Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

A valjda jos uvek moze sa Payoneer karticom da se podize novac iz bankomata, pa malo tu, malo direkt u banci, malo drzis na Paypalu, malo na freelance sajtu... E, da su nam svima takvi problemi ;)
*mjau**mjau**mjau*, bio sam vredan :)

Elem, payoneer ce odigrati ulogu, ali najmanji minus imam kada saljem sa pp na devizni. Interesuje me sa kojom sumom mesecno ne bi trebalo da imam problema sa poreskom. Planiram svakako da otvaram studio i firmu u skorije vreme, ali za sada ne bih zeleo da mi neko pokuca na vrata..

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Poreska i za 1 dinar moze kroz 5 godina da ti pokuca na vrata, ako se nekome zameris :)

Ako mislis koja cifra nece znaciti da pokucaju iz realnih razloga - nije bas primereno pitanje, a i nije nesto sto ti neko realno moze odgovoriti.
Ne igraj se time bolje, trosi na druge nacine, direkt wire izbegni dok ne otvoris radnju.

Kao freelancer koji dobija sredstva na PP iz inostranstva, a ista ta sredstva želi da podiže preko neke domaće banke, šta mi je najbolja opcija? Viza Electron? Banka Intesa? Koji tip računa? Šta reći tamo kad uopšte odem? Jel se plaća neko održavanje te kartice i računa? Koliko me košta kad sa PP prebacim pare sebi na karticu? Pročitao sam neke stvari, ali nisu mi baš najjasnije, možda su već i zastarele te informacije, sa bankama se nikad ne zna...

Prenosis vesti kao Kurir...
To je PP trebao odavno da uradi, jer rapidno opada promet na ebayu zbog bahatih prodavaca.
Pravilna ali kasna odluka.

TuturuTu on 6X

Izvini sto prenosim nesto sto ce pogoditi ljude koji koriste PayPal, u temi o PayPalu. Cemu to vredjanje?
Da je hteo zbog bahatosti to da uradi, onda bi uhvatio samo te prodavce, a ne sve. Zato payment gateways imaju politiku "max. refunds/chargebacks".

Po meni ovo je ok. Paypal ce vise zaradjivati ali najvecim delom na nesavesnim prodavcima. Skroz ok.

Negativno po kupce ce biti sto ce i savesni prodavci vise zatezati oko refunda.

Nikada to nije zbog kupaca - kupci ce UVEK na kraju sve to platiti.
Bahati uvek nadju nacin da zeznu sistem.

Sta su to nesavesni prodavci radili pa je refund problem? Padala je prodaja jer su prodavci vracaili novac, umesto da korisnik trazi chargeback?:)

Oglašavali predmete po nerealno niskim cenama koje nisu nikada slali npr.

Sada ce ih to koštati par procenata.

A sto se tiče pay pal-a. Neka samo diže cene, daj bože pa će alternative lakše da se probiju i ojačaju tada.

Poslednja izmena:
Bravo, makar neko zna o cemu pricam.

Amazon mnogo,mnogo vise naplacuje i udara provizije od ebay i pp zajedno pa se razbijaju od posla.
Moja familija od nove god ima vec preko 70 kupovina, sa prime ti je sve tu za 2 dana, direkt skida sa racuna, nikad ni jedan problem jer je roba ta koju si video i narucio i amazon garantuje za to.
Ebay, koji koristi odlicni PP, od 6 kupovina 4 neostvarene, od toga 3 nikada poslate, 1 pokusaj prevare.
Tu je pp da regulise, ali to traje i pare ti tamo negde dok se ne resi...

Tih par procenata kupac nece osetiti, prodavac da.

I da, tih 5% izmedju drzava se odavno racuna, ne znam sto spominju sada u clanku...

TuturuTu on 6X

Oglašavali predmete po nerealno niskim cenama koje nisu nikada slali npr.
Sada ce ih to koštati par procenata.
Zasto da kupci to placaju (ostalim prodavcima), i zasto da ostali prodavci to placaju?
Uvek korist(it)e lose ljude da bi nesto dobrima unistili (ne samo PP). To je bezobrazluk, a ne "trebalo je tako".

Amazon mnogo,mnogo vise naplacuje i udara provizije od ebay i pp zajedno pa se razbijaju od posla.
Moja familija od nove god ima vec preko 70 kupovina, sa prime ti je sve tu za 2 dana, direkt skida sa racuna, nikad ni jedan problem jer je roba ta koju si video i narucio i amazon garantuje za to.
Ebay, koji koristi odlicni PP, od 6 kupovina 4 neostvarene, od toga 3 nikada poslate, 1 pokusaj prevare.
Tu je pp da regulise, ali to traje i pare ti tamo negde dok se ne resi...
Hmm, a vidis ja obratno? Porucio 10ak stvari sa Amazona, JEDNA je bila prava, ostalo je bio najgori kineski shit. Nedovoljno da ista se zalis, niti mozes da vratis (jer te kosta previse slanje nazad i da prihvate). Da ne pominjem da meni je do sada samo SSD bio ikada jeftiniji na Amazonu nego drugde, uvek je sve skuplje.

Tih par procenata kupac nece osetiti, prodavac da.
Super, ako neces osetiti - plati ih ti za nas; ako vec ides na takve fore.

I da, tih 5% izmedju drzava se odavno racuna, ne znam sto spominju sada u clanku...
? Nisam siguran po clanku na sta se odnosi (refunds, obicna slanja izmedju privatnih ili biznis korisnika?), ali nije bilo nista sa 5%, sa min 1e i max 5eur.
Ne vidim nigde da postoji 5%, sa max 4.99eur trenutno:
https://www.paypal.com/rs/webapps/mpp/ua/useragreement-full#exhibit_A

Jako si naporan kada glumis glupana sto nisi... ali hajde to, vec toliko teras svoje da zalazis u sive zone istine.
Prosli put si nam izjavio 2-3 Amazon kupovine i kako je to merodavnije od mojih xy a sad odjednom 10... ne valja ti to Alfa...

I opet, kupci nece osetiti nista, jer normalne prodavnice/prodavci nece nista drasticno/osetno menjati da bi ostali konkuretni + su ti eventualni troskovi vec odavno uracunati u cenu.
U Nemackoj je sasvim normalna stvar kod online kupovine da npr narucis vise pari patika razlicitih velicina pa zadrzis sta ti odgovara, ostalo vratis. To se radi od kada je online kupovine.
E sada sto ti racunas 0,0046549841684 % kao kod MTS ili u kojoj si vec temi to napisao je samo problem u tvojoj glavi jer se niko normalan ne bavi sa takvim stvarima (da vrtimo milione mesecno pa hajde...) niti ce ijedan normalan prodavac/prodavnica sebi da puca u noge nekim extra dizanjem cena jer hvala bogu, konkurencija je itekako zestoka.
Ovo je samo prepreka za nepouzdane i prevarante, sto je dobro za kupce na duze staze, kada se otresu sitni mutni prodavci.

Od zadnjeg pasusa clanka koji si postavio vazi samo deo od 5%, bez obzira na iznos i nema max limit za fee. To ti moze cela moderacija potvrditi iz licnog iskustva.

Cisto da podelim neko svoje iskustvo sa supportom, pozitivno je (na kraju).

Odlucim da ispravim typo od 1 slova jer to forma na sajtu dozvoljava bez dokumenata. Typo je bio nameran jer je bilo greske na Intesa Internet kartici pa sam napravio nalog sa identicnom greskom (ni sam ne znam zasto, mislio sam da ce biti problema oko prihvatanja kartice pa zato valjda).

U medjuvremenu promenim karticu, uzmem Electron koji vise naravno nema taj typo i podnesem zahtev za ispravku online preko gorepomenute forme, naravno karticu sam uzeo odavno ali sam tek naknadno odlucio da sredim to jer mi nije pravilo nikakav problem pri placanju. Stigne mi mejl sa potvrdom da je registrovan zahtev ali... Posaljem prvi put i nista. Drugi put nista, treci put nista, sve to u medjusobnom razmaku od po par meseci.

Pre neki dan odlucim da poguram tu pricu i zavrsim to pa napisem supportu na FB da imam taj problem i da me kuliraju. Medjutim, FB support lik mi kaze da moram da podnesem zahtev preko forme za promenu celog imena (kao da sam promenio celokupni identitet) i da saljem dokumenta da potvrde to. Ja mu kazem da ne menjam nista drasticno vec jedno slovo i da ne kapiram sto uopste imaju formu za typo na sajtu ako svejedno moram preko druge forme da se identifikujem dokumentima i lik naravno kulira i forsira neki corporate fazon gde gura njegovo i na kraju dignem ruke od njega.

