Šta je novo?

PC se gasi bez ikakve naznake zasto, pomoc

Izvadi taj, pa probaj taj drugi. Ako radi, resetuje BIOS pa stavi oba. Koje brzine si stavio za RAM?
Ajde napisacu sve, esej
Izvadio jedan stick, upalio racunar, sacekao koji minut samo da vidim da se nece opet nesto ugasiti, nije, odradim za svaki slucaj jos jedan DDU, i instaliram poslednji recommendetion driver 25.3.1, instalira, restartuje se, sve ok.
Ajde da vratim sad onaj jedan stick RAM-a, udje u Windows i bam, cakne, skroz se ugasi i ne moze da se upali, isti simptomi kao pre pola sata. Sad sam ponovo izvadio taj stick i upalio racunar.
Memorija je na 3600MHz, i sad sam hteo da vratim i taj stick i da spustim na 3000MHz pa da vidim

Vratim taj jedan stick, odmah pri paljenju udjem u BIOS, XMP profile promenim na 3000MHz, SAVE and EXIT, komp se ne pali...
Sta cu, ugasim ga na zadnje dugme na napajanju i ponovo vadi taj jedan stick, pali komp, gasi komp i sad zamenim mesta memorijama, i udje, rade na 3000MHZ, task manager tako prijavljuje

Treba mi pomoc na ponovo ovu temu, mozda je neko od Vas video, danas sam postavio pitanje u temi RX6000 serije, da li da menjam rx570 za rx6600.
Zamenio sam. Kod tog sto sam uzeo sam isprobao, radila 20 minuta na furmarku, par igrica, karta i hladna i tiha.
Dosao kuci i reko da upalim racunar prvo bez graficke imam integrisanu na 5600g, da obrisem sa DDU stari driver pa cu onda ubosti novu kartu i lepo instalirati novi driver.
Upali se racunar al ne baca sliku, HDMI ukljucen u ma.plocu ali nema slike. Probam par puta, sacekam ja po par minuta ali nema slike.
Ubacim RX6600, i baci sliku, na DDU, obrisi i restartuj, obrise, ugasi racunar i ne pali, cekam cekam ali ne pali ajde reko upali cu sam.
Da ga upalim on krene, RAM zasvetli, a sad prvi put, ventovi na sekund zablinkaju kao, zasvetle na milisekundu i ugase se, kao da nije dovoljno jaka struja.
Probao par puta nece, izvadim 6600 ajde opet da probam ina integrisanu, nece, vratio sam ponovo graficku i sad posto nemam drugo napajanje ne mogu nista. Ima li neko neki savet?
Napajanje cu morati sad vec menjati, ovo je drugi GPU sa kojim imam probleme, vise nije GPU u pitanju, reko mozda nekako da ga upalim, nadam se samo da nije povukao jos neku sad komponentu sa sobom
Samo da se nadovezem za integrisanu i ne bacanje slike. U BIOS sam nasao da je integrisana bila disabled, pretpostavljam da zato nije ni moglo, sad sam stavio na Auto, ako nekad budem ponovo bez dGPU.

Zadnjih 45 minuta sam pustao Furmark, i probao RDR2, Witcher 3 i AC Odysey, sve sjajno radi, FPS dobar, karta ne prelazi 70-73C, 1500RPM, jedan vent se malkice cuje kad se upali, moram kartu dobrano ocistiti puna je prasine, i mozda malo sa kap dve udja podmazati taj kuler, al ajde to otom potom.

Za ovo sad gasenje paljenje, vadjenje i vracanje pa na kraju i zamena stickova RAM-a, to ne znam sta je, sutra cu sa Vama testirati sta i kako hocete ovako, posle bih probao i 3600MHz samo sebi da potvrdim da je to problem, jer sad vec ne znam u sta da gledam, dal u napajanje ili u RAM stabilnost?? Ne znam da li to sto je SAM aktivan sad u Adrenalinu pravi nneki problem RAM memoriji kad radi na 3600MHz?

Poslednja izmena:
Nisam uspeo bas sve korake da pohvatam, ali sam shvatio da ti komp radi sa jednim stickom memorije. Onda su sledeci koraci (obelezi taj problematicni RAM flomasterom):

1. Taj jedan stik memorije s kojim komp radi, stavi u slot u kom je sumnjiv RAM bio ubacen. Da li radi bez problema?

2. Ako radi, onda izvadi taj RAM sto nije problematican, i vrati samo onaj problematican stik u neki od slotova koje si vec koristio. Ako radi, onda ti je memorijski kontroler na procesoru ostecen i verovatno ne moze Dual Channel da gura. Da li ne moze na 3600 ili na bilo kojoj brzini ostaje u trecem koraku

3. Ubaci oba stika RAMa ali im zameni mesta u odnosu na prvobitno kad su pravili problem, pre svih koraka. Ako ne radi na 3600 onda spusti na 2400 pa probaj.

RAM je najlakse sad testirati, napajanje mislim da nije ni problem.

Nisam uspeo bas sve korake da pohvatam, ali sam shvatio da ti komp radi sa jednim stickom memorije. Onda su sledeci koraci (obelezi taj problematicni RAM flomasterom):

1. Taj jedan stik memorije s kojim komp radi, stavi u slot u kom je sumnjiv RAM bio ubacen. Da li radi bez problema?

2. Ako radi, onda izvadi taj RAM sto nije problematican, i vrati samo onaj problematican stik u neki od slotova koje si vec koristio. Ako radi, onda ti je memorijski kontroler na procesoru ostecen i verovatno ne moze Dual Channel da gura. Da li ne moze na 3600 ili na bilo kojoj brzini ostaje u trecem koraku

3. Ubaci oba stika RAMa ali im zameni mesta u odnosu na prvobitno kad su pravili problem, pre svih koraka. Ako ne radi na 3600 onda spusti na 2400 pa probaj.

Hvala ti na odgovoru, probacu i prva dva koraka koja si rekao, sad sam zapravo u tvom trecema, zamenio sam mesta RAM memorijama i spustio na 3000MHz, radilo je, ali to je sve kratko probano (sat vremena) Probacu sutra ceo dan tako, mozda i MEMTEST ponovo da pustim, pa da vidimo?

Memtest ne opterecuje memorijski kontroler na procesoru vec se fokusira na samu memoriju. Isprobaj i prva dva koraka, tu ces odmah videti rezultate ako nesto ne radi pa da znamo sta dalje.

Memtest ne opterecuje memorijski kontroler na procesoru vec se fokusira na samu memoriju. Isprobaj i prva dva koraka, tu ces odmah videti rezultate ako nesto ne radi pa da znamo sta dalje.
Sutra ujutru cu krenuti od 1. koraka, kako jos mogu da utvrdim da li radi pored toga sto ce uci u Windows i raditi u igrama, browseru, YT, ponekom stress testu?

Ne bi se mnogo zezao, ako ti rade obe memorije na 3000. Eventualno probaj 3200, ako može da izgura. Razlika između 3000 i 3600 je osetna kad se koristi integrisana grafika, a ovako nije ništa vredno cimanja. Dobijaš ponegde možda par frejmova i to je to.

Nekakav je problem kad raskacim napajanje pa ponovo zakacim, tako mi se cini, glupo zvuci.

Sredjivao sam racunar i radni sto, i onda sam kad je trebalo sto obrisati i raspremiti, skinuo racunar sa stola, raskacio ga. Raspremim sto, vratim racunar, zakacim napajanje i ostale periferije, da upalim racunar, opet problem, krene, zasvetli sve na par sekundi i ugasi se, RAM memorija ostane da svetli, restart ili ponovno paljenje ne rade.
Sad radim ovo sto si rekao, 1.korak, izvadio sam RAM stick "koji nevalja" i stick koji valja stavio u njegov slot, 3000MHz brzina. Ne znam ni sta da mu sad radim da ga testiram?

Sad makar znam da nije problem bio od karte, evo sad je druga i isto. Napajanje, RAM, CPU ili mozda maticna? Moram videti da li mi mozda neki RGB softwer ne pravi problem

Zadnjih 45 minuta sam pustao Furmark, i probao RDR2, Witcher 3 i AC Odysey, sve sjajno radi, FPS dobar, karta ne prelazi 70-73C, 1500RPM, jedan vent se malkice cuje kad se upali, moram kartu dobrano ocistiti puna je prasine, i mozda malo sa kap dve udja podmazati taj kuler, al ajde to otom potom.

Koja je onda poenta garancije, ako ces ti da je rastavljas i podmazujes?

Koja je onda poenta garancije, ako ces ti da je rastavljas i podmazujes?
Kasno sam se setio, najbolje bi i bilo da kartu odnesem na reklamaciju i trazim zamenu ventova, stiker je i dalje na srafu

Poslednja izmena:

1.Radi
2.Radi
3.Vratio oba stika, sad im nisam menjao mesta, ostavio sam ih isto kao i pre. Update-ovo sam BIOS na poslednju verziju i stavio 3600MHz ponovo

Ako pogledam temu ovo se sad vec vuce dugo, ali kazem, uglavnom, u 90% situacija, kada raskacim racunar skroz i napajanje kad raskacim i posle ponovo zakacim, bude problem, meni je racunar radio od kraja decembra do juce bez ikakvih problema, nije pravio papazjanije, ne znam, nista nisam od delova menjao, sve isto, isti Windows, zamenim kartu i opet, kao da sam mehanicar, omasi par puta pre nego sto uradi dobro :ROFLMAO:
Nigde logike vise, i sad ako je taj memorijski kontroler, menjaj CPU...

Ja imam 7950x koji na XPM/EXPO 3200/3000 (probana 2 razlicite memorije) ili manje radi samo kad se pali na taster i samo sa memorijom u 2 i 4 slot, ali pri restartu je muka upaliti ga zabode na check memory led zuto, naravno da je 99% cpu kriv i kontroler je zveknuo jer ne radi sa 1 stickom u slotu 1... ceka da mi je manje bitan da ide na RMA ali prvo cu ga istestirat na drugoj ploci mada je CPU 100% i sad trenutno radi na 140W i to je pitanje na 200W+ dal je stabilan

Ja imam 7950x koji na XPM/EXPO 3200/3000 (probana 2 razlicite memorije) ili manje radi samo kad se pali na taster i samo sa memorijom u 2 i 4 slot, ali pri restartu je muka upaliti ga zabode na check memory led zuto, naravno da je 99% cpu kriv i kontroler je zveknuo jer ne radi sa 1 stickom u slotu 1... ceka da mi je manje bitan da ide na RMA ali prvo cu ga istestirat na drugoj ploci mada je CPU 100% i sad trenutno radi na 140W i to je pitanje na 200W+ dal je stabilan
Hvala ti na postu. Gledao sam ranije kod Dula na PC Axe gde je bilo tih polufalaricnih CPU-ova, cak je kacio ja mislim snimak gde je zaredom imao dva poluispravna CPU, neverovatno, kako CPU prodje uopste proizvodnju i dodje u prodaju a da nije detaljno istestiran.

Evo sad su oba stika u kompu, namerno sam stavio 3600MHz i "radi", bilo bi dobro i da ovaj CPU menjam, 5700x bi bila ok upgrade, x3d mi je skup sad

kaze Brave insecure download blocked

Nazalost CPU su postali daleko kvarljivija roba cak vise od ploca koje imaju xyz komponenti i mogucis fizickih ostecenja, losih lemova itd
imam i 3x 9950x koji rade ok, nadam se da su probleme resili kao i intel iako o tome nece niko zucnut

Prilozi

• Stress test.jpg
    Stress test.jpg
    614.6 KB · Pregleda: 20
Nisam pametan. Jel imas neke .dmp fajlove od skorije u C:\Windows\LiveKernelReports ? Ako ne, sledece sto bih probao je zamena napajanja al probaj prvo da pozajmis od nekog umesto da iskesiras za nesto sto ti mozda ne resi problem.

Ni ja isto.
Nisam pametan. Jel imas neke .dmp fajlove od skorije u C:\Windows\LiveKernelReports ? Ako ne, sledece sto bih probao je zamena napajanja al probaj prvo da pozajmis od nekog umesto da iskesiras za nesto sto ti mozda ne resi problem.
Ovaj put ima nesto .dmp fajlova, u folderima su do 1mb a ovaj veliki je 960mb, hocete da ga negde okacim? Ako mozete reci sta je

Prilozi

• DMP.jpg
    DMP.jpg
    126.7 KB · Pregleda: 9
Stavi sve u arhivu i okaci na mediafire

Samo dva .dmp fajla?

Sve fajlove iz Livekernelreports prekopiraj u drugi folder pa ih zipuj i tako okaci na mediafire

Nazalost nista konkretno se ne vidi iz .dmp fajlova. Jedan je vezan za USB uredjaj (iz 30.3.2025), ova druga dva .dmp fajla (7.5.2025) su vezana za isto, graficka je kresovala ali ne moze se 100% utvrditi zbog cega, tj da li je ona uzrok ili je nesto drugo nju saplelo. Nastavi da koristis komp dok ne nadjes neko napajanje na pozajmicu, mozda je i BIOS update pomogao.

Nazalost nista konkretno se ne vidi iz .dmp fajlova. Jedan je vezan za USB uredjaj (iz 30.3.2025), ova druga dva .dmp fajla (7.5.2025) su vezana za isto, graficka je kresovala ali ne moze se 100% utvrditi zbog cega, tj da li je ona uzrok ili je nesto drugo nju saplelo. Nastavi da koristis komp dok ne nadjes neko napajanje na pozajmicu, mozda je i BIOS update pomogao.
Hvala ti na vremenu sto si probao nesto izvuci.
Sada se ugasio, i ne mogu da ga upalim kao ranije sto sam, da izvadim stick RAM-a pa da udjem.
Kacim linkove sto sam snimio mobilnim da vidite i ovako

1.sa oba sticka
2.izvadio sam jedan stick
3.kad se drzi start taster, trebao bi da se ugasi (ugasio bi RAM svetlo ali ne radi)
4.stick koji je ostao sam premestio u drugi RAM slot

Nazad
Vrh Dno