Šta je novo?

PCLinuxOS 2007 FINAL izasao!

Pustio sam neki rekovery My Files, koji sam ranije koristio, i polako cupa sa diska ono sto mu dadoh. Ne zuri mi se puno, valjda cu ih iskopati nekim od programa.
Nego, znam da nije za ovu temu, ali ne mogu nigde da pronadjem gde se spominje vracanje particija na predjasnje stanje diska. Mozda bih se nekako i snasao sa time da je FAT32 ili NTFS, ali za ove linux-ove formate nisam nasao nista.

Prvo i osnovno pravilo kad se instalira Linux pored Windowsa: napraviti gotove ext2 i linux swap particije iz Windowsa preko Partition Magica ili sličnog, pa pustili Linux da ih prepozna i iskoristi umesto da pravi svoje i potencionalno upropasti disk.

Gresis, ovaj gresis sinak. Najbolje i najbezbolnije ti je da iz install wizzarda ti njemu zadas koji disk/particiju hoces da mu dodelis i pustis ga da dalje sam odradi posao oko formatiranja dodeljenih mu particija i pravljenja mount pointa i root particije...
Trust me, i know what i'm doing!!!

Jedino ko ne prati uputstva koja daje wizzard moze da pogresi a sto se automatike oko particionisanja tice-to nikako!!!

Veceras se opet vracam pod okrilje PCLOS i trajno i ostajem tamo do sledece njegove revizije!

Voodoo je valjda hteo da kaže da je najbolje korisiti partition magic kada ne postoji particija na koju treba da se instalira linux.Ja se sa tim delimično slažem,s tim što mislim da je obično shrinkovanje win particije dovoljno,a da se dalje seckanje,pravljenje swapa itd. može obaviti iz installera linuxa.

Hajmo UBUNTasi, koji je password na UBUNTU kada se otkuca su ili sudo???

Probao sam 300 cuda sto se passworda tice ali nista ne pomaze, zato pomagajte!

pozz

Prvi put samo ukucaš sudo passwd i setuješ password za root nalog.

Trebaju ti drajveri za kartu, jer po defaultu ne dolazi sa NVidia drajverima za starije karte. Skines lepo novi drajver uz pomoc paket managera i to je to... Tako je i kod mene proradilo na GF4 Ti4200
Hmm ja imam 6600GT i u Kontolnom Centru mi prijavljuje ‎GeForce 6600 GT, ali na 3D Desktop Effect stoji No 3D desktop effects i to ne mogu da promenim.
Gde se nalazi taj packet manager da skinem novi drajver?

zove se synaptic i cini mi se da imas quicklaunch ikonu ( nesto kao "S" :) ). sta vise da ti kazem, search -> nvidia...

Evo procitah sve sto ste pisali o ovoj PCLinuxOS distribuciji i skinuo sam iso fajl sa njihovog sajta pokrenuo da vidim o cemu se radi i veoma se prijatno iznenadio :p
Stvarno je odlicno odradjena pogotovo za korisnike koji se po prvi put susrecu za Linuxom ili su ga samo videli a nisu probali! Video sam da podrzava dosta uredjaja i da u sebi sadrzi gomilu drajvera/kodeka.

E sad nekoliko pitanja:

1. Vidim da neki imaju problema oko instaliranja Linuxa na HD! Pitam, da li je potrebno praviti iz PM particiju (swap i ext) ili je ipak bolje pustiti ti ga da on to sam odradi? Ovo mi je veoma bitno zbog vaznih podataka na HD-u. Znaci imam 2 partcije C=System Win XP i D=Radna. Napravio bih E i to kao unpartioned space. Znaci, da je ovako ostavim pa nek wizard odradi posao ili da pravim sve posebno pa nek wizard sam pronadje!

2. Posto mi trenutno ne radi mreza (na moju veliku zalost) prinudjen sam da koristim modemsku konekciju ili ti Dial-Up. Da li PCLinuxOS prepoznaje moj modem i da li se lako podesava pristup internetu na PCLinuxOS-u?

3. ????

Eto za sad toliko pa se opet cujemo :wave:

Evo procitah sve sto ste pisali o ovoj PCLinuxOS distribuciji i skinuo sam iso fajl sa njihovog sajta pokrenuo da vidim o cemu se radi i veoma se prijatno iznenadio :p
Stvarno je odlicno odradjena pogotovo za korisnike koji se po prvi put susrecu za Linuxom ili su ga samo videli a nisu probali! Video sam da podrzava dosta uredjaja i da u sebi sadrzi gomilu drajvera/kodeka.

