Šta je novo?

PDV sa 8 na 10 odsto (20%)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ove "mere" nemaju veze sa našom vlašću, sve se ovo radi po diktatu iz EU, MMF-a i sličnih organizacija, a mi već godinama slepo pratimo sve što se od nas zatraži, jer u suprotnom nećemo dobiti skupocene kredite...

Pare moraju da se namaknu od nekud, ja to pricam od promene vlasti :)

Ovako se testira izdrzljivost naroda... ali kad narod pukne nece paliti skupstinu i jahati konje ispred vec one u njoj.

Narod kakav je, sigurno nece na ulicu zbog 2% vise na racunare, pre ce da trazi porez na onog ko ima vise od 2, pa ce komsije da prijave sve koji imaju to zlo u kuci :D

Ovako se testira izdrzljivost naroda... ali kad narod pukne nece paliti skupstinu i jahati konje ispred vec one u njoj.

A to bi pomoglo isto toliko koliko je grcima pomoglo svakodnevno višegodišnje štrajkovanje, paljenje i promene više političkih partija, od kojih su sve na kraju igrale onako kako im se kaže sa strane :)

Ove "mere" nemaju veze sa našom vlašću, sve se ovo radi po diktatu iz EU, MMF-a i sličnih organizacija, a mi već godinama slepo pratimo sve što se od nas zatraži, jer u suprotnom nećemo dobiti skupocene kredite...
Ovo je glupost, da rade po diktatu otpustili bi 50% drzavnih i javnih sluzbenika, plate bi smanjili duplo svima (a ne 20% na sumu preko 60.000), gubitase i ostale rupe bez dna bi ugasili, monopole bi razbili ili bar ogranicili, itd.
Rade k'o i obicno po svom, nadajuci se da ce 100. put glava ipak uspeti da prodje kroz zid.

A racunari ce da idu na 20% sigurno

Da nesto razjasnimo, para u ovoj drzavi IMA, ali te pare nisu na pravom mestu, vec su te pare kod lopova koji su na nezakonit nacin zgrunili ogromne pare a drzava od toga nista videla nije. Sada lopovi/ljudi na pozicijama naravno nece da vrate te pare, niti da ih se odreknu, vec ce ponovo da uzjasu narod i stegnu im kajs, kako bi se iz njihovog dzepa nadoknadili gubici, tako je oduvek bilo, i vazda ce ostati. Svaki degenerik moze da poveca cene/porez kako bi zakrpio rupe, za tako nesto ne moras da znas sta je ekonomija, a kamo li budes strucnjak iz iste, to nije nikakakav ingeniozan predlog. Drzavne institucije su najkrivlje za trenutno stanje, jer se tamo po obicaju u velikoj vecini dzabalebari, 20% ljudi koji zaista nesto rade izdrzavaju parazite, naviklo se na stil zivota dok je Copavi bio ziv, radio ne radio svira ti radio, e to ce nam se obijati o glavu jos mnogo decenija.

Ne bih da ulazimo u politiku (moze tema da ostane u okvirima ekonomije i hardware-a) ali ni kod lopova nema para - nekoliko milijardi max.

ali ni kod lopova nema para - nekoliko milijardi max.
Ima itekako, pare su i dalje tu, nisu presle granicu, samo se ekipa uvek drzi zajedno, lopovi su udruzeni, ukradene pare nikada nece biti oduzete/vracene, narod ce uvek biti taj koji ce placati tudje cehove, dokle god ovakvo drzavno uredjenje bude postojalo, tako da je ovo sto pisem otkrivanje tople vode, nista sto vec nije nepoznato nisam napisao.

A kakvo bi po tebi bilo adekvatno rešenje, pošto vidim da za nešto ovako nisi?

Drzavne institucije su najkrivlje za trenutno stanje, jer se tamo po obicaju u velikoj vecini dzabalebari, 20% ljudi koji zaista nesto rade izdrzavaju parazite,

+ lopovski mentalitet = mladjani Krstic kao zrtveno jagnje za ovo sxxxxe

Ahhh Da nam je ovo uradio Dinkic kako bi zvonila zvona, setili se sa da kao i 5 oktobra podmetnu nekog " neupucenog i neobavestenog " :d

Poslednja izmena:
Ja sam mozda lud, ali za mene je dizanje svih poreza nevezano za temu:

treba mi para sto ne bi uzeo jos vise od drugih, drzava je najvecji monopol :)
E da vi tako mozete od svojih klijenata/poslodavaca: e suvise trosim napravio sam 15-toro dece i zato sada moja usluga/moj radi kosta X% vishe iskreno ko od vas to ne bi uradio da mu se moze ?:) Pa i da nemate decu :)

Da ne ispadne da branim aktuelnu vlast, pošto su mi odvratni svi od reda, ali nešto ovako je bilo očekivano, samo je bilo pitanje ko će prvi da povuče nogu i krene.
Vidim da pljujete državu koja samo uzima, mogu da kažem sa punim pravom. Ali, ovo je napravljeno od 2000. pa na ovamo kada su se uzimali krediti i stizale donacije, pa nikoga nije interesovalo što nam je sve nereformisano, privreda na nivou kasnih šezdesetih, a u državnu administraciju su primali koga su stigli preko veza i vezica.
Sad kad više nema para došao račun na naplatu i mora nešto da se uradi.
Šta biste vi?
Realno bi trebalo da se napravi dubok rez, ali ko za to ima 00?
Mislim, hajde... kako drugačije?
Ovde postoje dva rešenja: da se namakne više para i da sve ostane status quo ili da se ušpara nešto, uz administrativno povećanje prihoda, pošto ako niste znali, većina naših firmi proizvodi maglu koju nema kome da proda.
Mi smo prostim rečnikom rečeno nesolventni đuture, kao država, pa da bi jednog dana bili na nuli mora od svakog da se uzme po malo. Znam da nije fer da se npr. uzme od mene koji nikad nisam imao ni minus na računu i ne dugujem nikom ništa, ali mene niko ne pita za to.
Ne znam da li većina ljudi koji su ovde postovali radi ili ne, ali situacija je prilično *******a.

Nije to baš tako, može nam se. :)
Svako povećanje poreza, vodi u veću poresku evaziju (izbegavanje istog), to se u finansijskoj teoriji zove Laferova kriva.
Da, oni imaju, kako ti kažeš monopol, ali oni da mogu podigli bi pdv na 30 %, ali ne mogu, jer će onda priliv biti još manji nego što je danas.

Ja samo kazhem ako pdv bude 20% na kompove, kupujem prodajem ce od TV postati PC berza. za 2% se nista nece promeniti, tako da razumem sta zelis da kazes. Ali problem je sto ce hleb, mleko malo teze na crno preko kupujeprodajem.

Baš to.
Ja sam i rekao da je povećanje sa 8 na 10 zbog osnovnih životnih namirnica, jer tu definitivno može da se "uzme" od građana i delimično namakne još koja kinta za krpljenje. Koga boli uvo za kompjutere???!!!
Ovo sa povećanjem pdv-a i padom istog zbog bežanja u sivu zonu je realan problem, zato se i išlo na "siguricu", koliko god to bilo nepopularno.

Realno bi trebalo da se napravi dubok rez, ali ko za to ima 00?
Mislim, hajde... kako drugačije?
Ovde postoje dva rešenja: da se namakne više para i da sve ostane status quo ili da se ušpara nešto, uz administrativno povećanje prihoda, pošto ako niste znali, većina naših firmi proizvodi maglu koju nema kome da proda.

Nema kako drugačije. Penzije ne smeju da diraju zbog Krke, pa će onda preko PDVa - nisu smanjili penzije, ali će svima da uzmu 2% više na skoro sve što kupuju, naročito ti najsiromašniji slojevi. U principu, meni deluje kao kozmetička promena - 100-200m€ uštede je smešno naspram našeg godišnjeg deficita koji je 10+ x veći od toga. Uostalom, otpuštanjem 1! radnika koji ima 70.000 platu si uštedeo koliko i sa 35 njegovih kolega kojima si uzeo 2.000 od tih 70.000, tako da, ako su već rešili da zagrizu, bolje da su zagrizli u ono što je pravi problem a to nije visina državnih plata, nego njihov broj. Međutim, to je već previše opasno jer DIREKTNO gube glasače koji su ih i doveli na vlast obećanjem da će dobiti posao negde pri državi i da ništa ne rade. Isto važi i za ogroman procenat invalidskih penzija, subjencija partijski vođenim JP... ali da ne idem u politiku - računari su tu 18. rupa na svirali, a ko se nada švercu, može da računa i na sve veću represiju i kontrolu za suzbijanje istog. Primer carinici od juče, mada, i to kad bi se radilo kako treba, pa ne bi ostalo tri čistačice u celoj upravi carine koje nisu uzele neki dinar da se nešto preveze preko grane...

Kakve su nam marže inače i neefikasno poslovanje, bojim se da će cene samo otići od 10% do 20% gore kada i ako PDV na računare ode na 20. Što da se pokrije trošak poreza, što da se kroz maržu kompenzuje očekivano smanjenje prometa usled viših cena.

Ovo ko pred 2011tu, pa kada su rasprodali zalihe - izvinite, neće da bude povećanje.

Ono što MORA paralelno da ide sa ovim i što, ako se sprovede kako treba, može da ne ostane na kozmetici, su strukturne reforme u funkcionisanju budžetskih korisnika.
Ovo je nešto što je apsolutno nužno, što je trebalo uraditi još 2000., jer tada je bilo mnogo više para i lakše bi se podnelo. Penzioni fond, zdravstveno osiguranje, broj i struktura zaposlenih koji su na budžetu,... dosta toga tu treba da se preokrene za 180 stepeni.

Inače su marže sad tolike da bi stvarno mogli malo manje da gule. Recimo lep gest bi bio da trgovci subvencionišu kupovinu u svojim objektima, recimo ti dođeš da kupiš grafiku od 20k, a prodavac ti odmah vrati 10% kao znak dobrog poslovanja.

Baš bih voleo da vam recimo abacus kaže, pošto je postovao već ovde sa kakvim on maržama "dere" kupce, ili još bolje Chinaski jer znam da je on u Emmi-u, i da daju neku njihovu procenu koliko još meseci će raditi dok ne obezbede životnu egzistenciju i presele se u Dominikansku Republiku da uzivaju na peščanim plažama do kraja života, s'obzirom da su zaradili.

Problem je sto je gore nego 2000, jer je
1) drzavni aparat povecan nekoliko puta i sto je nazalost mnogima zivotni cilj da se u isti ugnjezde,
2) zaduzeni smo nekoliko puta vise nego 2000

cim nisu dirnuli penzije - znaci da NE MORA.
sada bas objasnjavam zeni - onog dana kada populacija 18-40godina bude izlazila 100% na biralista, tade ce se ova zemlja okrenuti prema njima. do tada, penzioneri kao najsigurniji biraci ce posredno i dalje krojiti sudbinu ove zemlje.

Marže će biti manje kada konkurencija bude veća, odnosno, kad tražnja bude manja. To određuje tržište i tu nema šta da se administrira, svako teži da maksimizuje svoju zaradu. Poenta je da država stvori ambijent u kome će konkurentnost biti povećana, pa će i marže kao posledica toga pasti.
Dok je ova država poluhermetički zatvorena marže će biti takve kakve su.

edit: @iznogood

Mora, ako ne misle da ostane na kozmetici. Ako se ne reformiše penzioni fond sa ovakvim negativnim prirodnim priraštajem smo kao država gotovi.

Poslednja izmena:
Bile marze vise ili nize sada nije toliko bitno, prodaja ce posle ovoga samo dodatno oslabiti. ;) A oni cije se plate ne oporezuju verovatno i manje trose na IT hardver od ovih cije se oporezuju... a Krstic clan cetiri upravna odbora. :)

Ne brinite se...

[YOUTUBE]Mg2nFNOu6R4[/YOUTUBE]

Bile marze vise ili nize sada nije toliko bitno, prodaja ce posle ovoga samo dodatno oslabiti. ;) A oni cije se plate ne oporezuju verovatno i manje trose na IT hardver od ovih cije se oporezuju... a Krstic clan cetiri upravna odbora. :)

Pa sve je stvar procene, ništa ne može da se garantuje.
Ovi koji su danas krojili novi "Maršalov plan" za Srbiju su procenili da će povećanje pdv sa 8 na 10% dati rezultat. Videćemo. To da će prodaja pasti je očekivano, bitno je samo da li će više pasti nego što je očekivano povećanje od pdv-a. Ja kad odem na svoju pijacu jasno vidim kakvo je stanje u državi, kartonskih kutija sa kojekakvom robom koliko god ti duša ište.
A što se tiče IT-a mislim da je u ovoj situaciji suvislo i pominjati.

Ali... Reforme MORAJU da se urade inače su nam deca (a verovatno i mi sami, zavisi koliko ko ovde ima godina) NAJ.B.LA!!!

Poslednja izmena:
Ako povecaju 2% sumnjam da bi to uticalo na pad prodaje, ipak se ne kupuje toliko skup hardver pa da to ima tolikog ucinka na cenu ali smanjenje plata definitivno hoce, na to sam mislio.

ps
Reforme moj da ne kazem sta, ovo je uvreda za normalne ljude koji nisu toliko zatucani da ne vide sve sto se desava.

Poslednja izmena:
Penzije ne smeju da diraju:
1) Ti ljudi jedva prezivaljavaju, uporedite prosecnu platu(budzetsku) i prosehnu penziju koja ide iz tog istog budzeta
2) Ti ljudi su za razliku od 70% sadashnjeg drzavnog aparata(koji apsolutno nista ne rade vec 5-10godina) zaradili te plate(kada je postojala neka industrija gradilo se radilo se) i uplacivali u penzioni fond
3) Ti ljudi su najverniji biraci

ne govorim ja o prosecnoj peMziji, vec od onima iznad proseka.
mogli su sve penzije preko 40k da oporezuju, kao sto su i plate - ali nisu.

Marže će biti manje kada konkurencija bude veća, odnosno, kad tražnja bude manja. To određuje tržište i tu nema šta da se administrira, svako teži da maksimizuje svoju zaradu. Poenta je da država stvori ambijent u kome će konkurentnost biti povećana, pa će i marže kao posledica toga pasti.
Dok je ova država poluhermetički zatvorena marže će biti takve kakve su.

Evo ja ti tvrdim da se to neće dogoditi, s'obzirom da je konkurencija već sad prevelika za ovo naše grandiozno tržište, a marže još čekam nekog da vam kaže kolike su da ne bude da ja dajem informacije iz druge ruke.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno