Šta je novo?

PDA ili mobilni oko $400

pailhead

Slavan
Učlanjen(a)
12.08.2004
Poena
319
Cudi me da nema neki sticky, jer mi ovo deluje kao tema na kojoj moze izbiti flejm. Posto su mobilni danas uzasno napredovali, jer ima uopste smisla uzimati neki PDA? Zanima me nesto reda velicina sto hp nudi za 400+/-50 dolara u vidu nekog PDA uredjaja.

imao Palm, Pocket PC i sad Nokia 9500: moj savet nishta sto nema GSM ne uzimati!

nikad vece smaranje tegliti Palm/PocketPC i telefon: prepisivati brojeve, proveravati ko je sta po memorijama.... - smece.

Nokia 9500 ima sve sto je potrebno za posao: instant messengere, email, web, office, PDF reader, sms, mms... sve.

generalno PocketPC mi se cini kao najlosije resenje, sporo, brljavi, zakucava, interface ko da je nogama pravljen, intuitivnost GUI-a= -10, software tu it amo...
Symbian S80 najbolje, najintuitivnije resen, izuzetno lak i brz za koriscenje.
Palm ekstra (bar Tunsteng) ali nisam imao Treo tako da utisak ne moze biti potpun.

Palm koristio pola godina
PocketPC iPaq 3 meseca
Nokia9500 godinu dana i ostajem na Symbianu...

pailhead je napisao(la):
Cudi me da nema neki sticky, jer mi ovo deluje kao tema na kojoj moze izbiti flejm. Posto su mobilni danas uzasno napredovali, jer ima uopste smisla uzimati neki PDA? Zanima me nesto reda velicina sto hp nudi za 400+/-50 dolara u vidu nekog PDA uredjaja.

Zavisi sta ocekujes od PDA. Mene je licno i SonyEricsson P910i zadovoljio. Sinhronizuje Inbox sa outlook-om, otvara Word, Excel i PDF dokumenta, koristim ga i kao GPS uz eksterni GPS receiver, itd, i najvaznije staje u dzep od pantalona (sto nijedan pravi PDA ne moze).

Najlepse, kod nas se polovan (ali u kao nov stanju) nalazi za tik nesto preko 200e... vidi http://www.mobilnisvet.com/mobilni-malioglasi/2

Eten m600 pocket pc telefon. Samsung 400 mhz (samsung je mnogo brzi od intela) win05 - jedan od nabrzih pocket pc telefona po internet testovima - negde prestize i hx4700. Mislim sta reci - brutalna sprava pri tome staje u dzep od pantalona - bas porededismo ja i drugar eten m600 i nokiju 6630 - ma isti gabarit.. Pre toga sam setao nokije pa motorolu mpx200 pa symbian a1000 sto je bio zesci smor i sad ovo.. Tvrditi da je pocket pc sistem spor i neorganizovan je totalno neozbiljno.. Win05 a pre toga i 02 i 03 su mega organizovani sistemi koji za razliku od deskop verzija su nezamislivo brzi i stabilniji.. Win mobile je 5x BRZI od symbian sistema i po meni kao coveku koji ima komp sa windwsom kuci 1000X logicniji. Ko nikad nije koristo komp - za njega je symbian na prvi pogled mozda laksi.. E kad se setim motorola mpx 200 je imala procesor na oko 120mhz ali je sve letelo - imenik - aplikacije - sve.. Uzmi listaj (skroluj na dole od slova A) imenik na etenu ili mpx200 i na bilo kojoj nokiji ili SE sa symbianom pa ces videti o cemu pricam.. Neverovatno kolko to brze ide na win-u.. Tako da hocu da kazem - ne obaziri se na neozbiljne komentare - pocket pc sa qvga (42 x 57 mm 320x240) ekranom + telefon je perfektna kombinacija buducnosti (zbog te kombinacije i nestaje trziste obicnih pocket pc uredjaja) - normalnih "telefonskih" dimenzia - nije cigla - za svakodnevnu upotrebu - a ima 1000000 funkcia - nikad dosadno sa njim.. Ko jednom proba tu kombinaciju a razume se u kompove -nikad nista drugo nece setati..

Eten je kompaktniji i manji od se910i a 1000000 puta bolji..

ETEN m600 : 111.7 x 60.7 x 22 mm

http://www.gsmarena.com/eten_m600-1337.php

ekran 42 x 57 mm 320x240

SE p910i : 115 x 58 x 26 mm

http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_p910-846.php

ekran 208 x 320 pixels, 40 x 62 mm

Eto toliko o komentarima "strucnjaka" kako su pocket pc telefoni ogromni i nemoguce ih je nosti kao telefone itd.. Eten je najnormalniji fon kao i najnormalniji pocket pc.. Kad bi ga uzeo u ruku odma bi ti bilo jasno o cemu pricam.. Poenta je uzimati pocket pc telefone sa ekranom od 42 x 57 mm qvga 320x240 (320x240 = 640x480 = 800x600 = 1024x768 itd).. To je najbolji balans izmedju velicine ekrana i velicine za svakodnevno nosenje.. Pri tome sve radi savrseno - slika je perfektna i kompatibilnost je maximalna jer sav softver za pocket pc se i radi za tu rezoluciju.. E sad imas qtek 9000 koji je recimo mega cigla a to ti je isto pocket pc telefon i on stvarno ne moze da se nosi u dzepu pantalona a bogami i jakne :) - niti je bas za svakodnevnu upotrebu i malko je blam kad tu ciglu prislonis uz uvo da pricas :)..

Poslednja izmena:
"Pre toga sam setao nokije pa motorolu mpx200 pa symbian a1000 sto je bio zesci smor i sad ovo.."

sta je "symbian a1000"?

i ja sam setao etena m600 i sta reci...samo reci pohvale...savrsenstvo.pravio je fantasticne fotke za 1.3mp kameru a display perverzija kao i opcije...wi-fi kao i jako retko zakucavanje..jednom nedeljno za razliku od npr. hp ipaq 6515 koji je i po 3,4 puta dnevno.......

fain2daniel je napisao(la):
i ja sam setao etena m600 i sta reci...samo reci pohvale...savrsenstvo.pravio je fantasticne fotke za 1.3mp kameru a display perverzija kao i opcije...wi-fi kao i jako retko zakucavanje..jednom nedeljno za razliku od npr. hp ipaq 6515 koji je i po 3,4 puta dnevno.......

a gde ima to kod nas da se kupi i koja je cena

hx4700 je odlican uredjaj ali ne i pocket pc telefon :(.. Mnogo dobra fora je kad ti je sve na dohvat ruke - telefon - internet - sms - mail - contacts itd.. Mislim zbog toga se i gasi trziste obicnih PDA.. Meni je problem sta posle ovoga ETEN-a m600 - ja ne znam sta je ovom pocket-pc trzistu - umesto da izbacuju modele na 600 ili vise MHZ oni furaju sve nesto na 200 MHZ.. Evo recimo qtek je opusteno u 2020i stavio 520MHz (mada se bas nije proslavio u brzini) a u nove modele stavlja 200 do 300 MHZ.. Ono jes 2020i je katastrofa sto se tice baterije ali bilo bi cool kad bi zbudzili nesto kao na 700 MHZ a da baterija traje 2 dana.. Recimo na etenu opusteno uz normalno koriscenje baterija traje 2 dana a 2020i jedva jedan :( + eten brzi http://www.mobile-review.com/pda/review/htc-alpine-en.shtml :)..

Meni se svidjaju oni dell-ovi modeli sa 3d akceleracijom i recimo procesorom na 680 MHZ.. Samo da je jos fon - ih milina..

Haludza je napisao(la):
hx4700 je odlican uredjaj ali ne i pocket pc telefon :(.. Mnogo dobra fora je kad ti je sve na dohvat ruke - telefon - internet - sms - mail - contacts itd.. Mislim zbog toga se i gasi trziste obicnih PDA.. Meni je problem sta posle ovoga ETEN-a m600 - ja ne znam sta je ovom pocket-pc trzistu - umesto da izbacuju modele na 600 ili vise MHZ oni furaju sve nesto na 200 MHZ.. Evo recimo qtek je opusteno u 2020i stavio 520MHz (mada se bas nije proslavio u brzini) a u nove modele stavlja 200 do 300 MHZ.. Ono jes 2020i je katastrofa sto se tice baterije ali bilo bi cool kad bi zbudzili nesto kao na 700 MHZ a da baterija traje 2 dana.. Recimo na etenu opusteno uz normalno koriscenje baterija traje 2 dana a 2020i jedva jedan :( + eten brzi http://www.mobile-review.com/pda/review/htc-alpine-en.shtml :)..

Meni se svidjaju oni dell-ovi modeli sa 3d akceleracijom i recimo procesorom na 680 MHZ.. Samo da je jos fon - ih milina..

gde si kupio ETEN

by fain2daniel
display perverzija

E da - to mu je jos najveci plus - video sam sve modele qteka - imaju display-e totalno smece (izostavljam 9000) u odnosu na eten.. Recimo da p910i ima 100x bolji dislay od bilo kog qteka.. Boje su na qtecima nekako spaljene i neprirodne a eten ima stvarno PERVERZIJU od display-a.. Ovi nasi dileri valjaju te qteke ko nenormalni a niko da se seti da dobavlja eten.. Valjda im nije poznata marka toliko + eten ima mnogo jace cene od qteka..

Qtek je vise ono pocket pc za raju :)..

Ja sam moj dobavio iz Nemacke.. Eten kod nas tesko da ces naci - mada ih je valjao onaj albanac iz oglasa - on me i uputio na tu firmu eten - kao ako se lozis na brzinu taj ti je najbrzi - a ja gledao da od njega pazarim qtek 9000.. E sad ne zelim da dobijem 1000000 pm-ova gde me ljudi pitaju za telefon tog albanca.. www.halooglasi.com - trazite pod qtek i zovite telefone prodavaca - kad vam se javi lik sa upadljivim albanskim naglaskom - taj je.. On je ok lik koji po najboljim cenama dobavlja pocket pc uredjaje - seta sa sobom 10 razlicitih pocket - pc-a - zesce se razume u sve modele (moze da vam preporuci najbolje) i sto je najvaznije - moze vam dobaviti ETEN :)..

Haludza je napisao(la):
by fain2daniel

E da - to mu je jos najveci plus - video sam sve modele qteka - imaju display-e totalno smece (izostavljam 9000) u odnosu na eten.. Recimo da p910i ima 100x bolji dislay od bilo kog qteka.. Boje su na qtecima nekako spaljene i neprirodne a eten ima stvarno PERVERZIJU od display-a.. Ovi nasi dileri valjaju te qteke ko nenormalni a niko da se seti da dobavlja eten.. Valjda im nije poznata marka toliko + eten ima mnogo jace cene od qteka..

Qtek je vise ono pocket pc za raju :)..

Ja sam moj dobavio iz Nemacke.. Eten kod nas tesko da ces naci - mada ih je valjao onaj albanac iz oglasa - on me i uputio na tu firmu eten - kao ako se lozis na brzinu taj ti je najbrzi - a ja gledao da od njega pazarim qtek 9000.. E sad ne zelim da dobijem 1000000 pm-ova gde me ljudi pitaju za telefon tog albanca.. www.halooglasi.com - trazite pod qtek i zovite telefone prodavaca - kad vam se javi lik sa upadljivim albanskim naglaskom - taj je.. On je ok lik koji po najboljim cenama dobavlja pocket pc uredjaje - seta sa sobom 10 razlicitih pocket - pc-a - zesce se razume u sve modele (moze da vam preporuci najbolje) i sto je najvaznije - moze vam dobaviti ETEN :)..

ajd napisi bar zadnje 3 cifre telefona da lakse trazim :)

ipak izgleda da mi je bolja sansa da nafatam ortaka koji rimbaci u americi da mi donese jedan :)

za te pare ako zelis mali pda+gsm onda Qtek s110, a ako zelis makinu onda Qtek 9090 koji je malo vecih dimenzija. ako zelis i gps i pda i gsm u jednom onda hp 6515.

ja sam halav covek ja bih gps, pda, gsm, WiFi sve u jedom malom a brzom uredjaju pa mi ostaje da jos sacekam :)

za te pare ako zelis mali pda+gsm onda Qtek s110, a ako zelis makinu onda Qtek 9090 koji je malo vecih dimenzija. ako zelis i gps i pda i gsm u jednom onda hp 6515.

mislis ako zelis sve-u-jednom gde 99% aplikacija ne radi zbog imbecilnog ekrana 240x240 rezolucije umesto standardnih 240x320 uzmi hp 6515. da je bar 320x320 pa imas crne strafte sa strane ali sve radi pa ajde :mad:

inace za ostalo se slazem:
- S110 ako hoces telefon sa PocketPCjem a
- Qtek 9090 ako hoces PocketPC sa telefonom kao ja :D

Poslednja izmena:
A Nokia E61? Nije cigla (opusteno je nosim u dzepu), do jaja tastatura, extra ekran, brza kao munja. Ovo pisem sa nje, slusam muzu, na MSN-u sam, anti virus sljaka, otvorena e-mail aplikacija. Ima sve moguce konekcije. Za 2 nedelje jednom se restovao sam od sebe (u stvari menjao sam sistemska podesavanja a nisam ga restartovao), a inace ga kidam od upotrebe posto nemam privatni komp trenutno.
Nisam nikada koristio PDA uredjaje jer mi nije bilo potrebno, ali mi uzasno ide na zivce onaj touch screen i odsustvo qwerty tastature. Ko se jednom navuce na to tesko se odvikava (imam i starudiju Nokia 6800). Mozda je brze pisanje olovcicom ali cisto sumnjam (jedan ortak ima SE P900 i cini mi se da je sporiji od mene na E61).
Ja sam se lomio izmedju E61 i Qteck 9100 i mislim da nisam pogresio u izboru. Bitno je da radi brzo i stabilno i da bateriju drzi pristojno. Naravno kvalitet izrade je vrh, kuciste od legure aluminijuma i magnezijuma, nista plasticno osim tastature :)

evo ja kuci trenutno imam E61 i Qtek S110. ajd na stranu sto mrzim Pocket PC ali Qtek je stvarno smece u poredjenu sa E61.
neko rece (haludza najverovatnije) da su PocketPC uredjaji brzi... prvo PocketPC radi non stop neki stupidan refresh ekrana; na sekundu ponovo iscrta ceo ekran, pa blinke beli ekran... (uzasno nervira, mozda se covek kasnije navikne pa ni neprimecuje). drugo: pokusaj da poselje SMS ili da pozevos nekog na E61 pa na Qteku. E61 je bar duplo brzi samo zato sto je xx puta bolje organizovan.
shto rece RUS "uzasno ide na zivce onaj touch screen"; ne znam kakve su nokie sa touche screenom ali pocketPC je totalno njesra* uglavnom zbog loseg interfacea i generalno lose organizovanosti (oni u M$ ko da su operisani od jednostavnosti i upotrebljivost - pogledati MacOS vs. windows).

*naravno da preterujem ali posle tri dana sa Qtekom i cetiri sa E61 (+ godinu dana sa 9500 communicatorom) - to je kao prelazak sa atarija na swinjdows.

evo ja kuci trenutno imam E61 i Qtek S110. ajd na stranu sto mrzim Pocket PC ali Qtek je stvarno smece u poredjenu sa E61.
neko rece (haludza najverovatnije) da su PocketPC uredjaji brzi... prvo PocketPC radi non stop neki stupidan refresh ekrana; na sekundu ponovo iscrta ceo ekran, pa blinke beli ekran... (uzasno nervira, mozda se covek kasnije navikne pa ni neprimecuje). drugo: pokusaj da poselje SMS ili da pozevos nekog na E61 pa na Qteku. E61 je bar duplo brzi samo zato sto je xx puta bolje organizovan.
shto rece RUS "uzasno ide na zivce onaj touch screen"; ne znam kakve su nokie sa touche screenom ali pocketPC je totalno njesra* uglavnom zbog loseg interfacea i generalno lose organizovanosti (oni u M$ ko da su operisani od jednostavnosti i upotrebljivost - pogledati MacOS vs. windows).

*naravno da preterujem ali posle tri dana sa Qtekom i cetiri sa E61 (+ godinu dana sa 9500 communicatorom) - to je kao prelazak sa atarija na swinjdows.
tebi nesto nije u redi sa tim qtek-om, j aimam isti i nema tog refreshovanja uopste, sve zadnje verzije roma i radia, extra brzo radi

nije samo do qteka, i na ipaq-u je bilo isto, jednostavno pocketpc je takav... kazem to su sitnice koje meni licno smetaju a koje 99% ljudi sigurno i ne primecuje jer - veruje da to tako treba da radi i da je to "to".

Meni je problem sta posle ovoga ETEN-a m600 - ja ne znam sta je ovom pocket-pc trzistu - umesto da izbacuju modele na 600 ili vise MHZ oni furaju sve nesto na 200 MHZ..

eto razlike izmedju PocketPC usera i Nokia usera:
"The ARM9 processor in the E61 runs at 206 MHz, which is slightly LESS than in Series 60 2.6 and 2.8 smartphones (220 MHz). However, the device is simply VERY FAST, MUCH FASTER than 220 MHz Series 60 smartphones. It's especially noticeable with the Nokia Web browser. Opening and rendering advanced web pages like My-Symbian home page with all pictures and banners over WLAN connection takes only SEVERAL SECONDS! It is the new Symbian OS 9.1's optimizations making the S60 3rd Edition devices that fast."

lepo ljudi optimizoval software a ne ko m$: dajte da zakomplikujemo stvari, ionako nema veze, stavice se brzi CPU. :wall: bitno je da industrija "ide" napred. "dok okrece se repa" :d znaci najgori su!

+ i onda se zali sto baterija traje samo dva (!?!) dana...

Poslednja izmena:
ali mi uzasno ide na zivce onaj touch screen

Touch screen njesra!? :wall:

Svasta necu videti na benchu - e bas svasta..

E ja sam shetao nokije ceo zivot - i nokija je nekada bila stvarno lider u mobilnoj tehnologiji - a onda su posrnuli.. Porediti bilo koju nokiju ili SE sa pocket pc uredjima je toliko besmisleno kao kada biste poredili Sony-playstation (nokia) i PC (eten).. To me podseca na te rasprave tipa sta je bolje itd.. Za nekog kome trebaju samo igrice (samo teleon uz minimalni surf itd) onda naravno PS3 (nokia) jer i sa ps3 ce moci da se surfuje i slusa muzika - a koga pored igrica zanima nesto vise onda PC(eten).. Ko bi video sta ja sve imam na mom etenu i sta sve mogu da uradim uz pomoc njega - odma ali odma bi bacio svoju nokiu u djubre:d..

A sto se tice touchscreena to je najnapredniji moguci user interface koji postoji trenutno na mobile uredjajima. Mobilni uredjaj bez touchscreena je kameno doba..

pazi izvadish olovku tapnes vamo, tapnes tamo... na Nokia telefonu imash joystick i sta kod ti treba je najvise 5 pomeranja palcem daleko. olovkom ti treba bar 2x vishe vremena.
plus unos teksta preko qwerty tastature je daleko brze nego pisanje po ekranu, cak i sa grafitima (ona nebuloza koju je M$ smislio za pisanje je bila neupotrebljiva ili bar duplo losija od Palmovih grafita... dok se nisu pojavile kopije grafita i za PocketPC :D); jedina prednost touche screena je sto mozes bolje da crtas :D pa ako si umetnik.... :)

de facto smo u suprotnim taborima :D - "Sony-playstation (nokia) i PC (eten)"; ja jednostavno obozavam vesti tipa da je neko optimizovao OS (Nokia Symbian) i da sada na novim nokiama cak iako CPU radi na nizem taktu sam OS i aplikacije rade brze :) (to se na M$ smecu nikada nece desiti - hint: Vista :laugh: ). najache mi je kad PocketPC korisnici kukaju (cini mi se da si i ti spominjao) sto im CPU ne radi na 700 ili vise MHz a u istoj recenici se zale na trajanje baterije :D.... eto osnovne razlike izmedju tebe i mene.

ajde napravi spisak ako te ne mrzi sta to sve eten moze a nokia ne moze :laugh: :laugh: :laugh:

jednostavnost, transparentnost, inovatisvnost... - nokia

Jel to ona fora pukoh 500 evra za Nokiu sa color ekranom i nabudz kamerom pa sad mora da je najbolja?:d E secam se kad sa preko neta narucio motorolu mpx-200 za 150 E tad je skoro tek izasla. I sad ja opusteno za 150 E gledam divx sa sve prevodom, imam IE za surf, gomilu 3d fps igara, emulatore, win media player, mp3 od 1gb, custom programe, brooka ekran itd.. A moj drugar je tad kupio neku nokiu za 400 evra sa color ekranom + nekom nabudz kamerom imao je onaj smrdljivi 3g fotmat za filmice od 50x60 sa sve 5fps to je to.. Gledao je u moj telefon ko siroce :d .. I kao u jeee KOLIKO HILJADA si platio taj fon:d .. Nije mu bilo jasno kako je moguce da sve to imas na fonu..

Joypad ws tuchscreen !? :wall:

Takvu joypad organizaciju furaju smartphone uredjaji. Bilo da je rec o symbian ili o win telefonima.. Porediti Pocket pc i smartphone je ko du*pe i oko.. A i pocket pc ima joypad + bluetooth gamepad.. Probaj da PC koristis bez misa (samo sa tastaturom) i dobices mobile uredjaj bez touchscreena.. Touchscreen je toliki napredak za mobile uredjaje kao kad se na PC-u pojavio mis.. Ako to nemozes da skapiras - jeb*iga - idi kupi nokiu sa jos boljom kamerom :d..

Probaj da igras Age of empires, warcraft2, Symcity, Broken sword, Scumm na tom tvom joypadu - ma idi bre u k.... :d .. Ovo na tochscreenu radi ali isto kao na PC-u sa misom - ma milina..

Poslednja izmena:
@Haludza:
Leba ti, a sta to ti mozes tako da radis na tom Etenu sto ne mogu ja na E61? Evo nije me mrzelo, otisao sam na onaj link koji si ostavio pre neki dan i pogledao specifikaciju. Ima sve sto i drugi pocket pc u toj klasi. Dobro de, E61 nema kameru (koja mi treba koliko i upaljac integrisan u telefon :D). Ima ekran istih dimenzija kao i E61. Nisam uzivo video ekran na Etenu ali ovaj na E61 je savrsenstvo u poredjenju sa drugim aparatima koje sam video Qtech 9100... (koji bar ima QWERTY tastaturu).
I u cemu se ogleda upotrebna vrednost nekog aparata, bas bi voleo da cujem tvoje misljenje. Evo vec 20-ak dana imam E61 i iskljucivo sa njega idem na net (***, takva mi je situacija, a lap top nemam nameru da vucaram sa sobom), i sve ovo pisem sa njega. Mogu da procitam i eventualno editujem excel i word fajlove. Ovo na primer pisem iz ofisa instaliranog na telefonu, kao i sve do sada. Preko MSN-a redovno pricam sa drfedjom na primer (e da btw, ako ti je spor taj Eten prokonsultuj se sa njim oko overkloka i memorijskih tajminga, dignete lepo fsb na 300 MHz i ko zna, mozda proradi brze, samo je bitno da ga oprzis malo vecim naponom da radi stabilno :D). Igram cak i igrice ako uhvatim malo vremena. I sta od pametnih stvari moze taj eten? Da ne crtas u Auto cad-u u njemu (sve i da ima Acad za pocket pc ne bi ga u zivotu stavio-nisam mazohista)? Ili radis video montazu, ne razumem. Zna se sta se koristi za te stvari. Zivo me zanima za sta covek moze da koristi taj eten ili slicnu spravicu.
Touch screen, a cemu to, lepo rece kovacm. Unos teksta je daleko brzi preko QWERTY tastature (pitaj mene). Licno ja bi za 3 dana izgubio olovcicu :D
E sada ako je samo stvar u igranju je...nih strategija i slicne boranije na telefonu/PDA onda si sam sebi duboooko uskocio u usta kada si poredio PS3 i PC.
I ajde reci iskreno koliko ti traje baterija. Meni uz maksimalno lesenje na ruskoj krsh mrezi-2 dana.
Ah, umalo da zaboravim, E61 moze da sluzi i za telefoniranje i odlican je u tome :p

Poslednja izmena:
Vrh Dno