E sad nekoliko pitanja:

1. Vidim da neki imaju problema oko instaliranja Linuxa na HD! Pitam, da li je potrebno praviti iz PM particiju (swap i ext) ili je ipak bolje pustiti ti ga da on to sam odradi? Ovo mi je veoma bitno zbog vaznih podataka na HD-u. Znaci imam 2 partcije C=System Win XP i D=Radna. Napravio bih E i to kao unpartioned space. Znaci, da je ovako ostavim pa nek wizard odradi posao ili da pravim sve posebno pa nek wizard sam pronadje!

2. Posto mi trenutno ne radi mreza (na moju veliku zalost) prinudjen sam da koristim modemsku konekciju ili ti Dial-Up. Da li PCLinuxOS prepoznaje moj modem i da li se lako podesava pristup internetu na PCLinuxOS-u?

3. ????

Eto za sad toliko pa se opet cujemo :wave:

1. iz PM-a samo podeli disk - nikako da iz njega pravis swap ili ext, to ce odraditi distribucija

2. pclos se lepo snalazi sa modemima (imam kolegu koji ga tako koristi poodavno) - ali odgovor na pitanje da li je prepoznao Tvoj modem tesko da Ti iko moze dati :) Imas setovanja za dial-up u internet sekciji i koliko se secam cak ima predefinisano za konekciju na PTT :)

3. !!!!

POZDRAV

Poslednja izmena:
1. Ništa ne fali ni da iz PM-a napraviš swap i ext. Manje su šanse da Linux nešto upropasti.

Halo, ima li koga???
Pa o cemu ja pricam...
1. Na hddu moras imati prazan(neparticionisan) prostor onoliko koliko ga ti napravis ili poseban hdd od 10gb samo za linux
2. Kada podignes LiveCD i pokrenes instalaciju pokrene se i DrakManager za HDD. Navedes ga na prostor koji ti zelis i pokrenes dalji postupak...!!!

Zasto je ovo gore bitno:
-Svaki distro deli slobodan prostor prema svojim potrebama tako da je upotreba PMa besmislena i pogresna.
Npr. PCLOS deli na root/swap/user do Ubuntu deli na root+user/swap tako da to uopste nije ista organizacija prostora pa ko razume shvatice o cemu vam pricam!!!

pozz:wave:

E, zbog toga što će "Linux sam da napravi particije na praznom prostoru", svaki drugi se posle vraća na temu da kuka kako mu je pukla instalacija i otišli svi podaci. Oćeš ti možda da im vraćaš te podatke posle? I da odgovaraš na milion poruka ovde?

PM može da zabrlja kad spajaš i razdvajaš particije, ali kad pravi nove na praznom prostoru, ne može. Lepo pripremite sav prostor iz Windowsa i pustite Linux da sam prepozna gotove particije. Ne znam da je ikom ovako nešto pošlo naopako.

I šta nekog briga što PCLinuxOS pravi tri particije a Ubuntu dve? Ja ima svoj disk da organizujem kako ja hoću, i ima da napravim swap koliki ja mislim da treba a ne koliki mi on preporuči, i gotovo.

Poslednja izmena:
Bezveze sto Beryl ne moze da se koristi dok se ne skinu drajveri sa neta. Beryl u Live varijanti znachi samo ko ima broadband vezu. Mogu li nekako da se ubaci ti nvidia drajveri u sam ISO fajl da ne mora svaki put da ih skida nanovo?

Može. Treba da uradiš "remaster". Instaliraš sve potrebne programe i drajvere, od svega toga napraviš ISO fajl i narežeš na CD. Samo moraš da paziš na veličinu tog ISO fajla. Imaš uputstvo ovde.

Pa nvidia drajveri su oko 30 megabajta a na cdu nema ni 3 megabajta slobodno. Sad ako neko zna sta se moze izbaciti neka viche.

Veceras sam probao live cd, stvarno je super distro. Medjutim, ne mogu da nateram ADSL modem da proradi. Isao sam preko wizarda i kako god da podesim, prijavi mi da je sve uspesno namesteno, "kao" uspostavi vezu, ali je ustvari nema. Jel treba nesto specijalno podesavati? Modem je Sagem Fast 800.

Probaj da preko ndiswrappera ubacis win drajvere! za sagem!

Ali ueagle-atm drajveri za linux su vec prisutni, bar tako pise u wizardu. Kol'ko znam, sa njima bi modem morao da radi. Jedino da ne idem preko wizarda, nego manuelno da unesem sve parametre, ali nemam pojma koji su.

