Šta je novo?

PCLinuxOS 2007 FINAL izasao!

@zorz

jel to znaci da uopste ne moze da se natera da radi w na ntfs?

znam da na npr ubuntu moras da doinstaliras podrsku za r/w da bi radilo (sto kod mene nece iz nekih alien razloga).

Naravno da moze i da cita i da pise po NTFS particijama.

Ja sam odmah instalirao preko Synaptic-a NTFS-3g tako da sada ne mogu sa sigurnoscu da kazem da 100% moze da pise i bez nega (mada mi se cini da moze).

Ko god se prvi put susrece sa PCLinuxOS-om 2007 moja preporuka je da procita ovaj clanak:

http://www.howtoforge.com/the_perfect_desktop_pclinuxos_2007

Tu se nalaze jos neki tutorijali za instalaciju i podesavanje i ostalih poznatijih distribucija. Taman mozete da vidite i sta od aplikacija ima koja distribucija i sta treba doinstalirati.

Moze bre, ali zasto bi se zezao kada ce ti uvek traziti permission za rw a ovako je lakse. Sljepis 1 u fat i uzivas:D !
pozz

Poslednja izmena:
I jedan manji dodatak.

Sam PCLOS ne radi automount Windows partcija, pa evo jednog kratkog uputsva kako podesiti sistem da to automatski uradi:

Idite u PCLinuxOS Control Center --> Mount Points --> Hard Disk Partitions --> i onda izaberite particiju koju zelite da se automatski mountuje

Predjite u Expert Mode --> Options --> i onda opciju "noauto" diselektujte.

Veoma jednostavno, zar ne? :)

Samo nemojte se uplasiti kada dobijete pitanje da li ste bekapovali sistem jer ovim postupkom ne mozete nista zeznuti.

Pozdrav!

Moze bre, ali zasto bi se zezao kada ce ti uvek traziti permission za rw a ovako je lakse. Sljepis 1 u fat i uzivas:D !
pozz

Zasto ce mi uvek traziti? Jednom samo podesis i to ti je to. Ne trazi ti vise nego normalno i pise i cita.

PITANJE ZA SVE:
Posto mi je UBUNTU bauk a skinuo sam nocas v7.04 pa bih ga probao ali ne znam kako da pod Gnome okruzenjem napravim pppoe konekciju koja se pod KDEom radi lako: su, pppoe-config i napravim je lepo pa cekiram da se pppoe-start podize sa distroom... Ali kako to da odradim pod UBUNTUom???
Inace mi je UBUNTU lepo prepoznao Atheros WiFi karticu i jos lepse vidi maticnu mi mrezu!!!:D :d :D :d
sudo pppoeconf

Pokrenuo sam PCLOS danas sa cd-a i nisam mogao da ukljucim Beryl. Ako sam dobro skontao odes na ikonicu admin centar pa na 3D desktop. Tamo mi nije omoguceno da ukljucim Berl. Tamo ne mogu ustvari nista da ukljucim. Kao ne podrzava 3D. Probao na MX440 :D
Resenje?

Trebaju ti drajveri za kartu, jer po defaultu ne dolazi sa NVidia drajverima za starije karte. Skines lepo novi drajver uz pomoc paket managera i to je to... Tako je i kod mene proradilo na GF4 Ti4200

hm... izvinjavam se što ponovo upadam sa već postavljenim pitanjem, ali bih da definitivno razjasnim neke detalje...

dakle, imam XP na C. Zatim je stavljena Vista na D (ali, kad se iz nje gleda, njena particija je C!). Ako sada iz Viste ubijem XP particiju, pa na nju instaliram Linux, zar to neće biti problem? Zar Win ne bi trebao da bude na prvoj particiji?

Ne bi trebalo da bude problema ako ti posle brisnja XP-a Vista radi OK.Kada se instalira linux,grub boot loader se instalira u MBR(fizicki prvih 512 bajtova hard diska),a kod svih modernih distroa,pa i kod PCLos-a se ubacivanje windowsa u grub meni vrsi automatiski na kraju instalacije.Problem moze da nastane ako resis da ti vise ne treba linux. :)

Inace mogu i ja da se pridruzim hvalospevima PCLOS-a.Probao sam live CD i sa diska radi impresivno brzo.Da bi se dobila kompletna multimedija dovaljno je doinstalirati win32 kodeke i libdvdcss biblioteku za DVD filmove iz Synaptica i eto potpuno funkcionalnog desktop okruzenja.Nema petljanja sa konfiguracionim fajlovima i terminalom.Ako vam KDE bolje lezi nego GNOME PCLinuxOS je pravi izbor.

Poslednja izmena:
Ne bi trebalo da bude problema ako ti posle brisnja XP-a Vista radi OK.Kada se instalira linux,grub boot loader se instalira u MBR(fizicki prvih 512 bajtova hard diska),a kod svih modernih distroa,pa i kod PCLos-a se ubacivanje windowsa u grub meni vrsi automatiski na kraju instalacije.Problem moze da nastane ako resis da ti vise ne treba linux. :)

Ako imas instaliran windows XP i bilo koji linux, linux boot meni skidas tako sto ces ubaciti u drajv Windows XP boot disk, uci u Repair konzolu i otkucati naredbu

fdisk /mbr

i na taj nacin se resiti linuxa (odnosno boot menija, je rposle treba i particije gde ti je bio linux da prebacis u FAT32 ili NTFS). To je postupak od par minuta (koliko treba da se startuje Repair konzola).

Inace mogu i ja da se pridruzim hvalospevima PCLOS-a.Probao sam live CD i sa diska radi impresivno brzo.Da bi se dobila kompletna multimedija dovaljno je doinstalirati win32 kodeke i libdvdcss biblioteku za DVD filmove iz Synaptica i eto potpuno funkcionalnog desktop okruzenja.Nema petljanja sa konfiguracionim fajlovima i terminalom.Ako vam KDE bolje lezi nego GNOME PCLinuxOS je pravi izbor.

Mada PCLOS 2007 u sebi vec ima instaliran FFDSHOW za gledanje multimedijalnih sadrzaja tako da retko sta nece pustiti vec u Live modu i u nstaliranom i to bez win32 kodeka ali naravno trebalo bi instaliradti i Win 32 kodeke i libdvdcss2.

Poslednja izmena:
Ja imam par problema sa ovom verzijom koji se nisu događali sa 0.93
Kada ubacim CD/DVD u drajv on neće automatski da se mountuje i da recimo u Krusaderu koji najčešće koristim, prikaže sadržaj.
Kasnije sam pronašao opciju u Settingu Krusadera kako se diskovi mogu automatski mountovati , ali kada hoću da ih izbacim vratanca neće da se otvore i onda opet moram da idem ručno na unmount za svaki cd posebno.
Ovo je baš mučan problem, a u verziji 0.93, sve je radilo kao u windowsu: ubacim disk, on se sam mountuje, obavim šta treba, pritisnem dugmence izbacim ga itd.
Ima li ovde leka? Editiovao sam fstab, stavljao auto umesto noauto parametra i još neke stvari ali ništa.
Drugi problem mi se desio sa monitoring programom Super Karamba kada sam nehotice uradio hide icon, za njegovu ikonicu u sys tray-u.
Ona je nestala i sada ne znam kako opet da je vratim, više se ne pojavljuje, čak ni posle reseta. Okruženje je KDE, pa ako je u pitanju neka tipsak procedura, molio bih za info, gde se ovo podešava.

LiLo ili GRUB boot loaderi se skidaju jednostavnim ubacivanjem WIN XP CDa i pokretanjem instalacije. Na prvom blue skrinu izaberite REPAIR i udjite u doticni mod. Otkucajte FIXMBR pa izvrsite a potom FIXBOOT pa i to izvrsite... I eto resenja!!!:eyebrows:

Uspeo sam da ga prebacim na USB Flash drive. Ako imate neki brzi USB flash, sistem se ponasa kao da je instaliran na HDD-u, skoro da nema razlike.

