Šta je novo?

PC Gaming is the Future!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kada neko uspe da napravi igru ranga Deus Ex na konzoli, kupiću je istog dana.

Poslednja izmena:
A ti zamisli ovog lika kako to pokusava da demantuje recima "iju ma nemojte kasti"

440px-Hideo_Kojima.jpg

Did ju rajk it? Naravno da ja rajk it 🙂.

@Ranko_SD:
Gabe ima u toj glavudzi vise mozga nego svi vi konzolasi zajedno.

pa dobro, mi bez mozda cemo da odemo da igramo maria i zeldu, a vi sa mozgom idite igrajte se overclock-a, celu noc se igrajte radi dodatnih 2.37 fps-a, radi 621 veci skor u 3dmarku..

bio sam i ja u toj fazi pre par godina.. provedem dane izvlaceci max iz procesora, memorije, graficke.. i onda kad se sve iscedjeno kolko moze skapiram da mi komp sluzi za net i mrz (MP3 🙂 ) jer neam sta da igram...

Ahahaha audiofreak 😀, dobar si.

Jel ranko, jel ti onaj japanac na slici decko :d.... ozbiljno te pitam :-devil-:.

Inace moj potpis, tj. njegov autor, valjda nam dovoljno govori o igracima na konzolama 😉.

Poslednja izmena:
Mrzim hejtere 😀
Liberate your mind, shvatite da su i konzole i PC fantasticne za potrebe gaminga. Cemu iskljucivost???

Samo Sith propoveda iskljucivost 🙂

Poslednja izmena:
Ma nema tu rasprave.
Ovi konzolasi su nastali od nas, sa sve svojim konzolama, kapiras.
Oni su nasa sekta.
Mi jevreji, a oni hriscani, nema pomirenja 😀 :smoke:.

@ ivke76, pored nabrojanog igrao sam i elite, frontier, moonstone, darkmare, dragonstone, ufo, x-com, syndicate, colonization, civilization, simcity (originalni), shadow of the beast, secret of the monkey island, legend, master of magic, realms of arkania, lotuse, pinball dreams/fantasties/illusions, overlord, dawn patrol, mortal kombate, street fightere, zool, traps and treasures, shinoby ninja, double dragon, operation wolf, 1942, zeewolf, silkworm, storm lord, storm master, heimdall, itd...

ako malo bolje pogledas ovo su naslovi iz svih zanrova, sa razlicitih platformi, u periodu od 15-tak godina, a to je samo delic mog igrackog iskustva, ovo sve nabrajam iz razloga moje perspektive kao igraca i otvorenostima ka razlicitim platformama i zanrovima..

e sad...

citiram:
u prethodnom postu si imao klasican "rts/potezna strategija/rpg-ovi sa pc-a su za pametne i "hard core" gamere a mario, gt i pes za casual no brain-no pain gamere"
sada si malo spustio loptu pa ovaj drugi post ima malo vise smisla
i dalje stoji cinjenica da se hvatas za par ("najjednostavnijih") igara sa konzola kada o njima pricas u negativnom kontekstu ...

pogledaj top liste najprodavanijih igara za konzole i na njima neces naci "hard core" naslove ali zato need for speedova, arkada, pucaljki, fudbala, tenisa, koliko hoces.
Ja nisam rekao da za konzolu (posebno nove generacije) nemoze da se napravi nesto stvarno hard core ali i da se napravi, ko bi to kupio??? gore nabrojano caruje trzistem konzola i to konzolasi igraju, ne space rangers, ne heats of iron, ne falcon, ne europa universalis, cinjenica je da ogromna vecina ljudi kupuje konzole radi igranja naslova sa relativno jednostavnom pravolinijskom koncepcijom koje su zabavne ali ne iziskuju od igraca "angazovanje na vise frontova", tuces, pucas, skaces, vozis, igras tenis, basket, fudbal za to su konzole, ko bi zauzeo porodicni tv igranjem necega sto iziskuje 10 dana po 7-8 sati dnevno, citanja sitnog teksta, planiranja, analize..

ajmo dalje:

citiram:

ne mozemo ih tu svrstati jer su u principu bile igracke masine i 99% software-a za njih je imalo etiketu "zabavnog" sto sa danasnjim "personalnim racunarima" nikako nije slucaj

amiga i atari ni pod razno nisu bile igracke masine, tacno je da su njihove mogucnosti najvise dosle do izrazaja bas u igrama ali to nije bila njihova prvobitna namena..

Atari je bio od pocetka mocna dtp masina i u tome je parirao cak i macintoshu

Amiga je bila okrenuta grafici i multimediji sa akcentom na muziku, video (video toaster) i kontrolu industrijskih procesa u cemu su motorola procesori i dan danas aktuelni..

speki i c64: kontrola industrijskih procesa, administracija, knjigovodstvo,

to sto se na tim kompjuterima kod nas samo igralo nemora da znaci da u svetu neko nije nesto pametnije radio sa njima i ti kompjuteri su bili u pravom smislu reci PERSONALNI KOMPJUTERI.. zato sto je svako mogao da ih poseduje, nisu zauzimali spratove i hale...

idemo dalje:

citiram:

tako da je "moderan pc" (pod ovim moderan smatram zadnjih 15-ak godina) zahvaljujuci brzom razvoju hardware-a samo "reciklirao" stvari sa starijih "igrackih masina" i sem fps-a koji je i nastao na njemu nema manje vise nista originalno vec "napucane" ili "mixovane" stare stvari u vecoj rezoluciji ekrana/tekstura/sprajtova/shadera/whatevera

ovo tek nema veze sa vezinom vezom a evo i zasto:

1. Na cemu su se afirmisale point and click avanture (sierra, lucas arts)??? za sta je prvobitno napravljen monkey island, indiana jones serial, police quest,discworld, space quest, simon the sorcerer, king`s quest, goblinsi???? koji komp je tada dolazio u 99% slucajeva sa hard diskom koji je bio sustinski preduslov za ove igre, zasto na amigi nikada nisu zazivele p&c avanture evo odgovora: secret of the monkey island ako se nevaram 12 disketa, indiana jones and the last crusade 9 disketa, simon the sorcerer 8 ili 9 disketa, kakvo je to igranje bilo???? i koliko je amiga tada imalo hard na koji bi se ovo strpalo, PC je domovina p&c avantura..

Simulacije letenja: na kojoj platformi je prvi put upotrebljena teksturirana grafika u jednoj simulaciji letenja??? comanche i pc, overlord, down patrol, tfx, us navy fighters, flight simulatori... nije bilo ozbiljnih simulacija letenja do 386 procesora i vga grafike

Pucacine: mechwarriori npr, gde si video battletech univerzum u tri dimenzije do pc-ja, nigde

na cemu je lara croft prva trckarala po piramidama, na cemu su se vrteli dune 2, warcraft, command and conquer, na segi i nintendu nisu sigurno..

na cemu se igrao myst, wing commander, tie fighter, x-wing, rebel assault, little big adventure??? dali je ista od toga fps??? dali je iko razmisljao da napravi bilo sta slicno za konzole tog vremena, cisto sumnjam... a sve te igre su bile revolucionarne i sve su bile pc exclusiva...

pc je rodonacelnik svog igranja koje je izaslo iz okvira sprajtova, 2d trci skaci grafike, naravno sve zasluge idu i amigi koja je dovela do renesanse igranja na racunarima i ucinila sve sto je bilo u moci motorola procesora da u igrama vidimo multimediu, cujemo pesmu (cannon fodder uvod), i da po prvi put tehnicke osobine igara budu ono sto prodaje igru a ne samo igrivost ili ideja e to je ono sto je od igara napravilo industriju vrednu miliardi dolara godisnje...

J
Nisam igrao BG za PC , ali sam igrao NWN 1 i 2, i ako je NWN pravi D&D RPG, onda Baldur's Gate sa PS2 konzole nije.

Mislim tek da pojasnim koliko je apsurdno poredjenje BG-a na PC-u i na PS2. Igre nisu ni slicne.

Znam da nisu ni slicne,namerno sam postavljao ona pitanja. 🙂
A Baldur's (pravi baldur's,na PC-u) ti je daleko bolja igra od NWN,i to ce ti reci svako ko je igrao obe.

Kapiram ja da na konzoli postoje igre koje mogu da se igraju,ali to definitivno nije Baldur's. 😉

@Highlander82: Auu,koliki post,svaka cast,sve si dotakao. Samo dzaba to pricas nekome ko to nije osetio.

Poslednja izmena:

hehe znao sam da cu te "uhvatiti" negde 😉 iako priznajem da imas vrlo dobar igracki staz

ako pogledas i liste najprodavanijih igara za pc neces sigurno naci europa universalis 😉 jer zamisli ko bi to kupio? i na vrhu pc lista su zgromi/sprzi/skaci/juri mac i armour/headshot igre

btw atari je bio okrenut muzici 😉 ali su sve u svemu svi ti kompovi bili popularni zbog ZABAVNOG software-a sto danas nije slucaj (ne danas vec bogami poodavno)

amiga je itekako imala hdd

na amigi su itekako zivele p&c avanture

p&c avanture nikako nisu nastale na x86 masinama nego mnooogo pre njih

a ako gledas jos unazad rodile su se u vidu (da upotrebim tvoj izraz) hard core textualnih (cak i sa pokojom slikom 🙂) avantura u vreme dok je pc imao zeleno/narandzastu "paletu" boja :d

ace je bio prva ozbiljna simulacija letenja i to na c64
o teksturiranoj grafici se slazem jer sam to i napisao:
...zahvaljujuci brzom razvoju hardware-a samo "reciklirao" stvari sa starijih "igrackih masina" i sem fps-a koji je i nastao na njemu nema manje vise nista originalno vec "napucane" ili "mixovane" stare stvari u vecoj rezoluciji ekrana/tekstura/sprajtova/shadera/whatevera 🙂
3d grafiku je "przio" ps1 u vreme kada je za tadasnji doom trebalo 3k maraka a izgledao je ocajno u odnosu na konkurenciju a i lara je trcala na doticnom (mislim na ps1)

nista bitno (ciji neki element vec ranije nije vidjen) nije stvoreno na (ponovicu opet) "modernom" pc-u 🙂

ako vec toliko potenciras "personal computer" od ranije onda ok moze se reci da je sve bitno nastalo pre x86 ere 😉

sve u svemu u pravu si za amigu koja jeste bila revolucionaran proizvod u to vreme

revoluciju "full" prelaska sa 2d na 3d je doneo playstation 1 npr. tako da ovo: "pc je rodonacelnik svog igranja" ne stoji nikako
fps (r)evoluciju doneo je pc i to je to

nikada vise se nece ponoviti takva razlika kakvu je 94-te napravio ps1 hteli vi to da priznate ili ne

konzole i samo konzole (uz mmo zanr za koji ja sada kao ti za konzole mogu da kazem da je za low/no lifere koji po 12+ sati dnevno vise na istima i daju pare i pare blizzardu i nc softu) su napravile industriju vrednu vise od hollywood-a godisnje

ovo:
Liberate your mind, shvatite da su i konzole i PC fantasticne za potrebe gaminga
je poenta

ja ti samo objasnjavam da ne trebas toliko dizati x86 (ne smem pc da koristim da mi ne bi prebacivao) u nebesa jer da postoje samo "time consuming "smart" games" epilog bi bio kao na discovery-jevom kratkom filmicu

@nex999
mojne slike john carmack-a da "cupam" sa net-a plz 😉
mada priznajem da bi se njih dvojica lepo "slagali" lol

da nekazem za sta si me uhvatio....

nisam pomenuo europa universalis u kontekstu najprodavanijih igara za pc vec samo da se takve igre mnooooogo vise igraju na pc-ju nego na konzolama.

igre su cinile te racunare popularnim medju sirokim narodnim masama ali atari i commodore kada su ih pravili nisu imali na umu igranje, bar ne u originalnom dizajnu...

imala je amiga hd ali koliko amigista je imalo hd??? da bi koristio hd na a500 treba ti kontroler koji je najcesce scsi i najcesce dolazi na turbo kartici koja kosta ko suvo zlato, za workbench treba rama pa moras i to da uzmes, ja sam amigista i znam sta i koliko je trebalo da dodjem do hd-a i to na a600

nekazem da nije bilo p&c avantura na amigi ali je to definitvno pc zanr svi najveci hitovi su izasli za pc pa eventualno preradjeni za amigu sem mozda universe-a, hook-a.

ma znam ja da je sve nastalo pre pc-ja ali ja govorim opotpunoj afirmaciji p&c avantura i kultnim ostvarenjima koja su se pojavila na pc-ju

citiram:

3d grafiku je "przio" ps1 u vreme kada je za tadasnji doom trebalo 3k maraka a izgledao je ocajno u odnosu na konkurenciju a i lara je trcala na doticnom (mislim na ps1)

covece: sony playstation je izasao krajem 94te u japanu, u americi tek u septembru 95, doom u decembru 93-e???????? o kakvoj ekvivalenciji ti govoris???? pa deli ih godina u nekim slucajevima i vise????

doom je radio na 386 dx/40 kompu a to i nije sprava od 3k maraka iz tog vremena.

lara je napravljena za pc a portovana na ps1

citiram:
nista bitno (ciji neki element vec ranije nije vidjen) nije stvoreno na (ponovicu opet) "modernom" pc-u

ja ni nisam rekao da je na pc-ju izaslo nesto nevidjeno vec samo da je on (uz amigu dok je bila aktuelna) doveo do komercionalne kategorije koja je stvorila igracku industriju kakvu danas znamo..

pravu revoluciju u 3d igranju je donelo nesto sto se zvalo bilinearno filtriranje, dan kada su kockice u igrama prestale da budu kockice je dan istinske 3d revolucije u igranju, ps jeste bio dobra sprava ali nista sto dobar pc nije mogao da izvede, kada su stigli rendition verite, voodoo i power vr, sony vise nije imao sta da trazi, njegova grafika automatski postaje zastarela..

ma ja sam svestan kvaliteta konzola i kao sto rekoh voleo bih da imam i ps3 i box360 pa da drmam pes2k8 sa drustvom ko covek i igram se na velikoj diagonali ali pc ce uvek biti bastion ljudi koji od igara traze nesto vise od puke zabave koju mogu da dobiju u vecini naslova za konzole, ljudi koji ulazu (i pritom nemislim samo na mmo) mnogo vremena i truda da ostvare svoje virtualne ciljeve..

@ivke76:
Pomiri se sa tim da su igre postojale mnogo pre konzola, igracka industrija takodje.

Moglo bi se pre reci da je igracka industrija iznedrila konzole radi pojednostavljenja uzimanja love od sto vece mase igraca, a ne obratno kao sto ti tvrdis.

Poslednja izmena:
Ja mogu da vam kazem samo jedno. Pre spectruma ZX81 sam dobio KONZOLU. Kakvu takvu ali konzolu. Igrao se neki Tenis (PONG praistorija) Imao sam pretecu gamepada u rukama- klizac gore-dole, i zabavljao sam se ludo. Celo drustvo se skupljalo da igra igricu. Posle toga smo igrali godinama sve sto valja na compovima i konzolama. E sad sto je to skup sport da bi se sve ispratilo to je nesto drugo. I prestanite vise da trtljate te PC vs Konzola @#!#^ ******. Ja licno imam 36 godina I VOLIM DA SE IGRAM. Imam sina od 4 godine sa kojim igram igrice na PS2 u tandemu, a on sam igra AGE of Empires 1 na PC. On tako mali vidi da nesto ima ovde a nesto onde, ali jednostvano tako odrasta i shvata, za razliku od mnogih ovde koji samo truju forum glorifikovanjem onoga sto poseduju. Igrajte se, ljudi.

PS. Pogledajte ovo obavezno:
http://www.youtube.com/watch?v=7UfGpt-0ncc

Poslednja izmena:
Ja koliko znam, prve konzole pojavile su se pre prvih kućnih računara (atari konzole / apple računari).

I jos nesto da kazem.
Mi PC igrachi smo prave muskarcine (iliti je.achi), a ovi konzolasi su nekako mekani, bas kao pravi japanci/azijati, sve neke kosice, frizurice, lutkice, figurice :-devil-:.

Poslednja izmena:
Pantelija je napisao(la):
Bogu hvala vek i po proživeh u zdravlju i radu; slutim da mi je vreme umirati, te ove reči govorim u pero prijatelju advokatu Miliću, jer u vas deco sve zajedno nemam ni malo poverenja. Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti. Što se tiče moje imovine, a to vas najviše zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam ostavljam samom sebi.

...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno