Šta je novo?

Pc nece da bootuje

Mikica86

Cenjen
Učlanjen(a)
23.12.2009
Poena
160
Pozdrav svima, imam sledeci problem Komp je maticna M5A97 asus, cpu Phenom 2 960T, Rx470, ssd od 240Gb i 16 giga ddr3, napajanje Chieftec 500W. Kompjuter prilikom startovanja samo zavrti coolere, nema beep-a sa ploce i ne baca sliku, probao sam sa drugim napajanjem, memorijom i grafom- sve isto. E sad verujem da je maticna pogotovo sto nema beep-a, ali sam cuo da se isto dogadja kad procesor strada. Da li postoji nacin da testiram i proc ili je definitivno maticna ? Hvala puno.

Šta god da je crklo, vreme mu je.
Čisto da znaš, kad ploča crkne može da se desi da ne čuješ "beep" i da nema slike, iako svi ventilatori rade i sve svetli. A kad procesor crkne može da se desi da ne čuješ "beep" i da nema slike, iako svi ventilatori rade i sve svetli.
Da sam na tvom mestu i ako nemaš stotinak i malo više evra za polovni tri puta jači kompjuter, ja bi se skrpio za dve hiljade dinara i kupio neki polovni takav procesor i probao da ga zamenim.

Kupi CR2032 bateriju, tu sa ploče baci. Kad je izvučeš sačekaj 2 minuta pre nego novu staviš. Ulaganje od 150 dinara a vredi pokušati.

Da sam na tvom mestu i ako nemaš stotinak i malo više evra za polovni tri puta jači kompjuter, ja bi se skrpio za dve hiljade dinara i kupio neki polovni takav procesor i probao da ga zamenim.

Polako, prvo da ga osposobi.

Probaj ovo sa baterijom. Drugo, raskači sve u ubaci samo neophodne stvari. Jedan štap rama, SSD, napajnje, ploča sa procesorom, ako ima integrisanu grafiku, izbaci drugu. Napiši onda kako se ponaša. Da li je radio pre, pa je iznenada prestao ili nešto drugo.

Polako, prvo da ga osposobi.

Probaj ovo sa baterijom. Drugo, raskači sve u ubaci samo neophodne stvari. Jedan štap rama, SSD, napajnje, ploča sa procesorom, ako ima integrisanu grafiku, izbaci drugu. Napiši onda kako se ponaša. Da li je radio pre, pa je iznenada prestao ili nešto drugo.
Hvala svima na odgovorima i savetima. Probali smo sa drugom baterijom i sve isto. Komp je dan pre radio normalno bez ikakvih problema ili bilo kakvih simptoma. I taj dan da ga upalim kad ono nema beep-a.. Tako da, da bas iznenada. Trazim sad po netu procesore i maticne...

Hvala svima na odgovorima i savetima. Probali smo sa drugom baterijom i sve isto. Komp je dan pre radio normalno bez ikakvih problema ili bilo kakvih simptoma. I taj dan da ga upalim kad ono nema beep-a.. Tako da, da bas iznenada. Trazim sad po netu procesore i maticne...
Takodje da dodam, procesor ima fino aftermarket hladnjenje i nije klokovan, jedino sto vise naginjem ka maticnoj, posto joj je baterija bila otisla... Ali zamena iste nije pomogla...

da li si probao sa drugim napajanjem ?

Ako si probao sve varijante sem druge ploče i procesora, vrv je ploča otišla pošto generalno procesori vrlo retko crkavaju.

Da dodam da je besmileno ulagati novac u drugu ploču. Čitaj mrtvu platformu.

Da dodam da je besmileno ulagati novac u drugu ploču. Čitaj mrtvu platformu.
To i sam shvatam, pogotovo sto su ove maticne na oglasima vecinom popravljane... mom prijatelju je zamenska sa oglasa trajala mesec-mesec i po... S ovim na umu narucio sam novu plocu Gigabyte A520 DS3H ... nesto mi deluje malo pa nzm dal je bio neki bolji izbor u tom cen rangu... Uparen sa njom ce biti Ryzen 5 3600 i 32 Giga Kingston Fury. Graficka RX470 ostaje i naajanje Chieftec 500w ostaje.

odlično

Nije odlično. Stavićeš nove, skupo plaćene komponente, na jeftino staro napajanje. Vidi pa i njega zameni
Posto sam odlucio da ipak zamenim starog Chieftec-a od 500 vati, koje biste mi napajanje preporucili ? Znaci A520, Ryzen 5 3600 i 32 Giga Kingston Fury. Graficka RX470, ne planiram nikakav OC.

Gigabyte P550B cca. nekih 52eur u radnjama ili oko 45eur na KP. Za nesto malo vise imas model 650W koji je 62eur u radnji ili 57eur na KP. Model 550 je terao Ryzen 2600 16GB memorije i 1080ti (sve na default), tako da ce biti sasvim dovoljno u tvom slucaju.

Pozdrav svima opet, konfiguracija gore je sklopljena, ali bukvalno opet imam isti problem, fanovi se zavrte, komp kao da ce da krene ali nema boot-a... Uzeo sam drugo napajanje od druga cisto da iskljucim moje ali isti problem... no mem check i nema slike na ekranu... Nadam se da nisam toliki baksuz da dobijem dead on arrival plocu ili proc...Sve sam polako sklopio i postarao se da sve bude po P.S. -u. Mogu postaviti slike ili video ako treba.

sve sklopljeno u kucistu? distanceri za maticnu plocu svi ok na svom mestu?

sve sklopljeno u kucistu? distanceri za maticnu plocu svi ok na svom mestu?
da, sve je tu ... Pada mi na pamet da neku glupost promasujem ili ne vidim... Za sad je prikopcano to drugo napajanje pa deluje malo prenatrpano. Znam da je neko na forumu jos davno imao isti problem i secam se da je bila glupost ali nisam nasao tu temu... Evo ga i link do snimka https://we.tl/t-83vsW8lGd9

probaj da sve sklopis na stolu, van kucista

Pozdrav svima, samo da javim, kupio sam novo napajanje Gigabyte P650B, cim sam ga prikopcao, komp je upalio i poceo da radi normalno... Jedino sto mi pada na pamet, jeste da ni moje ni drugarevo napajanje nije imalo default 8 pin kabl za maticnu a novo ga ima... Ja sam bio prikopcavao onaj 4 pin plus jos jedan od 4 pin da nadomestim ali to kamda nije bilo dosta ...Komp sad radi, a i moje staro napajanje ima 9 godina, tako da, kanda je bilo vreme za upgrade. Jos jednom hvala svima i moze lock

Nazad
Vrh Dno