P.S. Ne mogu nista da ubacujem, samo sam probao live cd. Nemam mesta da instaliram pclos, niti bih se igrao sa modifikovanjem ISOa.

P.S. Ne mogu nista da ubacujem, samo sam probao live cd. Nemam mesta da instaliram pclos, niti bih se igrao sa modifikovanjem ISOa.

Pa sto odmah ne kazes. Na LiveCdu mrza nekada hoce a nekada nece da radi dok se ne odradi instalacija zato ti nema pomoci!!!

1. Ništa ne fali ni da iz PM-a napraviš swap i ext. Manje su šanse da Linux nešto upropasti.

Hmmm, pa nije mi se desilo da mi on "uporopasti" particije ili sam sadzaj kad iz njega radim particionisanje ili resize-ovanje, a odradio sam to mnogooo puta :)

Ne kazem da nije moguce da se tako nesto desi.

Inace, meni se desilo da sam PM-om particionisao disk kao pripremu za linux i da posle distribucija nije htela da prihvati tako isparticionisan i formatiran disk pa sam sve morao ponovo iz Linux-a :( Od tada se ne zezam sa PM-om (mislim da je bila verzija 8) kad je Linux u pitanju vec sve radim iz njega i nemam problema.

Takodje, veliki broj ljudi koji koriste Linux iz moje okoline na isti nacin particionisu diskove i nije bilo nikakvih prituzbi (ima tu i newbie-a) - tako da dolazim na ideju da ljudi obicnu imaju problem kad nesto ne urade kako treba (urade pogresno), a PM je mozda intuitivniji pa se sa njim manje gresi :)

POZDRAV

I tako dođosmo do zaključka da je najbolje Linux dizati ili na virtuelnoj mašini ili na praznom hard disku :)

I tako dođosmo do zaključka da je najbolje Linux dizati ili na virtuelnoj mašini ili na praznom hard disku :)

Cini mi se da je ovo tacno.

Ali ja i dalje ne mogu da pokrenem PCLOS Live na ovoj mashini, a svaki drugi distro mogu.
Na druge dve mashine instaliran uredno, cisto probe radi, ali na njima mi bas i nije potreban.

Edit: evo sta se dogadja

Startujem CD i odaberem opciju Live CD
Normalno prikaze prozor "Loading Linuz kernel"
Zatim sasvim uredno ide ono : PC linuxOS i ispod toga "radically simple", a ona bela strafta dole normalno radi.
I sada kada bi trebao da mi ponudi ulaz kao Root ili User, pojavi se sledeca poruka na crnom ekranu:

PCLinuxOC release 2007 ....
Kernel 2.6.18.8.tex5 on an i686 / tty1
Localhost login:_

bilo sta da unesem, user ili root, vraca me na prethodnu poruku. U cemu je ovde problem?

Poslednja izmena:
Jurke meni je to pisalo kad sam pokretao Live na RW CDu koji je bio prilichno izgreban. Kad sam narezao PCLinuxOS na obichan CD podigao se bez problema.
E sad posto ti disk radi na drugim kompovima verovatno ti je na tom kompjuteru na kome nece loshiji disk drajv. Zameni ga privremeno pri instalaciji drajvom iz drugog kompa.

Pozdrav svima,

zna li neko kako se podešava wireless konekcija na PCLinuxOS-u?
Na net idem preko APa, kroz LAN. Prepoznao mi je mrežnu (integrisana Realtek) i LAN radi, ali
nikako da podesim "nalog" i oživim net.

Poz

Ako je PPPoE konekcija, idi u PCLinuxOS centar, klikni na network, pa Setup new network interface, pa DSL, odaberi svoj mrezni adapter, klikni na unlisted, odaberi PPP over Ethernet i unesi svoj username i password i klkikni allow users to manage conection. Ako zelis da ti se ukljuci konekcija prilikom startovanja kompjutera, odaberi start at boot.
Prethodno u podesavanju za tvoj lan, unesi gateway tvog provajdera. Konekciju po potrebi mozes startovati pomocu NetApplet iz monitoring menija

Poslednja izmena:
Komšija, svaka čast! Nije mi bilo logično da pravim DSL konekciju, ali...hvala! ;)

Poz

Još jedno pitanje (edit ne radi).
Kako da podesim KTorrent da nastavi sa preuzimanjem fajlova. Izbacuje poruku da ne može da napravi fajlove, iako su neki od njih već skinuti..
Šta sad?

Nazad
Vrh Dno