Ako nekom treba postupak, evo kako:

1. Skinite HP utility za formatiranje USB flash diskova i formatirajte u FAT16 ili FAT32 fajl sistemu. Utility mozete preuzeti sa: ftp://ftp.compaq.com/pub/softpaq/sp27001-27500/SP27213.exe

2. Iskopirajte ceo sadrzaj LiveCD-a na USB. To mozete i iz ISO image-a preko WinRAR-a ili nekog programa koji cita ISO image

3. Celokupan sadrzaj foldera isolinux\ na vasem USB drajvu premestite u root folder na USB drajvu

4. Obrisite fajl isolinux.cfg i prebacite u root fajl iz attachmenta, prethodno ga raspakujte iz arhive.

5. Skinite Syslinux 3.36 sa http://www.kernel.org/pub/linux/utils/boot/syslinux/syslinux-3.36.zip raspakujte ga negde na vasem hdd-u, pokrenite command prompt (Start -> run -> cmd), pozicionirajte se na direktorijum gde je raspakovan syslinux, zatim nadjite poddirektorijum win32 i iz njega pokrenite syslinux.exe X: (X zamenite sa oznakom vaseg USB drajva)

6. Restartujte racunar, i u BIOS-u podesite da se sistem butuje sa USB diskova, kad se pokrene linux u meniju izaberite LiveCD i to bi bilo to

Prilozi

• syslinux.rar
    561 bajta · Pregleda: 64
Hajmo UBUNTasi, koji je password na UBUNTU kada se otkuca su ili sudo???

Probao sam 300 cuda sto se passworda tice ali nista ne pomaze, zato pomagajte!

pozz

zorz@C2D:~$ su
Password:
su: Authentication failure
Sorry.
zorz@C2D:~$ sudo
usage: sudo -K | -L | -V | -h | -k | -l | -v
usage: sudo [-HPSb] [-p prompt] [-u username|#uid]
{ -e file [...] | -i | -s | <command> }
zorz@C2D:~$ su
Password:
su: Authentication failure
Sorry.
zorz@C2D:~$

eto to mi uvek prijavi i shipak bre!!!
ali kada tkucam : sudo <komanda> i onda mi zatrazi password tada prolazi ok ali ovako nece!!!

ali kada tkucam : sudo <komanda> i onda mi zatrazi password tada prolazi ok ali ovako nece!!!

"Fora" je u tome što na ubuntu linuxu postoji virtualni root (administrator) koji je u stvari tvoj alter ego :D .Zbog toga po defaultu,nije moguće ulogovati se kao root,jer je root nalog "sakriven".To je izmišljeno u cilju zaštite sistema - da onemogući novim (noob) korisnicima da se loguju kao root i prave gluposti po sistemu kao admini.Većina novajlija (bar tako objašnjavaju) kad tad pošizi od stalnog kucanja "su" u terminalu i reši da korisiti root nalog.Ako mene pitaš obična glupost.

@bakster:
- Hvala na savetu! Da je glupost i jeste i to bas!

Nego svuda prodji u PCLinuxOS dodji!!! U ovih par dana sam probao i UBUNTU 7.04 i KUBUNTU 7.04 i u odnosu na PCLOS nisu za ...!!!

pozdrav SVIMA!!!:) :) :)

Evo mene opet sa problemom :)
Instalirao sa PCLOS na jednoj mashini i vrlo sam zadovoljan njime. E sad, htedoh da vidim kako ce se ponasati na konfiguraciji iz potpisa. "Kad ja tamo al ono medjutim", nece da se pokrene Live. Sve lepo krene, ali uopste ne dodje do opcije za izbor lokacije i ono bla bla, vec odmah trazi da se ulogujem. Kada se ulogujem kao guest/guest, onda izadje nesto ovako :

guest@localhost ~1$

I dalje se nista ne desava. Probao sam sa "instll --help" ali nisam nasao resenje.
Sa istog CD-a na trecem kompu (nista klokovano, sredjivanje u toku, AthlonXP2000,VIA chipset i GF4) se normalno podigne PCLOS Live.
Stavim na ovu konfu Ubuntu 7.04, i on se podize bez problema !!! A PCLOS nece :( a ja bih bas njega.
Na ovoj konfi je Venice malo kloknut, ali ako ne to ne smeta Ubuntu-u, zasto bi smetalo PCLOS-u ?
Ima li neko neki savet ili ideju gde gresim ?

Mislim da ne gresis nigde a i to sto je kloknut ne smeta uopste. Pa meni je moj Intel kloknut 67% pa radi ko blesavo!
Kada se startuje LiveCD PCLOS izaberi framebuffer opciju (mislim da se tako zove) i pokreni live!

Probaj pa javi sta se desava, pozz!

Do sada sam uvek ostavljao onu prvu opciju i bilo je OK. Sad cu da probam ovo pa javljam sta ce da bidne.

Evo udjoh u njega .... ali, to je ulaz bez grafike, tj, ne nudi mi nista drugo do 800x600 pa malo glupo izgleda.
Da nije to mozda zbog ovog ATI-ja x700pro. Znam da PCLOS sa NVidiom nema problema, ali kao da ATI-ja ne shvata ozbiljno.
Sada ne znam sta bih dobio ako bih ga i instalirao na particiju koju sam vec pripremio za njega ????

Tek kad se instalira dobijaju se ATI/NVIDIA drajveri. Live radi samo sa generičkim VESA, tako da bez brige.

Evo udjoh u njega .... ali, to je ulaz bez grafike, tj, ne nudi mi nista drugo do 800x600 pa malo glupo izgleda.
Da nije to mozda zbog ovog ATI-ja x700pro. Znam da PCLOS sa NVidiom nema problema, ali kao da ATI-ja ne shvata ozbiljno.
Sada ne znam sta bih dobio ako bih ga i instalirao na particiju koju sam vec pripremio za njega ????

Ja imam ATI x600 i radi live mod bez greske

Tek kad se instalira dobijaju se ATI/NVIDIA drajveri. Live radi samo sa generičkim VESA, tako da bez brige.

Verujem ti da je tako, ali kako onda na GF4, Live, cepa na 1600x1200, ili isto to na nekoj intelovoj integrusi i sve radi savrseno bez ikakvih drajvera ?
A i dalje mi je cudno zasto nece da se podigne sa prvom opcijom (Live or Install).
Uostalom, nije tesko probati....format C je cudo :)

I tako ja probah ... i Syeberg i C i Widozu XP na tom disku, a PCLOS odbija da se instalira iz tog moda iz kojeg sam ga podigao, tj, krene kao nesto i kada mu dam prvu opciju da se instalira na prazan prostor, trazi kao neki restart i nista dalje. Htedoh da se vratim u XP, kad ni on nece ...
Sreca pa na RAID-u ima Vista kao nuzno zlo :)
Ako @Bocy ima x600 i radi mu PCLOS Live, znaci da ja kod mene imam neki ozbiljniji problem za koji do sada nisam znao ... a Ubuntu se dize ko lud.
Sada da prvo osevapim onaj XP, pa cu videti sta dalje sa ovim PCLOS-osom.

Znaci, ....haos mi je napravio ovaj pokusaj instalacije PCLOS-a.
Pored 10G koje sam mu ostavio za instalaciju, i onaj ostatak od 150G je pretvorio u neke svoje particije i syeberg mi oko 50G bitnih podataka ....
Kako sad to pospasavati?

Kada instaliram neki linux uvek idem na opciju da mu ja tacno izaberem na koju ce se particiju instalirati (i to na particiju okju mu ja unapred pripremim).

Jedino resenje ti je da pronadjes preko neta ili najnoviji Hirens rescue disk ili po meni jos bolji MiniPE XT rescue disk! U njima imas sve potrebne alate za spasavanje podataka.

Nadam se da ces uspeti. Javi sta si uradio!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno