Kao prvo, moram da napomenem da nisam pristalica bilo kakvih "tabora", sto se kompjutera tice. Ima(m)o sam i AMD-a i Intel-a, 3dFX, nVIDIA i ATI kartice> tako da sam navikao da kompjutersku opremu vrednujem prema onome sto moze da mi pruzi, a ne nuzno prema samom proizvodjacu.
Takodje, ovim tekstovima zeleo bih da iznesem licna iskustva (ovaj thread je postavljen upravo za to), cime mozda rizikujem da upadnem u nepopularno "pametovanje"; :wall:
nadam se da ce bar neko naci korisne informacije u onom sto sledi...
OS (-ovine)
Palm i PPC racunari su sjajne spravice, koje ima smisla porediti u rangu cena i odgovarajucih mogucnosti. Kako sam prvo posedovao T|E, moram da odam zasluzeno priznanje Palmu na vrlo intuitivnom OS-u (Palm OS 5), lakom i brzom snalazenju po menijima i samom odzivu. Neki bi dodali - "...najzad malo zasluzenog odmora od Micro$ofta i njihovih verzija Pendzera...", i u neku ruku bili bi u pravu; iako Palmov sistem fajlova sa svojim .pdb i .prc datotekama, deluje kao sasvim nov svet, visegodisnji korisnik nametnutog WIN-a nece imati problema sa snalazenjem po OS-u. Cak moze osetiti olaksanje sto je krocio na nov teren, sa relativno nepoznatim problemima.
Sa druge strane prelazak sa, recimo, XP-a na Windows Mobile 2003, vrlo je prirodan - "stari dobri" .dll .inf .exe .doc .jpg .txt i slicni zitelji vaseg PPC-a docekace vas kao starog znanca. Poput svog starijeg i veceg brata, ovaj miniWIN je za svoj uzrast poprilicno tezak i ne bas tako zivahan.
Ispostavilo se da je tako - iako je T|E imao "samo" 126Mhz naspram iPAQ-ovih 400Mhz, iPAQ mi se cini da je sve to na Palmu radilo nekako brze ; sto rece neko iznad "...svi ti megaherci i megabajti a sporo ide..". Bez obzira na medjusobne razlike, ono sto povezuje ova dva razlicita OS-a je definitivno broj soft-reseta koji je u jednakom broju primenjivan na oba uredjaja (ovo je licno iskustvo, mozda se razlikuje od drugih).
Prosto je neverovatno kako se oba sistema ponekad "zaglupe", gde je soft-reset jedini lek (na Palmu je par puta radio i hard-reset, nazalost, pri cemu bih gubio sve naknadno upisano/instalirano u uredjaj - ne karticu).
Sama instalacija programa je takodje razlicita; kod OS5 najcesci slucaj je da se izvrsni i pomocni fajlovi smeste u Quick Install menadzer, koji ce pri prvom HotSync-u instalirati aplikacije. U WM2003 slucaju, moguce je transferovati .CAB fajl koji bi se instalirao sa PPC-a.
U oba slucaja, postoje programi koji se instaliraju iz .exe datoteke na PC, a zatim na Palm/PPC; takodje, moguce je birati da li programe zelite instalirane na kartici ili u glavnoj memoriji (neki programi odbijaju da se smeste na karticu, obicno sistemski launcheri i sl.)
Sto se ugradjene podrske u sisteme tice, zanimljivo je da Palm od pojave Tungsten T3 modela (ili cak nesto ranije) nudi promenu portrait u landscape prikaz i obrnuto, sto je od strane M$-a podrzano tek kroz nedavno predstavljeni WM2003SE (btw, jos se ni ne nazire mogucnost updateovanja starijih modela, ukljucujuci iPAQ 2210/2215 Windows Mobile SE-om), koji je osim toga doneo native podrsku za VGA ekrane (cini mi se, sto se ovog tice, da ni vlasnici Toshibe E800 nisu sigurni da li ce biti updatea za njihov PPC).
Ah da, umalo da zaboravim, vec je ranije pominjana ta brljotina, ali ne mari, da se ne zaboravi - "genijalci" iz M$-a su pretpostavljali da nam iz nepoznatih razloga na PPC-u klik na "X" taster ne gasi program, vec ga samo minimizuje, za ne daj boze valjda. Tako da ne treba da cudi kad se sistem posle nekog vremena uspori, jer mu paralelno u pozadini radi i po desetak programa! Jedno od resenja je Spb-ov PocketPlus 2, shell dodatak koji dozvoljava biranje akcije za "X". A taman kad su svi zamerali OS5 na odsustvu multitaskinga (izuzev nekih audio plejera koji su mogli da rade u pozadini), dobili su na WM2003 strani pravu muku, upravo od previse multitaskinga.
Kad govorim o unosu podataka, T|E ima prednost sa svojim hardverski implementiranim dashboardom (prostor na ekranu smesten ispod dela na kome se prikazuje sadrzaj, osetljiv na dodir. prilagodjen unosu karaktera) u odnosu na PPC, kod koga virtualna tastatura (ili neki alternativni nacin unosa) pomalo iritirajuce iskace svaki put kad pozelite (ili ne) da napisete nesto.
za sledeci put...
IGRE :eyebrows: