Šta je novo?

PAZNJA pri kupovini/prodaji Android 5.1 telefona!

A jel moze to da se zaobidje flesovanjem ROM-a koji ima izbacenu tu funkciju?

ovo nije uopste losa stvar. slicnu stvar imaju thinkpad tableti i laptopovi, mene je to odusevilo kad sam kupio moj. ne razmisljate logicno, nije stvar u tome "sta ima vlasnik telefona od toga sto lopov nece moci da ga koristi" vec u tome sto je hardver najjeftinija stvar, onaj ko kupuje uredjaj sa ovakvom zastitom moze da kupi svaki dan po jedan uz hleb i jogurt ujutru. stvar je u tome sto su mu podaci bezbedni. ako nije imao ukljucen lock code onda mu podaci nisu mnogo bitni, jel da? doduse lock code je oduvek pruzao odredjenu dozu zastite, ali realno, fon je mogao da se resetuje i podaci iz telefona kasnije izvuku, ovako prc. dojajna stvar. inace, sto vi mislite da ce ovaj potez naneti stetu kupovini i prodaji polovnih telefona... pa koga to briga? mislim, to se kod nas kupuju i prodaju polovni krsevi, u kulturnim zemljama lepo kupujes uvek nov fon.

Jeste sedma ruka za telefon koji se pojavio pre deset dana prvi put na tržištu.

Ne znam cemu takav 'ton'?
Inace,znam za par slucajeva,gde je jedan tel. menjao vlasnika 3 puta za dan.
Na kraju i ovom slucaju je vec menjao vlasnika...iako je tek 'izasao'.

Pa jeste. Pattern je vec stitio podatke, takodje posle FR podataka vise i nema.

Kada ste već spomenuli sigurnost, da li imate instaliran Googlov andoid device manager?
Na Nexusu 5 imam 5.1.1 android i sada vidim na play storu da mi daje da instaliram android device manager.
Siguran sam da sam ranije to imao po defaultu. Da li je to promenjeno od neke verzije Androida ili....?

Da li ti se javlja tip? Mene to vise interesuje , i da li si resio problem, nego ova zastita. Patern i otisak prsta mi uopste ne treba. Nemam sta da krijem na mobilnom telefonu.

Ne znam cemu takav 'ton'?
Inace,znam za par slucajeva,gde je jedan tel. menjao vlasnika 3 puta za dan.
Na kraju i ovom slucaju je vec menjao vlasnika...iako je tek 'izasao'.
Da je telefon treća ruka valjda bi i prethodni vlasnik primetio ovaj problem?!
Ajd malo razmisli glavom pre nego što nešto napišeš.

Pa Apple odavno ima Find My Phone, gde se telefon zakljuca iCloud nalogom i posle kradje niko ne moze da ga koristi dok ga vlasnik koji ga je zakljucao na iCloud ne otkljuca. Posle toga, kradja iPhone uredjaja je minimalna i lopovi znaju da nece nista dobiti za kradeni iPhone.

Ovo je odlican i logican potez Google-a. Sto se kupoprodaje tice, dovoljno je da vlasnik uredjaja pre prodaje ocisti telefon od svog naloga i uradi FR. Ako posle toga prodje normalan boot onda moze da se prodaje.
Kupci pre kupovine treba da se uvere da je telefon u "otkljucanom" stanju, bas kao sto kupci polovnih iPhone-a treba da se uvere da nije zakljucan sa iCloudom.

Trenutna situacija sa iCloud zastitom je da serviseri koji otkupe takve telefone ga koriste za rezervne delove ili cekaju da neko hakuje Apple servere, pokrade iCloud naloge pa posle prodaju sifre. Tada serviser kupi sifru i otkljuca uredjaj... ali to se jaaako retko desava pa uglavnom ide za rezervne delove.

@Hector
Ne znam kakav problem imas u zivotu,pa frustracije dalje prenosis..a sta ako je preprodat dalje,bas zbog toga sto ima problem..?

Inače pre neki dan sam na svom Note 4 telefonu odradio factory reset pre nego što sam ga nadogradio na 5.1.1 i pri prvom paljenju telefon mi je tražio da se ulogujem na svoj Samsung nalog kako bi sprečio upravo ovo o čemu pišemo.
Prethodno sam bio na 5.0.2.
uploadfromtaptalk1442051787352.png

Nakon toga sam primetio da postoji opcija u podešavanjima u kojima se aktivira - deaktivira ova usluga.

Ne vidim problem, odlična stvar, jedini problem je zapravo neobavšstenost korisnika (ne mislim na ovaj slučaj već generalno), kao što su neki ljudi već rekli...

A šta prodavac ima od toga da kupac ne može da koristi telefon? Mislim da će se sve dobro završiti.

Kao što neko reče, nije stvar u tome što neće moći da ga koristi, već što neće moći da povadi podatke.
Sa druge strane, ako mi ga neko ukrade, neće moći da ga proda za full cenu /makar kada se raširi priča o ovome.

Pa jeste. Pattern je vec stitio podatke, takodje posle FR podataka vise i nema.

da, ali pazi, pattern ili lock code ti stite podatke samo od apsolutnog laika. svako ko malo ima pojma o zivotu moze da resetuje fon i da najobicnijim programom povrati sve podatke, nije to nikakva forenzika. e sa ovim je malo teze, tacnije vecini ljudi neizvodljivo i jako je dobra stvar... sta bi na kraju sa telefonom, se javio lik?

edit: ah javio se. eto, to je najbitnije, da si resio problem. sad bar znas da sistem radi :)

Poslednja izmena:
ma telefon treba nositi samo onaj koji ti nece biti zao da ga izgubis ili polomis, tj. do te vrednosti do koje mozes sutra da odes i kupis sebi nov. ja cinim gresku sto nosim 808 koji se vise ne proizvodi, i ako ostanem bez ovog ne mogu da kupim drugi, sve i da hocu. doduse imamo mi 4 komada rezervnih novih, ali pazim ovaj kao da je jedini.

To je malo ekstremno, šta će nam onda smartfoni ako ih čuvamo ispod staklenog zvona u kući. Telefoni padaju, gube se ili bivaju ukradeni, to se dešava. Jeste bedak kad se desi ali šta da radiš, teraš dalje. Uz ovu zaštitu barem pri krađi ili gubljenju možeš da zaštitiš svoje podatke i to je super stvar.

Inače probao sam Mate S ponovo da resetujem ali ovog puta sa zaštitom, to jest kad je bila uključena zaštita otiskom prsta i opet pri početnom podešavanju nije tražio stari mail da se ulogujem, za sad samo S6 Edge+ koliko vidim ima ovo, možda i Nexus 6. Na Nexus 5 još nisam probao, ali čitao sam da tu nije dostupna ova zaštita, dok na Nexus 6 radi.

Na Nexus 5 još nisam probao, ali čitao sam da tu nije dostupna ova zaštita, dok na Nexus 6 radi.

Nema na Nexus 5. Mislim da hardverski podržava, ali nema tu particiju. Ako budu hteli, dodaće. Mada sumnjam.

Stvar je odlična i kod prodaje dovoljno je da prodavac obriše telefon iz svojih uređaja na Google accountu i sve OK.

Kao sto je neko vec napisao - glavni problem ce biti neobavestenost/neupucenost prosecnog android korisnika. Eto mi sad znamo ali sta ce 90% onih sa po 3 instalirana antivirusa i 5 task killera, oni kojima svez apdejt stoji mesecima kao notifikacija a nemaju pojma o cemu se radi? Takvih je mnogo..

Sto se mene tice ovo je xtra stvar. Bas sam raspravljao sa drugom pre koji dan, kako je moguce da nisu ovakvo nesto implementirali na android a da iOS ima vec duze vreme.
Jel je poznata lista telefona koja ce ovo podrzavati? S obzirom da je potrebna hardverska a ne samo softverska podrska...

Ja koliko znam imas opciju (bar je na s6 bilo dok sam imao) da akriviras dodatnu zastitu da ne mozes da ponovo aktiviras telefon ako si mu na foru uradio factory reset (mislim iz recovery-ja kombinacijom tastera).
Znaci posle reseta trazi da se logujes sa ranijim podacima, kao coveku u prvom postu. Ako uradis factory iz menija on ti trazi pin ili otisak prsta i posle toga ne trazi vise nista.
Imao sam aktivnu tu zastitu. Kad sam prodavao uradio pred kupcem reset i predao mu telefon. Sigurno nije imao probem posle toga jer mi nista nije trazio a culi smo se posle nekoliko dana.
Znaci dodje mu nesto slicno kao icloud. Ako deaktiviras zastitu nema problema ako resetujes drugacije onda problemi. Tako je i zamisljeno i tako treba da bude.
Sad nisam upucen da li ima bajpas da se zastita zaobidje.

^ Super stvar definitivno :)

Cenim da kada je rootovan od zastite nema nista,ali tako mora biti

kako se ovaj feature zvanicno zove ?

Imate na prethodnoj stani sliku. Mislim da je reactivation lock. Znam da sam morao da se setim sifre starog Samsung acounta, jer nisam mogao novi da otvorim sa istim mejlom.
Uglavnom kad se aktivira ima opcije da pozoves telefon, da ga lociras, ali to nesto nije htelo cini mi se.

Evo je samsungova varijanta iCloud :)

https://findmymobile.samsung.com/help/startupDeviceUse.do

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno