Šta je novo?

pc na av reciver ili na pojacalo?

tpoba4

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2005
Poena
304
Imam plocu gigabyte p965 dq6 (ima digitalni cinc i opticki izlaz)

Hteo bih da na komp nakacim neki bolji zvuk od sadasnje mini linije.

Uzeo bih 2 surround zvucnika (do 500e) ili 2 + 1 front (zbog filmova) posto je 4+1 ili 7+1 mnogo skup ako mislis da ga uradis kako treba.

Da li je bolje:

1.Da uzmem neki av rec tipa onkyo sr 606 (500 e) i direktno ga zakacim na optiku.

2. ili da kupim creative xfi pa na predpojacalo (ako mi uopste u ovoj kombinaciji treba) pa na pojacalo

Ovaj zvuk bi mi trebao prvenstveno za hd i divx filmove ali bih takodje da slusam mp3 (znam ,znam imam ja i ploce i original cd-ove ali budimo realni) a da ne kaznjavam usi nekim sustanje ili ne do bog krcanjem.

Neke ideje ?

btw: jos se nisam odlucio ni za zvucnike tako da je i tu savet i vise neog dobrodosao.

Poslednja izmena:
Imam plocu gigabyte p965 dq6 (ima digitalni cinc i opticki izlaz)

Hteo bih da na komp nakacim neki bolji zvuk od sadasnje mini linije.

Uzeo bih 2 surround zvucnika (do 500e) ili 2 + 1 front (zbog filmova) posto je 4+1 ili 7+1 mnogo skup ako mislis da ga uradis kako treba.

Da li je bolje:

1.Da uzmem neki av rec tipa onkyo sr 606 (500 e) i direktno ga zakacim na optiku.

2. ili da kupim creative xfi pa na predpojacalo (ako mi uopste u ovoj kombinaciji treba) pa na pojacalo

Ovaj zvuk bi mi trebao prvenstveno za hd i divx filmove ali bih takodje da slusam mp3 (znam ,znam imam ja i ploce i original cd-ove ali budimo realni) a da ne kaznjavam usi nekim sustanje ili ne do bog krcanjem.

Neke ideje ?

btw: jos se nisam odlucio ni za zvucnike tako da je i tu savet i vise neog dobrodosao.
Kupi Creative X-Fi zvucnu kartu i npr. Logitech Z5500 za nekih 283 eura.
Ovo ti je najbolja kombinacija s obzirom da ces gledati filmove prvenstveno. Dovoljno su kvalitetni i jaki za slusanje Mp3 ili CD muzike preko kompa.
Praviti kombinaciju pasivno pojacalo + pasivni zvucnici + dobra zvucna kartica iscimali bi ti dosta para a i svrha takvog systema je iskljucivo slusanje mjuze pa tek onda filmova.
Imas i wirelss Z5500 one bez kablova, samo nisam upoznat kako to radi, kako se napaja i koliko drzi punjenje?
Pozzzz

100% se svaki zvuchnik bocne u struju, samo se signal shalje bezicno :)

dati npr 500e za av risiver, slusati ga na integrushi i zvuchnicima od 200e je skrnavljenje...Bolje uzeti slabiji av a bojle zvuchnike. Ako hoces najjeftiniju varijantu, a ipak dobar 5.1 za filmove, poslusao bih savet astrologa. Ja sam malo skeptichan prema tim x-fi extreme qratz palatz karticama, koristim audigy ls, placen 20e polovan pre 3 godine, i ne vidim razliku izmedju flac-a sa kompa (coaxial na av) i przenog na cd (optika na av)....A ti modovi i slichno...izbegavati...ako gledash filmove u 5.1, gledash ih na straight, ako slushash muziku, slushash je ili stereo, ili sa utisanim rear...nikakvi efekti, samo bljutavi zvuk

Poslednja izmena:
100% se svaki zvuchnik bocne u struju, samo se signal shalje bezicno :)

dati npr 500e za av risiver, slusati ga na integrushi i zvuchnicima od 200e je skrnavljenje...Bolje uzeti slabiji av a bojle zvuchnike. Ako hoces najjeftiniju varijantu, a ipak dobar 5.1 za filmove, poslusao bih savet astrologa. Ja sam malo skeptichan prema tim x-fi extreme qratz palatz karticama, koristim audigy ls, placen 20e polovan pre 3 godine, i ne vidim razliku izmedju flac-a sa kompa (coaxial na av) i przenog na cd (optika na av)....A ti modovi i slichno...izbegavati...ako gledash filmove u 5.1, gledash ih na straight, ako slushash muziku, slushash je ili stereo, ili sa utisanim rear...nikakvi efekti, samo bljutavi zvuk
Marko i ja sam takodje skeptik sto se tice X-Fi, no koliko znam u Srbiji jako je slaba ponuda zvucnih karata. Ja imam punokrvni Audigy 2 vec 3 godine i radi odlicno. Ako nesto moze da nadje polovno a da je ispravno sto da ne. Ionako se u zvuku vrlo sta malo revolucionarno desava vec godinama.
Nisu to graficke karte pa svake godine novi Ge force. :D

Joj ne spominjite samo Creative molim vas :)
Dva dana se gnjavim sa kompom zbog njih, treba ih tuziti za drivere i odnos prema kupcima.

Nista zvucna, koristi se integrusa, kupujes pristojni AV risiver (red velicine 300-400evra) plus par zvucnika za 200njak evra.
koristis SP/DIF do AV (coax je jeftiniji a dovoljan ) i neki 2x2.5mm2 za zvucnike (oehlbac ili nesto slicno za 10tak evra) i to je to.

Imaces odlican stereo i osnovu da krenes u 5.1 avanturu ako pozelis.

Bas kod stereo zvuka je nabitnija zvuna kartica i hardwer na njoj, u toj varijanti X-Fi jeste bolji u odnosu na prethodne serije Creativa. Integrusa je za muziku najgore moguce resenje. Encodovani DolgyDigital & DTS zvuk mogu se slati preko SPDIF na ext decoder (npr AVR) koji ih posle decodira i to je to ali PCM zvuk - nikako. Uvek je koliko para toliko muzike, X-Fi znacice ti dosta, ako nemas preko 1k e za zvuk pazari Z-5500 u suprotnom zna se. Onkyo 606 ima 4 HDMI ali je prvenstveno namenjen filmu i igricama (tj surroundu) pa tek onda mzuici (tj stereo zvuku). Zelis li samo stereo uzmi pojacalo i par podnih zvucnika. Nisi naveo svoj max budzet.

Poslednja izmena:
Hmm.. nesto novo za mene.
Dok se drzis digitale, zar nije isto dobro bilo da je PCM. DTS ili ... ?

Ma kakav Creative i X-Znj gluposti...Za stereo se zna- Hi-Fi sistem i nikakvi kompovi i mp3! Ako bas mora komp, onda dobra stereo zvucna (M-Audio, Esi Juli, EMU(ogranak Creative-a) ili neka sl.), dobro stereo pojacalo, prostojni interkonekt kablovi iz zvucne do pojacala i jedan par kvalitetnih Hi-Fi kutija. Jos da se ima uslov i za bolji DAC i milina. Materijal u Flac-u, WMA, APE ili sl. formatu. Nemerljivo ni sa jednim Logitech-om. To je sto se tice stereo zvuka...

Hvala ti, ti si nas idol, ajde sad idi, radimo ;)

Salu na stranu, koliko sam shvatio, nece covek da se specijalizuje za stereo zvuk niti da u tome preteruje. Ovo sto ti predlazes je hard core aka overkill.

@ SASA
Ovo uopste nije preterivanje, ali nemam nameru da se mesam u takve rasprave koje nikuda ne vode. Sta ce da dobije ako za risiver da 300-500e, a na zvucnike samo 200e?! Pa sta da uzme dobro od zvucnika za 200e?? Dobice neizbalansiran sistem gde mu taj risiver nece doci do izrazaja. A to da ce da dobije super stereo sistem sa AV risiverom i tim zvucnicima od 200e, ne vredi ni pricati. Ovo sto sam naveo kao primer uopste nije overkill a pouzdano znam da bih za tih recimo 1000e ili koliko je vec u opticaju dobio mnogo bolji zvuk, pa makar on bio i sa kompa, ali to je sad totalno nebitno... Ovaj ogranak foruma se ionako dzabe zove Hi-Fi, kad s njim gotovo i da nema veze.

Poslednja izmena:
Bas kod stereo zvuka je nabitnija zvuna kartica i hardwer na njoj, u toj varijanti X-Fi jeste bolji u odnosu na prethodne serije Creativa. Integrusa je za muziku najgore moguce resenje. Encodovani DolgyDigital & DTS zvuk mogu se slati preko SPDIF na ext decoder (npr AVR) koji ih posle decodira i to je to ali PCM zvuk - nikako. Uvek je koliko para toliko muzike, X-Fi znacice ti dosta, ako nemas preko 1k e za zvuk pazari Z-5500 u suprotnom zna se. Onkyo 606 ima 4 HDMI ali je prvenstveno namenjen filmu i igricama (tj surroundu) pa tek onda mzuici (tj stereo zvuku). Zelis li samo stereo uzmi pojacalo i par podnih zvucnika. Nisi naveo svoj max budzet.

pa kao sto rekoh 500 za zvucnike i 500 za av/pojacalo + kartica znaci 1000 max (sa kablovima :))

@ SASA
Ovo uopste nije preterivanje, ali nemam nameru da se mesam u takve rasprave koje nikuda ne vode. Sta ce da dobije ako za risiver da 300-500e, a na zvucnike samo 200e?! Pa sta da uzme dobro od zvucnika za 200e?? Dobice neizbalansiran sistem gde mu taj risiver nece doci do izrazaja. A to da ce da dobije super stereo sistem sa AV risiverom i tim zvucnicima od 200e, ne vredi ni pricati. Ovo sto sam naveo kao primer uopste nije overkill a pouzdano znam da bih za tih recimo 1000e ili koliko je vec u opticaju dobio mnogo bolji zvuk, pa makar on bio i sa kompa, ali to je sad totalno nebitno... Ovaj ogranak foruma se ionako dzabe zove Hi-Fi, kad s njim gotovo i da nema veze.

uh niki al izbaca hejt :)

kao sto rece sasa ja necu da ulazim u audofilske vode (cita:nemam para) a ti ako imas neku ideju za moj problem daj konkretno tip zvucnika i tip poacala/zvucna k.

Ovaj ogranak foruma se ionako dzabe zove Hi-Fi, kad s njim gotovo i da nema veze.

Ovo je ogranak Benchforuma (koji se bavi pre svega IT-em, hardverom i softverom) koji se zove Hi-Fi i gle cuda ne bavi se HiFi-em na nacin na koji se to bavi www.audio.co.yu/forum ili whathifi.com/Forums vec onim sto se najcesce vezuje i koristi uz racunare.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se sto sam pravio pometnju. Posavetujte momka kako dolikuje u svetu kompjutera. :type:

Ma ako on zeli samo stereo zvuk ja isto rekoh da nabavi pojacalo i par podnih zvucnika, ali surround sistem mu pored stereo muzike daje da uziva i u 5.1 zvuku filmova i igrica. X-Fi za svoj novac daje extra zvuk, a i za muziku je mnogo bolja od integruse jer daje jaci i kvalitetniji signal. To sto ona to salje preko SPDIF je samo to da je signal isti na pocetku i kraju tj izlazu iz zvucne i ulasku u uredjaj a zavisno od kvaliteta kartice zavisi i koliko je taj zvuk dobar. Izuzetak su encodovani DD&DTS signali koji su takvi unutar filma pa ext decoder ih sam decoduje i salje na zvucnike, tu nema veze da li je integrusa ili ne. Dati isto novca za AVR kao i za 5.1 zvucnike je neozbiljno, a ako zelis samo par prednjih sada za 500e ...pa ok... samo sto pre dokupi i ostatak jer AVR jeste pravljen za surround, kupiti ga samo za stereo je opet neozbiljno, heh.
Predlog: Yamaha 663 (595e) + Monitor Audio BR5 (430e) ili mozda Onkyo 606 (565e) a zvucna X-Fi XtremeMusic (65e). Jeste to sve 1050-1100e ali je extra sistem za te pare. Eventualno ako ne zelis podne mogao bi pogledati i Monitor Audio BR2 (250e). Iako su jeftiniji baci pogled i na Mission zvucnike m3i i nove serije mv, koja se tek pojavila (m32i, m33i, m34i, mv4, mv8). Uvoznik za nasu zemlju jeste 4audio. Moras sam preslusati i kupiti ono sto ti se svidja tj odgovara tvom sluhu.

Ma ako on zeli samo stereo zvuk ja isto rekoh da nabavi pojacalo i par podnih zvucnika, ali surround sistem mu pored stereo muzike daje da uziva i u 5.1 zvuku filmova i igrica. X-Fi za svoj novac daje extra zvuk, a i za muziku je mnogo bolja od integruse jer daje jaci i kvalitetniji signal. To sto ona to salje preko SPDIF je samo to da je signal isti na pocetku i kraju tj izlazu iz zvucne i ulasku u uredjaj a zavisno od kvaliteta kartice zavisi i koliko je taj zvuk dobar. Izuzetak su encodovani DD&DTS signali koji su takvi unutar filma pa ext decoder ih sam decoduje i salje na zvucnike, tu nema veze da li je integrusa ili ne. Dati isto novca za AVR kao i za 5.1 zvucnike je neozbiljno, a ako zelis samo par prednjih sada za 500e ...pa ok... samo sto pre dokupi i ostatak jer AVR jeste pravljen za surround, kupiti ga samo za stereo je opet neozbiljno, heh.
Predlog: Yamaha 663 (595e) + Monitor Audio BR5 (430e) ili mozda Onkyo 606 (565e) a zvucna X-Fi XtremeMusic (65e). Jeste to sve 1050-1100e ali je extra sistem za te pare. Eventualno ako ne zelis podne mogao bi pogledati i Monitor Audio BR2 (250e). Iako su jeftiniji baci pogled i na Mission zvucnike m3i i nove serije mv, koja se tek pojavila (m32i, m33i, m34i, mv4, mv8). Uvoznik za nasu zemlju jeste 4audio. Moras sam preslusati i kupiti ono sto ti se svidja tj odgovara tvom sluhu.

To je vec pametna investicija o kojoj pricamo. :smash: I naravno, poslusas pre kupovine sve ovo gore navedeno u 4audio prodavnici.

to je vec savet tnks

Ma no frx, poenta je u tome da se ukus ipak razlikuje i da ne mora covek uvek biti odusevljen najskupljim izborom, zato preslusaj.

Imao sam istu dilemu i isto resenje bas ovih dana. Izbor je pao bas na Yamahu 663 zato sto se cini po specifikacijama da je to prva Yamaha u sledecem segmentu - ne onom entry. Sto se tice zvucnika imao sam jednu olaksavajucu okolnost. Imam stare Sony zvucnike sa stare linije koji su mi se uvek svidjali te sam odlucio da ih zadrzim i iskoristim kao zadnje zvucnike (efekat zvucnike jelte u surround sistemu). Napred sam uzeo Kef-ove IQ3 jer mi podni ne igraju u ovom trenutku. Pasce jos i centralni od sledece plate :).

U 4audio sam isao da slusam. Bila je u igri sledeca prica - uzmi svih 5 zvucnika od istog proizvodjaca i po mogucstvu iz iste serije. Imas resenje recimo u Mission m31 ili m32 seriji - ima cak i zadnje efekt zvucnike malene taman samo za surround sistem. Cena je prihvatljiva i kvalitet je pristojan. Sledeci je bio Monitor BR2 za napred i BR1 nazad i centralni Monitor Audiov. Ovo je malo kvalitetniji sistem. Meni se svideo IQ3 prednji zvunici prilikom preslusavanja vise od ovih ostalih varijanti jer je mom uhu Led Zeppelin zvucao kao da su tu samnom u sobi. Slusao sam prvo Missione i nisu me se toliko dojmili. E sad mene spasava sto pozadi sam imao da stavim vec ove Sony kutije (60w na 8 oma - sasvim pristojan i topao zvuk) te ne moram da razmisljam o celom KEF sistemu. I Monitor Audio i Mission komplet su po meni bolje resenje od logitecha bilo kog. Cak i da uzmes prvo Stereo varijantu ali malo jacu pa pricekas 6 meseci i kompletiras onda sistem sa klasom iznad zvucnicima se isplati. Mada moram priznati da je gledanje filma "300" u surroundu (preko spdifa) i dolby-ja sasvim novo iskustvo. Bruji stolica u kojoj sedim a nisam ni pojacao uopste preko pola. I to bruji ali ne skripi - tj - jak je a nije bucan.

Sto se tice zvucne. Takodje imam gigabyte samo je DS4 ploca ali ima isto coax i opticki audio izlaz. Koliko ja shvatam, ako reprodukujes digitalne fajlove i digitalno saljes taj zvuk na AV receiver apsolutno nema veze zvucna kartica koja je. Sta ce Audigy, da originalnom zvucnom izvoru da doda vise bitova ? Onda ti kartica samo sluzi kao most do masine koja ti reprodukuje zvuk (AVR). E sad, tako mali Perica (ja) zamislja da bi stvari i drajveri trebalo da funkcionisu. Ako ima neko bolje upucen u tematiku funkcionisanja zvucnih kartica novijih generacija po pitanju digitalnih veza bio bi zahvalan da me ispravi.

Eh da, skinuo sam flac-ove Mobile Fidelity Sound Lab remasterovanih Beatles albuma. Sad napokon mozes reci slusas te pesme onako kako su oni zeleli da ih cujes ... da ti nece promaci zvukovi zbog nekvalitetne opreme ili lose kompresije. Mislim, nisam ja neki strucnjak. Meni ovo svakako bolje zvuci od onog sto sam imao pre (kompletnije). Verujem da sledeci nivo HiFi opreme zvuci jos bolje al' ja nit para nit sobu za tako nesto.

Naravno da ce komponentski sistem biti bolji od Logitech Z-5500, ali koji sistem i po kojoj ceni. Ako Z-5500 kosta oko 25k din sve a ti za AVR + zvucnike das preko 1k e pa onda se ne mogu bas porediti. Jedino se moze reci da Z-5500 daje bolji zvuk od nekog entry-level AVR sa 5.1 zvucnicima za iste pare. Sve sto je skuplje nije isti rang.
663 jeste prvi model srednje klase i izuzetan je AVR.
Kao sto rekoh DVD filmovi, HD ripovi i BR filmovi imaju u sebi encodovan 5.1 (7.1) zvuk koji se samo prenosi preko SPDIF zvucne (coax, opt, za BR mora HDMI) i salje ext decoderu i to je to. Nebitno da li je zvucna integrisana ili nije. Kod muzike, divx filmova i mp3 formata itekako je bitna zvucna, da li se softwerski obradjuje muzika preko cpu ili ima posebni hardwer na njoj za to. Slicno se moze reci i za igrice. Ako mozete od nekog pozajmite X-Fi, pustite prvo CD, mp3, FLAC sa kompa preko integruse do nekog AVR pa onda pomocu X-Fi. Bicete veoma iznenadjeni promenom kvaliteta zvuka i to nabolje.

Poslednja izmena:
Pa jedino preko HDMI mogu da se prenesu HD audio signali (Dolby True HD, DTS HD Master), opt i coax imaju ogranicenje u prenosu podataka tako da mogu da salju samo stereo PCM signal ili encodovani DD&DTS, a kako su HD audio signali u 7.1 formatu i lossles mora se koristiti HDMI. Naravno, ako neko ne zeli HD zvuk onda moze BR prikljuciti i preko opt ili coax pa i stereo chinch :)

Ni ja ovo dovoljno nisam ispratio.

Brdo pojacalo je 5.1 - 7.1 a nema HDMI na sebi, samo SP/DIF-ove.
Kako su oni dobijali i pustali 5.1+ bez HDMI-a, npr DTS-ES.

Ili ti mislis na pravih 8 kanala koliko moze da puste BR/HD-DVD ?
Ipak, nisam siguran da to ne moze da prodje kroz SP/DIF, tj. da izricito zahteva HDMI.

In the HD DVD format, TrueHD is a mandatory codec – all HD DVD players must support the extraction and decoding of a 2-channel (stereo) waveform from a TrueHD bitstream, although all HD DVD players currently support 5.1 decoding. HD DVD allows the sole (primary) audiotrack of a movie to be encoded in TrueHD, with no (other) secondary audiotracks present. In Blu-ray Disc, TrueHD is an optional codec, meaning that TrueHD may only be present on a disc which already contains a sountrack encoded in one of the mandatory formats, such as Dolby Digital, DTS or PCM. The primary Dolby Digital audiotrack ensures all Blu-ray players, including those incapable of processing TrueHD, can access a playable audiotrack.

For both HD DVD and Blu-ray, TrueHD's capabilities are the same: the program may carry up to 8 discrete audio channels, at a sample depth & rate of 24-bit/96 kHz (Blu-Ray Disc format specification allows also for encoding up to 6 channels at 192 kHz). The maximum (disc) encoded bitrate is 18 Mbit/s, although movie-titles (thus far) have remained below 5 Mbit/s. All TrueHD players are capable of downmixing the decoded TrueHD audiotrack to an arbitrary number of channels more suitable for player output. For example, all TrueHD-capable players can create a 2-channel (stereo-compatible) downmix from a 6-channel source audiotrack.

Connecting a TrueHD source to a TrueHD receiver requires a digital-link capable of transporting either the encoded bitstream (up to 18 Mbit/s), or the unpacked linear-PCM audio (>35 Mbit/s). HDMI 1.1 (and higher) can transport multichannel PCM-audio, and therefore can transport an unpacked TrueHD audiotrack. An HDMI 1.3 (or higher) link is required to transport TrueHD in raw bitstream form.[1] TOSLINK (and SPDIF) cannot carry TrueHD without transcoding, due to limitations of the specification.

HDMI-equipped players can internally decode TrueHD to LPCM, and output the LPCM over an HDMI 1.1 (or higher) interface; all HD DVD players and the PlayStation 3 currently support this.[2] If a player cannot internally decode TrueHD, it can transport the bitstream over HDMI 1.3 to a receiver capable of decoding it; this feature is now supported on Toshiba HD-A35 HD DVD player, as well as the Samsung 1400 BD player with a firmware upgrade. HD DVD players can also transcode the TrueHD bitstream into a different legacy format (such as Dolby Digital or DTS), providing a high-quality approximation of TrueHD audio over a legacy TOSLINK cable for those that do not have HDMI.

The Phantom of the Opera, released April 18, 2006 on HD DVD, was the first movie to offer a TrueHD soundtrack.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_TrueHD
http://en.wikipedia.org/wiki/DTS-HD_Master_Audio

Mozes ti HD audio da pustis i na 5.1. Generalno ono malo sto sam cuo je da je zvuk mnogo jasniji sa vise detalja ali opet daleko od toga da DD&DTS ne valjaju i sl.

Mozes ti HD audio da pustis i na 5.1. Generalno ono malo sto sam cuo je da je zvuk mnogo jasniji sa vise detalja ali opet daleko od toga da DD&DTS ne valjaju i sl.

Ma, Rade HD 3200 u 780G ne podrzava to sigurno, a i njemu je 5.1 maximum tako da necu lupam glavu :).

Kazu da tek HD4000 podrzavaju 7.1 zvuk.

Da, znam, HD 4850 podrzava 7.1 ima "neka poboljsanja", mozda je to True HD zvuk....

Meni je za HTPC dovoljan i 5.1 (jer imam samo 2.1), eventualno kada AMD izbaci 880G sa HD 4200 planiram upgrade. Do tada "obican PCM/DTS/Dolby" :)

Poz

Vrh Dno