Šta je novo?

PC se gasi bez ikakve naznake zasto, pomoc

Imao sam sličan problem par meseci gde bi se računar iz My Gear nasumično restartovao na Win11, Event viewer je pokazivao samo da je dolazilo do Unexpected power lost, Event ID 41. SCEP error nisam imao i dogadjalo se skroz random, skoro nikad pri velikom loadu GPUa ili CPUa. Otvorio case i video da jedan kabl koji ide u napajanje je labav i to je bilo to a morilo me dobrih dve nedelje, isto googlao sve moguće, menjao XMP, updateovao bios, gpu profile u MSI AB...

Imao sam sličan problem par meseci gde bi se računar iz My Gear nasumično restartovao na Win11, Event viewer je pokazivao samo da je dolazilo do Unexpected power lost, Event ID 41. SCEP error nisam imao i dogadjalo se skroz random, skoro nikad pri velikom loadu GPUa ili CPUa. Otvorio case i video da jedan kabl koji ide u napajanje je labav i to je bilo to a morilo me dobrih dve nedelje, isto googlao sve moguće, menjao XMP, updateovao bios, gpu profile u MSI AB...
Hvala na savetu. Kod mene kablovi koji idu iz napajanja su fiksni, nisu modularni, prekontrolisao sam i svi kablovi su do kraja kliknuti u komponentama...

SCEP tesko da ima veze jer se isti problem javlja 2x u toku testova a i sad sam pogledao kod sebe i imam isti error u event view i naravno nemam taj problem koji ti imas, zaboravi na to za sad.

Grafika ili napajanje, suzeno je, tipujem na grafiku.

SCEP tesko da ima veze jer se isti problem javlja 2x u toku testova a i sad sam pogledao kod sebe i imam isti error u event view i naravno nemam taj problem koji ti imas, zaboravi na to za sad.

Ima smisla da je grafika, momak od koga sam kupio je doneo kod mene licno, i kad smo je zakacili u igrama se desavao taj zvuk kao kad se ukljuci neki USB uredjaj i tad je pucao sistem, morao je restart, nikako mi nju nismo mogli namestiti, sutradan ajde da probamo jos nesto, zakacim ja nju i sve normalno radi, reko to je to nisam je dobro bocnuo. Proslo mozda mesec dana ja uzeo pastu i padove cisto da izmenjam, odradim ja sve to lepo i polako, vratim je nazad, gledaj cuda, opet isto, pucaju igre. Probao sam ja jedno vreme da vidim kako sistem radi na integrusi i bilo je sve normalno, onda sam vratio ponovo grafu i tako radi dva meseeca pa krenu problemi...

Hvala ti na pomoci svakako, videcu il da kupim novu graficku jer svejedno to planiram vec dugo vremena ili da nosim u servis, mada siguran sam da je graficka

Mozes privremeno da oboris memory frekvenciju za 5-10% (mozes i core ali prvo memoriju) i da vidi kako se ponasa, power limit ostavi na +25%.

Mozes privremeno da oboris memory frekvenciju za 5-10% (mozes i core ali prvo memoriju) i da vidi kako se ponasa, power limit ostavi na +25%.
spustio sam sa 1750mhz na 1700mhz, power +25%
Definitivno graficka problem, bacala artifekte kad sam spustio na 1700mhz VRAM i pukao drajver, vratio sve na default, ugasio i ekran usput

Poslednja izmena:
Baca artifekte i na 1650mhz, definitivno VRAM necu dirati, spusticu malo klok na gpu sa 1340mhz na 1300mhz, power +25% i optimizovacu liniju za ventove pa da vidim kako to radi.

Imao sam bas slican problem kod jedne musterije. Bio sam ubedjen da je do maticne ploce. Pre zamene maticne, probao drugi ram, drugo napajanje, drugu graficku... Porucim novu plocu, zamenim isto se resetuje nasumicno. Posle toga spustim brzinu procesora za nijansu i od tada vec 2 godine radi racunar bez restarta. Ovo je prvi put za 20ak godina koliko servisiram racunare da procesor nije bio skroz ispravan.

Imao sam bas slican problem kod jedne musterije. Bio sam ubedjen da je do maticne ploce. Pre zamene maticne, probao drugi ram, drugo napajanje, drugu graficku... Porucim novu plocu, zamenim isto se resetuje nasumicno. Posle toga spustim brzinu procesora za nijansu i od tada vec 2 godine radi racunar bez restarta. Ovo je prvi put za 20ak godina koliko servisiram racunare da procesor nije bio skroz ispravan.
Uh, lepo si se napatio, ja sam za mrvicu oborio klok na gpu, daj Boze da time resim problem

Nope, smanjivanje kloka na GPU nije pomoglo, cisto sam hteo da obavestim da to nije resilo problem, sledeca stanica servis, pa cu javiti sta oni kazu, ako pre toga ja sam ne probam novu graficku.

raskači taj HDD, mada ja mislim da je taj procesor spržen ili matična, e to je jedan od razloga što sam hejter za amd mogu da pljuju intel koliko hoće meni se to na intel nije desilo nikada u životu...
Prvo raskači HDD, testiraj komp, ako se dešava isto
raskači sve kablove pa vrati nije isključeno da neki kabal pravi problem sa napajanjem mada ja bih probao to napajanje na drugom kompu
sledeće skini grafičku i stavi neku krš bilo kakvu i testiraj, ako nemaš probaj na integrisanu grafiku
ram stavi u 1 i 3 slot testiraj pa probaj 2 i 4 možda je neki slot oštećen
Kada ti se pali komp jel se pali pola sata ili se upali za 2 sekunde?

raskači taj HDD, mada ja mislim da je taj procesor spržen ili matična, e to je jedan od razloga što sam hejter za amd mogu da pljuju intel koliko hoće meni se to na intel nije desilo nikada u životu...
Prvo raskači HDD, testiraj komp, ako se dešava isto
raskači sve kablove pa vrati nije isključeno da neki kabal pravi problem sa napajanjem mada ja bih probao to napajanje na drugom kompu
sledeće skini grafičku i stavi neku krš bilo kakvu i testiraj, ako nemaš probaj na integrisanu grafiku
ram stavi u 1 i 3 slot testiraj pa probaj 2 i 4 možda je neki slot oštećen
Kada ti se pali komp jel se pali pola sata ili se upali za 2 sekunde?
Sve sto si naveo ja sam pokusao, 99.99% sam siguran da je graficka karta, odneo sam u jedan dobar servis da momci vide, onako kako sam mu ja sve ispricao odmah je rekao da je verovatno gpu, jer ako je komp normalno radio pre ubacivanje diskretne karte, odnosno radio je dobro na integrisanoj a posle nije, sve je jasno, bez obzira ostavio sam da ga istestira.

Kad budeo znao sta je, ostavicu komentar da ako neko u buduce bude imao slicna problem zna sta je. I da zatvorimo ovu temu.

Imao sam nekada taj problem, isto se mučio, i na kraju je bilo do falične matične ploče.

Većina ljudi danas kupuje komponente kada sklapa računajući da je sve kompatibilno, a nije. Nije samo dovoljno uzeti sve najskuplje i reći, to mora da radi. Može da bude slučaj i da se nešto sudara od komponenti kada su vendori u pitanju... Uvek kada sam kupovao računar sam dobro češljao testove koja komponenta se dobro pokazala sa drugom i tek onda uzimao. Tako možeš izvući najbolje performanse i brzinu rada operativnog sistema. Može da se desi da mu to pravi problem, ali za početak najbolje da nabavi drugo pajanje i ostalo što može, pa sistemom eliminacije.

Dešava se to i sada, samo su računari mnogo brži nego ti stari i te razlike su neprimetne. Kada instaliraš sistem i kada prođe godin do dve, a sistem ti radi kao od prvog dana onda znaj da si sve sklopio kako treba. Ne pričam ovo napamet, jer neko će reći sve mi radi, nemam problem i to je to. Za mene to nije merilo, jer gledam da izvučem maksimum iz svih komponenti. primera radi, ući ćeš u radnju i reći ćeš, dajte mi najskuplju RAM memoriju od 64GB. To što je najskuplja, ne znači da će raditi sa tom pločom koju imaš kao neka jeftinija istih performansi. To sam hteo reći, to jest na tu kompatibilnost. Ljudi danas obično prema budžetu sklapaju računar, ne gledaju toliko šta će i kako raditi sa čim u sitna crevca, nego sklope i to je to. Kasnije tek dolaze problemi, koje su za mene možda vidljivi, za nekog drugog nisu.

Ja u WinWinu pre nešto godina došao po ploču. Dok sam plaćao, ulazi tatica sa dva sina. "Dajte sve najskuplje za PC" . Ali gosdpodine..... "Ništa ali, daj sve najskuplje". Ne zam šta su mu prodali ali nadam se da su ga odrali.

Šteta što si se toliko napatio oko grafičke kada je najbolje ako imaš od koga da pozajmiš i probaš. Ja obično čuvam stare grafičke kada ih zamenim sa novima i sada imam GTX 970 potpuno ispravan u kutiji da mogu da probam da li je to grafičke ili pci na ploči ili pak napajanje. To undervoltovanje to je sve šilovanje. Grafičke služe da se klokuju na veće brzine a ne na manje. Ako se greje povećaj promaju u kućištu. Jeste da može da bude malo bučnije i prašine ali tako je to. Na buku se navkneš a prašinu izduvavaš svaka par meseca na primer. Komjuter se ne može zbužiti da radi kako TI hoćeš već se TI moraš zbudžiti onako kako PC hoće. Nemere drugojačije. ;););):cool::cool::cool::cool:(y)(y)(y):unsure::unsure::unsure::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::giggle::giggle::giggle::alien::alien::devilish::devilish::geek::geek::ninja::ninja::ninja:

Šteta što si se toliko napatio oko grafičke kada je najbolje ako imaš od koga da pozajmiš i probaš. Ja obično čuvam stare grafičke kada ih zamenim sa novima i sada imam GTX 970 potpuno ispravan u kutiji da mogu da probam da li je to grafičke ili pci na ploči ili pak napajanje. To undervoltovanje to je sve šilovanje. Grafičke služe da se klokuju na veće brzine a ne na manje. Ako se greje povećaj promaju u kućištu. Jeste da može da bude malo bučnije i prašine ali tako je to. Na buku se navkneš a prašinu izduvavaš svaka par meseca na primer. Komjuter se ne može zbužiti da radi kako TI hoćeš već se TI moraš zbudžiti onako kako PC hoće. Nemere drugojačije. ;););):cool::cool::cool::cool:(y)(y)(y):unsure::unsure::unsure::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::giggle::giggle::giggle::alien::alien::devilish::devilish::geek::geek::ninja::ninja::ninja:
Komp je bio relativno hladan u loadu, u idle smesne temperature 30-40c i CPU i GPU, drugu grafu nisam imao, undervolt je dobra stvar u granicama razuma i mogucnost samog GPU, time sam spustio temp za oko 7-8c i smanjio buku ventilatora na GPU

Moja radi do 80°C bilo leti bilo zimi. Sve na defaultu.
2024-12-30 22_46_42-.png

Видим да се прича о рх 570 која ебава сустем, па да ускочим преко реда, оно "ја само да питам"...

Имам овде једну рх 570 асус стрикс, кад се убоде у комп (небитно кој), ПЦ неће да се упали. Не окреће се ниједан вент, ништа.
Само гори лампица на ПЦБ графичке, поред конектора за напајање.

Пробао сам рефлоу дуваљком, очистио детаљно, не помаже.

Има ли ко идеју?

Извињавај Момо, превид. Године, неумитно приближавање смрти итд...

Бата Сале, управо тако се и понаша. Без укљученог ПЦИ Експрес кабла за напајање заврти вентове и да бип код за ГПУ ерор.

Да ли се то поправља (напонска, мосфети) и имаш ли неки сервиз за препоруку (осим Чика Пере, поменутог у теми са линка изнад) ?

Treba mi pomoc na ponovo ovu temu, mozda je neko od Vas video, danas sam postavio pitanje u temi RX6000 serije, da li da menjam rx570 za rx6600.
Zamenio sam. Kod tog sto sam uzeo sam isprobao, radila 20 minuta na furmarku, par igrica, karta i hladna i tiha.
Dosao kuci i reko da upalim racunar prvo bez graficke imam integrisanu na 5600g, da obrisem sa DDU stari driver pa cu onda ubosti novu kartu i lepo instalirati novi driver.
Upali se racunar al ne baca sliku, HDMI ukljucen u ma.plocu ali nema slike. Probam par puta, sacekam ja po par minuta ali nema slike.
Ubacim RX6600, i baci sliku, na DDU, obrisi i restartuj, obrise, ugasi racunar i ne pali, cekam cekam ali ne pali ajde reko upali cu sam.
Da ga upalim on krene, RAM zasvetli, a sad prvi put, ventovi na sekund zablinkaju kao, zasvetle na milisekundu i ugase se, kao da nije dovoljno jaka struja.
Probao par puta nece, izvadim 6600 ajde opet da probam ina integrisanu, nece, vratio sam ponovo graficku i sad posto nemam drugo napajanje ne mogu nista. Ima li neko neki savet?
Napajanje cu morati sad vec menjati, ovo je drugi GPU sa kojim imam probleme, vise nije GPU u pitanju, reko mozda nekako da ga upalim, nadam se samo da nije povukao jos neku sad komponentu sa sobom

Izvadio jedan stick RAM memorije, upalio, sta je ovo ljudi moji... Pa ovo nema ni u L.A.

Izvadi taj, pa probaj taj drugi. Ako radi, resetuje BIOS pa stavi oba. Koje brzine si stavio za RAM?

Vrh Dno