Šta je novo?

PDV bezobrazluk...

• Začetnik teme connta
  • Datum pokretanja
C

connta

Guest
znaci ovo je zaista mnogo... cak i za Srbiju... dakle odem ja u cetvrtak sa ortakom da kupi on DVD za komp i kao da mu ja preporucim jer se on ne razume i sta ti ja znam... elem, razmislim ja lepo polako DVD ko DVD nemoze da bude preko 20E (tipa neki LG) negde je 18E negde 22E u sustini nebitno skroz i naidjemo mi na "Monitor" to nam bilo usput i sad znam ja da su oni najgori lopovi i uvaljivaci ALI udjemo mi, dobar dan dobar dan, jel imate to i to (LG DVD)... ima... kolko para 2400din... (!!!) i ja naravno prokomentarisem "da nije to malo mnogo" a oni ce meni "pa znas sinak PDV, skocile cene"... e sad PDV je 18% (mada realno je mnogo manje al' nebitno jer to je porez na DODATU VREDNOST a ne na ceo iznos) a cena LGa pre PDVa bila je 1600 din (maksimum) a sad je 2400... to je 50% vise... (!!!) jebo ih PDV i zemlja Srbija gde svi gledaju da te *****u za jako male pare...

dalje isli smo jos po nekim firmama tu u krugu kod Vuka i svuda ista fora, neki manje bezobrazni, neki vise... mada "Monitor" je ispao vrh... i jedva ti nadjem LG DVD u PC Impulsu za nesto malo preko 1600 din...

neznam za vas al' meni je ovo ostavilo do jaja utisak... :(

Ja se ne brinem preterano. Svi smo mi znali da ce neke cene da odu i previse. Trzistu treba neko vreme da se sredi, da konkurencija ucini svoje. Realno cena od 2400 je mnogo, opet ova za 1600 je u najmanju ruku cudna, ali ajde. Docice sve na svoje mesto, polako. Bas sutra u firmi radimo popis i formiramo cene. Bas me zanima koliko ce da budu DVD playeri :)

Neverujem da je bila bash oko 1600din pre ce biti oko 1900din.
A i uostalom te navedene cene su i pre bile bez poreza na promet, samo je sada razlika da oni moraju da ti naplate porez (PDV) a i vise nema komponenti na koje se ne placa porez. Nema vise ko pre bez racuna i sl.

Poslednja izmena:
Našao si kad` da kupuješ... :d

Što ih nisi malo cimao za inspekciju i sl.

Treće, nazoveš ih telefonom i kad ti kažu koja je cena (1600) ti ih "zamoliš" da provere još 1x. Na sve ovo dodaš: "Ja nisam iz BG-a, pitam de ne bude posle da treba nekog da :whip: !

:wave:

Što ih nisi malo cimao za inspekciju i sl.

ma radio sam to ranije... :) svima sam se najebavao majke... ortaku cale radi u sanitarnoj inspekciji i to je neko jace mudo a zna sve od trzisne do finansijske... jedno vreme su me izbacivali iz radnji pogotovo ovi sto valjaju telefone... tu ako ne nadjes 300 stvari koje nisu u redu neces nigde... :)

sad mi vise smor... imam kombinacije kod ortaka koji mi daju po dilerskim medjutim niko nije bio u beogradu sada kad se to kupovalo a i nije neka kupovina, DVD... tu nemoz da ustedis preko 200din...

Pa naravno da je tako...
Ali, mi smo Evropska Srbija, zasta smo glasali to smo dobili.

PavleB je napisao(la):
Pa naravno da je tako...
Ali, mi smo Evropska Srbija, zasta smo glasali to smo dobili.

nije bas tako... ***** ga daleko je od idealnog (idealno, ha ha) ali mozda je ovako najbolje jer sad ovi koji su na vlasti vise nikad nece... zato sto ce da dodju radikali... weeee... sjebasmo se za Olimpijadu... :)

connta je napisao(la):
...jedno vreme su me izbacivali iz radnji pogotovo ovi sto valjaju telefone...

To sigurno oni što valjaju "oriđinale"! :mad: Na takve više ni telefon (fixni) više ne trošim. Neka propadnu. Biće lepši grad...
BTW, Ako ću da kupim mob. izbor mi se svodi na 3 radnje. Roaming, Tehnomarket i ComTrade. ;)

Iz principa bih ih smarao sa inspekcijom, samo zato što su me iscimali da dođem do njih. Ako mi telefonom kažu 1 cenu a posle 1h kada dođem do njih dgugu - to je otimačina! Kao da je neko pokušao da ti otme (u ovom slučaju) 800Din!
1x sam "samo" doživeo tako nešto, što je, sudeći po iskustvima ovde iznešenim, izuzetno uspešan procenat.

Samo što i Roaming prodaje Vodafone i slične telefone, pored onih legalnih.

Srbija medju shljivama. E jos da ta cuvena inspekcija prema svima ima iste arsine! Neka zaredjaju po privatnicima, da se vidi da li su im radnici prijavljeni ili ne. E tu bi namlatili pare za budzet. Danas svaka shusha moze da otvori "firmu". Ajd pitajte koliki je depozit u Germaniji za otvaranje firme i cemu sluzi? Sluzi da ako firma pukne, imas s cime da isplatis radnike dok ne dobiju novi posao. A kod nas?Moja zena radi u "cuvenoj" banci koja pocnje sa ...... Teraju ih da rade po 10h dnevno i to na usmeno naredjenje direktora. Inspekcija pri tome i ne pomislja da dodje da proveri istinitost. Rade i nedeljom a pri tome im se nista dodatno ne place vec su im smanjili plate za 5%. Zato su direktori sebi podelili bonuse od po par stotina hijada dinara. Strasno.

Kod nas je depozit 5 000 $ za preduzece + diploma u struci...ali ne sluzi za isplatu radnika.

pdv je super stvar u teoriji :) kad bi se sve primenjivalo 50%od onoga kako treba bilo bi svima sjajno jer ne bi vishe bilo divljaka koji ne placaju porez (ja takve najvishe lichno mrzim :)) oni koju su i ranije radili kako treba pdv ne pogadja uopshte...

to za banke se ne chudim... pa shto nam je gosn dinkic pogasio/privatizovao sve banke? sigurno da bi nam bilo lepshe :) mada generalno ti banakari su kao zelenashi najgori samo shto su legalni :d

Plata moje zene je 10.000 din, za 240 radnih sati. Zelenasi su management, a ne radnici.

Radi za 10000 din u banci ? Ne mogu da verujem. Koja je to banka ?

Brate ja bi pre svojoj zeni vezao obe noge za kuhinjski sto, da ne izlazi iz kuce, nego sto bi joj dopustio da je ceo mesec maltretiraju na poslu po 10 sati za 120 evra.

Cuo sam za slucaj da u jednoj renomiranoj francuskoj banci So......te Ge.......l sluzbenice imaju po 17000 do 19000 hiljada, rade ko konji i svi su do bola nezadovoljni, ali ovo za 10k dinara je stvarno dno.

PavleB je napisao(la):
Kod nas je depozit 5 000 $ za preduzece + diploma u struci...ali ne sluzi za isplatu radnika.

Greska, nije vise 5000$, sada je 500$.

lolek je napisao(la):
Cuo sam za slucaj da u jednoj renomiranoj francuskoj banci So......te Ge.......l sluzbenice imaju po 17000 do 19000 hiljada, rade ko konji i svi su do bola nezadovoljni, ali ovo za 10k dinara je stvarno dno.

Jedni prema drugima se odnosimo kao stoka (odnos poslodavac-radnik), sto bi nas stranci tretirali drugacije?

pa sta ocekivati, neki su jedva docekali PDV da kradu pare, bas taj primer koji je connta naveo. Uzeo je taj DVD pre novaka, nabio mu cenu do bola i zna da sad svi imaju para i samo ceka neku ovcu koja nema pojma ni sta je tacno PDV i toj ovci ce da proda po xyz dinara vise...

Sto se plata tice, ovde u NS-u je 200 do 250e dobra plata :S:

Hajde malo stišajte strasti i pustite da se stvar iščisti za 2-3 meseca pa da vidimo kako je zaživeo PDV i koliko ima mesta za očigledne mahinacije. Stanje može da bude samo bolje od postojećeg nikako gore.

Maul je napisao(la):
Greska, nije vise 5000$, sada je 500$.

To mozda od prvog, pre 2 meseca je bilo bas toliko.
Doduse to se odmah izvadi...ali...

+ ostaje kao obaveza diploma u struci, a to znaci da ne moze svaka SHUSHA da otvori firmu, to je gore neko rekao.

Ljudi nece da shvate da STR,SZR nisu FIRME.

Firma = Preduzece.

SuperStarr je napisao(la):
To sigurno oni što valjaju "oriđinale"! :mad: Na takve više ni telefon (fixni) više ne trošim. Neka propadnu. Biće lepši grad...
BTW, Ako ću da kupim mob. izbor mi se svodi na 3 radnje. Roaming, Tehnomarket i ComTrade. ;)

.
1. Comtrade ha!
2. Tehnomarket ha, ha!
3. Roaming ha,ha,ha!
U Comtrade iz principa ne kupujem, jer se "prave" da su uvoznici, a verovali vi ili ne i oni kupuju telefone iz oglasa od likova sto ih svercuju.
Moj dobar ortak kupio nov telefon od "takvog" dilera i samo ga isprobao 1 dan i shvatio da mu se ne svidja, da oglas da ga proda i pogodi ko mu se javio: neko iz Comtrade-a!
(to je bilo pre jedno 2-3 godine)
Tehnomarket, price o njima ne znam iz prve ruke, pa necu nista da kazem.
A Roaming, moji omiljeni prodavci, ko je kupovao kod njih pa nesto krenulo nizbrdo zna o cemu pricam:
Kod njih garancija postoji samo u reklami, na 1001 nacin ce pokusati da dokazu da si ti kriv sto ti je crkao ili se pokvario telefon, bilo softverski (na sta cak i najmanje firme daju garanciju) bilo hardverski, sto se od njih i ocekuje kad puknes toliko para (opstepoznato je da su jedni od skupljih).

Prvo, Roaming (sigurno) i Comtrade (ja mislim) nabavljaju Nokia telefone u Alpha Copy-u...Menadzera Alpha Copy-a, Mr Alkis-a (inache manager-a Nokia companije za SICG) znam i lichno i znam 100% da je to tachno...
Sa druge strane, ja stvarno nemam pojma odakle ti takve gluposti da Comtrade nabavlja telefone iz oglasa...Mislim, te fore:"Ortak mog ortaka, pa njegova baba" ostavi za neko drugo mesto, ovo su vrlo ozbiljne optuzbe...I prekinite da lupetate bez dokaza...Jeste, bash bi neko okrenuo tvog ortaka i rekao mu:"Slushaj sinak, ja sam iz Comtrade i hocu da kupim od tebe telefon, poshto mi valjamo posle sve to kao novo"...Ae pali i ne lazi vishe...I reci tvom drugu isto....

Poslednja izmena:
a c a je napisao(la):
1. Comtrade ha!
2. Tehnomarket ha, ha!
3. Roaming ha,ha,ha!
U Comtrade iz principa ne kupujem, jer se "prave" da su uvoznici, a verovali vi ili ne i oni kupuju telefone iz oglasa od likova sto ih svercuju.
Moj dobar ortak kupio nov telefon od "takvog" dilera i samo ga isprobao 1 dan i shvatio da mu se ne svidja, da oglas da ga proda i pogodi ko mu se javio: neko iz Comtrade-a!
(to je bilo pre jedno 2-3 godine)
Tehnomarket, price o njima ne znam iz prve ruke, pa necu nista da kazem.
A Roaming, moji omiljeni prodavci, ko je kupovao kod njih pa nesto krenulo nizbrdo zna o cemu pricam:
Kod njih garancija postoji samo u reklami, na 1001 nacin ce pokusati da dokazu da si ti kriv sto ti je crkao ili se pokvario telefon, bilo softverski (na sta cak i najmanje firme daju garanciju) bilo hardverski, sto se od njih i ocekuje kad puknes toliko para (opstepoznato je da su jedni od skupljih).

I ja mogu da se predstavim kao "neko i Comtrade"-a kome i kad god hoćeš!
Ko zna ko je bio čovek kome je on prodao telefon. Da mu nije pokazao radnu knjižicu? :d Baš ti je argument... :S:
Druga stvar: Kako to da uz Nokia i SonyEricsson telefone dobiješ originalne kutije ... sve što bi daobio kada bi kupovao telefon kod ovlašćenog prodavca u EU?

Sa Tehnomarket-om nisam imao iskustva ali neki u mom okruženju jesu. Niko od njih mi se nije požalio da je kupio "telefon sa mreže" u nekoj njihovoj radnji.

A sa Roaming-om si stavro prelio čašu. Ajde da pričaš nekom drugom ali gde nađe meni, u Decemburu su mi popravili 2 telefona (Siemens), koje sam, BTW, ja sjebao! 1 od ta 2 je bio još 3 dana u garanciji! Misliš da su mi rekli nešto? Završili su ga za dan, na moje (prijatno) iznenađenje!

-Dobar dan.
-Dobar dan.
-Kako mogu da vam pomognem?
-...
-Je li telefon u garanciji?
-Jeste.
-Ostaviće te i nju sa telefonom.
-...
-Zvaćemo vas kada telefon bude gotov.
-Hvala, doviđenja.
-Doviđenja, prijatno.

Tako se to radi, najzad da se osetim makar na tren da živim u evropi.

Još 1 bitna stvar je da ovo priča samo prosečan "korisnik" iz svog ličnog iskustva, ne bavim se (pre)prodajom telefona, baterija, ne radim ni u jednoj od gore spominjanih firmi, jednostavno, nemam interesa da bilo koga lažem i da mu mažem oči.

Da aco, sigurno se javio lik i rekao.. e super, znas ja sam predstavnik Comtrade-a i mi kupujemo takve svercovane telefone, super i ako su stari koji dan, taman je cena manja ?!?!

Alo.. jesi li ti razmisljao kada si ovo napisao ?

Ako je lik iz CT, moze tamo samo da radi, sigurno ne radi za racun CT.

Nemam nista sa CT niti ih nesto gotivim, ali sam siguran da si nesto opako pogresio.

Pozdrav!

PavleB je napisao(la):
....Firma = Preduzece......

Samo mala ispravka, uprkos cestom izjdnacavanju ova termina, oni nisu isti.

Preduzece = ... organizaovano i svrsihodno delovanje ljudi u cilju ostvrarivanja tra la la.... perdpostavljate kako vec ide.
Firma = .... natpis sa imenom preduzeca, logo, sadrzi ime preduzeca, ime vlasnika , adresu itd. Ne secam se tacne definicije.
Samo da skrenem paznju, kad vec govorimo ozbiljno.

Pozdrav Dule!

borab je napisao(la):
E jos da ta cuvena inspekcija prema svima ima iste arsine! Neka zaredjaju po privatnicima, da se vidi da li su im radnici prijavljeni ili ne. E tu bi namlatili pare za budzet.

Koja bre inspekcija, pa oni su gori lopovi od privatnika. Bre, sve to korumpirano do bola. Ista je i murija, a o carini da ne pricamo. Zna li neko nekog carinika koji je podstanar i jedva sastavlja kraj sa krajem, nema ni jednog. Svi zive na veliko i nasiroko, kao sve im je to od drzavne plate, kako da ne.
Onomad, kada je sav srpski zivalj mrzeo KlinGtona zato sto nas je bombardovao, moj komsija ga je posle zamrzeo zato sto posao nije obavio do kraja. Kaze: nema gore i prokletije nacije od srpske. Covek u pravu.
U ostalom, cim dobijem diplomu palim odavle. ,)

U ***, al' sam otis'o u offtopic, sta da radim, ponela me nervoza i osecaj nemocnosti prema svemu u ovoj zemlji sto moze da se promeni, ali one koji to mogu, boli ona stvar da to ucine. Izvinjavam se na offtopicu.
Kupovina u firmama mi se gadi. Kupujem samo kada nemam drugog izbora.
Prosle godine, skupim ja neku kintu za graficku (***. student, nema se para :) ) okrenem firmu gde sam nasao kartu da mi potvrde cenu iz cenovnika (da se ne desi da odem, pa da se izblamiram) i oni mi potvrde cenu iz cenovnika. Ponesem taman kol'ko treba i dodjem tamo. Kad ono da se plati, cvrc, jos 20% poreza. Ja ih gledam, ne mogu da verujem i krenem u raspravu. "Covece, rekoste mi preko telefona pre sat vremena da je toliko i toliko karta, kakav bre porez?!" "Ne, porez mora i kraj, 'oces neces." Onako smoren, vidno iznerviran i osramocen izadjem iz radnje i skoknem do druga koji se zadesio tu u kraju i uzmem kintu. I posle se vracam u radnju i dajem pare i cekam kusur tacno u dinar cak i 50 para. Inace, ta firma se nalazi u Slobodana Penezica kod Palate Pravde.
Bas me zanima da li su snizili cene na one komponente, koje su ranije bile oporezovane.Ovo sada sa PDVom je idealna prilika za njih, da se neupucene ovce ošišaju. I ono kada krenu da mi pametuju za neke stvari vezane za hardware, tada najvise volim da se pravim lud i da ih jos vise lozim. Ne kazem da niko nema veze s'onim sto prodaje, ima dosta pametnih trgovaca koji se razumeju, ali ima mnogo vise onih koji veze nemaju.
UUUU ala sam smorio :cigar:

Cooler je napisao(la):
Samo mala ispravka, uprkos cestom izjdnacavanju ova termina, oni nisu isti.

Preduzece = ... organizaovano i svrsihodno delovanje ljudi u cilju ostvrarivanja tra la la.... perdpostavljate kako vec ide.
Firma = .... natpis sa imenom preduzeca, logo, sadrzi ime preduzeca, ime vlasnika , adresu itd. Ne secam se tacne definicije.
Samo da skrenem paznju, kad vec govorimo ozbiljno.

Pozdrav Dule!

slazem se.
to je ozbiljna definicija.

mislio sam da kad ljudi kazu firma misle na preduzece, a ne na radnju ili nesto slicno.

Što se tiče Roaminga, pre dve - tri godine sam ušao u njihovu radnju u Bulevaru Kralja Aleksandra i lično video nekoliko Vodaphone telefona, u vreme njihovog najvećeg marketinga oko legalne prodaje telefona.

Problem nije u radnjama već u sistemu. Originalni telefoni su skupi i nikome se ne isplati da ih uvozi. Problem je što sami mobilni operateri ne nude povoljne ugovore. Tada bi i imalo smisla kažnjavati ilegalnu prodaju.

I ne samo vodaphone. tim je takodje bio prisutan.

toga zaista nema u comtrade-u, i sto se tice servisa ekstra su ljubazni.

Sto volim kad neko lupi pa ostane ziv...

@a c a

sinak, ja licno telefon ako hocu da kupim za sebe i da ga imam duze od godinu dana kupicu ga SAMO u ComTrade-u ili cu da ga narucim iz Shvabije... trece nema... znaci znate li vi koliko znaci kad na telefonu pise made in germany... neznate... e pa sad cu da vam kazem... mnogo... evo ja silom prilika sam uzeo stari back up telefon (3510) iz fioke star ima tri godine radio dve i po, kupljen u CTu... i ne da sljaka telefon nego je zver... a ispadao, ostajao mi u snegu, deda ga nosio jedno vreme ispadao mu svaki cas (ma samo da vidite tu masku)... uz njega sam dobio sertifikat autenticnosti, uputstvo na Srpskom (cirilicom i latinicom) i to udzbenici bre ima preko 100 strana najkvalitetnije stampe svako... :) baterija znate koliko drzi... 3 dana... pa da kupim telefon sa novom baterijom kod ovih "domacih" ne bi drzao toliko...

inace neznam sada ali davno jos meni je prokleti Roaming uvaljivao za sestru kad sam kupovao 3310 neku skart seriju nevidjenu... vracao sam telefon 10 puta, prvi posisa bateriju za dva sata, drugi secka kad pricas, treci ovo, cetvrti ono... i na kraju ja izvalim da riba kao ode iza tamo u magacin i vadi telefone iz DZAKA... al' ko za krompir... :) i ja naravno daj bre pare nazad... i vratili su posle malo cimanja vratili su... a jedini razlog zasto sam se posle drugog telefona vratio (aj kao prvi uvek moze da te ubode neko ******) je sto u to vreme bila oskudacija 3310 pa su ih samo oni imali... e da i primetio sam da su svi telefoni koje sam tada kod njih "isprobao" imali u *#war0anty# meniju umesto life timera setovanog na 00:00 neki nebulozni broj tipa 6537890... *****ski... :)

eto cisto... morao sam... :)

Ja sam sa Roamingom ima super iskustvo, kupio telefon i posle mesec dana on crkne. Ljudi su mi dali nov telefon na licu mesta

Nazad
Vrh Dno