Šta je novo?

PDV na racunare 8% ili 20% ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

abacus

Čuven
Učlanjen(a)
24.11.2004
Poena
650
Izvinjavam se moderatorima....ako nadju za shodno neka premeste temu gde treba...a pitanje je da li neko zna da li se menjala i stopa PDV-a na racunare i racunarsku opremu sa 8% na 20% u skladu sa novim odredbama Vlade Republike Srbije ?

E bas sam i ja hteo da postavim temu...zanimalo bi me da li neko ima pouzdanu informaciju?

PDV će se povećati sa 18 na 20% što znači na sve proizvode za koje je PDV 18% tako da računari ne bi trebalo da spadaju u ovu grupu. Ne bi imalo smisla povećavati PDV na računare, jer smo ionako u zapećku IT sveta.

Poslednja izmena:
PDV će se povećati sa 18 na 20% što znači na sve proizvode za koje je PDV 18% tako da računari ne bi trebalo da spadaju u ovu grupu. Ne bi imalo smisla povećavati PDV na računare, jer smo ionako u zapećku IT sveta.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=09&dd=10&nav_id=641900
Vlada je danas donela odluku da opšta stopa poreza na dodatnu vrednost (PDV) bude povećana od oktobra sa 18 na 20 odsto, ali se za mala i srednja preduzeća od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plate tek kada robu naplate.

Snižena stopa PDV-a od 8 odsto na sve životne namirnice je zadržana, kako bi se očuvao standard građana.

Ne bi trebalo, al' to ne znaci da im nece pasti na pamet.

Stara vlada nije donela to o manjem porezu zato sto voli svoje gradjane ili je bila zabrinuta za IT opismenjavanje naroda, vec je najveci IT tajkun bio njihov finansijer , pa su tu nasli neki dil , e sad zavisi kakvi interesi stoje iznad nove vlasti. Sve njih mnogo zabole za nase probleme.

kako bi se očuvao standard građana.........?????????????????????

nemogu da izdržim,samo neznam dal da se smejem ili da plačem

^ Predlozi bolje resenje ako umes, verujem da ce saslusati :)

Fascinantno, nigde nema zvanicne informacije svuda kazu sa 18-20%, za hranu ostaje 8%, nema nista za pc-e, knjige........

i da ostane na 8% ovo povecanje sa 18% na 20% povecava racune i troskove, a to dize cene svega, hrane, pc-a, knjiga...

Čekajte samo, doći će to i do 25% ... pa i do 30%. Državi nikad dosta para.

vidite, nema zvanicnog obavestenja jer je Vlada usvojila PREDLOG zakona, koji moze i ne mora da bude usvojen u Skupstini. E sad, da smo normalna zemlja, svako od nas bi trebalo da posalje jedan angry mail svom zastupniku/poslaniku u kojem naglasava da nije dobro da se poveca pdv na racunare i takva jedna akcija bi prosla savim sigurno. Ali...

vidite, nema zvanicnog obavestenja jer je Vlada usvojila PREDLOG zakona, koji moze i ne mora da bude usvojen u Skupstini. E sad, da smo normalna zemlja, svako od nas bi trebalo da posalje jedan angry mail svom zastupniku/poslaniku u kojem naglasava da nije dobro da se poveca pdv na racunare i takva jedna akcija bi prosla savim sigurno. Ali...

A ebi ga, nije dobro povecanje poreza ni na sta, nisu racunari nista posebno iako cesto ih neki tako predstavljaju kad im odgovara.

Da budemo iskreni, porez na promet je bio 20% pre X godina, pa smo preziveli... Dobro, vecina je prezivela :rupa:

Upravo sam preko Twittera posalo pitanje Ministarstvu finansija koje mi je odgovorilo da porez od 8 posto ostaje na racunare!!!!! E sad, ako lazu mene, lazem i ja vas, ali prema brzini odgovora, nadam se da je tako.

Da budemo iskreni, porez na promet je bio 20% pre X godina, pa smo preziveli... Dobro, vecina je prezivela :rupa:

koji nije imao veze sa pdv-om al dobro

bitnija je ona stvar da ce pdv da se placa po naplati prodate robe, a ne da ja finansiram drzavu 6-12 meseci u proseku ... kako to niko ne spominje, bitnije je to od povecavanja pdv-a koje su najavili pre 2 godine

Pa ne spominje niko zato što to dotiče one koji imaju firmu/firmicu i plaća PDV unapred, nama koji nemamo ništa ne znači ;) zar ne? Nas dotiče direktno poskupljenje svega za još 2% i više. Ali svakako pozdravljam tu odluku, zvuči mi logično i bolje, valjda će olakšati malo kome to znači.

Stara vlada nije donela to o manjem porezu zato sto voli svoje gradjane ili je bila zabrinuta za IT opismenjavanje naroda, vec je najveci IT tajkun bio njihov finansijer , pa su tu nasli neki dil , e sad zavisi kakvi interesi stoje iznad nove vlasti. Sve njih mnogo zabole za nase probleme.

Kako lepo sročeno. A niko ne priča o detaljima, pogotovo o kompjuterima, jer svakoga najviše svrbi tih 2% opšte stope. Povećanje je neopravdano, naravno, ali je dobro što su ga uveli, samo da čujem kakvo će posle da bude opravdanje što para nigde nema. A pozdravljam i naplatu posle prodaje robe. Osim što je normalno, mislim da će dosta da učini da živne trgovina. Nama bez firmi možda zvuči beznačajno, ali to bi trebalo da omogući da i naše firme počnu da drže lager, plus da firme lakše isplaćuju zarade, a to je bitno svakome.

Problem je samo što ne čuh da ove mere prate i mere za smanjivanje rasipništva, kao što je držanje max 7-8 ministarstava, ukidanje službenih automobila, ukidanje plaćenih troškova puta i boravka za poslanike, plate u državnim firmama na nivou mogućnosti same države, potpuna transparentnost troškova i mnogo toga drugog. Džaba 2% veći PDV ako će da se troši na držanje 2 ministra sa istim nadležnostima. Svi su isti.

I da me kUdtiHaEX ne proziva ;), evo mojih predloga:
1. Statistička prosečna plata da se obračunava samo od plata običnih radnika/činovnika, bez menadžera, direktora, itd. I to samo u privatnom sektoru (da država ne bi naduvavala prosek nebuloznim državnim platama koje svi treba da plaćamo).
2. Da prosečna plata u državnim firmama ne može da bude iznad proseka iz tačke 1.
3. Da najveća plata u državnoj firmi, računajući sve pozicije, ne može da bude preko 3 prosečne plate, uz zadovoljavanje uslova iz tačke 2.
4. Da poslanici, ministri, direktori agencija i ostali iz Vlade imaju zamrznute plate na nivou proseka iz tačke 1.
5. Da država, na svakih 10 zaposlenih u privatnom sektoru, može da ima 1 zaposlenog, ne računajući policiju, vatrogasce, lekare i prosvetare.
6. Da se iz budžeta prvo izdvajaju pare za sektore navedene u stavci 5, a poslanicima i ministrima skroz na kraju, ako nešto ostane.
7. Da državne firme ne mogu da budu sponzori bilo čega, samo direktno Vlada.
8. Da policija radi svoj posao u iskorenjivanju bahatosti, naročito kada je su u pitanju nepropisno parkiranje, urlikanje na ulici, mlataranje rukama, pljuvanje, pušenje i pretnje.
9. Da prvo ročište u svakom sudskom postupku mora da bude održano u roku od 7 dana, a dalje najmanje na svakih 30 dana.
10. Da napadi na policiju, vatrogasce, lekare i prosvetare budu tretirani kao ugrožavanje opšte bezbednosti i posebno kažnjivi.
11. Da zloupotreba položaja iz stavke 7 povlači minimalnu kaznu od 10 godina zatvora.
12. Da srednja (stručna) škola bude obavezna, a master na neki način forsiran.
13. Da se polaže državna matura koja će da zahteva poznavanje najmanje 2 "svetska" strana jezika.
14. Da se utvrdi i objavi tačna "ekonomska cena" za sve sfere koje država dotira (prevoz, grejanje, itd).
15. Da se uvede kompletna e-Uprava, uključujući i zdravstvo i prosvetu.
16. Da svakog člana Vlade možemo da kontaktiramo na e-mail, a sve poslove kao što su državljanstva, izvodi, potvrde, građevinske dozvole, otvaranje firmi i gomila drugog, može da se odradi uz nekoliko klikova na sajtu.
17. Da svaki zakon ima jasno definisane kazne, a svaka pozicija u državnoj firmi jasno definisanu odgovornu osobu.
18. Da se donese zakon po kom kompletan državni aparat ne može da košta više od 10% BDP-a, a u protivnom da taj isti aparat odmori bar 10 godina.
19. Da se donese zakon po kom se svakog 1. u mesecu svakoj firmi (državnoj ili privatnoj) sa računa skidaju pare za isplatu zarada zaposlenima (prema ugovorima koji bi postojali u elektronskom obliku, da se tačno znaju svi uslovi koji bi trebalo da budu i tipski). Ako neka firma zbog toga ode u minus, da se automatski aktivira kredit i na vrata pošalje finansijska.
20. Da svaka Vlada koja planira da potroši više nego što ima ("deficit u budžetu") bude odmah pohapšena.
21. Da izbori za sve pozicije budu na najviše 3 godine, a da se glasa elektronski i bez "žigosanja" glasača čime se oni unapred optužuju, osuđuju i kažnjavaju za pokušaj duplog glasanja koji nikad nisu ni počinili.

Imam još puno, puno ideja, uključujući i kažnjavanje firmi koje ne ispunjavaju obaveze na štetu korisnika - kada neko nema telefonski signal, pristup Internetu, televiziju, struju, vodu... Ali već su se svi smorili. A i moderator će i ovako sigurno da me briše.

U svetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo, tamo svako radi ono sta hoce... :)

Kako lepo sročeno. A niko ne priča o detaljima, pogotovo o kompjuterima, jer svakoga najviše svrbi tih 2% opšte stope. Povećanje je neopravdano, naravno, ali je dobro što su ga uveli, samo da čujem kakvo će posle da bude opravdanje što para nigde nema. A pozdravljam i naplatu posle prodaje robe. Osim što je normalno, mislim da će dosta da učini da živne trgovina. Nama bez firmi možda zvuči beznačajno, ali to bi trebalo da omogući da i naše firme počnu da drže lager, plus da firme lakše isplaćuju zarade, a to je bitno svakome.

Problem je samo što ne čuh da ove mere prate i mere za smanjivanje rasipništva, kao što je držanje max 7-8 ministarstava, ukidanje službenih automobila, ukidanje plaćenih troškova puta i boravka za poslanike, plate u državnim firmama na nivou mogućnosti same države, potpuna transparentnost troškova i mnogo toga drugog. Džaba 2% veći PDV ako će da se troši na držanje 2 ministra sa istim nadležnostima. Svi su isti.

I da me kUdtiHaEX ne proziva ;), evo mojih predloga:
1. Statistička prosečna plata da se obračunava samo od plata običnih radnika/činovnika, bez menadžera, direktora, itd. I to samo u privatnom sektoru (da država ne bi naduvavala prosek nebuloznim državnim platama koje svi treba da plaćamo).
2. Da prosečna plata u državnim firmama ne može da bude iznad proseka iz tačke 1.
3. Da najveća plata u državnoj firmi, računajući sve pozicije, ne može da bude preko 3 prosečne plate, uz zadovoljavanje uslova iz tačke 2.
4. Da poslanici, ministri, direktori agencija i ostali iz Vlade imaju zamrznute plate na nivou proseka iz tačke 1.
5. Da država, na svakih 10 zaposlenih u privatnom sektoru, može da ima 1 zaposlenog, ne računajući policiju, vatrogasce, lekare i prosvetare.
6. Da se iz budžeta prvo izdvajaju pare za sektore navedene u stavci 5, a poslanicima i ministrima skroz na kraju, ako nešto ostane.
7. Da državne firme ne mogu da budu sponzori bilo čega, samo direktno Vlada.
8. Da policija radi svoj posao u iskorenjivanju bahatosti, naročito kada je su u pitanju nepropisno parkiranje, urlikanje na ulici, mlataranje rukama, pljuvanje, pušenje i pretnje.
9. Da prvo ročište u svakom sudskom postupku mora da bude održano u roku od 7 dana, a dalje najmanje na svakih 30 dana.
10. Da napadi na policiju, vatrogasce, lekare i prosvetare budu tretirani kao ugrožavanje opšte bezbednosti i posebno kažnjivi.
11. Da zloupotreba položaja iz stavke 7 povlači minimalnu kaznu od 10 godina zatvora.
12. Da srednja (stručna) škola bude obavezna, a master na neki način forsiran.
13. Da se polaže državna matura koja će da zahteva poznavanje najmanje 2 "svetska" strana jezika.
14. Da se utvrdi i objavi tačna "ekonomska cena" za sve sfere koje država dotira (prevoz, grejanje, itd).
15. Da se uvede kompletna e-Uprava, uključujući i zdravstvo i prosvetu.
16. Da svakog člana Vlade možemo da kontaktiramo na e-mail, a sve poslove kao što su državljanstva, izvodi, potvrde, građevinske dozvole, otvaranje firmi i gomila drugog, može da se odradi uz nekoliko klikova na sajtu.
17. Da svaki zakon ima jasno definisane kazne, a svaka pozicija u državnoj firmi jasno definisanu odgovornu osobu.
18. Da se donese zakon po kom kompletan državni aparat ne može da košta više od 10% BDP-a, a u protivnom da taj isti aparat odmori bar 10 godina.
19. Da se donese zakon po kom se svakog 1. u mesecu svakoj firmi (državnoj ili privatnoj) sa računa skidaju pare za isplatu zarada zaposlenima (prema ugovorima koji bi postojali u elektronskom obliku, da se tačno znaju svi uslovi koji bi trebalo da budu i tipski). Ako neka firma zbog toga ode u minus, da se automatski aktivira kredit i na vrata pošalje finansijska.
20. Da svaka Vlada koja planira da potroši više nego što ima ("deficit u budžetu") bude odmah pohapšena.
21. Da izbori za sve pozicije budu na najviše 3 godine, a da se glasa elektronski i bez "žigosanja" glasača čime se oni unapred optužuju, osuđuju i kažnjavaju za pokušaj duplog glasanja koji nikad nisu ni počinili.

Imam još puno, puno ideja, uključujući i kažnjavanje firmi koje ne ispunjavaju obaveze na štetu korisnika - kada neko nema telefonski signal, pristup Internetu, televiziju, struju, vodu... Ali već su se svi smorili. A i moderator će i ovako sigurno da me briše.

Ja cu da sacuvam ovo.

Svaka čast!!!

Samo to ću da prokomentarišem

ali se za mala i srednja preduzeća od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plate tek kada robu naplate.

Ne mogu da verujem koliko su ljudi kratkog pamćenja, pa tako se i radilo pre 10 godina sa Izjavama za porez na promet koji je i bio 20 posto, i 3 posto savezni porez, i onda u Mlađa i njegova banda uveli pDV i plaćanje unapred, a sada taj isti usranko reklamira sebe kako će da uvede da se PDV plaća posle naplate ...

PA DAL BRE MOGUĆE !!!! PA KAKO MU USPEVA; SVE MU EBEM ....

I uveo bih i evro, ili neku drugu valutu ... jer realno, svi plaćamo sve bar 10 posto skuplje jer imamo dinar za koji se ne zna u 3 mesdeca kako će plutati ....

Ja kad uzimam robu, na avans imam nakveći rabat, na 10 dana manji, na 30 dana još manji, na 90 dana (dugo sarađujemo, pa iako zbuči kao SciFi, mogu da dobijem 90 dana) idemo na kurs. Na fakturi mi je izražena krajnja cifra u evrima po srednjem kursu, i posle 90 dana plaćam tu cifru x srednji kurs na taj dan ... naravno, uz minimalni rabat.

Ali, nekom odgovara da duguje milione u dinarima, naplaćuje u evrima, onda evro ode sa 100 na 118, i on automastki duguje skoro 20 posto manje .... i plati pola ... i država srećna ... a on čeka posle da ode na 130 da plati ono pola od pola ... ijoš mu se deo duga otpiše ... a nas male ebe ko kako stigne .... stigne opomena za 20 000 neplaćenih doprinosa, a oni što duguju milione, nikom ništa ...

Poslednja izmena:
koji nije imao veze sa pdv-om al dobro

Ne razumem se ja u to, ali kontam da je bilo uracunato u cenu, bez obzira na sistem i nacin naplate.

Imas dobre ideje, ali treba biti realan - pa Ministar prosvete govori 'celo vreme' i 'obadva', a da ne govorimo o pismenosti sirokih narodnih masa. YU i English puna kapa.

Tema je skrenula u "da sam ja neka vlas', ja bi'..."

Ne znam ko je tu sa kim tvitovao, ali sanse da porez na IT opremu ostane 8% se granice sa nemogucim. Sa ovolikim budzetskim deficitom, potpuno nerealno ocekivanje - stavise, dizanje stope na 20% ce verovatno biti iskorisceno da se oni koji su se "prosvercovali" vrate "u normalu". Mozda preskoce invalide i slicne ugrozene grupe, svi ostali idu pod noz. Kad nisu nizu poresku osnovicu za decju opremu hteli da izglasaju, o cemu dalje diskutovati?! :mad:

Prodaja it opreme nikad nije bila niza (kao i prodaja automobila, goriva i mnogih drugih stvari, ali to sad nije tema) zbog jako loše ekonomske situacije, pa zato ne verujem da ce podići pdv zato što bi tako još više ubili prodaju i zatvorili mnoge male radnje. Kad je jedan Pakom uspeo da propadne, one radnjice nema šanse da posluju pozitivno ako se cena svega poveća za 12%, zato što i ovako posluju sa minimalnom maržom jer je prodaja jadna.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno