Šta je novo?

Pazite se kad kupujete iPhone u MTS-u!!!

*** provuce se greska od tolikog broja (njihovo je trziste ogromno). Ovde se svjesno salje losija serija i to je razlika! :)

Mozda je sa iPhonom drugacija situacija, ali pogledaj ovako. Apple racunari koji se kod prodaju (kod zvanicnog resellera, koji zastupa citav region) su namenjeni za UK trziste, a cisto sumnjam da je za njih namenjena losija serija. Toliko smo malo trziste da se granicimo sa statistickom greskom, mislim ni AppStore nismo dobili. Tvoja teorima pije vodu, jedino ako u "ceo region" salju losije serije, a to mi je tesko da poverujem. Takodje, bar sto se iPhona 6 i 6+ tice, potraznja je svuda velika i mislim da se trude da ih stancuju sto brze i samo salju i da stvarno nema losije ili bolje serije telefona.

Ono sto jeste cinjenica, je to da sam cuo od ljudi koji dosta Apple uredjaja kupuju zadnjih 10ak godina, je da im je kontrola kvaliteta zadnje 2 godine dosta losija, mada to se lako moze prepisati vecem broju proizvedenih jedinica.

Takodje, treba imati na umu da se na ovakvim forumima uglavnom oglasavaju ljudi koji imaju nekih problema sa nekim uredjajem (na zalost) i da nekako vise primetimo tzv. negativnih nego pozitivnih threadova. Hocu da kazem, dosta su neprimetniji ljudi koji bi postavali nesto tipa "uzeo telefon danas, sve je super" zar ne? :)

Ispada, jedini nacin da se neko zastiti od mogucih neprijatnosti je da telefon aktivira u poslovnici. Znam da nije to za sve ok, iskreno, i ja kada bih ga kupovao vise bih voleo da telefon otvorim kuci, ali sta je tu je, svi smo svesni kako ovakve stvari funkscionisu kod nas...

Poslednja izmena:
Da li je neko od ovih ostecenih kontaktirao apple zbog problema? da li ste sigurni da je mts kontaktirao apple zbog tih felericnih telefona? Nasi operateri su navikli na ovakav rad, odugovlacit ce sve vise oko telefona, samo da ne bi morali da zamenu za drugi, ako ne moraju, ili ce oni dobiti drugi telefon od applea, koji ce prodati kasnije ( ako osteceni korisnik na kraju ipak popusti ) i zaraditi 100 pa i vise % na njemu, jer ih je taj telefon onda izisao za dzabe.

Odakle ta ideja da oni mogu da dobiju zamenski uređaj od Apple-a a da ne posalju neispravan?

Sta fali lenovu ili bilo kojoj drugoj kineskoj marki ? Previse uzdizes jabuku a perfidno "pljujes" sve ostalo. Kao da apple nije sa ovog sveta,maltene su bozanstvo za tebe. Takav sam utisak stekao iz tvojih postova,mozda gresim
Gde kog uzdižem, iznosim činjenice i podatke, poredim. Totalno si pogrešno shvatio. I poruka za Lenovo je indirektna poruka, ko razume, shvatiće!

Da ne bi morali da se cimaju i rade svoj posao.

Ljudi, nemoj molim Vas neko da mi se smeje, ja sam stariji čovek.... jedno pitanje imam

često naidjem da neko napiše da apple, ima zatvoren krug, da su zatvoreni, šta to znači na srpskom

Pa i tako se cimaju, kupac zove proverava, a oni moraju da se javljaju, izvinjavaju, objašnjavaju i sl. Pilićarski poslovni model je samo nastavljen i u slučaju Epla. Jedini lek je da se svi ovi koji pišu ovde obavezno žale i direktno Eplu. Videli ste u temi o Tehno MS kako Dell reaguje na direktnu žalbu kupca, ako se dovoljan broj korisnika bude žalio Eplu, možda i postoji mogućnost da državno preduzeće malo poboljša uslugu. Od pisanja po Benchmarkovima nema puno koristi tog tipa.

Biće od sutra... :)

Ovde se svjesno salje losija serija i to je razlika!
Vidim da mnogi ovde odmah odbacuju ovu mogućnost. Znam sigurno da u drugim granama industrije sličnih stvari ima, zato ne treba tek tako odbaciti ni u ovom slučaju. Naravno, nije u pitanju samo naše tržište, već tržišta u ovom regionu.

Naravno da ne treba odbaciti. Ocigledno da je broj ostecenih modela naspram broja prodatih primeraka, jako veliki, sto je veoma simptomaticno, jer to, neka prica ko sta hoce, nije oznaka Apple-a. Drugo, za Apple ne znam pouzdano, ali za neke druge stvari znam pouzdano da postoje "isti" primerci koji se prave za razlicita trzista i kojima se kvalitet (ocigledno) znatno razlikuje. Navescu samo jedan primer. Svojevremeno sam imao nokiju N82, koju sam kupio u jednoj nasoj radnji. Naravno telefon je ubrzo riknuo (iako telefone pazim mazim i zovem ih Djole). Posle toga je naravno usledila saga i visenedeljna borba sa prodavcem, u pokusaju da ostvarim svoju garanciju. Naravno i polio sam ga vodom i udario ga grom i ispao mi je i kamionom sam ga pregazio, samo da prodavac nije odgovoran nego ja. Da ne davim sada previse, posle velike muke i borbe i nakon sto mi se smucio zivot i sto sam proklinjao dan kada sam odlucio da mobilni telefon kupim u Srbiji, popravili su mi telefon, koga sam odmah dao u oglase i prodao ga, jer nisam zeleo da imam vise takvo ***** kod sebe. Istog dana sam preko oglasa kupio "ISTI" telefon, nokiju n82, ali preko oglasa, od decka koji ju je doneo iz Svajcarske. Znaci to ne da nije imalo veze sa onim sto sam ja do tada imao, nego je razlika bila neverovatna! Daleko mnogo bolji kvalitet izrade, ekran, kvalitet razgovora...Onda sam istrazivao po netu i nasao spisak oznaka za ceo svet koje pokazuju za koje trziste je telefon namenjen. Moj prvi je bio za neko EMERGE (cini mi se da je tako), trziste, koje je ustvari trziste Vijetnama i jos nekih zemalja slicnog renomea. Moj novi telefon je, kao sto je decko koji mi ga je prodao i rekao, bio za evropsko trziste. Dakle nokija je imala razlicite oznake za razlicita trzista na kojima je plasirala telefone. I razlika je, da li cete mi verovati ili ne, na vama je, kao dupe i oko. I pogadjate vec, telefon se nikada nije pokvario, a koristio sam ga oko dve godine. Posle sam ga dao ujaku, koji ga i dan danas koristi kao drugi telefon i dan danas radi kao prvog dana.

Dakle, nemam nikakve dokaze da Apple salje losije primerke u neke za njih nebitne drzave, ali po meni tako nesto uopste nije nerealno.

Poslednja izmena:
Meni je tesko zamislivo da bi Apple to dopustio,da se bilo gde u svetu pojave njihovi proizvodi sa "nekim" greskama,felerima itd
Jednostavno mislim da je to mit i da se greske desavaju..

jer nisam zeleo da imam vise takvo ***** kod sebe.

Ovo mi nikada nije bilo jasno, muko moja pređi na drugoga. Užas

Inače ne sećam se da su tadašnji high end modeli bili, ali nokia je imala jeftinije modele namenjene tim tržištima i to su bili jasno naznačeni, e sada drugo je što na crno retko kada dobiješ originalnu kutiji pa to ne vidiš.

Poslednja izmena:
Kupac je naravno obavesten o popravci, a napisano je i na tom "garantnom listu", a to nema nikakve veze sa poentom price, da postoje primerci za razlicita trzista, koji su potpuno razliciti po kvalitetu izrade.

Мој другар је имао ајфон 4. Отишао у енглеску на неки курс језика и током боравка тамо испадне му телефон и пукне му екран.
Оде дечко до Епл радње, и онжбјасни продавцу шта се десило. Овај каже: испао ти телефон и пукао екран?!?
Да, испао ми из руке и пукао...
-Сад ћемо да видимо да ти поправимо то.

После пет мин, враћа се продавац и каже: ја сам менаџер ове продавнице. Јако ми се допало што си био искрен, и стога сам одлучио да ти бесплатно поправимо ово.

Потом је испод пулта извукао кутију са новим телефоном и рекао мом другу: дај ми тај телефон да ти пребацимо податке...
Убрзо затим, изашао је из продавнице са новим телефоном...
Ovo mi zvuci kao lovacka prica. Lovacka prica iz Apple lovista.....

Da je rekao " Telefon mi je stajao na stočiću pored kreveta, i kad sam se ujutru probudio , video sam polomljen displej", garant ne bi dobio zamenu.

Inače ne sećam se da su tadašnji high end modeli bili, ali nokia je imala jeftinije modele namenjene tim tržištima i to su bili jasno naznačeni, e sada drugo je što na crno retko kada dobiješ originalnu kutiji pa to ne vidiš.

Ovo nema veze sa tim. Nokija je pravila kada je pocela da propada neke jeftine modele za zemlje treceg sveta. Ja govorim o nokiji N82, koja je u tom trenutku bila jedan od najboljih modela, ako ne i najbolji i razlika je bila "samo" u tome sto je ova kupljena kod nas i bila je namenjena za emerging markets sto se moglo videti po nekoj oznaci za trziste kojem je namenjena, a ova druga je bila za evropsko trziste. Na oko isti telefoni, a cim ih uzmes u ruku, pogledas display, ili obavis razgovor, vidis da je razlika kao dupe i oko.

I opet kazem. Ne znam da li je ovo slucaj sa telefonima iPhone koji su na nasem trzistu. Nadam se da nije. Ali ni najmanje se ne bih cudio da jeste. Ako postoji tako nesto kao fals primerci, koji nisu prosli kontrolu kvaliteta za trzista prve klase (USA, EU), a treba ih negde "uvaliti ispod zita", mi smo kao zemlja i trziste, idealni za tako nesto. Kontrolu kvaliteta na nivou drzave imamo samo u teoriji. Potkupljivi smo (skloni korupciji). Ideja biznisa nam se svodi na to "uvali i bezi", ili eventualno prevari. Dakle idealno podrucje za nesto ovako. Ne tako davno, negde posle 2000. su se u metrou prodavali lcd televizori i to renomiranih kompanija (cini mi se sony i samsung) koji su bili refurbish. Cak se carevi nisu ni potrudili da to dobro sakriju, nego su samo preko nalenice na kojoj je pisalo da su refurbished prelepljivali druge nalepnice. Opet, sto se iPhone-a tice, ako je tacno ovo da su na nasem trzistu fals primeci, u prilog te teorije ide i to sto ocigledno nemamo nikakav servis, vec se radi samo zamena. Dakle sistem bi mogao lagano da bude takav da smo mi uvezli te neke telefone sa "sitnim ostecenjima" i da to funkcionise tako da ako neko primeti, pokusajte da mu objasnite da je "razmazen". Ako bas navali da bude "razmazen", pokusajte sve da ga "ocelicite". A ako bas nikako ne uspete, onda posaljite telefon na zamenu. I siguran sam da od 10 ljudi, mozda 3-4 ce primetiti te sitne nedostatke, a opet od njih bar dvoje nece ici da se jebavaju sa njima, jer unapred znaju sta ih ceka.

Poslednja izmena:
Ja se isto slažem da dosta proizvođača (neki čak to i priznaju) šalje samo na izgled istu robu ovde, tako da to nije isključeno ni sa Applom (ili možda i nije sa Applom već sa našim trgovcima ali dođe mu na isto).
Što je još gore ovde je sve skuplje ali za to je verovatno kriv zakon o zaštiti potrošača i muzički dinar....kao što ovde neki naglašavaju, a tek kakav je bezobrazluk da država traži da se plaća PDV...to stvarno nema nigde na svetu...

Poslednja izmena:
To je opste poznata stvar. Zato me cudi da neki ljudi to ovde ne znaju. Ne znam kako je sada, ali recimo tokom devedesetih, kada su mi dolazili rodjaci iz Nemacke, donosili su svoje Milka cokolade, koka kolu i slicno. I mene je to malo uvredilo po sistemu, mi smo ovde sugavi, pa morate Milka cokolade i koka kolu da donosite. Medjutim kada su mi objasnili da se Milka cokolade prave za trzista prve, druge i trece kategorije i da je razlika ogromna, prvo sam mislio nije istina, a onda na njihov nagovor kada smo uporedili sadrzaj iste milka cokolade, video sam da je bar jedno 60-70% sastojaka bilo drugacije. Pocev od onih Exxx, kojih je kod nas bilo desetine, a kod njih ni jedan, pa na dalje. Ne znam da li se do danas nesto promenilo, posto samo sada "demokratska" zemlja i kandidat za clana EU, ali tada je to bilo tako. Isto je i za tehniku. Vecina proizvodjaca, ako ne i svi znaju za koje trziste je proizvod namenjen i vecina ima tu klasifikaciju kvaliteta za trzista prvog reda, drugog i nekog treceg reda.

To je opste poznata stvar. Zato me cudi da neki ljudi to ovde ne znaju. Ne znam kako je sada, ali recimo tokom devedesetih, kada su mi dolazili rodjaci iz Nemacke, donosili su svoje Milka cokolade, koka kolu i slicno. I mene je to malo uvredilo po sistemu, mi smo ovde sugavi, pa morate Milka cokolade i koka kolu da donosite. Medjutim kada su mi objasnili da se Milka cokolade prave za trzista prve, druge i trece kategorije i da je razlika ogromna, prvo sam mislio nije istina, a onda na njihov nagovor kada smo uporedili sadrzaj iste milka cokolade, video sam da je bar jedno 60-70% sastojaka bilo drugacije. Pocev od onih Exxx, kojih je kod nas bilo desetine, a kod njih ni jedan, pa na dalje. Ne znam da li se do danas nesto promenilo, posto samo sada "demokratska" zemlja i kandidat za clana EU, ali tada je to bilo tako. Isto je i za tehniku. Vecina proizvodjaca, ako ne i svi znaju za koje trziste je proizvod namenjen i vecina ima tu klasifikaciju kvaliteta za trzista prvog reda, drugog i nekog treceg reda.

Naravno da nije. Ako me sećanje ne vara Hrvati su recimo primorali neku kompaniju za prašak da isporučuje "bolju" robu tek kada su ih tužili...svi gledaju da dobiju a da ništa ne daju tako da..., a još se pojavio i zakon o zaštiti potrošača i muzički dinar i pdv :) koji jadne uvoznike/trgovce uništava :) jer je to stvarno nečuveno da se traži ....nije se ništa ovde promenilo čak je možda u nekim aspektima i gore...

Poslednja izmena:
Мој другар је имао ајфон 4. Отишао у енглеску на неки курс језика и током боравка тамо испадне му телефон и пукне му екран.
Оде дечко до Епл радње, и онжбјасни продавцу шта се десило. Овај каже: испао ти телефон и пукао екран?!?
Да, испао ми из руке и пукао...
-Сад ћемо да видимо да ти поправимо то.

После пет мин, враћа се продавац и каже: ја сам менаџер ове продавнице. Јако ми се допало што си био искрен, и стога сам одлучио да ти бесплатно поправимо ово.

Потом је испод пулта извукао кутију са новим телефоном и рекао мом другу: дај ми тај телефон да ти пребацимо податке...
Убрзо затим, изашао је из продавнице са новим телефоном...

Da li je imao ikakvu mogucnost da ne bude iskren ?
Mislim, dosli su zarobnjaci i polomili mi ekran ili imam jake ruke pa mi od kliktanja puko.

On topic: Da je nesto placeno 20 evra , ja bi se cudio OPu sta kuka, ali kad da tolike pare ya telefon, ne treba popustati.

Da li je neko od ovih ostecenih kontaktirao apple zbog problema? da li ste sigurni da je mts kontaktirao apple zbog tih felericnih telefona? Nasi operateri su navikli na ovakav rad, odugovlacit ce sve vise oko telefona, samo da ne bi morali da zamenu za drugi, ako ne moraju, ili ce oni dobiti drugi telefon od applea, koji ce prodati kasnije ( ako osteceni korisnik na kraju ipak popusti ) i zaraditi 100 pa i vise % na njemu, jer ih je taj telefon onda izisao za dzabe.

Kako pričaš tako napamet i bez ikakve logike? Pa oni kad reklamiraju Apple-u telefon i dobiju novi (odnosno kredit za postojeći model na stanju - jer coveku moraju da zamene odmah) svakako moraju da taj novi zamenski primerak pravdaju sa neispravnim i da ga posalju nazad. Tu nema zezanja.

Mozda je sa iPhonom drugacija situacija, ali pogledaj ovako. Apple racunari koji se kod prodaju (kod zvanicnog resellera, koji zastupa citav region) su namenjeni za UK trziste, a cisto sumnjam da je za njih namenjena losija serija. Toliko smo malo trziste da se granicimo sa statistickom greskom, mislim ni AppStore nismo dobili. Tvoja teorima pije vodu, jedino ako u "ceo region" salju losije serije, a to mi je tesko da poverujem. Takodje, bar sto se iPhona 6 i 6+ tice, potraznja je svuda velika i mislim da se trude da ih stancuju sto brze i samo salju i da stvarno nema losije ili bolje serije telefona.

Ono sto jeste cinjenica, je to da sam cuo od ljudi koji dosta Apple uredjaja kupuju zadnjih 10ak godina, je da im je kontrola kvaliteta zadnje 2 godine dosta losija, mada to se lako moze prepisati vecem broju proizvedenih jedinica.

Takodje, treba imati na umu da se na ovakvim forumima uglavnom oglasavaju ljudi koji imaju nekih problema sa nekim uredjajem (na zalost) i da nekako vise primetimo tzv. negativnih nego pozitivnih threadova. Hocu da kazem, dosta su neprimetniji ljudi koji bi postavali nesto tipa "uzeo telefon danas, sve je super" zar ne? :)

Ispada, jedini nacin da se neko zastiti od mogucih neprijatnosti je da telefon aktivira u poslovnici. Znam da nije to za sve ok, iskreno, i ja kada bih ga kupovao vise bih voleo da telefon otvorim kuci, ali sta je tu je, svi smo svesni kako ovakve stvari funkscionisu kod nas...

Apple nema klasu A i B, niti se kvalitet kontrole razlikuje. Standardi su isti za ceo svet. Za samsung znam da je kod nas dolazio S3 i S4 druge klase. Losija plastika, sporija memorija i dodatna oprema druge klase. Moguće je da je ima i Apple, ali da se to zvanično krije - ali za Samsung znam iz prve ruke, iako čak i nisam radio u TC odeljenju

Apple nema klasu A i B, niti se kvalitet kontrole razlikuje. Standardi su isti za ceo svet. Za samsung znam da je kod nas dolazio S3 i S4 druge klase. Losija plastika, sporija memorija i dodatna oprema druge klase. Moguće je da je ima i Apple, ali da se to zvanično krije - ali za Samsung znam iz prve ruke, iako čak i nisam radio u TC odeljenju

More bit' bidne. Za Samsung si siguran a za Apple ne. Pa kakva je razlika izmedju njih? :) Nije ni Apple bozanstvo neko po tom pitanju, ne znam sta se je narod utripovao.

Ја не верујем у те приче да нама стиже лоша роба, али ми је мтс увалио 3 покварена телефона до сад. Сви су уредно поправљени, чак су ми дали и бољи у једном случају али сви су били покварени из кутије :/

Ја не верујем у те приче да нама стиже лоша роба, али ми је мтс увалио 3 покварена телефона до сад. Сви су уредно поправљени, чак су ми дали и бољи у једном случају али сви су били покварени из кутије :/

Eto sad ces vjerovati :D

Fora je sto ti telefoni su imali dva razlicita SoC-a pa je neko pomislio da eto nama stize losiji SoC, ma idealno za price da smo mi deponija. Sto se tice dodatne opreme, problem sa punjacem tj. kablom je bio pristupan svuda u svetu tako da i to nema veze sa trzistem.

Извињавам се за скретање с теме, само да одговорим.

Ovo mi zvuci kao lovacka prica. Lovacka prica iz Apple lovista.....

Da je rekao " Telefon mi je stajao na stočiću pored kreveta, i kad sam se ujutru probudio , video sam polomljen displej", garant ne bi dobio zamenu.

Da li je imao ikakvu mogucnost da ne bude iskren ?
Mislim, dosli su zarobnjaci i polomili mi ekran ili imam jake ruke pa mi od kliktanja puko.

Увек постоји оно, ако је он лагао мене, лагао сам и ја вас.
Да бисмо сад избегли непотребну расправу, нека мисли ко шта хоће.

Знам га од малих ногу, нема разлога да ме фарба. Да је у питању био случај из околних земаља, гарантовано му не бих поверовао, али пошто је прича везана за Енглеску, не искључујем могућност да је заиста било овако.

Vrh Dno