Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Bila je neka prica isto kao stgo je i mrHe za Hrvatsku ali kako ?

Kako bi informacija bila što tačnija uputio sam email Zagrebačkoj banci i Pavlovic Banci u Bosni pošto oni imaju već spremljen paket za PayPal više informacija na sledećem linku:

http://www.novabanka.com/visa-electron-za-internet-kupovinu,88.html ---- VISA Electron za kupovinu na Internetu
http://www.novabanka.com/userfiles/PayPal.pdf --- Kako otvoriti PayPal sa tom karticom

E sad u takvu ekspediciju se upuštati otvaranja računa u stranim zemljama može imati i svoje loše mane. Prvo treba da pođete od toga dali su vam troškovi opravdani kada bi iz Srbije uplaćivali na vaš račun u inostranstvu, a takođe do pre par godina neznam dali je i sada praksa u bankama su pitali kome uplaćujete novac tj. dali ste u nekom srodstvu sa tom osobom što nije teško složiti odgovor.

E sada postoji i glavno pitanje: Na koji način i na koju adresu će vam banka dostaviti traženu karticu koju će te kasnije vezati za PayPal. Što se računa tiče nikakvih problema to će vam odmah otvoriti, a karticu dali će banka pristati da vam takav dokument koji se lično preuzima i potpisuje dostavi u Srbiju ili će vam kao što je po običaju praksa tražiti adresu prebivališta u zemlji otvaranja i podnošenja zahteva za karticu.

U svakom slučaju ako želite da imate verifikovan PP i da ga koristite bez problema (samo plaćanje) zamolite poznanika, prijatelja iz Hrvatske da vam kupe poklon karticu Zagrebačke banke "Visa Avenue Mall" radi odlično na PP, prolazi verifikacija adrese i što kažu imate verifikovan PP, raspolažete iznosom koji je na toj kartici i svi zadovoljni.

Više informacija na sledećem linku: http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/con...bitne+kartice/visa+avenue+mall+poklon+kartica

Poslednja izmena:
a sta PP mi nece verifkovati i raditi kad vide da mi je adresa iz Srbije?

Da li postoji neki nacin da se napravi paypal nalog i koristi za naplatu? Pretpostavimo da imam sajt na kome bi Ameri mogli da uplacuju preko paypala par dolara mesecno. Kako te pare dovuci u Srbiju?

Najjednostavnije i najbolji način naplate je da koristiš neki kombinovani sistem. Po tim se podrazumevaju servisi koji procesuiraju kartice a ujedno i nude PP naplatu u svom sistemu kao na primer najpopularniji 2Checkout koji koriste mnoge firme i fizička lica iz Srbije.

Sve ostale kombinacije nisu primenljive dok PP ne uvede Srbiju na svoj listu, a pre svega da omogući "full" uslugu (primanje i plaćanje). Druge kombinacije koje mogu biti kao opcija jesu da nađeš nekog posrednika koji će da prima direktno uplate na PP ili da nađeš neku firmu koja će to da omogući ali sve je to komplikovano i nimalo jednostavno.

Sta se desilo sa silnim najavama da ce Paypal doci kod nas? U cemu je sad problem?!

Verovatno sada i nema problema za dolazak PayPal-a u Srbiju, ali zar misliš da smo im mi na listi prioriteta?
Kad su hteli nije moglo, sad nam ostaje da čekamo i nadamo se da će nas ubaciti zajedno sa preostalim Evropskim državama.

Stigao je odgovor na pitanje dali nerezident može da otvori račun u BiH. Pitanje upućeno Novoj Banci (NovaBanka AD BanjaLuka)

Postovani,
sa zaljenjem moram da Vas obavijestim da je izmjenama zakona o unutrasnjem
platnom prometu koji je stupio na snagu objavom u Sluzbenom glasniku
obaveza Banke da prati sve prilive i odlive na racune nerezidenata, te se
nerezidentni racun moze otvoriti samo licima sa prebivalistem u BiH ,a koja
privremeno borave u inostranstvu ili stranim drzavljanima koja imaju
dozvolu za boravak u BiH na osnovu radne vize.

To važi za sve banke osim za Raiffeisen. Uputi im mejl i videćeš, iz ličnog iskustva govorim. Čisto sumnjam da su u poslednja dva meseca bitno menjali nešto.

Vratite se na ovaj post:

Međutim, pronašao sam vrlo interesantnu varijantu - bosanski Raiffeisen daje VISA debitne kartice čak i nerezidentima, bez potrebe otvaranja tekućeg računa, prijave boravka itd. Sve što je potrebno jeste skoknuti do najbliže njihove ekspoziture u BiH (u velikoj većini slučajeva će to biti Bijeljina za ovdašnje forumaše), popuniti jedan formular, priložiti overenu kopiju pasoša (to radite u svojoj opštini) i posle 7 dana ponovo doći po karticu. Nakon toga reizdate kartice stižu na kućnu adresu, čak i van BiH, tj. u našem slučaju u Srbiju. Troškovi izdavanja ne postoje, a troškovi održavanja su minimalni, oko 2 KM (~100 RSD) mesečno (izvod stiže e-mailom). Jeste cimanje, ali ko ima potrebu da prima novac preko PP-a, pogotovo veće količine, značiće mu.

Čisto informacije radi, povratna karta za autobus BG - Bijeljina je 1300 din, putuje se dva i po sata :) Dakle sve se može završiti za jedan radni dan.

Poslednja izmena:
Najjednostavnije i najbolji način naplate je da koristiš neki kombinovani sistem. Po tim se podrazumevaju servisi koji procesuiraju kartice a ujedno i nude PP naplatu u svom sistemu kao na primer najpopularniji 2Checkout koji koriste mnoge firme i fizička lica iz Srbije...

Hvala. Prokrstaricu netom da vidim kako to radi.

Najjednostavnije i najbolji način naplate je da koristiš neki kombinovani sistem. Po tim se podrazumevaju servisi koji procesuiraju kartice a ujedno i nude PP naplatu u svom sistemu kao na primer najpopularniji 2Checkout koji koriste mnoge firme i fizička lica iz Srbije.

kazi ti meni kako to da ja a i ostali otvore taj 2Checkout i koja je fora sa njim? ko tu koma placa,prima salje pare sa/na PP ili kako vec i kako ja te pare dobijam ovde? hvvala

Da podelim utiske, juce sam pretragom skontao sledece: To je servis koji omogucava naplatu i objedinjuje neke druge servise, ukljucujuci Paypal. Prepostavimo da imas sajt i hoces da prodajes nesto, proizvode ili usluge, svejedno. Koraci su sledeci:

1. Otvoris regularno nalog iz Srbije, koji placas placas 49$ i to domacom internet karticom, koju koristis inace za kupovinu iz fotelje. Sajtovi izvesne sadrzine su zabranjeni: kriminal, pron itd. imas na njihovom sajtu spisak.

2. Okacis na svoj sajt njihov checkout. Kada musterija hoce da ti uplati kintu, ona se preusmerava i placa 2Checkoutu, a pare lezu na tvoj 2Checkout racun. Posto je PP podrzan, musterija moze da prebaci pare sa PP-a bez problema, a da ti sa PP-om nemas nikakve veze.

3. Profit. 2Checkout uzima proviziju od 5.5% za svaku transakciju + 0.45$. Ne znam za tebe, ali meni je ovih 0.45$ veliki problem.

4. Podizanje para. Mozes da otvoris payoneer karticu pa da podizes pare bilo gde sa bankomata ili da ti salju cekove ili direkt kintu preko tvoje banke. Saberes i oduzmes, vidis gde se ko ugradjuje i koliko i naravno izaberes najbolji metod.

Uzmi sve ovo sa rezervom posto je iz trece ruke, nisam probao licno.

Sto se konkretno mog slucaja tice, u nezgodnoj sam poziciji. Planiram sajt sa clanarinom od 2,3$ , a to spada u mikro placanja ( micropayment ) . Nerealno je da dajem 50% dobiti posredniku. PP ima za micropayment posebne naloge, pa izadje jeftinije odnosno 5% + 5 centi iliti na moja 4$ provizija je 0.25$ sto je razumno. Mozda probam preko jednog rodjaka iz inostranstva da vidim za pp, ali cu morati i njemu da placam neku proviziju. Kako god okrenem dupe mi dodje pozadi.

Poslednja izmena:
mene samo zanima, kad otvorim(o) taj nerezidenti racun u BiH ili HR, sta se stavlja kao Country Region u PP procesu registracije i koji se podaci vezani za ulicu broj,telefon ime i prezime ostavljaju na PP?

Neko je pitao ali niko ne odgovori tacno: da li entropay kartica moze da radi za PayPal placanje?

mene samo zanima, kad otvorim(o) taj nerezidenti racun u BiH ili HR, sta se stavlja kao Country Region u PP procesu registracije i koji se podaci vezani za ulicu broj,telefon ime i prezime ostavljaju na PP?

Ukoliko imaš prebivalište neke od tih zemalja koje si naveo onda te podatke, ako nemaš prebivalište onda podatke iz zemlje u kojoj imaš, a pod Country odabereš BiH ili HR zavisno u kojoj zemlji otvoriš račun to je i logično.

Neko je pitao ali niko ne odgovori tacno: da li entropay kartica moze da radi za PayPal placanje?

Koliko su merodavni strani forumi informacija imate na pretek, ličnog iskustva slabo ima sa Entropay karticama, ali kažu da prolazi i verifikacija naloga, kao i kod klasičnih VVC kartica koje možeš kupiti gde poželiš za par dolara.

Radi entropay na paypalu (odnosno ebay-u), ja naručivao tri puta i svaki put prošlo ok, evo zadnji put sam izlicitirao item na paypalu za 65$ (sa sve slanjem pošiljke), uplatio na entropay novac i platio item virualnom entropay karticom povezanom na paypal nalog.

Interesuje me, ako se otvori PayPal i upisu neki drugi podaci u odnosu na one upisane u ebay nalog, da li se ebay nalog moze povezati sa PayPal-om ili ne?
To pitam posto za Ebay se moze normalno upisati Srbija kao zemlja, a za PayPal videh cak i preporuke da se upise potpuno neka leva adresa i ime.

Radi entropay na paypalu (odnosno ebay-u), ja naručivao tri puta i svaki put prošlo ok, evo zadnji put sam izlicitirao item na paypalu za 65$ (sa sve slanjem pošiljke), uplatio na entropay novac i platio item virualnom entropay karticom povezanom na paypal nalog.

I koliko te na kraju izašlo tih 65$, jel se samo dodaje onaj njihov procenat 4,95% ili idu još neki "skriveni" troškovi? Piše da ima troškova oko konverzije kursa ali pretpostavljam da si entropy karticu otvorio u dolarima pa ond anema valjda tih troškova?

Dobih sinoc odgovor od banke raifeisen BiH, vezano za pitanje da li je moguce otvoriti NEREZIDENTNI racun kod njih:

" Postovani,

Zahvaljujemo Vam na interesovanju za usluge nase Banke.

Ovim putem Vas mozemo informisati da je za otvaranje bilo kojeg racuna u nasoj Banci neophodno Vase licno prisustvo.

Za otvaranje bilo koje vrste racuna, za nerezidente, potrebna dokumentacija je:

Zahtjev za otvaranje racuna,

Ovjerena kopija pasosa, prevedena na jedan od jezika koji su u upotrebi u BiH (ukoliko je pasos na jednom od jezika koji su u upotrebi u BiH nije potreban prevod, vec samo ovjera fotokopije, original dokument na uvid).

Izuzetno, bez prevoda, prihvata se i pasos pod uslovom da se radi o dokumentu cije su rubrike i podaci, osim jezika te zemlje, oznacene latinicnim slovima (engleska ili francuska abeceda); uz predocenje originalnog dokumneta na uvid.

Prijava mjesta prebivalista (ukoliko niste u mogucnosti obezbijediti Prijavu mjesta prebivalista, neophodno je navesti mjesto prebivalista na Zahtjevu za otvaranje racuna).

Medjutim, ukoliko prilikom otvaranja racuna prilozite licnu kartu za strance, potrebno je da dostavite i CIPS-ovu prijavu o mjestu boravka (ovjerena kopija i licne karte i prijave).

Zahtjev za otvaranje racuna mozete podnijeti u bilo kojoj poslovnici Banke. Mrezu poslovnica nase Banke mozete pogledati na sljedecem linku:
http://raiffeisenbank.ba/bhs/menu/view/5

Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo Vas da kontaktirate Raiffeisen direkt info: +387 33 75 50 10 od 08:00-22:00 h (pon-ned).

S postovanjem,
Vasa Raiffeisen Bank"
-----------------------------------------------------------------------
mene sad malo zbunjuje ova stavka: " Prijava mjesta prebivalista (ukoliko niste u mogucnosti obezbijediti Prijavu mjesta prebivalista, neophodno je navesti mjesto prebivalista na Zahtjevu za otvaranje racuna).
kakvu adresu moju iz Srbije ili tamo neku njihovu sa "privremenim" prebivalistem

Nemam vremena da dobro procitam temu i precesljam sve temeljno.
Trenutno sam u Americi, posedujem i racun u njihovoj "Citizens Bank" ali cu ga zatvoriti kada krenem nazad za Srbiju.

Da li neko moze da mi kaze da li je moguce ovde otvoriti Paypal a da mogu da ga koristim kada dodjem nazad u Srbiju, da ga povezem sa racunom u nasoj banci ili nesto slicno?

Hvala u napred.

Isto kao što smo i mi registrovali PayPal na npr. Hrvatsku, a živimo u Srbiji.
Dakle, poenta je da ćeš ti da otvoriš nalog na USA, regularno, ali moraš onda da staviš USA adresu na koju planiraš da ti stiže roba ili da uradiš kao mi, staviš oriđinale podatke, a državu USA, iako je u tvom slučaju malo bezveze, s obzirom da se uglavnom stavlja neka od zemalja u regionu.
Ako ti PayPal treba isključivo za plaćanje i primanje novca samo napred, to ti je odlična varijanta.

Da li neko moze da mi kaze sta znaci ovaj mail koji sam dobio od PP.

Capture1.JPG

Tesko da paypal salje mailove sa hotmaila :D
E da, meni takav shit kod gmaila ostaje u spam folderu pa il su ti setovanja losa il razmisli o prelasku na gmail :)

Poslednja izmena:
Čist fišing, nadam se da nisi pokretao taj fajl iz ateča :)

Tesko da paypal salje mailove sa hotmaila :D
E da, meni takav shit kod gmaila ostaje u spam folderu pa il su ti setovanja losa il razmisli o prelasku na gmail :)

Nisu ni poslali sa hotmaila.
Svuda gde sam zamracio mail je moj mail.

Čist fišing, nadam se da nisi pokretao taj fajl iz ateča :)

Naravno da nisam, nego mi je cudno zasto mi salju, kada nisam ni registrovan na PP i ovo je prva poruka ovakve prirode.

Da, tako stoji, zamraceni je moj mail.

Pa naravno da nije od njih pobogu kad nisi ni registrovan na pp kako kazes:)). Drugo niko ne trazi account information da im posaljes tek tako (pod tim mislim na sifru). :)
A i smart screen ti je detektovao da je scam.

Pozdrav svima, imam jedan problem koji bih hteo da podelim sa vama u nadi da ce mi neko pomoci i rasvetliti moje nedoumice...

Elem, kao sto mnoge muci PP u Srbiji tako i mene pa sam dosao na sledecu ideju. Dakle meni (kao i svima nama u Srbiji) je potreban verifikovan PP nalog koji je povezan sa Visa/MasterCard karticom kako bih mogao da primam i podizem novac na ATM-ima... E sad igrom slucaja imam rodjaku koja zivi u Austriji vec duze vreme, znaci ima radnu visu, stanovnik je Beca (u l.k joj pise da joj je prebivaliste tamo) stizu joj racuni na toj adresi itd, znaci sve ima osim tog drzavljanstva koje se tesko dobija.. Moje pitanje postoji li mogucnost da ja njoj otvorim PP nalog (sa svim tacnim podacima naravno), da ona otvori neki racun u banci tamo i uzme Visu kako bih verifikovao nalog zbog primanja novca? Naravno ona bi mi poslala tu karticu ovde u SRB , jer trebalo bi da mogu da podizem novac na bilo kom bankomatu ovde sa Visa obelezjima?

Ovo u teoriji deluje izvodljivo pa bih molio najipre osobe koje su imale slicna iskustva da to podele samnom ili ako znaju bilo sta vezano za moj slucaj da mi odgovore. Mene prvenstveno brine ta verifikacija jer kad pocnu da dolaze primanja PP ce traziti neka licna dokumenta za potvrdu indetiteta, bojim se da mi ne zamrznu sredstva ukoliko dodje do toga da se trazi drzavljanstvo koje ona nema...

Ukoliko je ovo izvodljivo da li imate neke preporuke u kojoj Austrijsoj banci treba otvoriti racun i koju karticu uzeti, ne znam kolike su konverzije iz stane valute u RSD ovde na domacim ATM-ima , i da li uzimaju vecu proviziju ukoliko je inostrana kartica?

Hvala unapred na odgovorima!

Ljudi ako bi mogao neko da mi pruzi informacije u vezi otvaranja pay pal-a u inostranstvu bio bih zahvalan, dakle:
Posto tamo imam nekog, da li ja mogu tu osobu da zamolim da otvori pay pal nalog, iz Rusije, sa njegovog kompa, a da koristim taj nalog iz Srbije, oce li biti problema? Da li taj nalog moram da otvaram na rusku adresu i njegovo ime, ili mogu na svoje ime i adresu iz Srbije? Da li cu moci sa tog naloga da prebacujem novac na devizni racun kod banka Intese? Verovatno je ovo vec bilo odgovoreno u temi, ali nisam nesto slicno nasao. Hvala

Nazad
Vrh Dno