Šta je novo?

PC Magazine - Serbian Edition

videh juce americko izdanje od 600 din sa Bilom G. na naslovnoj i isto je casopis tanak?

Ono je bre smešno, prelom kataklizma, prevod loš, štamparske greške u svakom pasusu. Al prodavaće se, izgleda pametno, kao i kursevi Žarka Radosavljevića.

Najbolje je kad kazu da su racunari uglavnom u obliku Kule (valjda misle na tower kucista)

Daj, delimire nemoj da se zaj***aš, još i oni da se srozaju na te grane i možemo da se merimo sa Afganistanom. :sceptic:

SuperStarr je napisao(la):
Daj, delimire nemoj da se zaj***aš, još i oni da se srozaju na te grane i možemo da se merimo sa Afganistanom. :sceptic:

Nadam se da necemo da se srozamo ;)

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
Eto, a ne valjaju vam PC Press i Digital! ;)

Digital baš i ne pratim, tako da ga izuzimam. PCP (koji sam pratio od prvog broja) je napredovao, ali nedavno sam prvi put čitao BUG i shvatio da su za red veličine ispred naših časopisa. :(

pa naravno kad u nasim casopisima mozes da citas review necega sto si procitao pre mesec-mesec i po dana, ja se kidam od smeha kad uzmem da citam onaj "COM" :d sto neko rece "citace moj cale" za to i sluze takvi casopisi :) Nisam jos video PC magazin ali pretpostavljam da od devedeset strana 60 odlazi na slike, kao i u svetu i ostalim cobanovim izdanjima...Uvek cu pre dati 200din za BUG nego 100 za neki SK ili taj PC magacin :d Steta sto taj BUG nije nas :(

ivo.r je napisao(la):
PCP (koji sam pratio od prvog broja) je napredovao...

Ma najbolje... sramota sta je taj casopis postao (kad se uporedi sa brojevima od pre cetiri-pet godina)...

ja bih cak rekao dobro sto BUG nije nije nas, jer vidis sta se desava "kad mi uzmemo stvar u ruke"...

cicija je napisao(la):
ja bih cak rekao dobro sto BUG nije nije nas, jer vidis sta se desava "kad mi uzmemo stvar u ruke"...

Da znaš :(

cicija je napisao(la):

Zato i dajemo devojkama i suprugama da se bave uzimanjem u ruke. Salu na stranu, nemojte da se cudite sto su nam casopisi kakvi jesu. Honorari su tragedija, a redakcije su vise ... mesto za blejanje, nego za nesto konstruktivno.

M

Ma stvar je prosta. Coban je strucnjak za silikone. Sve sto ima veze, silikonska pasta, silikonska dolina, silikonske s.. implantati, TO narod 'oce :D

stvar je u tome sto dosta ljudi "ofrlja" posao jer i tako ne dobija neku kintu za to "pa nek bude nesto" ... Ja se divim (preterujem) liku koji iz SK kopa sve one spravice sa prvih par strana....taj radi posao. A Sasa sa "zakljucavanje AGP magistrale prvi put vidimo na ovom tipu ploca" bih dalje komentarisao: dva modela gigabjata sa via chipsetom su imala tu mogucnost...Ako u nesto nisi siguran, nemoj pisati...

Coban je genije, mozemo samo da mu zavidimo...

Ma evo odmah im zavidim, samo mi reci na cemu, mislim genijima tipa Cobana, Kuzme i ostalih "namestenih" strucnjaka, koji su u poziciji, da sa svojim vezama(rodbinskim ili ..) postave na pozicije gde kao nesto rade..
To je i problem ove drzave, sto je vise pogresnih ljudi na pogresnim mestima, nego..
Pri tome su toliko bahati, u svojoj genijalnosti, da ne mogu ni da nadju prevodioca koji se razume u oblast koju prevodi ne bi li posao bio bar u nekom segmentu dobro uradjen. I to "mora" da radi neki priuceni rodjak, da "mazne" kintu, da ostane u "krugu" porodice, poznanika...
Cak se i "profi", strucni prevodioci, kada prevode nepoznatu oblast, obracaju strucnjacima ili poznavaocima, pa im Intel 3.5 nije u "Bastilji".

Da ne spominjem profesora Karica sa vise mladeza nego padeza..

Znaci, nema nerviranja, nemamo kvalitetne casopise, ali imamo kvalitetan forum :)
Prosto se zderem u sebi kako Hrvatska neguje svoje IT strucnjake, znam mnoge, a najpoznatiji su Croteam. Pogledaj im casopise, Internet prezentacije..., ali likovi tipa Kuzme verovatno rade na portirnici nekog IT casopisa, a urednike nije sramota, da za casopise "cimnu" i nekog profu sa faksa.
Poz.

Kupio sam prvi broj i zazalio sto sam uludo bacio pare. Prosto nema razlike izmedju Mikroa i PC Magazine-a - isto s**** drugo pakovanje. Doduse, prevod u Mikrou je bolji :)

Vidi, Hacker i slicni Hrvatski IT casopisi treba da budu primer nasim kako se radi posao....ocito da mi ne volimo (ili ne zelimo) da ucimo od drugih (sujeta, svi se prave da su najpametniji).

Hacker su bas dobre novine... odisu pozitivnom atmosferom i *******cijom (doduse, u zadnjim brojevima su se nesto unervozili, ali nema veze)...

Moram priznati da je Hacker glupo ime za casopis koji se bavi igrama :) vishe odgovara nekom casopisu koji bi se bavio Security temama al' ajde :)

PCM sam kupio prvi broj i rekoh: Nikad vise! Em je los prevod, em pricaju o stvarima koje su predvidjene za USA i zapadno trziste i koje ovde vecina nikad ne bi ni pomisljala da uzme.

E sad kad ste vec pricali o "komsijskim cedima" po meni je najbolji Vidi, posebno sa svojim Ultra-Mega-Giga testovima koji su za svaku pohvalu. Takodje imaju kolumniste koji znaju sta pricaju a ne ko ovi domaci: MK & Co.

Kod nas su stvari oko časopisa totalno pomerene.
Ne postoji dovoljno stručan domaći časopis. Pored toga, svi su preskupi sa obzirom na ono sto (ne) nude.
Časopise iz hr neko kupuje, neko ne... u svakom slučaju su daleko bolji.
Strani su takođe preskupi. Da kupiš dva Linux Journala npr., je skoro isto kao da si se pretplatio kod njih kao overseas customer. I naravno da niko ne kupuje, a ako ne kupuje, onda neće ni da se pretržu u nabavci.
Zamislite da ne postoji Internet ,) ...
PCM mi se ne dopada - mislim, prepun je toliko providno loše prevedenih američkih izraza da odvraća pažnju od teksta, onda npr. ovaj trenutni broj se sastoji od otprilike 5 istih tekstova o tome kako treba čuvato svoj komp i tome šta ima novo u SP2, a opet većina stvari je kao što ste i pričali neprimenljiva i za pola Evrope, a ne za nas...

Poslednja izmena:
Ja za sada kupujem casopis, jeftin je. Nameravam uskoro da prekinem, uzecu internet verziju PC magazina - 10$ za dve godine. Jel' neko uopste probao tu internet verziju?

Ne odgovaraju svi casopisi svima, niti su svi svima namenjeni. Svaki od tih magazina ima kao ciljnu publiku tacno odredjeni segment citalaca. To se da detektovati prema dubini, tehnickom nivou, tonu i ostalim aspektima tekstova. Casopis koji ima neobavezan, shaljiv ton ocigledno pikira na mlade ljude, tipicno 15-25. Casopis koji cilja na profesionalce bi se ocekivalo da "nosi kravatu". Takodje se da prepoznati i casopis za "siroke narodne mase", koji ne ide u dubinu i ima ulogu "lakseg" informisanja. Imajuci sve to u vidu, lakse je reci "taj-i-taj casopsi nije za mene, ne odgovara mi", nego "casopis je ******". Ali, naucice i Balkanci tako nesto valjda kroz 50-100 godina...

Miroslave, internet verzija je odlicna! Koristi neki specijalan reader a dozivljaj citanja je super.. vektorski je sve odradjeno, stranice se "listaju" cak su i letke ostavili :)

evo ja sam jutros uplatio, i posle 5 sekundi mi stize mail, i zinio reader se apdejtovao. citati casopis u zinio readeru nije lose, ima i print opcija, sve je to fino vektorski odradjeno.

sto se tice pc mag-a, mnogo bolje citati na engleskom nego ovo nase izdanje. ali nema veze, nek se proprave malo u prevodu, bice super

Stigao je PCM i u BiH, pa sam ga kupio. Na ono na šta sam navkao je pretanko (malo sadržaja), ali je jeftiniji 2,5 puta. Ali opet me začudilo kako pored ovakvih ljudi, kao što su na ovom forumu možeizaći ovako nešto. Daje jako lošu sliku IT stručnjaka iz Srbije. Da neznam kakvih sve Geekova ima, rekao bih da je se zaostalo.

Šta hoću reći? Da ne trebaju se prevoditi neki tekstovi sa engleskog, nego imate i više nego dovljno potencijala da sami napišete, pa da se prevodi sa Srpskog. Samo to što se slabo plaća ili što se ima pametnijeg posla je drugo.

Ocigledno je da su Hrvati po pitanju IT-a dosta napredniji (na zalost) od nas, ali ko nam je kriv. Ovaj "nas" PC Magazine se malo popravio u poslednjih par brojeva (manje stamparskih gresaka i malo kvalitetniji tekstovi) ali i ostali casopisi su i dalje dosta iza hrvatskih izdanja. Meni licno se izuzetno dopadaju BUG, VIDI i PC Chip.
E sad, poenta ovog mog posta je da ta hrvatska izdanja u BGD-u mogu da se kupe i u pola cene. Kad na kioscima ili kod kolportera izadje novi broj, prethodni a i stariji brojevi mogu da se kupe u jednoj maloj prodavnici u prolazu na Terazijama preko puta Meka. Jedan broj=100 dindzi. Usteda nije mala pa ko voli ...

Ja bih iskreno bojkotovao sve EX YU novine, ako nista drugo jer ih ne volim, ali to nije poenta. Na zalost nashe novine su u teskom stanju, iz vise razloga. Prvo jer su vlasnici/urednici vise motivisani kvantitetom (citaj brojem prodatih primeraka) neko kvalitetom (sta zna svinja sta je ...). Oni koji se trude da to ipak bude kvalitetnija novina su spustili durbin posle par brojeva kad su videli da mogu da serviraju nasem narodu i najbolji casopis na svetu, dogod je nash, niko ga ne dozivljava ozbiljno, makar ne iz aspekta da na njega potrosi realnu sumu novca. Tada kvalitet opadne i dodjemo na isto. Taj BUG i sve ostale novine su nesumnjivo u rukama stranog kapitala i kod njih se zna ko je gazda koji jednostavno ima zacrtan standard i ne zanima ga da ide ispod toga. Osim toga nas narod je posebna kategorija. Slazem se da nepismenih i kompjuterski neobrazovanih ima svuda, ali srpski kompjuterasi naivci koji kategorizuju racunare na trojke i cetvorke i obrazuju sve oko sebe u tom maniru i ne zasluzuju bolje. Za nas narod jednostavno Svet Kompjutera je Majka. BUG i svi ostali casopisi koji se cine citateljstvu ovog foruma kao mnogo boljim stivom od naseg je to tako jer je standard drugaciji, kao i citateljstvo. Oni su svoje citaoce naterali kroz kvalitet da se obrazuje, a mi prilagodjavamo novine nasim nepismenima. Tipican primer ovoga su prodavci racunara koji su oglase prilagodili psihi kupca u srbiji. Pentijum 4 2500+, Geforce 5 i 6, samo su deo tipicnih naslova u novinama.

Te je samim time i taj BUG i VIDI kao i sve ostale strane novine kao i svajcarska cokolada. Uvek sladja od onoga sto imamo ovde. Jednostavno ... nije nasha, a nas bas briga sto je nasha takva kakva je.

M

Poslednja izmena:
Vrh Dno