Napisem im to isto preko Twitter-a odmah nakon dopisivanja sa prvim likom, javi se Twitter support lik i kaze mi da ne vidi da li sam podneo novi i zahtev i ja podnesem opet i posaljem mu SS sa sva 4 mejla za potvrdu primljenog zahteva (ukljucujuci i taj najnoviji), lik se izvini na nesporazumu, kaze da ce da posalje timu koji ima privilegije da resava preko reda takve stvari pod oznakom "hitno" i tu zavrsimo chat. Par dana kasnije, stigne mi mejl sa mesecnim informacijama i prezime uredno promenjeno.

Tako da ako neko ne moze da se izbori sa FB supportom, pisite i na Twitter, efikasniji su izgleda tamo. FB support izgleda ili nema privilegije za neke stvari ili mi se pao neiskusan agent.

Poslednja izmena:
Odem danas u Intesu da odradim šta treba da potpišem ugovor. Kad kaže mi lik na vratima da ne mogu, moram da zovem i da zakažem razgovor. Mislim se škk, al ajde, uzmem telefon i okrenem banku da im kažem šta mi treba. A likuša sa druge strane postavlja 100 pitanja, iako sam lepo objasnio da mi treba Viza debitna kartica da je povežem na PP nalog da povlačim pare. "A kakav ti račun treba? Dinarski? Ili devizni? Planiraš možda neki kredit da uzmeš? Gde si zaposlen ako smem da pitam? Dođi sutra pa da popričamo o svemu". Evo već me muka hvata, valjda neće daviti toliko sutra. U suštini šta mi treba? Devizni račun i Viza Classic Debit kartica? Jel ima neki minimum koliko moram da imam na kartici da bih mogao da je povežem na PP?

Devizni racun i Visa Clasic Debit, u zavisnosti od toga sta ce da ti stize kazes hoces li da ti otvore i partiju u dolarima ili sta vec primas i naravno za PP ti treba jedno 2 evra jer oni povuku to prilikom njihovih provera da li je sve ok pa ti vrate posle.

A ovo ostalo sto te vrebaju je redovna taktika da ti uvale nesto sto ti ne treba, samo ti rade pen test :)

Jako si naporan kada glumis glupana sto nisi... ali hajde to, vec toliko teras svoje da zalazis u sive zone istine.
Prosli put si nam izjavio 2-3 Amazon kupovine i kako je to merodavnije od mojih xy a sad odjednom 10... ne valja ti to Alfa...
10 proizvoda, ne kupovina - procitaj opet sta sam napisao, gde stoji 10 KUPOVINA?
To bese ono sto si tvrdio da nemacka carina nema pravo da te drzi odgovorinim za carinu, ako pise na nekom papiru da je placena?:) Nemoj opet :)

I opet, kupci nece osetiti nista, jer normalne prodavnice/prodavci nece nista drasticno/osetno menjati da bi ostali konkuretni + su ti eventualni troskovi vec odavno uracunati u cenu.
Kako moze 2.9% da bude uracunato kada su marze normalniji radnji ispod 10%?
Nije uopste retko da normalne firme daju refund, jer smatraju da je bolje da musterija bude zadovoljna. Pogodice te to.

U Nemackoj je sasvim normalna stvar kod online kupovine da npr narucis vise pari patika razlicitih velicina pa zadrzis sta ti odgovara, ostalo vratis. To se radi od kada je online kupovine.
Eto vidis.
E sada sto ti racunas 0,0046549841684 %
To sto ja zbog NDA ne smem da kazem neke stvari ne znaci da treba da izvlacis brojke iz tunguzije :)
kao kod MTS ili u kojoj si vec temi to napisao je samo problem u tvojoj glavi
Ti imas nesto licno protiv mene, pa vredjas izgleda.
Necu dalje sa tobom.

Odem danas u Intesu da odradim šta treba da potpišem ugovor. Kad kaže mi lik na vratima da ne mogu, moram da zovem i da zakažem razgovor. Mislim se škk, al ajde, uzmem telefon i okrenem banku da im kažem šta mi treba. A likuša sa druge strane postavlja 100 pitanja, iako sam lepo objasnio da mi treba Viza debitna kartica da je povežem na PP nalog da povlačim pare. "A kakav ti račun treba? Dinarski? Ili devizni? Planiraš možda neki kredit da uzmeš? Gde si zaposlen ako smem da pitam? Dođi sutra pa da popričamo o svemu". Evo već me muka hvata, valjda neće daviti toliko sutra. U suštini šta mi treba? Devizni račun i Viza Classic Debit kartica? Jel ima neki minimum koliko moram da imam na kartici da bih mogao da je povežem na PP?
Otvoris devizni racun (free je) i trazis visa electron karticu. Ako jos to imaju.

