Šta je novo?

PC postaje sporiji: Windows 11 u najnovijoj verziji automatski pokreće servis koji troši CPU, RAM i disk resurse

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Windows-11-25H2.webp

PC postaje sporiji: Windows 11 u najnovijoj verziji automatski pokreće servis koji troši CPU, RAM i disk resurse​

Microsoft u Windows 11 25H2 i 24H2 verzijama automatski pokreće AppX Deployment Service, servis koji je još od ranije poznat po velikom opterećenju sistema

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...ece-servis-koji-trosi-cpu-ram-i-disk-resurse/

Zato ja odavno iskljucio update. Pobrisao sve microsoft procese, i store i xbox games, i onedrive i savrseno radi komp. Pozdrav za microsoft developere

Smeška se 11 ltsc, samo kad budem imao vremena. Mozda cak i desetka ltsc.

Prebacih sve mašine u kancelariji na Linux, još pre par meseci, i otada gle - sve stalno radi.
Mir, rad, red.
To malo aplikacija, što nisam preradio na Linux, sada mi stoji pod virtuelnim mašinama (XP).
Kad i to preradim, biće to ujedno i kraj za windowse..
Lično, mislim da sve više gube kompas..

windows 11 postaje ******? ja tih briga nemam
1765999447131.png

Pametno, i meni je drugo resenje bilo downgrade na win 10. Gube oni kompas odavno, po meni najbolji i kompatibilniji je bio windows 7. Jednostavan i lak za koriscenje, sve sto si trebao, imao je. Moj otac koji je duduk za tehnologiju se lako snalazio.

нема дх12 !
(иначе, да, седмица има све, и вулкан, и најновије драјвере, и нвме, усб3 и све остало.
класични хдд ради далеко брже него на 10 и може да служи као системски ... победник времена)

1766046338810.png

Poslednja izmena:
Pametno, i meni je drugo resenje bilo downgrade na win 10. Gube oni kompas odavno, po meni najbolji i kompatibilniji je bio windows 7. Jednostavan i lak za koriscenje, sve sto si trebao, imao je. Moj otac koji je duduk za tehnologiju se lako snalazio.
cak je i 11 ltsc nekako meh. i nesto koci pomalo i ako je moj hardware natively podrzan. nista bice ovaj 10 ltsc do 2032 a dotad valjda ovaj ai balon pukne i 12ica bude normalan sistem

U zavisnosti od snage konkretnog računara odaberete odgovarajuću distribuciju linuksa i - to je to.
ne treba meni davati linux jer uvek prva misao ili void ili arch ili gentoo. na windowsu bi da bih ostao normalan, linux bi me vukao da cackam i eskperimentiesm

Stvarno neznam šta radite sa svojim PCem, kod mene je idle 1% ili manje zauzetosti procesora i ispod 10% od 32GB memorije a skoro ništa nisam isključivao, samo one za X-Box i AI jer me ništa od toga ne zanima. Svaki update je urađen proveren i očišćen.
Nijedan benchmark program ne pokazuje bilo kakvo usporenje, ček nešto bolje rezultate od pre 2 godine.

Edition Windows 11 Pro
Version 25H2
Installed on ‎20.‎9.‎2025.
OS build 26200.7462
Experience Windows Feature Experience Pack 1000.26100.275.0

Čak i Insider Beta na drugom disku a misam disejblovao baš ništa.

Poslednja izmena:
Pa ni ja ništa ne primjećujem, munjevito se podigne sistem i sve od programa u taskbaru šta treba za nepune 10 sekundi. Isto sam na zadnjem 25H2, ništa nisam disableovao od procesa.

Ja sam primetio poprilično veće zauzeće rama. Mislim da je min 50% od 16gb koliko ima laptop. Plus non stop vrti ventilator na visokim obrtajima, a do skoro se nikad nije ni vrteo, bukvalno je bio dead silent. Moraću da se pozabavim windowsom kad budem imao vremena.

Prazan ram je bačen ram filozofija. 🙂

Zauzeće RAM-a u idle nije kritično jer se u W10 i W11 raspoređuje dinamički i deo se komprimuje kada nije u direktnoj upotrebi a kada zagusti ide keširanje na disk, sa brzim SSD i sa NVMe je jedva nešto sporije nego sam RAM. Ovaj tamno plavi Standby deo treba zanemariti, windows će sami to da regulišu a sa tim se samo dobija jer se sve što je u RAMu briže pronalazi i učitava nego da se čuva na disku.
1766131120749.png To što "non stop vrti ventilator na visokim obrtajima" je zbog zauzetosti procesora i/ili grafičke- Ako ti je idle zauzetost niska onda je do prašine u kuleru koja se brzo nakupi, velika je razlika kada je laptop bio nov i posle par godina pa makr bio stalno u operacionoj sali u bolnici. Ponekad se naglo primeti zbog sindroma "kuvane žabe". Polako i neprimetno se povećava temperatura pa kada obratiš pažnju na to izgleda kao da se baš tada dogodilo.

Laptop je nov, nema prašine. Nešto jede resurse , a za vikend ćemo da vidimo i šta 🙂

To se najbolje vidi u Idle modu. Akojedo nekog servisa ili drajevera pogledaj u Safe modu kada ne rade-

Чика Мико, све си у праву. Вин 11 ради савршено ООБ.
Телеметрија, Recall, Mem integrity, Activity history, Automatic Folder discovery, Copilot, Edge , Location tracking, gameDVR, storage sense, wifi sense, powershell telemetry, teredo, camera & mic backdoor ... UVA ...

Зашто би крили податке, нисмо криминалци ! Шеринг из керинг !

А и ако постоји неки мемори leak, па шта ! Неће ваљда десетине гигабајта рама да нам зврје у празно ??!

Poslednja izmena:
Neće jer cene ram idu u nebesa pa nešto mora to i da potkrepi 😀

Auh bre Lepi baš ga lepo natrpa. Još da je sve to tačno, lepa nam kuća.

Zapravo je i bio suzdržan, spisak je 16 puta duži 😁

Све је у најбољем реду. У добрим смо рукама. Будућност је СВЕТЛА !

1766148553141.png

Ja nikad nisam ni prešao na win11. Ostah na desetki, radi sve kako treba. Ako u budućnosti bude problema, odoh na linuks i to je to.

оно изнад наведено је све из десетке (осим мем интегрити, и рецалл). у 11 је тек журкица.

Nazad
Vrh Dno