Šta je novo?

PDA thread/diskusija - saveti, utisci, iskustva :)

Uzeo sam Tungsten E, fenomenalan je. Palmov softver je odlican, sve se desava trenutno, sve je jednostavno i maksimalno prilagodjeno korisniku.

Nisam imao mnogo vremena da trazim softver, ako neko ima neku dobru adresu sa softverom za palm, moze da mi baci na PM...

Bane® je napisao(la):
Je l', a ovo na Pocket PC sistemu, bez obzira što se instaliraju programi na dodatne kartice, opet mora određeni dll fajl da ode u windows folder
Teorijski da, u praksi se dobar deo toga može premestiti naknadno na karticu. Uz malo pažnje može se nakrcati svašta u PPC a da ostane memorije. Na kraju dobar deo toga ne koristiš pa reinstaliraš samo šta ti stvarno treba.

Ok, a zašto tokom korišćenja se negde gubi raspoloživi ram. Pre neki dan mi pao na 7mb, a storage deo je bio fiksiran na 3-4mb. Uzmem hard reset i odjednom raspolozivi ram skoči na 14mb, znači duplo. Gde se gubi ta memorija? Sad opet krenuo da pada, sad je na 11mb :)... Evo ga, jedan RES i ode memorija na 14.5mb. U čemu je fora, ništa nije aktivirano, bar ja mislim da nije, pre restarta...

Curenje memorije je jedno
drugo ako ne koristis spec programe genijalci u MS su odlucili da X za gasenje u stvari ne gasi program pa ga opet mozes naci u settings/system/ Memory/ Running prgs...

Da, ali ja na dellu imam neki tast switcher, preko koga se (navodno izgleda) gase programi, mada mi je to nešto sumnjivo.
Koja će me onda aplikacija spasiti tog reseta s vremena na vreme?

pozdrav svima.

Kao sto mozete videti,ovo mi je prvi post na Benchu, a jedan od glavnih razloga da od pasivnog citaoca postanem aktivan je upravo ovaj thread.
Posto sam bio deo oba sveta, PalmOne sa Tungstenom E, i PocketPC sa iPAQ 2215, u narednim javljanjima iznecu svoje skromne utiske.
Voleo bih to i sad da uradim, ali sam bas umoran, a sutra je naporan dan.
Da ne spominjem to sto ovaj post kucam na iPAQ-u... :)
he, niste valjda mislili da cu prvo javljanje na Handheld temu da obavim sa PC-a?
,)

Ne znam bas je li Qtek leva firma, ovaj model sam platio 1100 evra ima odlicnu kameru samo sto ako jednom padne :angel:

Kao prvo, moram da napomenem da nisam pristalica bilo kakvih "tabora", sto se kompjutera tice. Ima(m)o sam i AMD-a i Intel-a, 3dFX, nVIDIA i ATI kartice> tako da sam navikao da kompjutersku opremu vrednujem prema onome sto moze da mi pruzi, a ne nuzno prema samom proizvodjacu.
Takodje, ovim tekstovima zeleo bih da iznesem licna iskustva (ovaj thread je postavljen upravo za to), cime mozda rizikujem da upadnem u nepopularno "pametovanje"; :wall:
nadam se da ce bar neko naci korisne informacije u onom sto sledi...

OS (-ovine)

Palm i PPC racunari su sjajne spravice, koje ima smisla porediti u rangu cena i odgovarajucih mogucnosti. Kako sam prvo posedovao T|E, moram da odam zasluzeno priznanje Palmu na vrlo intuitivnom OS-u (Palm OS 5), lakom i brzom snalazenju po menijima i samom odzivu. Neki bi dodali - "...najzad malo zasluzenog odmora od Micro$ofta i njihovih verzija Pendzera...", i u neku ruku bili bi u pravu; iako Palmov sistem fajlova sa svojim .pdb i .prc datotekama, deluje kao sasvim nov svet, visegodisnji korisnik nametnutog WIN-a nece imati problema sa snalazenjem po OS-u. Cak moze osetiti olaksanje sto je krocio na nov teren, sa relativno nepoznatim problemima.

Sa druge strane prelazak sa, recimo, XP-a na Windows Mobile 2003, vrlo je prirodan - "stari dobri" .dll .inf .exe .doc .jpg .txt i slicni zitelji vaseg PPC-a docekace vas kao starog znanca. Poput svog starijeg i veceg brata, ovaj miniWIN je za svoj uzrast poprilicno tezak i ne bas tako zivahan.

Ispostavilo se da je tako - iako je T|E imao "samo" 126Mhz naspram iPAQ-ovih 400Mhz, iPAQ mi se cini da je sve to na Palmu radilo nekako brze ; sto rece neko iznad "...svi ti megaherci i megabajti a sporo ide..". Bez obzira na medjusobne razlike, ono sto povezuje ova dva razlicita OS-a je definitivno broj soft-reseta koji je u jednakom broju primenjivan na oba uredjaja (ovo je licno iskustvo, mozda se razlikuje od drugih).

Prosto je neverovatno kako se oba sistema ponekad "zaglupe", gde je soft-reset jedini lek (na Palmu je par puta radio i hard-reset, nazalost, pri cemu bih gubio sve naknadno upisano/instalirano u uredjaj - ne karticu).
Sama instalacija programa je takodje razlicita; kod OS5 najcesci slucaj je da se izvrsni i pomocni fajlovi smeste u Quick Install menadzer, koji ce pri prvom HotSync-u instalirati aplikacije. U WM2003 slucaju, moguce je transferovati .CAB fajl koji bi se instalirao sa PPC-a.

U oba slucaja, postoje programi koji se instaliraju iz .exe datoteke na PC, a zatim na Palm/PPC; takodje, moguce je birati da li programe zelite instalirane na kartici ili u glavnoj memoriji (neki programi odbijaju da se smeste na karticu, obicno sistemski launcheri i sl.)

Sto se ugradjene podrske u sisteme tice, zanimljivo je da Palm od pojave Tungsten T3 modela (ili cak nesto ranije) nudi promenu portrait u landscape prikaz i obrnuto, sto je od strane M$-a podrzano tek kroz nedavno predstavljeni WM2003SE (btw, jos se ni ne nazire mogucnost updateovanja starijih modela, ukljucujuci iPAQ 2210/2215 Windows Mobile SE-om), koji je osim toga doneo native podrsku za VGA ekrane (cini mi se, sto se ovog tice, da ni vlasnici Toshibe E800 nisu sigurni da li ce biti updatea za njihov PPC).

Ah da, umalo da zaboravim, vec je ranije pominjana ta brljotina, ali ne mari, da se ne zaboravi - "genijalci" iz M$-a su pretpostavljali da nam iz nepoznatih razloga na PPC-u klik na "X" taster ne gasi program, vec ga samo minimizuje, za ne daj boze valjda. Tako da ne treba da cudi kad se sistem posle nekog vremena uspori, jer mu paralelno u pozadini radi i po desetak programa! Jedno od resenja je Spb-ov PocketPlus 2, shell dodatak koji dozvoljava biranje akcije za "X". A taman kad su svi zamerali OS5 na odsustvu multitaskinga (izuzev nekih audio plejera koji su mogli da rade u pozadini), dobili su na WM2003 strani pravu muku, upravo od previse multitaskinga.

Kad govorim o unosu podataka, T|E ima prednost sa svojim hardverski implementiranim dashboardom (prostor na ekranu smesten ispod dela na kome se prikazuje sadrzaj, osetljiv na dodir. prilagodjen unosu karaktera) u odnosu na PPC, kod koga virtualna tastatura (ili neki alternativni nacin unosa) pomalo iritirajuce iskace svaki put kad pozelite (ili ne) da napisete nesto.

za sledeci put...
IGRE :eyebrows:

Da li u PalmOS-u moze da se radi sa pdf, xls, doc i mail fajlovima?

Apropo price da se aplikacije minimizuju na X i ostaju da guse sistem...
Nemam PPC, ali koliko sam video kod druga zar po defaultu ne zatvara programe kada se malo duze drzi X?

Bane ppc ti radi na istom principu kao i desktop win.znaci postoji registar
baza i odredjeni fajlovi moraju u registar nemozes ih kopirati negde drugde.
Kako si napravio temu.Ti moze najobicnjiju sliku da postavis kao temu , nego
ti dtreba odredjena rezolucija
posalji soft za teme na [email protected]

Lucas je napisao(la):
ja licno ne volim te mustek-plustek firme...

Ja bi ga stavio izmedju ekonomske i srednje klase. Snob sam, shta cu :)

Pa onda gospodine snobe ,) malo bolje proverite tu Qtek varijantu,
jer su oni izuzetno snobovski uredjaji koji se koriste po celoj evropi u najvisim hi-tech krugovima, a kod nas se mogu dobiti samo po narudzbini i to ako imas dobre veze i preporuke.

savetujem ti da odes ovde i pogledas malo:
http://forum.xda-developers.com/

Pozdrav od nas ne-snobova :)

A sta mislite koji je najbolji PDA koji se trenutno moze naci kod nas?

A sta mislite koji je najbolji PDA koji se trenutno moze naci kod nas?
330eu nov.ASus my pal a716.Pored izvanredne autonomije baterije u sebi ima ono sto bih istakao:GSM,wireless,ic,bluetooth,radio.Sto se tiche konektivnosti i opreme,on je sam vrh.A cena je super...najbolji do sada za kupovinu...apsolutno lepota!

Poslednja izmena:
Si siguran da A716 ima GSM?

I ja sam bash to sada hteo da pitam. Ja neshto gledam sada i nisam bash siguran.

Pa majku mu,ja sam zvao jednu firmu u BG(da ne pominjem) i gospodin reche da je gsm...e sad...ni meni nije vishe jasno...gledao sam neke recenzije

Sad gledam po netu i pise na nekim A620 da imaju GSM ali valjda opciono.

DARK SIDE je napisao(la):
Pa majku mu,ja sam zvao jednu firmu u BG(da ne pominjem) i gospodin reche da je gsm...e sad...ni meni nije vishe jasno...gledao sam neke recenzije

Mogao je i da ti kaze da kuva kafu... trgovac slaze da bi prodao

Shta to znachi, da moze da se dokupi neki adapter ili tako neshto i da postane "telefon"? Mozda lupam ali se totalno ne razumem u ovu problematiku.

Nem pojma to je totalno suludo.. Ali znaci negde pise A620-GSM,BT.... a negde A620-GSM(optional)..Mislim da je ovo drugo neka greska :)

A da ti nisi video A620-GPS pošto uz njega ide opciono GPS. A620 nema GSM.

Inače što se tiče GSM-a, da mislim da se na većinu može priključiti GSM dodatak (modem), ali se on uključuje obično umesto kartice, pa mi se malo ne sviđa ta varijanta.

jok brate GPS nego GSM :) pa gps moze da se prikaci na svaki PDA :) sto bi onda stajao samo uz ovaj :)

Da, ali uz A620 često ide GPS u paketu. Ja sam samo viđao A620-BT sa GPS-om

A GSM nema.

Vrlo moguce :)znaci utvrdili smo da ni a716 ni a620 nemaju gsm a ni a730 :)

A620 nije mobilni telefon ali ako zaista zelite da ga koristite u te svrhe mogu da vam kazem gde i po kojoj ceni kod nas mozete da kupite dodatak koji ga pretvara u mobilni telefon.

Poslednja izmena:
Jel imash neku sliku tog dodatkta? Gde ima da se nabavi i za koji kesh?

Koliko ja znam, samo A716 se moze koristiti kao telefon sa CF dodatkom za GSM karticu.

A620 dolazi u dva izdanja, sa GPS-om i bez njega i ne moze se koristiti kao telefon. Dodatak za GSM karticu kod njega ima jedino GPRS funkciju.

Nazad
Vrh Dno