Sent from my SM-G960U using Tapatalk

^imaju, ali je sada zovu Visa CLassic Debit. Mada je verovatno bolje da trazi "Visa Electron", ko zna da su obavesteni da je izmenjeno ime :D
Ne treba nikakvo zakazivanje u centru BGa, ne znam zasto bi trebalo igde onda, mozda su mislili da zeli Visa Inspire (to je jedina debitna koju vecina radnika zna), pa sto rece neko "da mu uvale jos nesto".

Koliko vidim na sajtu Intesa banke nema više ta Electron. Visa Classic Debit je ono što mi treba. Ja sam iz Zrenjanina, ovo je prvi put da sam čuo da mora da se zakaže razgovor u banci. Ko zna šta je razumeo taj čovek na vratima i ta likuša na telefonu. Sutra će vidimo šta kažu.

10 proizvoda, ne kupovina - ......

Kao i uvek, tera svoje do besvesti, uvek njegova zadnja i uvek je on u pravu, makar spinovao i vadio iz konteksta...
Nisam te vredjao nicim niti imam bilo sta licno protiv, imam protiv tvog spama i pljuvanja po svemu sto ti smatras losim, ne uvazavajuci tudje sugestije.
Pogotovo po pitanjima PayPal-a, Amazona,eBay-a i ostalih slicnih servisa, tu si se nalupao za diplomu...
Odavno si presao iz vrlo korisnog clana u toksicnog, dosta je bilo.

Izvinjavam se ostalima na offtopic-u, nece ga biti vise.

Da li neko zna da li je moguce da izvucem listing placanja na PP nalogu za karticu koja vise nije aktivna tj istekla je ali nije ukljonjena sa PP naloga?

Bio u Inesi da zamenim Internet , uzeo i Visa Electron

Kaze da ta Visa electron sada moze da primi dolare u dolarima

Mislim da je samo "neobavestena" ali ajde,do sad se sve konvertovalo u evre

Koja banka najbrze izdaje Visa karticu koja radi winthdrav sa PayPal, da moze proci paypal verifikaciju

Hitno je, u Intesi ce ceka 2 nedelje

Poslednja izmena:
^zar ne moze Visa Internet da prima? Nisi uzeo VE nego je trazio samo?
Ili pitas za dalje/nekog drugog?

Ako je ovo trece, verovatno Raiffeisen, ali za nju ima provizija i na primanje sa PP-a!
Da li neko zna da li je moguce da izvucem listing placanja na PP nalogu za karticu koja vise nije aktivna tj istekla je ali nije ukljonjena sa PP naloga?
Ides pod listing transakcija, izaberes raspon datuma, i ukucas u Search polje "Visa" ili "Transfer" (probaj oba za svaki slucaj).
https://www.paypal.com/myaccount/tr...pe=&start_date=2018-01-01&end_date=2018-12-31

Ovo je za proslu godinu recimo, mozes da menjas na toj stranici datum.

Ma moze ali treba vise komada

Nije zdravo imati vise eBay naloga povezanih sa jednim paypal racunom,ode jedan odose svi

Ako ste prodavali digital delivery iteme,budite veeeoma oprezni

U toku je eBay ban cunami ,a banuju sve povezane naloge

Poslednja izmena:
... a banuju jer... se radi nesto sto ne sme, prodaja nekih itema u igrama i sl. koje su protiv pravila?

Svi digitalni itemi,do sad su tolerisali,sad banuju

Mora da se salje,makar i na papir kao pismo

Da li znas neki datum ili okvir kada si na nju povukao, da pogledas taj period da li ima uopste transakcija?
Moguce da stoji nekako drugacije. Nemam isteklih Visa, tj. sve su isti broj, novi CVV, pa ne mogu da proverim :(

Koja bi bila maksimalna kolicina novca koja moze da se posalje iz inostranstva preko PP na intesa via internet karticu u Srbiji i da li ovi u banci naplacuju nesto dodatno, traze potvrdu nekakvu ili neki FT1P?

Vrh Dno