Šta je novo?

PayPal u Srbiji od 2015. (2010.)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nesto ne kapiram... kako je 499$ = ~350e vise od 10k = 100e?

Pre 2 godine uzme mom drugaru Driver na Ebay Reebok Kenzo pump fury za 100 dolara. Retail cena tih patika je bila 499$. Odvalili carinu 10k, znaci visa bila carina, nego patike. Eto jedan primer, kako oni odvaljuju, ali ujedno koriste google da saznaju cenu artikla.
Može im se, a i rade sve po zakonu. Cena je bila sumnjiva, našli preko net-a retail i carinili po toj. Ne možeš im ništa, jedino sledeći put da zamoliš prodavca da stavi "manje sumnjivu" cenu, da ne proveravaju. Ja sam se svojevremeno raspravljao sa čuvenom Evicom oko cifre na koju mi je ocarinila polovan DELL laptop (nov bio $1000 u USA, nešto ispod 1000€ u Evropi, a ja polovan platio oko $350 na aukciji). Ne možeš joj ništa i tačka. eBay invoice ne priznaje, a kada sam joj pokazao PayPal invoice samo me je priupitala odakle meni PayPal kada njega nema u Srbiji, a naši građani ne mogu da imaju račune u inostranim bankama:) I? Nisu ni oni mutavi.

E ringe da si tada znao ovo sto je ovih dana iznela narodna banka ne bi ti mogla nista ....

Kad će pejpal kod nas, nisam u toku?

Kad na vrbi rodi grožđe:)
Šalim se, pojma nemam, a iskreno ne znam nikoga ko može da ti da i približno tačan odgovor. Možda ove godine, možda sledeće, a ako preživimo 2012., možda ga i dočekamo.

A ova tema se vuce od 2010... tuga.

A u medjuvremenu ogroman broj ljudi sa foruma je dobio pristup paypalu- odlaskom iz ovog obora od prostora.

eBay invoice ne priznaje, a kada sam joj pokazao PayPal invoice samo me je priupitala odakle meni PayPal kada njega nema u Srbiji, a naši građani ne mogu da imaju račune u inostranim bankama:) I? Nisu ni oni mutavi.
Nosite izvod iz banke u ovakvim slucajevima.

Kakav izvod iz banke.
Izgleda da nisi skontao, ona ZNA da PayPal imam na foru (nelegalno) i tako mi stavlja do znanja da smirim doživljaje. E sad, da li stvarno može da mi ospori plaćanje ne želim da znam, ko se malo duže družio sa likovima iz Savske zna da pomoći nema (osim ako nemaš vezu), ponašaju se kao država u državi.

To što ona zna, može da okači mačku o rep .... nju nije briga da li si ti platio to sa svojim, mojim ili PPom od rodjaka iz inostranstva .....

Da, a što kaže Tiha, odneseš izvod da se vidi koliko dinara iloi evra je skinuto, kažeš platio sam karticom direktno .... kao ShopTo ili tako nešto slično....

Ne znam u kojim vi to kolicinama i vrednostima narucujete pa vas zezaju. Meni su par puta verovali na rec kada im kazem da sam nesto platio 19 funti ili tako nesto i samo kazu ok bice sutra poslato na adresu bez carinjenja...
Par puta sam slao fax sa paypal izvodom. Svaki put su mi usvojili taj fax, nikada ni jedan problem. Narucivao sam svasta, od sice do ssd-ova, telefona, iphone-a, auto delova od par kg, maticnih ploca za laptop... Kad ne znaju sta ce, traze fax...
Pre 2-3 godine su poceli tako, a do tad su mi sve zivo lupali odokativno, baterija za htc od 4$ carina i pdv sa taksama i pregledima 900 dinara, sat iz HK od 70$ oni preveli kao 150e da vredi, patike od 100$ isto 150e itd.

Popravljaju se :D a pogotovo sad kada je limit povecan, ima da prolaze paketi bez pipanja...

A sta kazete na 1350din carine na majice od 12 evra? Jasno oznacena cena na paketu.

Drugim recima, mogu da rade sta hoce!

Carine - ne. Carine+pdv+takse vrlo lako :D
Moje najgore iskustvo je bilo kad sam porucio kafu (nema kod nas prave kafe :)) - NE MOZE preko 250gr da se uveze bez posebne licence! I nece da baci preko 250gr a da mi da ostatak - morao da vratim :(
Nikad obicnom postom nisam porucivao tehnicku robu, inace.

Meni se iskreno dešavalo da zamolim Amere da prikažu nešto nižu cenu od realne prilikom sanja robe. Oni za robu od npr. 120usd stave na kutiji 60 usd kao vrednost pošiljke, međutim zbog specifičnosti robe i procedure slanja moraju da izdaju originalni račun sa realnom cenom i to spakuju u kutiju pred carinicima kod njih! Par puta mi se dešavalo da mi naši ocarine manju vrednost tj. onu koja piše na kutiji, ali isto tako jedan primerak računa izvade iz kutije i zalepe njihovom žutom trakom na kutiju kako bi video da znaju pravu vrednost robe!

Sta da ti kazem - ti si mogao zbog toga verovatno i tvorza da zaglavish :D

Hm da li iko zna kako se utvrdi da li je u pitanju poklon ili je roba kupljena. Npr. narucim robu preko ebay i zamolim da prilikom pakovanja lik napishe happy birthday i sl i napise poklon za tebe?
Takodje kad se carini roba koja prelazi sumu ranije navedenu da li se carini cela suma ili samo onaj deo koji prelazi limit ?

Hm da li iko zna kako se utvrdi da li je u pitanju poklon ili je roba kupljena. Npr. narucim robu preko ebay i zamolim da prilikom pakovanja lik napishe happy birthday i sl i napise poklon za tebe?
Moze da napise sta god hoce, ali Gift nema nikakve veze sa carinom i PDV-om. To je uvek bila samo opcija da paket bude drugacije upakovan (tj. da recipient ne vidi koliko je kostao poklon). Svejedno stoji cena na carinskoj deklaraciji.
Neke stvari ce proci bez carine ne zato sto stoji da je poklon, vec zato sto su dovoljno sitne da se ignorisu.

Verovatno nocenjem u psihijatrijskom odeljenje :D

Moze da napise sta god hoce, ali Gift nema nikakve veze sa carinom i PDV-om. To je uvek bila samo opcija da paket bude drugacije upakovan (tj. da recipient ne vidi koliko je kostao poklon). Svejedno stoji cena na carinskoj deklaraciji.
Neke stvari ce proci bez carine ne zato sto stoji da je poklon, vec zato sto su dovoljno sitne da se ignorisu.
Jeste na Amazonu ali ovi se eBaya stvarno nekad cekiraju gift ili commercial sample na deklaraciji ili stave vrednost tipa 2 $. Ali slazem se da to nema nikakvog efekta na carinike.

Da, ali u redu da ti porucis 10-20 kom. i stavis 2$ ili gift na svaki od njih...ali ovakvo cigancenje sa fizickim licima koji naruce po koji komad, je stvarno za ne poverovati (da ne krenem sa nekim boljim epitetima)

Da li je izaslo negde zvanicno koji su limiti na kraju ostali, jer imas gomilu sajtova gde kazu da je ostalo 70 evra za sve, dok drugi kazu onu drugu varijantu sa 50 evra za vecinu stvari?

Jeste na Amazonu ali ovi se eBaya stvarno nekad cekiraju gift ili commercial sample na deklaraciji ili stave vrednost tipa 2 $. Ali slazem se da to nema nikakvog efekta na carinike.
Ako je to deklarisana vrednost (i posiljka je na tu sumu osigurana, ako ima neko osiguranje), onda ce biti pausalna procena - tj. sta god nadju na netu kao cenu :D

Ali cesto oni stave jedno na deklaraciji ali osiguraju na celu sumu :) I po osiguranoj sumi carinici vide pravu vrednost i to ocarine.

@priest, vecina sajtova kaze da je 50 limit za posiljke od firmi (komercijalne) a 70 od fizickih lica. Svejedno - i dalje nece postojati pravilo, nemojte se brinuti i misliti da se nesto osim boje na papiru promenilo :D

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno