurencije jednostavno nema, a marže su ogromne - ovde ne mislim samo na maloprodajne, koje su npr. u IT-u mizerne, ali su zato kod uvoznika masne. Ili je tržište toliko jadno da i uvoznik dobija mnogo lošiju ulaznu cifru od svog kolege u EU, pa iako su marže male cena bude visoka. Ali osnovni problem svih problema je neuređeno tržište, sa malom platežnom moći per capita i nepostojanjem zdrave konkurencije.

ti hoces da kazes da nasi distributeri ne dobijaju jeftinije nego da udju u radnju u madjarskoj ?
primer ssd u madjarskoj je mene izasao 9000 dinara koji je taj dan u emmi bio 11000, kada bi skinuo 27% shto kada se oduzima dodje oko 21.5%...skontao bi ulaz bio 7065 dinara kada se na tu cifru doda carina i pdv to je 8300 dinara. Emmi je uvoznik datog diska znaci da je marza na doticni disk MAKAR 3000dinara. E sada... to je sa time da je vecj placjena carina u eu, i da je u maloprodaji uzet 1 komad.

Ma ljepota.....onda ti lepo krenes da uvozish...sve legalno...i eto nama srece...ah da zaboravih....narafski stavish marzu od 2%....i mi svi kupimo zajedno max 100 ssd mesecno...i ti zaradish brdo para....to tako ne ide....
Pa ljudi ...ja svakog kupca bilo laptop bilo desktop racunara ubedjujem da ne vredi da kupuje novo a da ne kupi i ssd...i sta se dogadja ...kupi ga svaki deseti kupac....zalosno....ali zato bi svi racunar od max 25k za igirice....i laptop do 30k.....beda.....je sve.....
Ima josh.....W i G ...brata dva... svuda po Srbiji ucenjuju ovo par distributera da im daju robu "na vratim ti" ...i to treba uracunati.....zar ne ?

Ili sam ja nesto propustio ...ili vecina ovde jeste....PDV za racunare ide sa 8% na 20% ....ljudi...potop.....

Pa DVA POSTO ili DVAES POSTO???
...
Jutros je bilo 2%?

Nije, zato što kod nas nije problem kvantiteta, već to što ne postoji tržište u pravom smislu te reči, već je na delu "dogovorna ekonomija".
.

Ma kod nas je na delu cisti feudalizam!
Svaki feud ima svoje brdo i ne zamera se sa onim preko brda, i svaki svoga feuda slusa!

Poslednja izmena:
cim nisu dirnuli penzije - znaci da NE MORA.
sada bas objasnjavam zeni - onog dana kada populacija 18-40godina bude izlazila 100% na biralista, tade ce se ova zemlja okrenuti prema njima. do tada, penzioneri kao najsigurniji biraci ce posredno i dalje krojiti sudbinu ove zemlje.
To se nece nikad desiti - http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/408723/Zemlja-starih-U-Srbiji-svaka-druga-osoba-ima-65-godina

Eno Hrvatska je banana republika pa ima nize cene nego mi (a tu smo negde - oni manje trziste ali malo vise para).
Trziste HW-a je isto kao i trziste ostale robe u Srbiji - trgovci ce radije prodati 1 artikal mesecno sa visokom marzom, nego 10 sa niskom. Takva filozofija (da ne kazem poslovna politika)

Ovo sve o cemu se sada polemise je trebalo biti odradjeno 2000 kad su demokrate dobili dozvolu od naroda, tada je trebalo zaustaviti drzavni aparat u lopovluku
Kada deca komunjara i bivse komunjare dodju na vlast nista dobro ne mozes ocekivati, taj 5 oktobar je bio teska prevara, sve se desilo a u stvari se nista nije desilo, isti ljudi ostali na najbitnijim pozicijama.

2% je mnogo, ako vama 1000din. na nesto sto kosta 50000din. onda nemam reci. Nisam stigao da ispratim celu pricu i da li diraju penzije, ali ako i penzije smanje nastace haos je mnogi ljudi jedva prezivljavaju sa ovim penzijama. Sto se tice plata, treba u jednu grupu staviti ljude koji se ubijaju od posla da bi u ovoj Srbiji zaradili 60000din. od onih drugih (znate vec kojih).

Kada deca komunjara i bivse komunjare dodju na vlast nista dobro ne mozes ocekivati, taj 5 oktobar je bio teska prevara, sve se desilo a u stvari se nista nije desilo, isti ljudi ostali na najbitnijim pozicijama.

Nisu to "komunjare" vec lopovcine obucene u "komuniste".
...
Moj deda je bio u KPJ, predratni komunista, ovih se odreko jos 1945, kad je video kolko je sati.

Je li da nece biti kao 90ih :) - naravno da hoce, hardver ce se kupovati preko oglasa kao nekad... u stvari kad razmislim, vec se i kupuje

A kakvo bi po tebi bilo adekvatno rešenje, pošto vidim da za nešto ovako nisi?

Rešenja za ovi zemlju više ne postoje, bila je šansa za tako nešto pre dve decenije, ta šansa je propuštena. Trenutno jedino rešenje je da se preselim u Švedsku, Norvešku, Švajcarsku, Novi Zeland ili neku drugu slični socijalno prosvećenu državu.

Sada je situacija takva da je sve što valja budzašto rasprodato, da sve što je radilo, sada jedino što radi je da korodira i zarasta u korov. A da jedino rade banke, apoteke i birokratija koja nikada nije bilo glomaznija nego danas. A mi šta smo uradili, uradili smo to da smo postali banana republika koja je širom prihvatila najgori oblik liberalnog kapitalizma i kao takvi smo svoje završili, kao i svaka druga kolonija.

Ja samo kazhem ako pdv bude 20% na kompove, kupujem prodajem ce od TV postati PC berza. za 2% se nista nece promeniti, tako da razumem sta zelis da kazes. Ali problem je sto ce hleb, mleko malo teze na crno preko kupujeprodajem.
hleb i mleko od seljaka kako bog reko, ne treba drzava od toga dinar da vidi. ja da se pitam hleb bi trebalo da bude 200 dinara, da gospoda u gradu malo osete kako je krvavo seljak za to radio

Mene jedino zažuljalo u celoj ovoj priči što sam u nekim novinama pročitao komentar u članku kako ćemo propasti kao Argentina i Grčka ako ovo ne sprovedemo. Pa jesu li oni normalni, u Argentini nisam bio ali ruku dajem da je Buenos Ajres nebeski grad u odnosu na ovu gigantsku varošicu u kojoj živim. Nema teorije da je tamo lošiji standard nego ovde. Za Grčku mogu da pričaju šta hoće, bio sam letos u Solunu. Solun je toliko napredniji od Beograda da je to strašno. Grci rade manje nego li mi a u gradu krizu ne vidiš nigde.

Svašta sam naučio da istrpim ali neke granice ipak nije u redu prelaziti. Bio bih srećan da smo kao Grčka, da nas Nemačka finansira. Ovako nas niko ne finansira, dužni smo bogu i narodu ko i oni a imamo možda i više lopova, siledžija, nacista i ostale bagre.

Već vidim za dve godine u dnevniku RTSa kako kreću prvo sa prilogom o Srbima južno od Ibra a posle sledi prilog o Srbima severno od Save i Dunava, da bi na kraju začinili sa novim ministrom finansija koji je sa samo 19 i po godina postao najmlađi brucoš u istoriji Stenforda koji je za tri meseca dao ispite prve godine sa prosekom A+...

Rešenja za ovi zemlju više ne postoje, bila je šansa za tako nešto pre dve decenije, ta šansa je propuštena. Trenutno jedino rešenje je da se preselim u Švedsku, Norvešku, Švajcarsku, Novi Zeland ili neku drugu slični socijalno prosvećenu državu.

Sada je situacija takva da je sve što valja budzašto rasprodato, da sve što je radilo, sada jedino što radi je da korodira i zarasta u korov. A da jedino rade banke, apoteke i birokratija koja nikada nije bilo glomaznija nego danas. A mi šta smo uradili, uradili smo to da smo postali banana republika koja je širom prihvatila najgori oblik liberalnog kapitalizma i kao takvi smo svoje završili, kao i svaka druga kolonija.
QFT

Jes da je oftopik ali kada već pominjete hleb, valjalo bi da beli hleb košta hiljadu dinara da se ljudi više ne truju tom "životnom" namirnicom.

Pa i ja bih voleo da su proteini 1000 din. od 2.5 kg da se svi dodatno zdravije hranimo...al nema nista od toga

***a, mogu u principu da se složim sa vama, ali sa toliko negativne energije nigde nećemo dogurati. Osim ako ste svi digli ruke od Srbije i odlučili da sreću potražite negde drugde - rAMA je vidim prelomio.
Ja još uvek nisam, ali ozbiljne se kanim da pod stare dane uzmem klinca pod mišku, pa sa suprugom zaždim u neku od gorepomenutim država (ako me prime - kontam da za 2 magistra farmacije sa 1 detetom mora negde da se nađe neko mesto).

Jes da je oftopik ali kada već pominjete hleb, valjalo bi da beli hleb košta hiljadu dinara da se ljudi više ne truju tom "životnom" namirnicom.

Od slusanja o politici zadnjih 10 godina samo pozelim da odem na koncert R.A.T.M. Narod je sada vec osamucen tako da ne bi digli pobunu ni da povecaju porez za 50%. Osamucen je preko medija, pre svega televizije. To sve spada u obrazovanje, bas da vidim kakva ce nam biti zemlja kada danasnji tinejdzeri dodju na vlast. Samo se nerviram, onda pustim RATM i uzivam..

hleb i mleko od seljaka kako bog reko, ne treba drzava od toga dinar da vidi. ja da se pitam hleb bi trebalo da bude 200 dinara, da gospoda u gradu malo osete kako je krvavo seljak za to radio

nije da ne podrzavam seljake ali brate mnogo kukate, o cemu mi pricamo, svake godine slusam price o malinama kako je to najbolje ... kako su ljudi glupi sto to ne sade (imam mali plac i vec duze vreme razmisljam sta da posadim) naruze me ljudi kao najgoreg kad krenem da preispitujem odluke o malinama......... da bi posle par meseci krenula kuknjava ..... niska cena otkupa, varaju ih itd itd .... brate ako te prevare jedne godine ... probas druge ponovo malo drugacije .... ali ovi nasi seljaci bez mozga vec 10 godina kukaju o malinama !!!! WTF

Da ne pricam da svi seljaci kukaju kako nemaju i kako ih drzava ne pomaze, a svi skoluju decu u beogradu i dobar deo njih kupuje stanove toj deci.

Nas seljak je proklet kao i prosecan srbin iz grada ne bi se udruzio sa komsijom nikad i sve bi dao da bude najveci seljak u selu a da drugi pate, nemam uopste sazaljenja na nase seljake, bilo je vreme kad su mogli sve da prodaj ui da predju u grad nisu to uradili i sad mi treba da ih zalimo ???

Takodje video sam svojim ocima koliko pojedini seljaci "rade" ajde njive svuda bleje prazne .... kad to pitam ... kazu ... pa nema para za sejanje, a onda ih pitam sto sadite jednogodisnje biljke ... da imam velike njive i nemam para za sadnju svake godine malo po malo bi sam zasadio orah .... lesnik .... sta god visegodisnje, pa .... kad naraste bice plodova u kontinuitetu, bez puno ulaganja, ali nece nas seljak tako ... on bi da posadi maline ili nesto tog tipa i da zaradi 10k eura godisnje cisto od 30 ari placa, vazi ali sutra.

Ali vazno je da se svaki dan sedi i pije rakija u neogranicenim kolicinama .... (ponekad se zapitam odakle im tolika rakija i koliko oni to para popiju svake godine) .... i kuka po ceo bogovetni dan samo kukaju

I ponovo da napomenem, nije seljacki radi mali niti lak .... ali da ocekuje da vozi mercedes u srbiji ..... salje decu u BG na skolovanje ili u inostranstvo nek zaboravi .... kad svima bude bolje bice i njima.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno