Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Otvorio drug PayPal kod nas i sad ne zna u kojoj banci da otvori devizni racun, posto u njegovoj AIK banci traze fakturu/dokaz za svaku uplatu, a on na PayPal prima donacije. Jel ima neko iskustva sa ovime, gde je najbolje otvoriti devizni racun za povlacenje para sa PayPal-a, a da doticna banka ne gura nos u to. Anyway, sve je legalno naravno.

Nigde, sve banke moraju da traze izjavu o uplati. Ali to nije faktura ili nesto, vec treba da se potpise izjava.
Drugo, neka otvori Visa karticu i preko nje prima, tu jos uvek ne traze izjave. A donacije koliko znam kod nas nisu moguce?

Donacije inace, sa poreske strane, su isto zarada. U svim drzavama. Ne moze niko dobiti donaciju, biti oslobodjen poreza, ako nije dobrotvorna ustanova, ili ima socijalno ugrozen status.
To ne znaci da se to gleda kod nas, ali nemojte se zavaravati terminom "donate". To je samo PayPal termin, a sa legalne strane, to je svugde zarada i treba da se prijavi.

Zato koristite PayPal balance, ili vucite preko Visa kartice ako bas mora.

On ima brata u Norveskoj koji prima donacije na PayPal jer tamo moze. Brat bi mu slao normalno pare ovde na PayPal, pa bi onda on povlačio sa njegovog PayPal - a u banku. Da li će banka da pravi probleme?

Nasa banka nece, niti njih zanima uopste od cega je, vec samo moraju po zakonu dobiti te izjave. One ne proveravaju tacnost istih verovatno nimalo.

Ali njegovom bratu u Norveskoj mogu da prave problem, jer je i on u obavezi da prijavi taj porez. Mada on pomoc clanu porodice moze da otpise za porez, pa se to anulira prilicno, ali njegov brat treba da vidi kako se to poreski tretira detaljno. Moze ga kostati vise nego sto ovaj dobije na donacijama ;)

Ne, njegov brat ne plaća nikakav porez jer PayPal ne može da naplaćuje porez u Evropi. Znaci, njegov brat ne plaća nikakav porez tamo.

:)
Poreski sistem ne funkcionise tako:) Svako za sebe prijavi porez ako firma ne prijavljuje.

Ma nema sta da prijavi kad nije njegovo.

naravno da ima u zapadnim zemljama porez ide otrilike ovako prihod-(rashod koji utiče na smanjenje poreza) pa se to lepo prijavi do nekog roka i onda se plati neki %....ako mu je poslao pare dakle to je rashod e sada je drugo pitanje da li to ulazi u smanjenje poreza ali za to poreznici i služe da procene da li je prijava ok ili ne...šta je šta...ili može i on ali ako pogreši onda je problem :)...

Poslednja izmena:
On radi preko tog pejpala skoro godinu dana i nikakvih problema nije bilo.

On radi preko tog pejpala skoro godinu dana i nikakvih problema nije bilo.

To što radi ne znači da je ispravno, to što nema problema ne znači da ih neće biti...jedino je merodavno ono što kaže zakon i oni koji ga tumače a to je pojedinac koji radi određenu radnju u prvom redu, nadležni organ u drugom i na kraju sud u trećem.

Poslednja izmena:
Ako nije njegovo ne moze preko njega. Fizicka lica nemaju prava biti medjuagenti za finansijske transakcije ni u najliberalnijim zemljama po pitanju poreza.

To ne znaci da njegov brat ima koji porez da plati, on prima taj novac jer brat ne moze, pa onda salje njemu, ali legalno gledano to mora proci kroz papire, kao zarada, pa onda rashod na ime pomoci porodici, recimo.

To sto su verovatno sitne sume, i niko ih ne dira, je nesto drugo.

Ne mesajte ne-formalne termine (donation) i "nije bilo problema" sa time da li nesto treba tako.

Dobra starne je sto je Norveska normalna drzava, pa i da treba nesto da prijavi, ima i kako da otpise verovatno. U Nemackoj, ako se to otkrije, sledi poreska prijava, to znam jer se ljudima desavalo.
To sto je neto porez 0 nema veze. Sve mora da se prijavi!

Nisam radio do sada preko PayPal-a, samo Skrill/Payoneer.. treba uskoro da mi stigne uplata od nekoliko stotina dolara, pa ako povučem novac na Intesa internet karticu, jel traže posle neku izjavu u banci kad idem da podignem?

Mene su u AIK banci pitali za dinarski račun kad sam otvarao onaj studentski samo da li radim ili ne, ja rekao da sam freelancer i nista. Primio sam na taj račun preko 500 hiljada i nikad mi nista nisu tražili.

... na Intesa internet karticu, jel traže posle neku izjavu u banci kad idem da podignem?

Na Intezinu internet karticu sam do sada povlacio dva puta i nisu mi trazili nikakvu izjavu.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Ne, njegov brat ne plaća nikakav porez jer PayPal ne može da naplaćuje porez u Evropi. Znaci, njegov brat ne plaća nikakav porez tamo.

Ne znam kako je dok je novac na Paypal saldu, ali onog momenta kad bude prebacio pare sa Paypal na bankovni račun će i poreska služba biti obaveštena o tome. To se radi automatski, banka šalje na kraju godine izveštaje poreskoj službi, tako da ga porez neće obići. Mislim da je nekih 75.000 NOK godišnjeg prihoda granica do koje se ne plaća porez, na sve ostale prihode se plaća stanardan porez.
Presnost Paypal-a u Norveškoj u odnosu na Srbiju je što je Paypal povezan i za bankovni račun, ne samo za karticu, i da sve može da se radi u NOK kao valuti, tako da nema ni poterebe za prijemom deviza, koji je trenutno jedini način da se primi novac u Srbiji.

Kako mislis ne placa porez ako dobije 75.000 NOK godisnje? Na racun? no way. Na sve se placa porez, shvatite vec jednom :) Drugo je da li prodje ili ne.

Lose shvatate sture informacije koje nalazite online.
Jedino sto ovde jeste precizno je:
"If you do odd jobs for a private individual that do not pay more than NOK 1,000 over the year, you do not need to declare this to the Tax Administration. "

Ovo drugo si pogresno shvatio, jer UKUPNO 50.000 NOK godisnje je izuzeto poreza, ali ukljucuje sav novac koji se zaradi, ne samo sto stigne na racun. Dakle, plata+ ostalo.
Slicna suma postoji i u Nemackoj, cak je i veca cifra (oko 8000 EUR godisnje, a ovo je ~5600 EUR). Ali nije to cifra do koje mogu sa PayPala da ti dolaze zarade, niti je da se nista na to ne placa. Placa se socijalno i slicne stvari, i placa se ukoliko si vec presao 8000.

Postoje stvari koje su izuzete od poreza, medjutim, pogledaj i sam link, samo neke stvari su na tom exemption cardu, i samo te stvari imaju limit do kog se na njih ne placa porez. A to su placeni odmori i slicno (da, postoje placeni odmori u svetu :D).
Neke zarade ne mozes odbiti ma kolicke bile i ma koliko zaradio godisnje.

Sem ako me racunovodja u Nemackoj nije presao :) Dakle, 8000 EUR godisnje (u Nemackoj, ili 50.000 NOK godisnje u Nor) je oslobodjeno poreza, ali to je UKUPAN iznos, ne samo stvari koje stizu na racun sa PayPala! Nemojte davati ljudima pogresne informacije na osnovu nesto malo informacija. Pitajte ljude koji se time bave (izmedju ostalog mene, posto sam jos 2008. mora se time baviti zbog posla za Nemacku, Englesku, Tajvan i Koreju, a posle i Brazil :))

Poslednja izmena:
Mislim da je nekih 75.000 NOK godišnjeg prihoda granica do koje se ne plaća porez, na sve ostale prihode se plaća stanardan porez.
Pročitaj malo pažljivije šta sam napisao - godišnji prihod. Odgovor je bio na tvoju konstataciju da se na sve plaća porez, što naravno nije tačno. Informišem se na sajtu poreske službe, gde vrlo jasno pišu pravila, nemam potrebe da razumem šture informacije po internetima.

Placa se porez, ali imas pravo na odbitak poreza. To nije isto. To opet moras to da prijavis. (sto tehnicki jesi u pravu, ali drugi ce to razumeti pogresno)

Ne moraš ni plaćati. Pogledaj onaj link opet. Ali da ne idemo više u offtopic...

Moras prijaviti, to se Norvrzanu na isto svede.

Da li kod nas postoji automatsko dzabe prebacivanje para svakog prvog u mesecu s paypala na karticu ?

Moras prijaviti, to se Norvrzanu na isto svede.

Da objasnim na sta sam mislio. Norvezani ce preci granicu od 50.000 NOK, hteli ne hteli, ne postoji izbor, bukvalno. (jer ce socijalna pomoc dotirati)
Tako da, cak i da se ne zaradi, imace pomoc od drzave da predje taj limit (isto je i u Nemackoj). To sto dobija od drzave isto ulazi u 50.000NOK za limit.
Tako da bilo koja zarada ce biti dovoljna da se predje limit. Ukoliko se zaradi nesto preko PayPala, moze to uci u tih 50.000, ali se onda gubi pravo na socijalnu u tom iznosu.

Na kraju, tehnicki se ne plati porez na PayPal zaradu, ali se ista mora prijaviti, i samim tim se ne dobija socijalna u tom iznosu.

Ukoliko je neko zaposlen, u Norveskoj ce ovaj limit preci sa 2-3 plate, i ono sto dodje PP-om mora prijaviti. Ukoliko jos uvek nije presao limit, da, nece "platiti" porez na to sa PP-a, ali ce platiti ranije porez na platu, naspram da nije imao sa PP-a uplate.

Mozda nece 'platiti porez na PP uplatu', ali ce platiti porez za tu sumu, samo je pitanje da li tada, na samu uplatu, ili kasnije, na istu sumu od nekog drugog izvora.

E, sad, on ce imati pravo da to odbije kao pomoc porodici verovatno, ako posalje bratu. Medjutim (za ovaj deo nisam siguran da li je kao u Nemackoj, ali ceo zapad ima slicne zakone po pitanju poreza), on ce morati da prijavi uplate na PP, i platiti porez - na kraju godine, tj. sledece godine moze dobiti nazad taj porez kada prijavi da je pomogao porodici.
Efekat je 0, manje inflacija i kursne razlike, medjutim, u normalnoj zemlji se takve stvari moraju prijaviti i voditi kroz papire. U Nemackoj udaraju kazne za neprijavljivanje poreza u ovakvim slucajevima (znam ih licno), iako je neto porez 0.

Poslednja izmena:
Zašto već par strana diskutujete o norveškom poreskom sistemu u Paypal temi???

Zato sto je bitno da ljudi shvate da ne moze "proslo mi je, znaci da radi tako". Taj nacin razmisljanja je trebao ostati u 15 veku ili ranije, danas se stvari trebaju promisliti.

Isti sistem je i u drugim zapadnim drzavama, sa malim razlikama, tako da ce vaziti i za njih cela diskusija.

Da se razumemo, nije mi bitno da budem u pravu, vec da se imaju prave informacije u temi, a kolicina kvazi informacija o porezima u ovoj temi, i slicnim, je prevelika. Nikoga ne teram da plati porez ovde (niti mislim da to uradi :D), ali kada uvlacite porodicu sa zapada u celu pricu, imajte malo obzira prema njima. Nije njima tesko sigurno da vam jednom mesecno kliknu, i nekoliko papira popune, ali nemojte ocekivati da oni to imaju mogucnost raditi bez propratnih papira, kao kod nas.

Poslednja izmena:
EU i PP su to odavno rešili. Iznad 2k eura ide provera naloga (nije uvek primenljiva samo kada su veće transakcije u pitanju), a sve ostalo dalje znate kako funkcioniše. Ako imate konstantan priliv novca veći od 2k eura, a koristite PP za fizička lica onda postoji osnovana sumnja da nalog ne koristite regularno (važi za EU). Da li su podaci dostupni poreskim sistemima u zemljama EU koje PP prikuplja, naravno da jesu iz prostor razloga sprečavanja pranja novca i izbegavanja plaćanja poreza.

Isto kao što su podaci građana (tj. podaci bankovnih računa) dostupni poreskoj upravi i nadležnim institucijama koje se bave sprečavanje pranja novca (velike transakcije na račune fizičkih lica bez stalnih primanja) onda tako sve to lepo primenite na PP. Virtuelno ili stvarno razlika nema osim u tehničkom smislu realizacije.

Sve dok se kod nas ne promene zakoni o porezima ljudi uglavnom neće razumeti ovo što alfa govori.
Sve sto vam ikada legne na račun sa bilo kog računa ulazi u godišnju dobit. Od te sume, odbijaju se određeni iznosi po raznim stavkama i ono što ostane na kraju se oporezuje.
U nekim zemljama postoji donji limit koji se ne oporezuje, a onda ide progresivno oporezivanje.

Nazad
Vrh Dno