Šta je novo?

Pdv 8%!!!

e ovo je srbija 25. veka
na CARD READER je porez 8% jer ide u kuciste, jelte!
a na memorijske kartice je 18% jer ne ide u kuciste!!!!
a oba proizvoda imaju istu namenu!
a sta ako recimo kupim memorijsku karticu i prodavac mi je spakuje u card reader u kucistu?!?!?!?!
jel to mozda deo cuvenog "kucista"?!
Karadjordje da je ziv pokajao bi se sto je oterao turke, nismo mi za bolje, definitivno

e ovo je srbija 25. veka
a sta ako recimo kupim memorijsku karticu i prodavac mi je spakuje u card reader u kucistu?!?!?!?!
Karadjordje da je ziv pokajao bi se sto je oterao turke, nismo mi za bolje, definitivno
To ti je isto kao i opticki uredjaj, na njega je 8%, ali CD ili DVD medije je 18%, zasto? Jer mozes da koristis i u DVD Playeru, Liniji, CD playeru.. a Mem. Kartice takodje u telefonu aparatu...

e ovo je srbija 25. veka

To je i logico. Kakve veze ima memorijska kartica sa racunarom? Nikakve.

A sta je sa USB flash memorijama?
Recimo da je politika moje firme da uz svaki racunar dajem i po jednu Flash memoriju... stavim je u radni nalog i ....racunam sa 8%?

Ispravite me ako gresim...

Mikeli

ko da je bitno, 8%-18%, ...razlika ti u 50 dinara, sem ako ne poklanjas 8gb flasheve, a sumnjam da te poklanjas :)

na USB flaseve racunas 18%
proveri kod trzisne inspekcije kako bi trebalo :D

Pa strpaj ga u kuciste i tako prodaj a kasnije kada bude trebalo da se koristi moze da se izvadi iz kucista i koristi :)

Pricamo o maloprodaji gde svaki artikal mora da ima jasno definisanu stopu poreza i gde se racun izdaje istog trenutka prilikom kupovine ...

Nema tu posle ugradnje u kucista, radni nalozi za sklapanje i ostale fore ;)

U svakom slucaju gledam sada gotove konfiguracije za krajnje kupce i sve mi nesto jeftino ... Ziveo PDV od 8% !!! :)

e ovo je srbija 25. veka
Da, porez tako funkcioniše. Komponente se oporezuju prema poziciji a ne prema nameni. I, VRLO bitan detalj, Turska je daleko razvijenija zemlja od Srbije a takođe i njihov kulturni obrazac ne treba porediti sa našim...

Poslednja izmena:
Savetujem da svi kojima se novi zakon ne sviđa ljubazno zamole prodavca da na sve komponente plate 18%, kako ih ne bi uznemiravala činjenica da se za neke komponente stopa razlikuje.

Veceras je javljeno u dnevniku da se po hitnom postupku razmatra pitanje umanjenja poreza za monitore sa DVI ulazom.

Veceras je javljeno u dnevniku da se po hitnom postupku razmatra pitanje umanjenja poreza za monitore sa DVI ulazom.

Jeeeee ! :banana:

Vec par dana zivkam prodavce i ili prodaju i dalje sa 18% ili uopste ne prodaju ovakve monitore.

Imas da nadjes vec od prvog dana sa 8%, samo je pitanje gde si trazio ;)

Imas da nadjes vec od prvog dana sa 8%, samo je pitanje gde si trazio ;)

Trazio sam kod onih koji imaju koliko toliko priblizne cene u Novom Sadu kao sto su u Beogradu.
Npr. za Samsung 226 su mi neki rekli novu cenu (8% PDV) koja je bila kao u BG sa 18%.

Jedna firma mi je dala lepu cenu ali kad sam posle par sati pitako kada mogu da dodjem po monitor ispostavilo se da ipak nije ta cena. :S:

Naknadno (dan kasnije) je stiglo tumačenje da se sniženje poreza ne odnosi na monitore sa DVI ulazom. Znam firmu koja je izdate profakture isporučila po rečenoj ceni a višu poresku stopu prebila od marže (rasprodala ih praktično po nabavnoj). Cena je ustvari 410-430e za taj model sa 18% PDVom.

Pozdrav svima. Zna li neko sta je bilo sa smanjenjem pdva na moniore sa dvi-jem? Unapred hvala

Video sam neke cene, 6000+ i E6600 150 i 200e respektivno, X1950Pro (580/1400) 120e..., ovo su veoma lepe cene. Nego imam jedno pitanje, da li je ovih 200e za E6600 posledica nizeg PDV-a, ili je intel snizio cene kao sto je bilo najavljivano, tj. da li ce ovaj E6600 ici jos nize?

Pa i da je snizi ne bi se to tako brzo odrazilo na nase trziste :) A do snizenja treba doci u trecem kvartalu kada izbacuje u ponudu E6450, E6550, E4500...

Evo kako su iz firme Sampro protumacili gde ide 8% a gde ne.
Sacekajte da se slika ucita - izvinjavam se unapred svim "dial-upovcima"

4lgg50k.jpg

Neko moje licno tumacenje se slaze u stavku sa ovom varijantom...

Kakav zae8 :D

a sta kazete mis 8%
podloga za misa18% a za sta drugo da je koristim kao sliku ako je lepa:D

Poslednja izmena:
E **** ga sada, baš je neki problem što je 18% na podlogu za miša...

Pa dobro, covek je u pravu. Npr neko ce da kupi onu skupu podlogu od 10 ~ 20 eura, +18% drzavi. :)
Za ove od 200 ~ 300 dinara ne treba dizati frku.

Ja ne razumem kako oni misle, drzava, da mi kupujemo DVI monitore kada nam ostave porez na to, i pitam se samo, koji li je to "pametnjakovic" sedeo sa njima dok su pisali zakon. Stvarno da se covek pocese po glavi i pita, da li su ovi ludi.
Zaista se trudim da shvatim kako im to pada na pamet.

Bilo kako bilo nadam se da ce uskoro i to da snize.

Pa dobro, covek je u pravu. Npr neko ce da kupi onu skupu podlogu od 10 ~ 20 eura, +18% drzavi. :)
Za ove od 200 ~ 300 dinara ne treba dizati frku.

Ja ne razumem kako oni misle, drzava, da mi kupujemo DVI monitore kada nam ostave porez na to, i pitam se samo, koji li je to "pametnjakovic" sedeo sa njima dok su pisali zakon. Stvarno da se covek pocese po glavi i pita, da li su ovi ludi.
Zaista se trudim da shvatim kako im to pada na pamet.

Bilo kako bilo nadam se da ce uskoro i to da snize.

Ja bre tebe ništa ne razumem!

Jel ti stvarno misliš da je to pisao neko ko se razume u nešto od toga?
Yeboo nas pa nas rasturaju a mi se još kao nešto čudimo i svi smo u fazonu "dali su oni normalini..."
Srbi imaju kratko pamćenje pa se ne sećaju šta je ko pričao pre par meseci!
I oko ovoga će se spustiti prašina za par meseci i nikom ništa, kao kad su roknuli porez sa 0% ba 18%, navikne se sto*a i nikom ništa, niko se ne buni a oni sve deblji i bogatiji...

Evo najzad razjasnjeno sta i kako sa softverom:

Želimo takođe da vam skrenemo pažnju i na nove detalje u Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u.

Prema zvaničnom mišljenju Ministarstva finansija (broj 413-00-969 / 2007-04) vezano za oporezivanje računara i računarskih komponenti, razjašnjena je primena nove poreske stope vezano za softver instaliran na personalne računare i to na sledeći način:

Po posebnoj stopi PDV od 8% oporezuje se promet:

- personalnog računara (računarski hardver koji se sastoji od kućišta sa svim njegovim elementima, monitora, tastature i miša)

- personalni računar sa instaliranim softverom (operativnim sistemom i aplikativnim softverom)

Po istoj poreskoj stopi oporezuje se promet pojedinačnih komponenti od kojih se satoji personalni računar u slučaju kada se ova dobra isporučuju samostalno, i to:

- kućište, elementi kućišta (uređaj za napajanje, matična ploča, centralna procesna jedinica, radna memorija, magnetni i optički uređaji za skladištenje podataka, adapteri, kontroleri i druga dobra koja se ugrađuju u kućište), monitor, tastatura i miš. (softver nije obuhvaćen ovim spiskom).

Važne napomene:

- Sav softver (ako nije ugrađen u personalni računar) se, shodno navedenom mišljenju koje nije eksplicitno, do daljeg, prilikom dalje prodaje oporezuje po stopi od 18%.

- PDV koji pravna lica plate prilikom nabavke softvera ulazi u poreski kredit poreskog obeveznika.

Pa i pre skidanja poreza je bilo bolje uz konfiguraciju.

Nije još zvanično, ali izgleda da postoji novo tumačenje Ministarstva finansija od 06. avgusta po kome i monitori sa DVI ulazom potpadaju pod 8% PDVa.

Privredni savetnik u štampi...

I ja sam čuo.
Korak po korak će ispeglati stanje.
Sa različitim porezom jedino će ostati tastature sa velikim i malim enterom :)

DVI monitori se koliko sam cuo, opterecuju carinom od 15% i porezom od 18%. Da li ce se setiti da skidanjem poreza skinu i carinu?

Poslednja izmena:
Vrh Dno