Šta je novo?

PC postaje sporiji: Windows 11 u najnovijoj verziji automatski pokreće servis koji troši CPU, RAM i disk resurse

Potrebe prosečnog korisnika a njih je, da lupim, 95%, jos uvek nisu prevazišle ono sto XP ima integrisano u sebi, a kamoli li ovaj overbloat od jedanaestice.

Ne rade ili nema apdejta za mnoge programe za XP a za drajvere je nemoguće. Bilo bi lepo da može XP na novi hardver. Meni je XP najwindows. Samo nova instalacija svakih 6 meseci i eve je radilo.🤣❤️

a kamoli li ovaj overbloat
Који истим људима исто не смета. Чак им и помаже, јер се смањила потреба за прчкањем и мануелном интеграцијом са периферијама. Код њих није проблем 90% заузеће, него кад нешто "неће".

Mogu i ja da zakeram svakom operativnom sistemu, W11 nije nikakav izuzetak, mogao bih i njega da opanjkavan ceo dan. Prvi OS na koji sam naletao bio je Unix, čitav roman da napišeš za format diskete. Sun mS ništa mnogo bolje. DOS jedna linija, ništa prostije. Linux još uvek vuče na Unix i ako je 10% of njega. Da istrošiš tastaturu samo na instaliranje drajvera ako ih nađeš i ako rade. Kod babe komšinice nisam ništa morao da popravljam W11 već par godina od kada je dobila novi laptop a na starom sa sedmicom bar mesečno. Pohvatala više virusa nego poruka na Vajberu. Ubacio joj Kasperski i on joj nije dao ništa da instalira a da ne kuka ko sinja kukavica. Još najbolji OS mi je bio Atari TOS, prost i efikasan, bolji i od Apple-a a dovoljno sličan. Radio DOS i Mak emulator. Da imam para ko što nemam sada bih uzeo Mac sa M3. Bar za njega ima multimedijalnih i desktop publishing programa kao što nema na Linuxu. Mac je uvek bio specijalista za takve stvari ali cene joj-kuku.
Znači ostade samo W11 sa sve bradavicama i kancerogenim materijalima a MS nek se češe sa svim mojim "ukradenim" stvarima, baš ima de se obogate od mene. Njihov problem i mesto na hardovima, nisam im ni platio ni centa već godinama. Ono rade i troše milijarde za mene. Nek im je sa (ne)srećom.

Pa ni ja ništa ne primjećujem, munjevito se podigne sistem i sve od programa u taskbaru šta treba za nepune 10 sekundi. Isto sam na zadnjem 25H2, ništa nisam disableovao od procesa.
Jeste kad imas jak procesor. Ja sad imam 2 laptopa, i oba su acer nitro. Ovaj novi ima i9 12900h i naravno 20 jezgara, pa ne oseti nista, ali u tasku vidim brdo gluposti sto mi ne rebaju. Stariji ima i5 9300h sa 8 jezgara i oseti se u igrama recimo da mu jede CPU. Oper kazem i misljenja sam, znam da to namerno rade kako bi nas rerali da kupujemo novije CPU, ali brate mili kakva poboljsanja u apdejtovima? Salje informacije i bezveze pali procese? To su unazadenja a ne napredovanja. Za mene win 7 Bog i batina

Zauzeće RAM-a u idle nije kritično jer se u W10 i W11 raspoređuje dinamički i deo se komprimuje kada nije u direktnoj upotrebi a kada zagusti ide keširanje na disk, sa brzim SSD i sa NVMe je jedva nešto sporije nego sam RAM. Ovaj tamno plavi Standby deo treba zanemariti, windows će sami to da regulišu a sa tim se samo dobija jer se sve što je u RAMu briže pronalazi i učitava nego da se čuva na disku.
Pogledajte prilog 519192 To što "non stop vrti ventilator na visokim obrtajima" je zbog zauzetosti procesora i/ili grafičke- Ako ti je idle zauzetost niska onda je do prašine u kuleru koja se brzo nakupi, velika je razlika kada je laptop bio nov i posle par godina pa makr bio stalno u operacionoj sali u bolnici. Ponekad se naglo primeti zbog sindroma "kuvane žabe". Polako i neprimetno se povećava temperatura pa kada obratiš pažnju na to izgleda kao da se baš tada dogodilo.
Ne mora da znaci, ja moj stari sam cistio na svake 2nedelje. Moze biti da pusten los update, 2x sam prosao tako, jednom windows javno priznao da postoje problemi sa updateom. Tako da moze biti i do updatea

Ne mora da znaci, ja moj stari sam cistio na svake 2nedelje. Moze biti da pusten los update, 2x sam prosao tako, jednom windows javno priznao da postoje problemi sa updateom. Tako da moze biti i do updatea. A sto se rice microsoft storea, copilota, xbox microsoft, to sam sve pobrisao

win11 in the nutshell
gDD.gif

Ja sam primetio poprilično veće zauzeće rama. Mislim da je min 50% od 16gb koliko ima laptop. Plus non stop vrti ventilator na visokim obrtajima, a do skoro se nikad nije ni vrteo, bukvalno je bio dead silent. Moraću da se pozabavim windowsom kad budem imao vremena.
Još je Vista promenila filozofiju ovoga, ali ljudi i dalje nisu navikli, neverovatno. Sistem zauzima 2 GB na mašinama od 4 a probao sam i na 3 GB, tu je uzeo 1.8. To ne znači ništa.

11 je, jednostavno, sporiji - više opterećuje CPU, prave React aplikacije za start menu, side menu, totalno su odlepili, nikada ranije nisu ovoliko bagova imali, evo je 5. godina Windowsa 11, totalni fail a ništa što najavljuju - ne obećava da će biti bolje.

Još je Vista promenila filozofiju ovoga, ali ljudi i dalje nisu navikli, neverovatno. Sistem zauzima 2 GB na mašinama od 4 a probao sam i na 3 GB, tu je uzeo 1.8. To ne znači ništa.

11 je, jednostavno, sporiji - više opterećuje CPU, prave React aplikacije za start menu, side menu, totalno su odlepili, nikada ranije nisu ovoliko bagova imali, evo je 5. godina Windowsa 11, totalni fail a ništa što najavljuju - ne obećava da će biti bolje.
ovo i samo ai ai ai i opet ai samo ai guraju. deluje da im je taj isti ai kodirao ceo sistem

Pozdrav. Skoro sam čula sa LTSC. Imam Windows 11 Pro 22H2 sa plaćemom licencom i moraću da ga oborim zbog virusa. Da li bih mogla da instaliram windows_11_iot_enterprise_ltsc_2024_x64 i da iskoristim licencu koju imam za aktivaciju ili da opet vratim Win11 pro 22H2? Ne igram igrice, za office se koristi računar, imam SSD za za WIN 11 a hard disk za podatke i na jednoj njegovoj particiji je win 10 (iz dual boota) jako spor ali za svaki slučaj tu boravi.

Za normalnog usera, Windows 11 obican i debloat skripta koja obrise sve gluposti (teams, copilot, search u taskbaru preko interneta, etc..).

windows_11_iot_enterprise_ltsc je divna stvar, ali ne za prosecnog korisnika racunara u Srb koji zeli da mu stvari jednostavno rade bez budzenja.

A narod koji je i dalje na windows 10 (cast izuzecima kojima hardver ne dozvoljava da se upgrade) ili disabluje security updatove, mhm, takve stvari se ne rade.

Pozdrav. Skoro sam čula sa LTSC. Imam Windows 11 Pro 22H2 sa plaćemom licencom i moraću da ga oborim zbog virusa. Da li bih mogla da instaliram windows_11_iot_enterprise_ltsc_2024_x64 i da iskoristim licencu koju imam za aktivaciju ili da opet vratim Win11 pro 22H2? Ne igram igrice, za office se koristi računar, imam SSD za za WIN 11 a hard disk za podatke i na jednoj njegovoj particiji je win 10 (iz dual boota) jako spor ali za svaki slučaj tu boravi.
Ne, u pitanju su dve potpuno različite licence. Nisu virusu nego adware i malware, svakako probaj da to počistiš, preporuka Malwarebytes.
Za normalnog usera, Windows 11 obican i debloat skripta koja obrise sve gluposti (teams, copilot, search u taskbaru preko interneta, etc..).

windows_11_iot_enterprise_ltsc je divna stvar, ali ne za prosecnog korisnika racunara u Srb koji zeli da mu stvari jednostavno rade bez budzenja.

A narod koji je i dalje na windows 10 (cast izuzecima kojima hardver ne dozvoljava da se upgrade) ili disabluje security updatove, mhm, takve stvari se ne rade.

Zapravo je baš IoT za njih, nema nikakvih gluposti sa kojima prosečan čovek zna šta uopšte treba da radi nego se dobije samo Windows, Notepad i Paint i to starije verzije, bolji Windows 11 ne postoji.

@Nemaanjaa kao OOsu10?
@NevisStarCrime i ja sa mislila da je bolji. Znači ipak bim morala da kupim licencu. Samo me zanima da li na IOT LTSC Windows Defender radi dobro i dali mogu normalno da stavim plaćeno Nod32.. Počistila sam Trojane sa Pandom i trenutno nemm problem ali na drugj temi su mi savetovali da bi bilo bezbednije da reinstaliram.
Možda je pravo pitanje koji je bezbedniji od ova 2 sistema u smislu zaštite lozinki i plaćanja preko neta za korisnika koji vršlja po netu i gedea filmove na hdtoday.to koji ima dosta iskačućih reklama i često antivirus prijavljuje da je neki od tih prozorčića opasan.

Ja mislio da ja idem i šunjam se na riskantna mesta i to samo sa defenederom a nisam pokupio ništa godinama.
Najsigurnije od svega je live portabilni Linux na USBu ili još bolje na CD/DVD. Ne samo zato što je Linux sigurniji nego što u live modu ne zadržava ništa. Ako se nešto skine i ostavi na USBu lako je da se posle proćešlja na windowsima. SSD na USB3/3,1 su dovoljno brzi.
Nema veze koja verzija W10 ili 11 svi se bazirajju na istiom kernelu i svi su isto (ne)sigurni, Do vlasnika je da se čuva. Nod. Kasperski, Defender....... ne čuvaju od pravljenja gluposti. Windows Eneterprize/Srver su još i najsigurniji ali su antiteza jednostavnosti. Ne može sve da se ima.

Poslednja izmena:
@Nemaanjaa kao OOsu10?
@NevisStarCrime i ja sa mislila da je bolji. Znači ipak bim morala da kupim licencu. Samo me zanima da li na IOT LTSC Windows Defender radi dobro i dali mogu normalno da stavim plaćeno Nod32.. Počistila sam Trojane sa Pandom i trenutno nemm problem ali na drugj temi su mi savetovali da bi bilo bezbednije da reinstaliram.
Možda je pravo pitanje koji je bezbedniji od ova 2 sistema u smislu zaštite lozinki i plaćanja preko neta za korisnika koji vršlja po netu i gedea filmove na hdtoday.to koji ima dosta iskačućih reklama i često antivirus prijavljuje da je neki od tih prozorčića opasan.
Hm, tvoj je problem zapravo što ne koristiš FireFox i Origin uBlock, ne Windows. Samo stavi onda Pro Windows od početka, kad već imaš licencu, i ni u ludilu nemoj Chrome, već Firefox i neće ništa da iskače 🙂

Hvala, narode.
Onda cu reinstalirati Win 11 pro, kad vec imam licencu. Mogu da stavim live linux na usb ya gledanje fimova po takvimm sajtovi, u njih svrstavam i Gledalicu i sve na[e sajtove sa srpskim prevodom.
Koristicu Firefox i Origin uBlock.

win10 ltsc je podrzan do 2032 tako da nije "ne podrzan"

Ne može privatno lice legalno da kupi licencu za LTSC verzije.
mozes ali moras minimalno 5 licenci ili tako nesto, a ne samo jednu. a moze i polu-legalno preko gray market key sajtova. microsoft ce prihvatiti i videti i takve aktivacije kao legit i legalne. i za kucnog korisnika je to totalno legalno barem sa majkrosoftove strane. e sad kako to gleda sam zakon ne znam. nisam pravnik. takodje i ako microsoft prihvata to kao legit, tehnicki i dalje krsis licencing agreement. ali je malo verovatno da ce iko ici i tuziti kucne korisnike.

jedini pravi problem nastaje ako treba za firmu jer ti onda treba fiskalni racun iz neke srpske radnje kao "dokaz" kupovine. a kod nas ni firme ne mogu lako doci do LTSC koliko znam. jer je slaba potraznja.

Ovo sam ja objasnjavao i programerima. Covece, baguje mi win 11 a i5 9300h treba da ga nosi kao od salje sa 16gb rama. A i na novom i9 primetim.sporo reagovanje. Win 10 nije usporavao niti bagovao

Ovo sam ja objasnjavao i programerima. Covece, baguje mi win 11 a i5 9300h treba da ga nosi kao od salje sa 16gb rama. A i na novom i9 primetim.sporo reagovanje. Win 10 nije usporavao niti bagovao
Disabluj AI (https://github.com/zoicware/RemoveWindowsAI) i u Advanced settings stavi "best performance" i bude malo bolje, ali i dalje smešno pored Win 10 LTSC IoT. Ne prelazi mi Win11 150 procesa. Da napomenem, ovo radim samo na svom računaru, na poslovnim nam nema pomoći.

@NevisStarShine odličan je Origin uBlock sa Firefox-om, nema ni reklama na YT.
Sad kucam iz Win10 koji je u dual boot-u. I krivo mi je što sam gubila vreme sa Win11. Normalno da je Win11 brži na ssd-u nego Win10 na hard disku. Kako bi tek leteo Win10 na ssd-u.

Eh kad bi vi znali kakav bloat se instalira po corporate mašinama, Windows 11 sa svim popaljenim servisima je mala maca naspram raznih softvera koji se dodaju. To bukvalno zna da koristi 25% svih resursa skoro svo vreme samo za sebe... bukvalno nadgledaju kompeltan RAM, sve procese, disk konstatno, svaki proces ide kroz njih kao hypervisor... prosečna i7 mašina 12 ili 13 genracije se ponaša kao neki SandyBridge sa HDD umesto SSD 🙂

negde je security bitniji od performance

На свом рачунару нисам проблема имао, али када причате о недостатку меморије деси ми се чудан баг да буквално најобичнијој анимацији у АЕ ми каже као да нема меморије, после поново урадих исту и накакв проблем као и код много тежих анимација никаквих мука, тако мислим да је баг до програма а не система.
На једном лаптопу који користи колега на рачунару који не би смио да има проблема 11 је правила озбиљан проблем, вукла је неке процесе који су озбиљно трошили батерију чак и када је спавао, па се урадила комплет реинсталација система, па се барем то са батеријом ријешило и не вуче, са овим новим надоградњама се мало поправља стање, мање има багова у директном раду.
Ја сам на скоро 4 године старом лаптопу гдје има 16гб са Федером вратио живот рачунар продисао. Сви који користе рачунар за сурфовање по нету, гледање филмова и сада и за играње, чак и послови који не захтијеву посебан софтвер не видим разлог да више користе Вин слободно да се иде на неке дистрибуције Линукса.

I lagano ne moze da se disable-uje :-D

1766370096892.png

Vidiš da je to Start&Stop service pa ne radi stalno, prema tome nije stalna smetnja i usporavanje.
Koliko resorsa to zauzima kada nije stopped?

Nazad
Vrh Dno