Poslednji put sam se čuo sa predstavnicom eBay Europe pre par dana i to da nema zakonskih prepreka su njene reči. Zamolio sam je da konačno pošalju neku zvaničnu potvrdu i rekla je da će to uraditi. Dotle, možeš da mi veruješ na reč, ali i ne moraš...
Ko se jednom opece, a vi nas vrtite na raznju vec duze vreme, ne veruje nikome. Koliko god bih voleo da ti poverujem, ipak cu sacekati zvanicnu potvrdu samog PayPal-a.
Sto se samog objavljivanja informacije na sajtu NBS tice, reci kako je uopste doslo do toga da NBS objavi tako nesto? Samo logicno razmisli, zasto je NBS 'morala' da objavljuje takvu vest? Ako je sve po zakonu, zasto se doslo do toga da je nesto 'nejasno' pa eto moraju da objave vest? Ako je zakon jasan, PayPal ne bi morao da ceka niciju potvrdu. Znao bi da li moze ili ne, poslovati u Srbiji. Ako je doslo do takve situacije, znaci da, ocigledno, nesto nije funkcionisalo kako treba.
Što se mog posla tiče - sve u vezi sa e-trgovinom i uklanjanjem prepreka za istu ima aktivnu podršku. Tema oko PayPal nije nametnuta, već je i ona pokrenuta od strane bivšeg MTID, upravo zato što se radi o bitnoj stvari (do tada je bila aktivno ignorisana od strane državnih institucija). Svaka najava potencijalnog datuma nije bila "lokalni izum" ili "obećanje", nego preneta informacija od samog eBay-a, što je navođeno u svakoj izjavi (druga je stvar kako se tom činjenicom manipuliše u medijima i javnosti).
Ja citam sta drugi pisu ali zakljucke donosim citajuci tvoje postove, ne samo ovde vec i na elitesecurity-u, a i na jednom blogu (zaboravio sam ime), gde je covek, ako se dobro secam, pokusao da pokrene biznis izvoza 'custom made' farmerki (koje imaju one dzepove za iPad i iPhone). Verujem da se secas te price. Tako da, gresis ako mislis da su neke vesti mogle da bilo koga izmanipulisu. Jednostavno covek procita vest, stane pa razmisli i dodje do zakljucka da je ta vest bliza istini nego ovo sto predstavnici vlasti pricaju. Jednostavno se uporedi stanje stvari sa onim sto novinari i vlast pricaju. (ovde mislim na temu oko PayPala)
Sa strane naše države, ipak je potpuno razjašnjeno pitanje legalnosti koriščenja takvih servisa, i to današnju situaciju bitno razlikuje od ranijih godina. Svi bi voleli da nas PayPal podrži što pre, ali odluku o tome ne donose državni organi, niti oni mogu da "uhvate za uši i dovedu" PayPal u Srbiju, već takvu odluku donosi ova privatna kompanija.
Naravno da niko ne moze stranu privatnu kompaniju da uhvati za usi i dovuce u Srbiju. Ali da li ti znas, a verujem da znas, koliko je zemalja na PayPal listi. Pa znas li ti koliko je to slicnih a i razlicitih zakona, kroz koje su oni na kraju zakljucili da mogu u tim drzavama da budu prisutni i da ostvare profit. Pa zasto onda to isto nisu mogli i u Srbiji? Toliko razlicith drzava u svetu i Srbija da bude medju onih 10-ak koje PayPal 'ne voli'. Nece biti da je problem u PayPal-u. Njihov sistem je takav da oni jedino mogu da ostvare profit, nikako da budu u minusu, jer od svake transakcije uzimaju proviziju. Ne moze da im steti dolazak u Srbiju. .....osim ako im opasnost ne preti od samih politicara koji vode 'drzavu' Srbiju. To je jasan zakljucak koji svako moze da donese.
Ovu našu priču samo pogoršava to što se PayPal zapravo nikada zvanično nije izjasnio o tome zašto Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Gruziju, Paragvaj itd. do sada nije podržao.
Naravno. Jer nemaju sta da se izjasnjavaju. Nismo vredni njihovog komentara. Zar bi neko imao sta da kaze, kada sa nekom drzavom ne moze da izadje na 'kraj'. I ja bih cutao da imam tako veliku firmu. Jednostavno 'sta me se tice'. Ne gubim nista. Mogao bih da imam profit, ali eto Srbi imaju neka svoja 'pravila'. Necu ostvariti profit, na zaloast, ali necu nista ni izgubiti. I zasto bih onda bilo sta komentarisao?
U nedostatku takvog, zvaničnog objašnjenja, većina priča o nekim navodnim "problemima", "preduslovima", "zaverama" itd. na ovu temu je bazirana na čistim špekulacijama, sa primesama dnevne politike, strančarenja i neizbežne frustracije opštim stanjem u zemlji, tako da je vrlo teško voditi neku trezvenu diskusiju...
Hoces da kazes da 'problemi' ne postoje? Problemi postoje jos kako.
Svaka strana vrti istu pricu, i ni ja necu reci nista novo. Ali sta mislis zasto su ljudi besni kada se spomene PayPal? Sta mislis zasto 'malo' skrenu sa teme kada daju svoje komentare vezane za PayPal, kao sto sam ja to gore u onom postu ucinio?
Pa sve je povezano, sa PayPal-om. Nije to samo da jedan processor podrzi i Srbiju.
To je samo jedna stavka. Ljudi zele da trose i treba im PayPal da bi nesto kupili na npr. eBay-u ili nekom drugom sajtu.
Ali dosta ljudi, medju kojima sam i ja, bih voleo da mogu da sebi zaradim neki dinar preko interneta, kada vec od drzave ne mogu da dobijem posao.
Da li ti znas kako izgleda kada npr. covek iz Srbije, umesto da se koncentrise na nacin kako bi zaradio, prvo sto mora da razmislja je KAKO ce biti placen jer zivi u Srbiji? Pa MoneyBookers funkcionise ali vecina npr. affiliate programa placa preko paypala, jer su uglavnom sve to gradjani Amerike koji imaju te programe. Americki drzavljani ne mogu placati preko MoneyBookersa zvanicno. I dosta dobar broj njih ne zeli da salje novac cak ni wire transferom. Mogu poslati zaradjen novac preko PayPal-a ili preko check-a. Check se (osim ako nije bas mizerna suma) nekada moze odmah unovciti u banci, ali uglavnom se ceka na proveru ceka.
Znaci covek se izmaltretira da zaradi nesto. Pa onda saceka da npr. kompanija dobije novac od svog oglasivaca kako bi vama mogla da posalje novac. Za to ume da prodje i 30-45 dana. Zatim npr. salje check u Srbiju koji stigne za oko 10-15 dana u zavisnosti od slucaja. I na kraju odes u banku a oni kazu moramo da proverimo check. I onda na dobijanje novca cekas 3-4-5 nedelja, sve zavisi od slucaja do slucaja. Znaci covek 'rodi mecku' samo za tu jednu stavku.
Drugo, u vezi onoga sto sam napisao u prethodim postovima: Zasto se jos nije doneo zakon koji regulise zaradu preko interneta i zasto se ne odredi koliko je svaki gradjanin duzan da da ovoj drzavi? Zasto se drasticno ne smanji harac koji ova drzava ocekuje da uzme od tako zaradjenog novca?
Hoces da kazes da ovo sve nema veze sa ovom temom? Sve je povezano. I sam si rekao da se bavis i pitanjima oko 'e-trgovine'. Jeli ovo sto sam napisao nije problem?
Pa zasto kada npr. kupis nesto na eBay-u i platis (nebitno koju sluzbu) pri samoj narduzbi i postarinu do svoje kuce, zasto se narodu naplacuje jos EXTRA za razne gluposti? ZASTO? GDE to jos ima? GDE? Kakva lezarina, kakav carinski pregled? Pa ti ljudi su placeni da taj posao rade, a ne da ih mi jos dodatno 'sponzorisemo'. Dovoljno je platiti carinu za taj pregled. Zasto placamo jos dodatne dadzbine?
Zasto se predmeti otvaraju? Zasto posiljka stize nekompletna (fali nesto iz paketa)? Zasto posiljka uopste ne stize? 'Ej, paket predje s'kraja na kraj sveta i kada stigne u Srbiju, kao da ga je progutao Bermudski trougao!
Zasto npr. postoji 'tracking sistem' gde nasi gradjani prate gde im se trenutno predmet nalazi na putu do njih, a kada predmet stigne u Srbiju, vise se nista ne moze pratiti, vec (uglavnom) pise da je predmet isporucen, a on ustvari nije. Zasto?
Jel' ovo nije deo problema?
Sve je povezano. PayPal je samo preduslov za sve. I kupovina preko eBay-a je stvarno odlicna stvar, ali to je zapravo trosenje novca. Zasto ova drzava ne dozvoljava svojim gradjanima da novac donesu u zemlju tako sto ce ih stimulisati da nesto rade preko interneta, i da onda kada taj novac prime, NE pokusa da ih pokrade uzimajuci veliki deo zarade. Zasto je drzava preko te mere alava da ne vidi da moze imati veci priliv deviza ako smanji namete na sve sto ima veze sa internet trgovinom/zaradom?
Sto se tice tvog poslednjeg komentara da je nemoguce voditi trezvenu politiku kada su prisutne ciste spekulacije, sa primesama dnevne politike i strančarenja i neizbežne frustracije opštim stanjem u zemlji... nadam se da moj post ne dozivljavas kao nesto sto ima bilo kakve veze sa politikom tj. onima koje ja volim ili koje ne volim. SVI ste mi se zgadili. SVI od reda. I vlast kao i opozicija, od mene mogu ocekivati isti tretman kao i prethodnih godina. Nikada nista niko nije dobio od mene, pa nece ni sada. Tako da moj komentar nema veze sa time koja je trenutna vlast, jer vlast kao vlast u ovoj zemlji uvek je bila najgori neprijatelj svom narodu.
Sto rece jedan komentar sa b92, ovi na vlasti su lopovi, a ovi sto su im alternativa ne znaju ni internet da koriste, pa kako god okrenes mi (gradjani) smo ga na*e*ali.